1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

479895 inlägg · 4078 ämnen

Tidigare lag

1701195 · » Till forumet


Sv: Tidigare lag
mr_brasco: Tror det är väldigt sällan Hägglund sätter betygen.
Men roligt i allehanda att höra Freddans åsikter kring det hela.
Han var relativt säker på att man kommer överge det.

Sen kan man väl säga såhär. Om SAIK som kanske har SHLs lättaste och ev. rappaste backlinje gör avvägningen att man inte behärskar man-man spel även om det nu är så bra, så kanske Modo med Hedman och Torp i spetsen borde känna att det blir jobbigt.

Men absolut värsta med man-man är ju om spelarna själva inte tror på det. Vilket jag inte tror att dom gör iom halvhjärtat utförande.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
mr_brasco: Generellt skulle jag säga att ytterforwards har det jobbigast. De är rätt vana att markera sin back/smyga ned i slotet vid överbelastning. Nu förväntas de hänga med backen om denne sticker. Det känns som om våra ytterforwards generellt är helt urusla på det och det skapar de stora luckorna vid platsbyten och liknande.
Byt nu innan det blir - mer - pinsamt.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
ULTIMAVICI: Jag förstår. så P. Hägglund om du läser detta (vilket jag är ganska säker på att du gör) blir det ett heltidsjobb för dig att dela ut spelarbetyg efter matchen om det ska vara trovärdigt.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
mr_brasco: Du kan inte bryta ned det till individer trots att det är i högsta grad individuellt. Problemet är att om en missar så blir de andra direkt påverkade och hönsgård uppstår. Det är heller inte bara att ta sin markering utan även att ständigt ligga rätt beroende på egna målet, motståndaren och var pucken befinner sig. Blir därmed svårt att avgöra under match vem som gör det bättre/sämre. Ska man analysera var det brister så är det enda att kolla video efter video efter video för att få en bra analys.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
Sawchuk: Ni som har ett tränat öga. Ser ni några spelare som behärskar Man/Man bättre respektive sämre? Jag ser iaf ingen skillnad beroende på vilka vi har på isen. Tycker det är anmärkningsvärt att vi inte har en femma som behärskar det ännu.....
Kommentera

Sv: Tidigare lag
J F K: Helt rätt JFK och de gånger dom har en hög trea så går han rakt på ( typ pinchar som en back ) mot puckföraren. Som på beställning kommer då diagonalpasset och vi har en 2-1 på oss trots att vi låg rätt i förstaläget. Detta problem har Modo haft i flera år nu.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
Sawchuk: Jag håller helt med. Jag tycker att det blir extremt tydligt när motståndarna gör överlämning, använder backarna och allmänt byter positioner. Vips har vi ingen i slotet.

Sedan tycker jag att det inte bara är i egen zon vi har stora problem. Vi glömmer ha med tredjegubben hem och vi är sjukt dåliga på att styra motståndarna när vi forecheckar. För att inte tala om hur vi enkelt motståndarna drar isär och och får komma in enkelt i vår zon.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
Amitiel: Återigen Man/Man fungerar inte med stora ytterzoner och låg tolerans mot hakningar och fasthållningar vilket flera lag som varit bättre än Modo fått känna på. Det kommer inte spela någon roll hur länge vi tränar på det. Kom ihåg att motståndarna är rätt duktiga att åka skridskor också.

Ni kan ju själv prova med polarna på allmänhetens att hela tiden ligga en halv meter från honom på rätt sida mellan honom och målet överallt i egen zon samtidigt som ni har koll på spelet ska ni få se hur lätt det är i praktiken. Förmodligen kommer ni lik som Modospelarna vara på efterkälken efter två svängar även om er polare åker på lädret.

I matchen mot Linköping så hånade Linköping Modo genom att dra upp Modos backar mot blå linjen i egen zon och göra växlingar där. Detta var garanterat ett sätt för Linköping att säga "Hur korkade är ni? "
Kommentera

Sv: Tidigare lag
Nog tror jag Huras och gänget skulle kunna få ihop det här med ett bra fungerande effektivt försvar men inte på den korta tid dom tror, och hade varit en sak om dom varit öppen med det under silly season och varnat att större delen den här säsongen är för att få systemet att sitta till 100% så det kommer vara lite upp och ner under säsongens gång, men prata slutspel och bland topp lagen och sen ser det så här illa ut så blir det lite för stor omställning för somliga.

Och med mer aktiva mer erfarna andra tränare tror jag att det kunde gått mycket snabbare och slutspel kunde varit en trovärdig dröm, med Gradin och Alavaara tror jag man nog får vänta till nästa säsong med sån dröm.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
Sawchuk: Försvarar inte Huras taktik att spela man/man då det kräver minimalt med individuella misstag. Hoppas innerligt att Modo övergår til zonförsvar men menar ändå att man/man är det ultimata försvarsspelet dock är det i praktiken svårt att implicera och få till det. Ytterligare en aspekt ligger i att även med ett fungerande man/man defensivt gör att omställningen till anfall måste anpassas. Summasumarum, jävligt komplicerat spelsätt.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
ULTIMAVICI:

De allra flesta lagen i NHL spelar överbelastande zonförsvar, även om det är lättare att spela man/man på liten rink så gör i princip ingen det. Då man upptäckte hur mycket tightare man kan vara i boxen om man drar ner forwards och jobbar upp i skottlinjen istället så gick de allra flesta över till överbelastande zonförsvar. Jag kan förstå att det kan se ut som att vissa lag spelar man/man för vissa men det är inte det. Det finns också några NHL lag som spelar man/man med vissa kedjor och Zon med andra men det är också relativt ovanligt.

Hur som helst finns det en anledning till varför Modo är enda laget i SHL som spelar Man/man sen man utökade ytterzonerna och det är inte för att vi är så jävla bra.

Ge det några omgångar till så ska ni se att jag får rätt. Modo kommer att byta till zonförsvar garanterat.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
ULTIMAVICI: Ohh buuurn!
Kommentera

Sv: Tidigare lag
ULTIMAVICI: Absolut, spännande! Jag vet även att Tommy Jonsson (Brynäs IF)lekte med man-man en del men fick överge det.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
Carl Lejonkräk: Chicago Blackhawks, om Stanleycupmästarna räknas in i en stor liga.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
ULTIMAVICI: Att man man skulle vara det effektivaste om man behärskar det är jag tveksam till, kan du ge ett bra exempel på lag som framgångsrikt utövar detta i en större liga?
Kommentera

Sv: Tidigare lag
ULTIMAVICI: Finns det hopp med de backar vi har?
Kommentera

Sv: Tidigare lag
lhlh: Man/man är det mest effektiva försvarsspelet om man behärskar det, problemet är att det kräver otroligt mycket av spelarna och att man gör intelligenta avvägningarna. Problemet idag är att vi idag anpassar oss efter motståndarna och spelar följa John. Man/man ska istället utnyttjas så man bestämmer hur motståndarna ska åka genom att smart stänga ytor. Man/man är egentligen en definition som är illa vald istället ska det ses som ett individuellt styrspel som gör att motståndarna tappar fart och momentum.
Dock borde vi kommit bra mycket längre i utvecklingen mot ett man/man idag, var egentligen bara mot ett trubbigt Karlskrona vi orkade hålla det större delen av matchen. I övriga 3 matcher har motståndet styrt vårat försvar och inte tvärtom. Detta gör att laget fått mjölksyra och trampat vatten redan efter 1 period till ingen nytta alls.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
ULTIMAVICI: ok intresant läsning, om svarten vet det måste han inte se till att ge Larry spelare ax som passar för detta spelsätt? Kanske bra att ta hit någon spelare som kan detta spelsätt för att underlätta för övriga. Tycker att svarten och foppa har stor del i att det ser ut som det gör. Kan spelarna vi har nu och dom kommer spela detta spel eller ska man som Pelle i öa sa ändra och ändra nu?
Kommentera

Sv: Tidigare lag
modomille: handlar om vad man gör i farten, kvalitén är högre i SHL och därmed blir misstag kostsammare.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
modomille: Jag får iaf känslan att lagen i Schweiz är mycket mindre försvarsinriktade än SHL-lagen. Pratade med en svensk spelare där för ett tag sedan och han sågade lagens försvarsspel längs fotknölarna...
Kommentera

Sv: Tidigare lag
ULTIMAVICI: vette fan om hockeyn i Schweiz är långsammare är ruskig fart på vissa klipp jag har sett.
Kommentera

Sv: Tidigare lag
lhlh: Larry har spelat man/man tidigare och varit framgångsrik. Dock är detta i Tyskland och Schweiz där farten är något långsammare och därmed blir det enklare att hålla sin gubbe. Problemet hittills har dock inte varit vår strategi att försvara oss utan att spelarna i Modo inte alls söker upp motståndarna. Även om vi vill spela man/man kan det ju inte vara någon som kan påstå att det är det vi gör. Forwards lyckas gång på gång sjunka ned i försvarszon utan att hålla någon. Man/man utgår också ifrån att backar och forwards växlar gubbe precis som i zonförsvar men skillnaden att man aldrig skall släppa motståndaren mer än en klubblängd ifrån sig.
Vill påstå att problemet ligger i tillbakajobbet och naivitet. Får vi inte grepp på detta så spelar det ingen roll om vi riktar in oss på man/man eller zonförsvar. Dock föredrar jag zon pga att man enklare kommer positionera sig mellan spelare och eget mål.
Kommentera

Tidigare lag
Vore kul om någon vet hur Larry har spelat försvar i sina tidigare lag, har han spelat mam man förut eller är detta ett experiment? Om han spelst man man tidigare har även dessa lag haft en lång inskolningstid? Till slut, visst svarten och foppa hur Larry ville spela försvarsspel när dom kontrakterade han. Kul om någon har några teorier in detta.
Kommentera

1701195 · »