Luleå HF

115717 inlägg · 887 ämnen

Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

« · 1829765 · » Till forumet


Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Du har rätt.

Längre tillbaka plockade NHL över riktigt bra spelare från Sverige, sådana som mer eller mindre självklart skulle gå in i ett NHL-lag och inte sällan dessutom blir stjärna i nämnda lag.

När sedan NHL utvidgades och KHL fick grepp om de ryska spelare ökade behovet att rekrytera för NHL som satsade allt mer på att punktmarkera svenska talanger. Följden blev att de fick allt större inblick i den svenska marknaden och de draftade allt fler svenska juniorer och generellt blev det mer och mer inslag av svenskar tidigt i draftomgångarna.

Med mer satsning på scouter som hade koll på den svenska marknaden lyckades NHL-lag som regel utan vidare identifiera och draft de bästa svenskarna, även om en inneboende NHL-bias "spelarna ska vara stora och tunga" förstås var en black om foten.

Men dammsugningen av den svenska marknaden innebar vidare att man draftade många "på chans", spelare som inte alls skulle komma att utvecklas att kunna ta plats i NHL och vidare började man plocka över spelare allt tidigare för att placera dem i AHL. De svenska unga spelarna hajade inte förändringen utan fick blå dunster i ögonen och drog över direkt bara för att inse att de slösade bort två år av sin karriär på att sitta i buss nätterna igenom för att spela inför öldrickare i AHL, och detta för småpengar som var en betydligt mindre än vad de fått hemma. Dessutom tappade de två år av lugn fortsatt utveckling hemma.

Så småningom har detta tydliggjorts. T ex var enklaste grundkonceptet att drafta unga spelare från svenska topplag och naturligtvis blev en massa apor draftade under några år. När de väl kom över visades att där fanns inga stjärnor alls: de flesta fick ju inte ens chans att spela i NHL utan häckade bara i AHL där de visades inte hålla måttet. Några arbetade sig upp och in i NHL, men några stjärnor från Apan har inte säkert etablerats ännu; snarare komplementspelare, grythundar och liknande.

Men detta; att Apjunisarna inte räcker till är ju numera känt och antalet apor som senaste åren draftats till NHL är ju noll eller närmast intill. Några "bästigaste junisar" i landet finns inte kvar hos Apan: de har bara sekunda vara, om ens det numera.

Apjunisarna hade en generation där de lyfta upp många duktiga Skellefteågrabbar och än fler pojkar de i lönndom snott från Umeå och Norrbotten och visst var de duktiga, men de flesta var långt ifrån några stjärnor som samtidigt exporterades från många andra svenska städer. Min uppfattning är att kanske några kunnat utvecklas bättre, om de inte varit okunniga att dra över så snabbt för att blir rika stjärnor.

Att Apan och apsup-portrar inte hajar detta är ju förståeligt, eftersom de varit borta från svensk elithockey under överskådlig tid. Vi som varit med har sett många klubbar som haft en eller flera generationer av många riktigt duktiga junisar ta steget upp till seniorhockey och imponera. Det har skett i Luleå, i Djurgården, i Frölunda, i Pölsan, i HV, i Warulfven och så vidare. Och nu hade Apan några år.

Men hur det blir framöver?

Apan får räkna med att deras gratistillgång till dugliga junisar väsentligen är över och nu får de bli ett köpelag som alla andra enligt de villkor som nu gäller för svensk elithockey. Att de tappade Martin Lundberg, Petter Emanuelsson och andra är bittra erfarenheter som vi andra elithockeylag redan gått igenom och lärt oss moderna villkor. Aporna själva fattar det inte ännu. De lever ju kvar i en sektmentalitet som dög för 50-60 år sedan kanske, där de inbillar sig att de ska lyckas drilla in varje liten Apa att bli obrottsligt lojala mot Apan för hela livet.

Hade de inte haft denna fruktansvärda kommunaldoping med vilken de byggt upp en reserv på sjuttio miljoner - inte på något sätt av egen kraft eller skicklighet, utan endast eftersom de haft sådant uppseendeväckande tryck och press på politikerna att de t o m släckt julgranarna i kommunen för att kunna fortsätta fylla på Apkassan - skulle jag utan vidare ställa prognosen att nu faller Apan samman som ett korthus vilket de alltid gjort hela sin historia igenom.

Men om Näsan köper riktigt bra kan de nog hålla sig kvar i Elitserien SHL några år framöver. Men hur länge går det?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Igår kom det fina vädret till Fjollträsk och årets bästa perioden - tiden mellan hägg och syren - har kommit.

Hockeyn är slut överallt med två undantag.

I NHL är vi framme vid jämna semifinaler om Stanely Cup där såväl Ottawa-Pittsburgh som Nashville-Anaheim i detta nu står 2-2 i matcher och därmed avgörs nu vilka som går till final genom bäst av tre, då bara max tre matcher återstår innan det är färdigt för final.

I VM har vi också nått semifinal och idag spelar Kanada mot Ryssland medan Tre Kronor möter Finland.

Det ska bli kul att se vår match. Tror jag. Finland har ju radat usla insatser under gruppspelet men tog sig till kvartsfinal och väl där utmanövrerade de skickligt US of Disneyland.

Och nu, när de får möta storebror Tre Kronor, vet vi ju att det handlar om en kamp där den ena laget - Finland - kan lyfta sig och spela högt över sin förmåga, igen-kligen, som följd av sin heta vilja att vägra förlora mot motståndaren. Varför? Därför att Sverige "´ägde" Finland under 600 år och behandlade finnarna som en sorts lägre stående varelser som vi svenskar härskade över. Det är nu mer än tvåhundra år sedan, men ränderna har långt i från gått ur och detta är själva orsaken till finnarnas lyft mot just oss, en revanschlust inpräglad under nästan ett millenium, en lust att visa att "vattusvenskarnas" uppfattning om finnar som pure white trash, igen-kligen handlar om hur de finska "riktiga männen" spöar de "fjolliga svenskarna".

En vilja, som är hockeyvärldens mest fina bevis på detta viktiga inslag i hockey. Under historiens gång har den bara övertrumfats vid två tillfällen: när dåvarande Tjeckoslovakien runt 1970 spöade det överlägsna CCCP två VM i rad, helt och hållet genom vilja framprovocerad av Sovjets våldtäkt på Tjeckoslovakien 1968; två VM i rad som spelades i Sthlm pga flytt som följd av den politiska situationen, men där Tre Kronor tyvärr vann mot tjeckerna och torskade mot ryssarna, så CCCP-maskinen vann ändå.

Nu läser jag tyckanden, bl a av sexpressen-Nyström, som spyr galla över Finland och menar att för hockeyns och VÄRLDENS skull måste Tre Kronor vinna, eftersom vi är bästigast och trevligast och se på medan det vore en katastrof för hockeyn om Finland vann.

Jag håller inte med, för att uttrycka det lindrigt.

Jag kan inte begripa hur folk poserande som journalister och s x experter, låt vara av självutnämnt slag, kan följa hockey i decennier utan att lära sig och utan att förstå sporten.

Nej. Det handlar inte bara om att tuta och köra. Det har aldrig gjort. Snabb, teknisk anfallshockey är ETT av många viktiga inslag av betydelse för hockey. Men inte alls det enda viktiga och inte heller det viktigaste. Det är som vore det en hockeyrookie som envist bevakar bara en enda liten plätt på isen - Finlands målområde - för att upptäcka hur många mål Sverige gör och utifrån den kunskapen "veta allt" om Sveriges spel.

Pinsamt.

Att ett lag försvarar sig skickligt är en njutning att se för alla som verkligen förstår och uppskattar hockey.

Att etablera ett spelsätt på isen som opassar just den motståndare man möter, minimerar sina egna svagheter och utnyttjar sina egna styrkor även om de är få. Underbart.

Och att verkligen vara ett igen-kligen sämre lag men ändå vinna eftersom man är starkare på den viktigaste egenskap som finns inom hockey, den som avgör vilket lag som vinner de jämna matcherna och som understundom betyder att ett klart sämre lag vinner mot en bättre motståndare.

Sämre vs. bättre när det gäller allt. Utom det viktigaste: viljan. Viljan att vinna. Och hatet att förlora.

Visst håller jag på Tre Kronor ikväll och visst vet jag att vi har många j-t duktiga spelare i laget: ett helt koppel stjärnor, dessutom kompletterade med vad som behövs t ex en liten grythund med Apbakgrund som kan skickas fram att stångas och böka mot sargen medan stjärnorna sparas för viktigare uppgifter. Och i delar av matcher när spelet fungerat har Tre Kronor levererat en underbar hockey med fantastiska passningar som sitter på önskat blad. Men också perioder och delar av matcher då det inte klickat i och spelarna fått jaga runt just utan att åstadkomma något, t o m bli ägda av Schweiz en halv match.

Om Tre Kronor får spelet att stämma kan vi definitivt gå hela vägen och göra det klart och tydligt. Men lyckas det inte kan vi få stryk redan i kväll.

Mot en motståndare, om den är bättre än kronorna på det viktigaste i hockey.

Att vilja.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det finns ju en årlig objektiv ranking för hur lovande dina "senaste" talanger är. NHL-draften.
Sedan kan spelare förstås utvecklas olika efter draften, men den är ändå en bra indikation.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Apmonstret håller på att kollapsa. Efter Apans fiasko där köpelaget sjönk som en sten i serietabellen och fastnade på plats sex, följt av kollapsen i slutspelet då Frölunda match för match gick ikapp för att till slut sparka Apan till sommarsemester redan i kvarten, har han förlorat all bas för att stå högst upp på berget oh yla att Apan är bästigast medan alla andra är sämstigast.

Som följd av detta lägger han allt mer förvirrade, obegripliga för att inte säga helt galna inlägg.

Nu för han en Don Quijote-kamp för att förklara att Apan har bästigaste junisarna.

B-junisar? Nej, de är rätt kassa, långt ner i listan i Sverige.

A-junisar? Nej, det är likadant där.

Junisar i A-laget?

Ja. Det är tydligen de, som är bästigast.

Det hevererade A-laget som kollapset under året hade gått på sina egna sektlögner och förklarata att "vi lyfter bara in några junisar i laget. De gör succé och blir strax NHL-stjärnor."

Så, hur gick det?

Junisarna visade sig inte alls duga till.

Små, oerfarna, lätta, förvirrade spred de misstag till höger och vänster och så snart fullvuxna spelare satte fysisk press på dem spred de puckarna åt alla håll, upptagna som de var att försöka undvika att bli tacklade.

Det är alltså de, som är landets bästa junisar, enligt ett snurrigt apmonster?

Ja, Gudars skymning. Apmonstrets strid mot väderkvarnar går från totalt meningslös till ännu värre. Snart når väl galenskapen den nivå att han tar upp en annan sexfingrad käpphäst: att Apan är så historiskt överläset bästigast att de inte har något motstånd i Sverige utan världen måste beredan plats för Apan i NHL för att de ska möta jämbördigt motstånd.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Tre Kronor vinner med 3-1 mot Schweiz och är i semifinal mot Finland, med gott stöd från zebrorna som blåste av spelet med fyra minuter kvar trots att pucken var fri och Schweiz satte 3-2. Rena rånet och j-r vad sur man skulle varit om det drabbat oss. En zebra som blåser av för blockering trots att han inte ser pucken i det läget...ujuj. Stackars Schweiz.

Ungefär 30 minuter av matchen spelade Tre Kronor bra, t o m utmärkt även om man inte kom fram till speciellt många bra chanser. Men man ägde puck och spel.

Men övriga 30 minuter var det Schweiz som ägde och tryckte på och kom fram till hyggliga chanser.

Sammantaget var det möjligen jämnt Eller kanske Fördel Schweiz, om man tänker efter.

Henke såg ut att vara i trubbel då och då och gav returer en masse, men faktum är att han höll tätt förutom två mål - i femte luckan igen (!). Det ena av de två målen satte Ekman Larsson, men å andra sidan stod han för en underbar passning som Nyllet underbart effektivt pangade in 3-1 på, så han är ursäktad. Och det andra målet i femte luckan plockade zebrorna bort.

Men som det nu blev räddade Henke nog oss i den här matchen. En svagare vakt och vi kunde varit utslagna nu.

Som sagt. Tre Kronor brukar ha startat svagt när de vinner VM och kanske blir det så nu igen. Flytet fortsätter och vi har Suomi i semi, vilket med tanke på finnarnas många svaga matcher tidigare torde vara det enklaste motståndet. Men växer inte kronorna kan det ta slut. Inget kan tända ett finskt lag som chansen att få spöa Sverige.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Daddeh: Ja, jag såg det och konstaterade att apmonstret inte längre ens försöker överdriva och skryta sig blöt i byxan över de styrkor - eller låt oss säga: mindre utpräglade svagheter - Apan ligger inne med.

Nu lyfter han Alm - jätten på oknutna grillor som gjorde dunderfiask under året, t o m mycket sämre än när han lämnade Apan för några år sedan, och skulle sparkats om han inte kom från Apschtaan - som en styrka (!).

Det visar att även om apmonstret nu är inkompetent som vi vet, att han inte ens försöker längre utan bara snackar skit för att få någon att säga "du snackar skit" vilket får honom att knäppa upp gylfen omedelbart, trollgalning som han är och bara mer patetisk än någonsin.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Muahahah kolla in Skeåplanket. Jubelidioten Yoda är alltså nöjd över backsidan OCH FRAMHÅLLER ALM av alla människor. Kanske inte så förvånande då den miljömärkta inför förra säsongen påstådde att han höll högsta SHL-klass för defensiva backar. Att Alm har tre raka säsonger med minus i +/- berör inte trollet. I cyklopernas värld är Alm inte en Bambi-klumpeduns på isen som med alla sina kilon bara mäktar med att stå still och ramla, alternativt dra på sig utvisningar för att han inte alls hänger med. Alm var okay innan han stack över pölen men nu när han tappat all motivation är han bara en sorglig ursäkt till hockeyspelare som rånar Skeå på pengar. Han är utan tvekan topp 5 av överskattade SHL-spelare. Kul att Rickard Wallin fått en arvtagare iaf.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Blister Brigade: Vi får se. Mitt intryck är att Näsan trots allt begriper sig bättre än Aplasse på att köpa spelare. Aplasses historik är nog mest minus plus några plus - förutom då de år som NHL-scouten ANders Forsberg fanns med som stöd - men Näsan tycker jag varit smartare. Och Gudarna ska veta att han har en stor kassakista, om nu inte den på randen till psykotiskt snåle Pea håller honom från kassan.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Jag håller med du. Läraren i fråga är alltså anställd av Apan och Apan i sin tur har hyrt ut vederbörande till skolan med uppdrag att ansvara för den utvidgade gymnastikundervisningen. Men vederbörande har således inte förstått sitt uppdrag utan fungerat som just en lakej för Apan, precis som du skriver.

Vad värre är, är att klubben backade upp vederbörande till 100% ända till dess att de insåg att det fanns ett verkligt hot att Skolinspektionen skulle dra in tillståndet för skolans hockeygym och flytta eleverna till Umeå under pågående termin. Samtidigt som skolan fälldes för den från Apan inhyrde "lärarens" kränkande särbehandling an en 16-årig pojke.

I det läget klev Apbossen in och förklarade "vi har gjort fel. Vi ändrar oss."

Grejen är den att Apan har tydligt signalerat att de INTE såg något som helst fel med den kränkande särbehandlingen. Först när de insåg att de stod inför hotet att tappa hela hockeygymmet förklarade de att "Vips! hade de en annan inställning....".

Det får en förstås att tro att "Nej, de har inte ändrat sig. Det är en s k läpparnas bekännelse."

Att den skyldige fortsatt har exakt samma roll som "lärare" ger oss ytterligare vatten på sin kvarn.

OK. Det här beskrivna skulle kunna hända i vilken klubb som helst, kanske. Och jag skulle med all säkerhet inte förstorat upp det som jag gjort i så fall. Det skulle varit dumt av mig och tämligen meningslöst.

Att jag gör det i Apfallet beror på att det finns en stil i klubben - inte helt igenom, men rejält indoktrinerad och gång efter annan manifesterad - som är osund, osportslig och oönskad.

Deras högsta ledning har spritt uppfattningen om att de skulle ha en "värdegrund" vilket jag anser vara ett skitsnack och att sanningen egentligen är den motsatta. En värdegrund är alltså en moral och en heder som genomsyrar organisationen, men det är tyvärr just vad de alltså inte har.

Exempel på detta är den missundsamhet som genomsyrar ledning, tränare och en del av spelarna: att inga motståndarlag gör något bra och att ingen kan slå Apan utan att det beror på domarna eller att Apan råkat ut för alltför många skador.

Andra och mer elakartade exempel är den kampanj som fördes av en med föreningen nära lierad brännsvinsjournalist. Jag talar om den skandalöse Fehlman som hade så nära samarbete med Apan att han i princip fungerade som Apans kommunikationsansvarig, och det skötte han genom att hitta på upprepade lögner om Luleå-ledare och Luleå-supportrar samt föra en osnd, lögnaktig och rättshaveristiskt ensidig kampankj mot allt som hade med Luleå Hockey att göra i media. Denne jubeldåre var inte ensam utan färgad av en apinställning bland ledare och tränare där det finns talrika exempel på hur Apan bakom lyckta dörrar blivit rasande på pojkar, juniorer och spelare som velat gå till Luleå Hockey - som i Apögon varit "den Stora Satan". Likaledes har vi det än mer aggressiva hat som riktas mot Burkölen.

Fortsatt Apans "värdegrund" att hantera egna skandaler genom att utse syndabockar att ta heder och ära av, bara den utsparkade eller utsedde får ta alla smällar, medan Apan själv framställs som oskyldig och ofelbar. Jag tar denne unge nordamerikanen som hängdes efter Apans supa-skallen-av-sig-fest under brinnande kval, eller för den delen ANders Forsberg, som mobbats av sin chef Aplasse en hel säsong innan Aplasse och CryBert körde kniven i ryggen på honom.

Spelarna i APlaget däremoyt har jag inget ont ord att säga om. De uppfattar jag som helt OK rakt igenom.

Med ett undantag. Det är ingen hemlighet att fläskberget Hollywood är den värste filmaren i svensk hovkeyhistoria och vidare att vederbörande - som vissa säsonger varit den mest utvisade spelaren i Elitserien SHL pga sitt fulspel i stället för hockey - och som tlll yttermera visso erkänt att han fuskar på isen.

Att Apan utser ett sådant osportsligt fiasko till lagkapten säger ungefär allt om Apans värdegrund. Dvs rötan kommer uppifrån, men med en sådan kapten har det ruttna ledarskapet gjort vad de kan för att osportsligheten samt "o-värdegrunden" ska spridas och genomsyra laget.

Jag är inte förvånad över att Petter Emanuelsson och Martin Lundberg - när de återvände från nordamerika efter att ha varit ifrån den osunda ap-byken ett par år - valde att inte sätta sin skridsko i apburen...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Daddeh: Är tveksam helt klart! hoppas förstås på det bästa men jag tror vi hamnar i mitten nästa säsong! vi börjar likna Linköping, en riktigt bra första kedja men sen vetefan kan inte bara köra med forwards :)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Blister Brigade: Tycker vi Luleåfans mestadels fått svettas utan att egentligen kallsvettas ändå sedan SM-guldet i stort sett :)
De som hejar på Luleå är sannerligen inga medgångssupportrar...även om det så klart dyker upp några såna när det går över förväntan.
Vad tror du om nästa säsong för Skeå? Jag tycker inte ni verkar ha lärt er läxan riktigt då eran backsida än så länge ser fortsatt fysiskt klen ut. Pudas är en duglig back med bra förstapass och skridskoåkning men känns som en typisk skeåspelare som kommer göra det väldigt bra hos er under grundserien, men är snudd på usel i slutspelet då han inte är någon Sevc direkt. Transatlanterna vet man aldrig riktigt vart man har dem heller...se bara på Kennedy och Mueliarahouarat :) Ni verkar dock scouta era transatlanter bättre.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: känns mest som media skapat och eldat på den "Bästiga bilden" vilket har genererat duktigt med hybris! själv är jag så klart glad över framgångarna men man kan lika gärna vara i kval året efter! som den där artikeln som Pettersson skrev för ett tag sen att luleå har aldrig fått "svettas" vilket gör att ni aldrig har fått känna på dom där riktigt jobbiga nederlagen och då räknas inte ett missat slutspel som sist. nä man får vara glad för det lilla! kan lika gärna gå åt helvete i morgon!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det är förstås inte OK. På en kommunal skola, som jag antar att det är, är ju lärarna avlönade av kommunen. På idrottsinriktningen är upplägget anpassat för att främja idrottssatsningarna, vilka idrotter de än må vara (i en klass brukar det ju vara många olika sporter representerade), men det är fortfarande en kommunal skola. Läraren ska därför agera utifrån den kommunala skolans intresse där det huvudsakliga intresset ligger i att klara av skolgången och gå ut med fullständiga gymnasiebetyg. Läraren som du beskriver verkar snarare ha agerat som klubbens "lakej" och det är förstås inte okej. Kommunen borde naturligtvis sparka honom/henne.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Blister Brigade: Jodå.

Då gäller det förstås knappast att Luleå hanterat små pojkar illa utan snarare att vår återväxt på ledarsidan inte varit optimal.

Sant är att Luleå under massor av tid levt gott och hållt sig kvar i eliten som följd av att vi haft en stor andel spelare som tillhört klubben under massor av år och i princip blivit klubben trogen som spelare och ledare och det har vi haft stor glädje av.

Under första tio åren i Elitserien hade vi en trupp som dominerades av Luleå- och Norrbottensspelare som etablerade en konkurrenskraftig trupp bland elitseriens topplag och vi nådde dessutom målet: vi blev mästare.

Sedan hamnade vi i ekonomiska problem som innebar att vi hade mycket lite pengar för att bli konkurrenskraftiga och det som räddade oss närmaste tioårsperiod var att alla dessa spelare lirade kvar för små pengar och räddade oss år efter år efter år. Faktum är att vi inte längre stred i serietopp, tvärtom låg vi ofta pyrt till vid och under strecken, men på något vis tråcklade vi oss till slut till slutspel och ofta upp till semi fram till en bit in på 2000-talet då det blev respass i kvarten år efter år.

Och sedan kom nästa steg, fortfarande med små medel, men med en Ost som ofta lyckades skaffa duktiga allsvenska spelare och bra finnar att komplettera laget med. Och alla dessa legender som ofta lirat hela sin karriär väsentligen i Luleå under >10 år lyfte och blev dugliga assisterande tränare och ledare. Åkerström, Burra, Bulan, Rönken och ...Skuggan.

Skuggan är väl den ende, vars insatser efter spelartiden inte lyckats så väl som alla andra. Inte i junislaget, inte i A-laget och nu har han fått chansen högre upp, men lyckas han inte där är det nog kört. Då får vi acceptera att fantastisk spelare, men inte tränare och ledare.

Detta gör att man som Luleåsupporter inte är så där oerhört säker på hur närmaste år kommer att bli. Kommer Skuggan att lyckas? Annars blir nog huvudmålet för Bulan att i första hand hålla oss kvar i serien och når vi slutspel är det en bonus.

Nej. Skuggan behöver bevisa att han fungerar i nuvarande roll. Annars måste det bli ändring.

Men något som vi aldrig pysslat med är ett sprida en bild där vi är bästigast av alla och att vi inte kan erkänna att andra lag är bra och bättre än vi när de vunnit.

Inte heller har vi utan att bry oss om unga pojkar kört sektpress på dem och tvingat fram en underkastelse och obrottslig lydnad in absurdum.

Och våra största konkurrenter har vi älskat att möta. Utan att sprida hat och lögner om dem.

DET är jag stolt över.

När det gäller sportsliga framgångar kommer vi igen. DET är jag också övertygad om.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Hur går det i sommar -värmen/kylan!? självklart ett riktigt klavertramp från hockeygymmet trots allt ungar det handlar om och bra att sånt lyftasfram för att det inte ska kunna hända igen.

Man börjar nästan undra hur det kan vara på andra ställen ta t.ex. lules junnis led med tanke på alla historier som snurrar runt en viss tränare där många valde att sluta sina karriärer pga. diktator mentalitet men där agerade väl klubben och avsatte tränare på stående fot men av någon anledning var man en tränare kort i A-laget och tro vad man vill men gissa vem som dök upp där! men där fallerade allt igen och han vart förstås avsatt igen för att i nästa sekund bli återanställd som GM och törs man dra på en lätt gissning får han förstås sparken igen men som fågel Fenix reser sig ur askan och återvänder som "Klubb Direktör" år 18/19?

Va tror du Sven kan en granskning vara på plats? ;-)
Uppladdat:

450x300-skugganjpg.jpgskugganjpg.jpg

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Såvitt jag vet hade han talat med sin "lärare" och berättat vad han funderade på. Som du säger hade det rimliga väl varit att de då skiljts, att Burström gått till Luleå och dessutom bytt gym.

Grejen var den att "läraren" vägrade. Han förbjöd Burström att gå till Luleå och menade att Pite var OK, men inte Luleå. Och sedan startade pennalismen och den kränkande särbehandlingen. Burströms saker kastades på golvet som skräp av läraren inför klasskamraterna. Burström släpptes inte in i omklädningsrummet med klasskamraterna utan fick byta om i en skrubb när de skulle träna hockey på skoltid.

Föräldrarna anmälde skolan och historien blev känd. Skolinspektionen fällde skolan/den inhyrde apläraren oc Burström fick släppas till Luleå och Luleås hockeygym.

Vilken lärare har de numera i Apans gym?

Det är samma nisse. Samma som förklarade "jag anser att jag agerat rätt och i samma situation skulle jag agera likadant igen".

Trevligt?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det är klart att man inte kan beté sig på sättet som du beskriver men om en spelare på Skellefteås hockeygym byter klubb till Luleå så är det enda vettiga att han byter till Luleås hockeygym istället för att gå kvar på Skellefteås hockeygym. Det måste ju vara bäst för alla inblandade eller hur?
Har ärligt talat aldrig hört talas om att man kan byta klubb när man går hockeygym såvida man inte lägger av eller går till en mindre klubb för att man slutar elitsatsa.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Ser att Luleå tycks intresserade av småväxte 25-årige kanadicken Joey Hishon. En gång i världen draftad i förstarundan och levererade duktigt med poäng i AHL, men åkte på några hjärnskakningar och har sedan fastnat. 13 NHL-matcher, men mer blev det inte.

Senaste året 3 mål, nio poäng, 68 utvisningsminuter i Jokerit.

Låter inte skrämmande alltså men hävdas kunna bli center i Luleås förstalina.

Låter som att Näsan i köpeklubben Apan har betydligt mer kulor att lägga på köp alltså. Får i alla fall hoppas att Bulan varit inblandad i rekryteringen om det stämmer.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Dags att hylla Apans fantastiska utbildning av målvakter från Skellefteå.

På sextiotalet lånade man ner Kirunapojken Klimpen Häggroth, som tyvärr alkoholiserades gravt i Apschtaan och på sjuttiotalet fick man låna Luleåmålvaktern Hardy Åström som blev Sveriges första NHL-målvakt och sedan har de för all del fortsatt att i stort sett bara köpa och köpa vakter.

Men några vakter från Apschtaan finns det väl?

Ja, alla vakter från Apschtaan har tillsammans lyckats spela en enda NHL-match. Det var Johan Backlund och sedan var det klart.

Gustaf Lindvall sparkades ut när han var klar som junis och efter fem år i nästan tio andra klubbar köptes han tillbaka och visades vara fantastiskt stark; fick nästan 90% räddningar senaste säsongen. Imponerande.

Filip Gustavsson förklarade varför han, född i Skellefteå, drog till Luleå. Hos Apan var den enda målvaktsträningen upp till 20-årsåldern instruktionen "ta pucken" så han valde att gå till Luleå Hockey, och hatas förstås av sekten för det.

SÅ var det med den fina träningen i "egna led".
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Jag får erkänna min okunnighet. Det kanske är som du säger, att den som söker in på ett gymnasium i Sverige med extrasatsning på något ämne t ex hockey, samtidigt skriver på ett avtal där vederbörande binder sig för att under tre år framöver spela för en enda klubb och ingen annan. Och vill man annat är det OK för den inhyrde läraren att kasta ens saker på golvet, köra vederbörande ur klassrummet (i det fallet ett omklädningsrum) och tvinga vederbörande att byta om ensam i en skrubb medan klasskompisarna byter om tillsammans. Så är det säkert, konstigt att jag missat det.

Konstigt förresten att även Skolinspektionen missade det eftersom de dömde skolan till drygt 40 000 kronor i böter för kränkande särbehandling samt att när Apans inhyrda lärare och hans bossar förklarade att "vi hade rätt att behandla en elev så och vi kommer att göra det igen i samma läge" ända till dess Skolinspektionen förklarade att då flyttar vi eleverna till Umeå; först då klev Apbossen fram och sa "OK, vi ändrar oss. Nu lägger vi locket på, saken är utagerad."

Skolinspektionen hade väl inte heller läst på reglerna.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaca: Det går inte att bedöma hur bra hockeygym är genom att kolla på resultat i J20/J18. Det är mycket bättre att kolla på vilka spelare de slussar upp i A-laget. Ju fler och bättre, ju bättre fungerar hockeygym. För hockeygyms huvuduppgift är att få fram spelare till elitlaget, inte att gå långt i juniorslutspelen. Det är roligt och absolut ingen nackdel att gå långt, men det är ingen prioritet. Kan snarare vara så att lyckade hockeygym inte går långt eftersom många av deras sistaårsjuniorer/nästasistaårsjuniorer redan har tagit steget upp i klubbens A-lag och därför inte spelar med J20-laget.
Så länge Skellefteå J20 levererar spelare som A-laget har användning av går det inte att klaga på deras hockeygym, samma sak för resterande klubbar, förstås.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Ja, desperation och missundsamhet skulle jag beteckna Apans tid som dysteriernas dysteri. Typisk sektmentalitet alltså, och liksom alla sekter ett våldsamt hat som visas mot de som lämnar Apan, vill lämna Apan eller som Apan sparkar.

Den unge nordamerikanen som utsågs som syndabock när Aporna hade supit skallarna av sig under brinnande kval och kollapsade och misslyckades; eller hedersmannen Anders Forsberg som byggde upp ett lag som likt ett självspelande piano tog två Glud i rad - typiska exempel på folk som Apan sparkar ut och därefter öser hat på.

Att Apan inga medel skyr visas ju med all obehaglig tydlighet när man som lagkapten utser landets värsta filmare, fuskare, fulspelare fläskberget till lagkapten.

Den här speciella apmentaliteten som råder inom klubben färgar förstås av sig och inte konstigt att just Apan har dessa internetmonster som häckar i Apboken och skämmer ut sig kontinuerligt.

Allt talade ju för att Apan nu skulle kollapsa - som de alltid kollapsat - detta förlorarnas förlorarlag. Apan toppar ju överlägset listan över klubbar som misslyckats i kvalserien, hur vinsttippade de än varit och även när de haft ledningar i kvalserien som "ingen" kunnat tappa: då har Apan tappat.

Tyvärr har ju detta extremt obehagliga kommunaldopingselände dränerat kommunens invånare på den service som uppfattas självklar överallt annars, bara för att fylla på Apans sparkonto med landets värsta hockeykassa.

Så risken är den att de köper sig kvar länge till, genom att fylla laget med legoknektar och nu handlar ju Näsan friskt.

Vi får se hur länge denna Ebberöds bank kan hålla skenet uppe.

Intressant att se hur tidigare Apspelare när de kommit ur sektens garn och fått andas frisk luft vaknar till liv och vägrar återvända till sektträskets Apa. Petter Emanuelsson gick till Luleå. Martin Lundberg gick till Växjö. Oskar Sundqvist kom hem med Stanley Cup men tog den inte till Apschtaan och Aparenan utan till Norrbotten och en junismatch Luleå-Boden.

Konstigt nog har Apan trots alla talanger de stulit aldrig kunnat producera någon spelare av internationell toppklass. Är det verkligen så att ingen av dessa spelare har talang nog, eller är det Apans utbildning och utvecklig som förstör spelarna så att de bara duger hjälpligt för Apan men aldrig utanför? Några få blir dugliga utfyllnadsspelare - som grythunden Oskar nu i Tre Kronor - men de flesta räcker inte ens till det. Lehtonen öste in pinnar för Apan, men visades komplett värdelös utanför. Oscar Möller likaså, men blev bara en medlmåtta i mängden i KHL. Jocke Lindström misslyckas fullständigt i NHL och KHL gång på gång. Och så vidare.

Apans robotar kan bara lira på ett sätt och när de kommer till andra förhållanden och situationer: nej, då håller de inte måttet. Och robothockeyn är ju helt genomskådad i SHL numera och snart sagt vilket av de bättre lagen som helst vet hur de raderar ut Apan.

Näsan köper och köper eftersom det inte längre finns några stulna talanger från "egna led" att fylla på med.

Ja, det är tragiskt.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: "Observera att det inte bara handlar om de pojkar de har lurat till sig. Den vidrigaste behandlingen fick en pojke från Skellefteå, som ville spela för Luleå trots att han gick hockeygymnasiet i Skellefteå. "

Förstår inte riktigt det här. Hockeygym i Skellefteå drivs väl i samarbete med Skellefteå AIK och därför måste man väl spela för Skellefteå om man går där? Den pojken borde väl ha flyttat till Luleå hockeygym om han ska spela för er? Eller missuppfattar jag nu...?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Ja, eller hur. Det kan ju hända var som helst. Att pojkar i 15-årsåldern - ibland yngre - inte är mogna att flytta hemifrån från familj och vänner händer förstås.

Det som är obehagligt med Apan är att historierna är så många och den bild man får är att det ena uppdraget - att ge unga pojkar en gymnasieutbildning med specialkompetens i hockey - inte har någon betydelse alls utan att det andra motivet - att försörja Apan med s k egna produkter - är det enda som gäller.

Apschtaan, som på sextiotalet fick nya gränser med följd att Apschtaan såväl till ytan som till befolkningsantalet var Norrlands största stad! har funnots offside som byn som Gud glömde helt bortglömd av allt och alla. Så man kan förstå att de är desperata att hockeyn måste lyckas - annars finns de inte - och det tycks ha varit grogrund för den sektmentalitet som råder.

Observera att det inte bara handlar om de pojkar de har lurat till sig. Den vidrigaste behandlingen fick en pojke från Skellefteå, som ville spela för Luleå trots att han gick hockeygymnasiet i Skellefteå. Ledarna krävde att han skulle lira för Piteå i stället, slängde hans trunk på golvet och portade honom från omklädningsrummet under skolans gymnastiklektioner; han fick hållas i en skrubb.

Men många stod inte ut med vad Apan visade upp där. T ex Petter Emanuelssons lillebror som avbröt skolan och åkte hem till Kiruna i stället. Nästa höst sökte han till Luleås hockeygym i stället och nu lirar han i Luleås A-lag. Hans storebror Petter, kom hem från AHL ifjol, men tackade nej till Apan och sökte sig till Luleå i stället. Umeåpojken Lucas Wallmark lämnade Apan och sökte sig till Luleå. Piteåpojken Johan Forsberg lämnade Apan och sökte sig till Luleå. Och så vidare.

Visst kan det bli problem i alla hockeygym men historierna om Apans är så många och elakartade att man inser att Apan är speciell i detta avseende. Anledningen är nog hålans desperation som utmynnat i sektmentalitet vilket färgas av på många områden, inte bara hockeygymmet.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja:
Tyvärr är mentaliteten i SKAIK lite märklig, ett lysande exempel på denna är när Bert blev intervjuad efter att de hade blivit utslagen i kvartsfinalen!!
"Våra spelare förtjänade att spela vidare i slutspelet, de har slitit mest av alla för att vinna" typ så gick snacket på honom!!
Inte ett tack för matchserien eller gratulerar till motståndarens vinst utan bara snack om hur bäst SKAIK egentligen är!!

Detta kommer om det inte redan har "bitit" dem i arslet, lägg därtill att dom "sparkar" inköpta talanger i förmån för legoknektar som dessutom vart i SKAIK en gång!!
Kanske så törs inte unga talanger söka sig till SKAIK längre!!
Men nu satsas det på ett damlag, vilket jag tycker är bra men deras J20 är tyvärr på dekis numera och det ska bli intressant att se hur det hela slutar...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Alla som har varit verksamma inom föreningshockeyn, oavsett nivå, förstår väl att eliten aldrig hade funnits utan bredden? Att det är mindre klubbar med amatörledare som utbildar spelare tills de börjar gymnasiet.
Det är absolut inte givet att Brynäs är bästa laget bland typ 10-åringar i Gästrikland. Det finns många föreningar som gör ett bra jobb här. GGIK, Huge och Strömsbro för att nämna några 'klassiker'.
Det här med att spelare på hockeygym flyttar långt skapar förstås lätt problem i den åldern, men det förvånar mig att Skellefteå har haft så stora problem som du beskriver, med tanke på att varje spelare man tar till hockeygym är en framtidsinvestering som man bör måna om.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Spelare från "egna led"?

I dag finns en alldeles utmärkt artikel att läsa på Hockeysverige (länk). Med utgångspunkt från att Frölunda berömts av alla för att Rasmus Dahlin påpekar en skribent - tillika ungdomstränare - att Rasmus bara tillhört Frölunda i två säsonger och att han huvudsakligen utbildats av Lidköping.

Vederbörande påpekar hur betydelsefull den många åren av utbildning av pojkar och ungdomar är och att det vanligen är ideellt arbetande tränare i små klubbar som står för detta, men att de inte får den cred de bör ha.

Vidare påpekar han att av Frölundas hela 12 spelare från egna led är det bara 1 som haft hela sin träning i Frölunda, och att detsamma förstås gäller Djurgården och för övrigt många andra klubbar.

Allt detta är helt korrekt och de flesta av oss förstår detta. Det är en naturlig ordning som gällt men gällt olika efter olika förutsättningar för klubbar i olika städer och landsändar.

Naturligtvis har speciellt Frölunda som "ensam toppklubb" i hela VGRegion samt Djurgården - nu när riktiga AIK och Södertälje inte är så på längre - ett överlägset antal lovande ungdomar inom sitt naturliga upptagningsområde som de så småningom kan rekrytera gräddan från upp till sina A-junisar och sedemera A-lag. Det finns ingen anledning att de "snor åt sig" alla tänkbara talanger redan i 15-årsåldern och lirar med 10-15 egna B-junislag. Låt spelarna lira kvar i närområdet tränade av duktiga ungdomsledare och utvecklas klart. De kommer, när tiden är mogen.

Så här har det fungerat överallt, inte bara i storstäderna. Ta Luleå exempelvis. Luleå Hockey är Norrbottens Elithockeylag, etablerat sedan snart fyra decennier och en självklarhet för varje pojke i Norrbotten som tränar hockey att drömma om att så småningom bli så skickliga hockeyspelare att de får representera Norrbotten i Luleå Hockey. På samma sätt som i Stockholm och Göteborg har det inte varit tvunget att tvinga alla pojkar till Luleå Hockey onödigt tidigt. Låt pojkarna spela kvar i egna klubbar och utvecklas i lugn och ro tillsammans med sina kamrater och trygg uppväxtmiljö i direkta närområdet. Det gäller t ex pojkar från småklubbar i själva Luleå men också närområdets klubbar som Kalix, Boden och Piteå. Var god observera: de pojkar som lirar i Boden och de andra klubbarna har minst lika nära snarast närmare och snabbare att ta sig till Luleå Hockeys tränings- och matcharenor som pojkar från Huddinge, Jakobsberg, Stocksund, Nacka etc har att ta sig till Djurgårdens.

De här klubbarna där pojkar utvecklas nära Luleå Hockey mår bara bra och konkurrensen bland pojklag och B-junislag stimuleras av den här ordningen. Sedan förstår alla att om pojken blir tillräckligt bra måste han senare byta till en klubb i Elitserien och i den goda samverkansordningen anser alla att det är naturligt och bäst att det blir till den lokala Elitserieklubben, länets klubb, och inte att han sticker till en helt annan klubb.

Norrbotten är landets överlägset största län och därav följer att när det gäller pojkar uppifrån Kiruna och gruvfälten är avstånden så stora ner till Luleå att man gärna väntat ännu längre innan de duktigaste pojkarna kommer ner till Luleå för spel i Elitserien SHL. Vanligen hinner de bli t o m seniorer innan de kommer men i de individuella fallen viktigt att varje individ får mogna färdigt till den är beredd att ta steget. Visst finns det undantag. Vissa pojkar är färdiga och personligt motiverade och beredda att röra på sig redan långt tidigare. Men de är undantag; för den större massan är det definitivt bäst att skynda långsamt, speciellt med hänsyn till pojkarna själva för att undvika att någon far illa och att allt som sker inte endast sker för att maximera en storklubbs rekryteringar.

Som sagt. Allt detta är självklarheter för de flesta av oss.

Men inte för en rookieklubb som inte varit med på elitnivå i decennier och plötsligt kliver upp och får framgång och vill förklara denna framgång med att "det beror helt enkelt på att vi inom APan är båästigast på allt. Vi har bästa tränarna, bästa ledarna, bästa publiken, bästa allt ja t o m extra allt. Vi är bästigast, helt enkelt, i hela landet och i hela historien. Vi är dysteriernas dysteri!

Det finns två huvudsakliga förklaringar till Apans framgång, och nu hoppar jag över det faktum att viu talar om landets mest kommunaldopadek klubb, t o m till den grad att de släckt samtliga julgranar för barnen för att ösa kulor på klubben.

Förklaring 1: Bristen på konkurrens, fr a som följd av att de flesta etablerade klubbar hårt sargats av en snabbt och extremt ökad braindrain utomlands. Under något decennium ökade flykten av svenska spelare till extrema nivåer och nu lirar runt 200 av våra bästa i NHL/AHL/KHL/SLA m m m m. Detta slog hårt mot speciellt vissa klubbar, och de som inte förlorade spelare utomlands, förlorade till andra svenska klubbar som måste fylla på sina trupper. Detta sänkte Elitklubbarna och ett tämligen mediokert lag som Apan lyckades t o m ta ett par Glud, samt vinna några serier. Grejen är den att tidigare årgångar av mästarlag skulle sopat banan med denne Apa. Ta t ex Frölunda och Warulfven lockoutsäsongen eller för den delen Warulfven åren efter 2000. Apan skulle torskat med tvåsiffrigt mot dessa landets bästa lag någonsin.

Förklaring 2: Den här gällande och naturliga ordning som jag inledningsvis beskrev för små- och stora klubbars utveckling av pojkar sattes ur spel av Apan som i lönndom startade en helt ny stil. De började ringa runt till pojkar från andras upptagningsområde redan när pojkarna gick på grundskolans högstadium. Med lock och pock ringde de och talade med pojkarna och pojkarnas föräldrar och lovordade talangerna och förklarade att de "hade stora utsikter att utvecklas till NHL-stjärnor, om de valde att tidigt komma till Apan och "utvecklas ordentligt".

Det hela lyckades, förstås. Hur skulel de unga pojkarna - och deras pappor - motstå när Elitklubben spanat in just deras lille son? Och många föll till föga. Grejen är den att det här var billigt som fan för Apan. Fria klubbor, gratis skridskor och liknande var ljuvliga ord i öronen på hårt prövade familjer att finansiera den dyra hockeyn för deras ögonstenar.

På det här viset tömde Apan i hemlighet under ett antal år framför allt Burkölen och Umeås upptagningsområde på talanger med också hela Norrbotten där man rensade bland unga pojkar i alla klubbar utanför Luleå och till slut drog man sig inte ens för att i lönndom ringa små pojkar med talang som var Luleå Hockeys egna.

Belöningen var väldig! Apan etablerades högt i Elitserien och under flera år kunde de pumpa upp duktig junis efter junis som gick in utmärkt bra i A-laget.

Men det fanns en baksida. Många for illa och flera historier om hur de unga pojkar som tvingats lämna vänner och familj i unga år innan de var mogna för det sattes ensamma i Apschtaan 10-20-30-40-50 mil hemifrån för att drillas, mer eller mindre som robotar utelämnade till en klubb som heltigenom agerade som en sekt: antingen är du med oss eller mot oss.

Att många for illa spreds bland spelarna och i media och när t o m skolinspektionen utredde hockeygymmet i Apschtaan för kränkande särbehandling vägrade Apan ge sig utan hävdade sin rätt att behandla pojkarna precis som de önskade - fastän deras ageranden betecknades som pennalism och mobbing. Den Apanställde lärare försvarade agerandet, hans boss i Apan försvarade lärarens agerande, bossens boss i Apan försvarade bossens agerande och så vidare. Apan vägrade lyssna och stod enad: vi sak fortsätta behandla pojkarna så här.

Inte förrän Skolinspektionen hotade med att besluta att stänga Apans gym och flytta pojkarna till Umeå ändrade man sig genom en "läpparnas bekännelse".

Nåja. Burkölen och Luleå Hockey har stoppat APans stölder men det tog förstås många år och tar många år innan vi ser effekterna.

Det jag ifrågasätter är hur det kan finnas så många okunniga och inkompetenta s k hockeyexperter, låt vara självutnämnda i media, som inte uppmärksammat ovanstående.

I stället hör man pulver sitta och hylla "Apans spelare från egna led" och super-pulver som Vennerstig spekulera i om "Apan är landets bästa någonsin, måste nog spela i KHL eller NHL för att få motstånd".

Man kräks!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Dags för köpeklubben Apan att handla in nästa legoknekt.

Mr Madhawk hade koll på detta redan för tre veckor sedan och nu har Näsan snokat färdigt och köpen in en stor och tung samt - såvitt man kan bedöma - duktig och poängstark back som lirat i AHL med Bud.

Vi hoppas att kioskflickorna i Apschtaan får vara i fred.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Dessvärre så finns det ju en massiv press ifrån media. De läser vad som står på tröjan. Ponera nu att man sagt. "Vi anser att det är dags att släppa fram en ny målvakt och se över framtiden". Sedan skulle denne målvakt göra en mindre bra insats i säg, en semifinal, eller ännu värre en kvartsfinal. Hur skulle det låta i media då? ALLA utom Lunkan skulle sågas vid fotknölarna.
Jag anser att vi redan hade två bra målvakter i truppen. Lunkan var i sin prime under OS i Torino för ELVA ÅR SEN...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: svårt att säga. Kan dock säga att jag tror vivunnit semin i World Cup om Markan haft spaden den matchen.

Du såg t ex den danska pucken i stolpen, som gick i femte luckan under första perioden. Du hade väl inte sett en sådan av Felix eller Berguven utan att anse att det var en tavla? Vi får se hur Lunkan fortsätter. När han spelade senast i Elitserien lockoutåret tror jag sådana passager hade varit otänkbara på honom. Vi mötte Frölunda i kvarten det året, vann skotten, förlorade matcher med 1-7 etc.

Inte heller i NHL senaste åren har han rosat marknaden. Hade han varit rookie med sådana stats är det tveksamt om han fått några spadar.

Vem som skulle vara bättre? Ja om Lunkan silar någon balja per match tror jag både Fasth och läck kunde vara bättre. Men Lunkan på lunkannivå? Ja tack!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Tarasov: He he, ja vi skulle haft Ernst-Hugo i båset idag. €-2 "bara" men det handlar förstås fortsatt mer om att spela ihop laget.

Det ordnar sig nog:-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Vilken svensk målvakt skulle vara bättre än Lundqvist? Nog för att jag inte hålla honom som en av de absolut bästa men det kan man ju verkligen inte påstå att någon annan svensk målvakt är heller.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
En dansk kommer rätt ren fråm kanten, med en svensk hängande på sig, men dansken lyckas från några meters håll slå pucken genom femte luckan på Lunkan. Pucken går klockrent i stolpen, glider därefter efter hela mållinjen innan den slås bort. Danmark får samtidigt PP pga en slashing på dansken.

I vilket fall: inte så imponerande att en dansk som kommer snett utifrån, från några meters håll lyckas slå puck genom femte luckan. Hade det varit en annan vakt än Lunkan skulle kommentarerna haglat "oj, vilken tavla, vi måste sätta in Lunkan".

Grejen är den att även om jag anser att Lunkan är den bäste svenska vakten någonsin har han hållt internationell toppnivå i mer än ett deceniium och förr eller senare tar det slut. Lunkan har varit betydligt mer mänsklig senaste åren och jag är inte övertygad om att han längre är vår bäste vakt faktiskt.

Visst, jag skulle också givit honom spaden, men är inte övertygad om att den längre är hans.
Kommentera


Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Matchen igång. Blir intressant att se hur Bäckis pallar gå direkt på i, och dessutom de jätteisar vi lirar på utanför NHlL...JA, DÄR HAR VI 1-0 FÖR TRE KRONOR.

Joel sätter målet. Med all sannolikhet har han fått Head and Shoulders från brorsan och är nu i toppform.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Det börjar bli ett riktigt Tre Kronor som formeras nu:-)

Den egna approdukten från de egna apleden Niklas Bäckström. Den amatörmässiga Tre Kronor-ledningen bestående av idel klantarslen under Boustedt och gnomen Mårts, tvingade ju en helt oskyldig Bäckström att löpa "gatlopp som dopad" under OS och det förlät inte Bäckis och svarade inte längre i telefon när gnomen ringde - och naturligtvis var detta droppen som innebar att alla andra NHL-spelare därefter vägrade delta när gnomen kallade. Konstigt att media hållit käften om en sådan sak. I stället vidarebefordarade de som nyttiga idioter gnomen Mårts gnäll i media "NHL-spelarna har ett moraliskt ansvar att lyda och komma när jag kallar". Ja, fy fan.

Men nu är det slut på gnom-eländet och nu kommer Bäckis.

Det är klart att han blir ett lyft för kronorna, ett rejält lyft och fr a hoppas vi se hur han styr upp ett riktigt PP från det hackande vi kört med än så länge.

Tänk vilken skillnad från tidigare under gnomen.

Då kallade gnomen upp ett slött fläskberg som han presenterade som lagkapten; ett fläksberg som visades helt värdelös, vilket vi insatta redan visste innan han förorenade isen. Hur fan kunde gnomen inbilla sig att ett fegt, fuskande, filmande, fulspelande fläskberg skulle vara något att ha? Obegripligt, och det säger allt om gnomen. Fläskberget lyckades förstås skämma ut svensk ishockey när han filmade sig till en utvisning mot en liten norrman. Fyfan. Hade vi haft Fagerlund kvar som högste boss skulle han omedelbart beordrat fläskberget att åka hem till Apschtaan och inte visa sin fula nuna i fina Tre Kronor i fortsättningen. Jaja, dessa apor, det är beklämmande.

Men nu kommer Bäckis in och han kommer knappast att filma mot Danmark men snarare att initiera den förändring som ger Tre Kronor ett fungerande PP när det kommer att behövas i slutspelet:-)

Noterar också att Bäckis hade med sig Lindberg, som faktiskt är en f d apa och Tre Kronor har meddelat att denne Lindberg kan bli användbar som grythund.

Ja. Det är väl vad man kan ha Apor till. Kryp ned i grottorna och skäll nu.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
hanzon: He, he. Dennis Everberg har exakt samma gedigna Luleåbakgrund som en annan av våra Luleå-legender - Niklas Hjalmarsson, superbacken i Chicago.

De båda skrev på för Luleå en vår och blev då Luleå Hockey-spelare. Men under sommaren beslutade de ta chansen i NHL/AHL.

Visst är det imponerande att Luleå Hockey kan ha ett sådant enormt inflytande på spelares karriärer. De behöver bara skriva på så lyckas det. Måste ha varit det samtal de hade med Osten som gjorde susen:-)

Viktor Fasth kommer från Kalix. Du vet Luleå är geografiskt litet, eftersom staden ligger inklämd mellan pite-boden-kalix och därför inte kunnat växa geografiskt, även om Luleås betydelse i övrigt är sådan att i praktiken är det samma stad, med de tre andra orterna snarast som stadsdelar i stor-Luleå. Låt exempelvis Luleå geografiskt växa like mycket som Skellefteå gjorde på sextio-sjuttiotalet och du finner att bl a Piteå, Boden och Kalix blir de delar av Luleå de i praktiken redan är.

Viktor växte upp i Kalix och i Stor-Luleå spelar pojkarna förstås för mindre lokala föreningar medan de växer upp. Viktor kom till Luleå som 15-åring och gick hela hockeygymnasiet i Luleå och utbildades av Luleå Hockeys tränare och lärare. Normalt skulle han samtidigt ha spelat för Luleå Hockeys junislag under tiden men vår store lille hjälte Jarmo Myllys hade stimulerat så många pojkar att vilja bli målvakter att Viktor inte fick plats och tillräckligt matcher med junislaget så han fick ta spaden i Brooklyns division 2-lag i stället. Brooklyn är ett hockeylag i centrala Luleå, på andra sidan Bergnäsbron, i folkmun kallad Brooklyn Bridge. Brooklyn är ett lag där Lulespelare när de inte får plats i Luleå, och det inte finns anledning de spelar för Asplöven, Piteå eller Boden. Många Luleålegender har exemplevis varvat ned i Brooklyn när de inte haft tid och lust förstärka något av de andra lagen i närheten på matcher och träningar; Brooklyn är lite lugnare med sådant som träningar;-)

Nåja. Så Viktor har en rejäl bakgrund hos oss, även om han inte lyckades slå sig fram som någon av de bättre under senare tonåren. Han trodde dock fortsatt på sig själv och vandrade nedåt och spelade i lag efter lag och i allsvenskan för Läjkers lossnade det rejält och resten är historia:-)

Så även om han växt upp som Luleå Hockeysupporter och utbildats i Luleå Hockey har han aldrig formellt tillhört klubben.

Men fin att plocka fram för att slå Apor i huvudet med, när de vill ha det till att Bäckström är Apa eftersom farfar kom från Västerbotten (tänker man så, kom halva Mats Sundin från Omark-trakter).

Men Viktor var aldrig reggad spelare i Luleå Hockey. Som våra Luleå-legender Everberg och Hjalmarsson;-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Powerfade: He he, det vore en syn. Hela Apschtaan nedsläckt. Bara skylten på Aparenan tänd. Allt för att kunne öka kommunaldopningen - landets största - till hockeylaget. Som ändå är så snåla att de bara staplar dopingspengarna på hög.

Men nu måste de alltså köpa sina spelare i större och större utsträckning.

Hade de haft kvar Aplasse skulle det inte varit någon fara för oss andra eftersom han var en ganska kass uppköpare. En hästhandlare som inte skådar munnen på hästen. Aplasse hade ju ingen större aning om vad han skulle köpa så han köpte mest sådant som han visste att andra klubbar ville ha. Eller sådant som varit hos Apan förut - varav de flesta misslyckades rejält när de kom andra varvet. Eller så köpyte han sådana som han visste var långtidsskadade, eller som "helt överraskande" visades vara långtidsskadade när de dök upp, eftersom Apan inte förstått att genomföra medicinsk undersökning innan påskrift. Sammantaget tror jag man kan beskriva Aplasses facit som >hälften av de inköpta som fiaskon, utom de år NHL-scouten Anders Forsberg förklarade vad man skulle köpa.

Jag vet inte riktigt var vi har Näsan där. Så apkass som aplasse kan han ju inte vara. Men skulle han vara bra på handla, och med en sådan jättekassa - om han kan övertala Pea och de andra snålgrisarna, kan han och Apan bli farliga förstås.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Viktor Fasth och Dennis Everberg, min fråga; Luleåbakgrund?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det är så man gör när man inte tar fram några egna stjärnor. Det skulle vara intressant att se vad som skulle hända om nästa års upplaga skulle totalfloppa. De skulle antagligen släcka stan helt...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Noterar att de två apmonstren fortsätter tugga fullständig rappakalja i form av meningslöst pladder där de anser att dysteriernas dysteri, superduperlaget som bara komma sexa i seren och sparkades ur slutspelet redan i kvartsfinal, nu räknar pölsan Niklas Bäckström ur "egna Apled": syftande till att lura folk på tid och inlägg för koplett idiotinnehåll på apmonsternivå.

Vi andra konstaterar att Tre Kronor håller på att rycka upp sig efter det pinsamma fiaskot i landslagets historia; parenbtesen där den lilla råttan gnomen Mårts förstörde allt inklusive tog ut apor och det strösta skämtet fläskberget Hollywood; filmare, fuskare, fulspelare och fetknopp som lagkapten.

Nu slipper vi apinslagen, tack för det. Och inte oväntat fylls Tre Kronor på av spelare med Luleåbakgrund. Som Linus Omark, Viktor Fasth och Luleålegenden Dennis Everberg.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Tarasov: Jo, och det har ju inneburit att "VM" liksom Tre Kronor urvattnats till den grad att allmänheten tappat intresset hur mycket än Vennerstig pch slika låtsats att det varit något av intresse, fastän de själva mer varit upptagna av funderingarna vilken mat, vin och underhållning kan man leta upp på tidningens bekostnad vid "extrasemestern".

Att se Tre Kronor "delta" i VM med ett lag som saknar typ våra hundra bästa spelare och får slåss på kniven för att klara av Europas blåbärsgäng är ju inget mer än en pseudohockey.

Och när eländets elände - gnomen Mårts, helt ur tiden men med en inbillningsnivå och tro på egen betydelse som fick Baron Münchausen att verka universums skapare - spelade Allan och fick samtliga NHL-spelare och vettiga spelare i KHL, etc mot sig var det totala fiaskot klart.

Lite mer intressant nu när de bästa nationerna mönstrar spelare från utslagna lag.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:
Korrekt. Journalisterna glömmer ofta att Kanada/Ryssland ofta har den typen av lag vi har nu, om inte bättre. Om man tittar på Kanadas trupper bakåt i tiden så är de flesta lag de haft på pappret bättre än det svenska vi har nu. Ryssarna kan plocka sin bredd från KHL. Så även om vi fått in de bästa så betyder det inte att vi är solklara favoriter utan snarare att vi har chans att utmana.

Förhoppningsvis så kommer vi ha den här typen av trupper framöver då vi har så många i NHL att plocka av. Btw så tror jag att vi är lite beroende av NHL gör att komma till kvart iom att länder som Danmark/Lettland/Frankrike/Tyskland/Norge tagit några kliv framåt. Tänk och möta Danmark spetsat med 4-5 NHLproffs samtidigt som man kommer med spelare från KHL/SHL, kan bli svettigt:)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
He he, de två apmonstren visar prov på apkreativitet, genom att komma med meningslösheter om s k Apanknytning för att schwamla om s k egna led.

Nu försöker de stjäla pölsan Bäckström för att sätta ap-kläder på en riktig NHL-stjärna. De har ju ingen apa som blivit NHL-stjärna, någonsin. Även om de röker på, lirar banjo och tror sig vara anrika. Men det närmaste de kommer anrika är när de jobbar i gruvan för att anrika malm, nedsörjd av CryBerts krokodiltårar. Buhu, buhu, ingen apa har blivit hockeystjärna, buhu, buhu!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
He he. Nu har tydligen någon med intellektet i behåll läst och förklarat nedanstående inlägg för hatbrottslingen på Apsidan.

Det var ju inte speciellt svårt att berätta att fysiskt spel inte är detsamma som våldsamma överfall och hjärnskador, även om apmonstret själv inte förstod den skillnaden, förrän någon hjälpt honom med läsförståelsen.

När han nu är medveten om sina tillkortakommandon ballar han ur fullständigt. Hans "svar" blir ett sammelsurium av dravel i en salig blandning där den röda tråden tycks vara "framtänkt" av en som redan hasplat i sig en låda rödtjut och genom sugrör girigt sörplar i sig från nästa låda.

Vilket säkert inte är långt alls från sanningen.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Apmonstret av hatbrottslig typ har det svårt nu. Här följer vi ju vad som händer i hockey runt om i landet och konstaterar bl a att Apans vilda köpfest fortsätter och de fyller laget med legoknektar, finansierade genom nedsläckta julgranar i hålan som Gud glömde.

Svårt att bära för apmonstret, så vad gör han?

Han ljuger, som vanligt.

Ljuger ihop en historia och öser skit, dravel, hat och hån.

Är ju inte så konstigt. De där sexfingrade tycka vara ett särdeles lögnaktigt släkte. Man kan inte lita på ett enda dugg av de vanligen meningslösheter banjolirarna slipprar ur sig.

Så vad ljuger han om idag då?

Ja, i förrgår och i går skrev jag:

Dag 1: Alla vi som älskar hockey "på riktigt" gillar ju både den spelskickliga och fysiska dimension, som bara hockey har.

Dag 2: Jag har t o m ändrat mig och skulle vara beredd att acceptera damhockeyregler för herrhockey numera och detta i första hand eftersom jag skulle glädjas åt att våra spelare skulle slippa riskera hjärnskador.

Ett resonemang som de flesta har tillräcklig begåvning att förstå:

Ja! Jag liksom de flesta gillar det fysiska inslaget i hockeyn. Där styrka och kamp kan sättas in för att möta att motståndarlag, och vinna matcher genom fysisk kamp även om motståndarna är tekniskt skickligare. Få sporter kan visa upp något liknande. Och vi som förstår att sport lockar oss så eftersom det anspelar till de nedärvda anlag vi har för kampen för överlevad, anlag som gjort att vi genom våra förfäder försvarat vår rätt att leva under de 100 000 generationer vi människor funnits, sedan vi klättrade ned ur träden*.

Och då förstår vi också varför just hockeyn talar till oss, betydligt bättre än luffarschack, sparkboll och liknande.

Men Nej! Med allt snabbare och starkare spelare har vi nådd en nivå där spelare riskerar att allvarligt skadas och fr a är det risken för hjärnskador som är obehaglig. Det har nu nått så långt att vi helt enkelt inte kan acceptera det längre och något måste göras. Vi måste helt enkelt bli av med de mest våldsamma och farliga händelser som sker på isen, för att rädda hockeyn.

Och Ja! Jag är beredd att redan från i morgon acceptera ändrade regler för herrhockeyn. Regler som redan gäller för damhockey.

Innebär det att allt fysiskt spel försvinner?

Nej. Det vet jag och vi som sett damhockey på elitnivå. Visst fan kan de spela fysiskt. Men inte med de våldsamma inslag som riskerar hjärnskador bland spelarna.

OK. Det förstår ju de flesta. Det kräver inte ens speciellt duktig tankeförmåga för att förstå detta.

Men det ligger över den nivå, där en i rödtjut skvalpande rudimentär och klen ursäkt för en normal hjärna som ett random apmonster ligger inne vid, fixar tänket.

Se bara vad aprollet tror att han läst:

"Dag 1: Jag älskar tacklingar och fysiskt spel.

Dag 2: Jag vill förbjuda tacklingar."

Ja, jisses, vad svårt han har att hänga med när vi vuxna ej debila talar. Kanske beror det på hans erfarenhet, uppvuxen och umgängen bland det pure white trash där banjoekvilibrism härjar. Sexfingrade vars helt korrekta upplevelse av underlägsenhet på alla plan misslyckat kompenseras genom hatbortsslighet och marscherande i bruna byxkor med "alternativa fakta" sprutande genom tandlösa käftar.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
NU BLIR DET GLUD! ropar Nyström på Sexpressen.

Anledningen är den att Henrik Lundqvist ansluter, sedan Rangers sparkats ur Stanely Cup av Erik Karlssons Ottawa.

Jag är skeptisk.

Jodå. Jag gillar Henrik. Jag tycker att han är Sveriges bäste målvakt någonsin. Förstås.

Men tiden hinner i kapp oss alla. Senaste åren har Henke definitivt varit mer mänsklig och han kan snart skönja slutet av sin karriär. Visst kan han fortfarande vara en Gud i vissa matcher men inte alltid. Ibland är han betydligt mer mänsklig.

Senast, när han anslöt till World Cup, ropade Nyströmare och andra detsamma. Själv var jag inte lika övertygad och när vi förlorade och blev utslagna tycker jag nog att Henke får ta på sig något eller några mål, bl a det avgörande. Inte omöjligt att Markan gjort en bättre insats, skulle han fått spaden.

Nu tar alltså Henke spaden av Viktor Fasth och troligen är det bra för Tre Kronor. Men Henke är inte den Henke han var för 5-10 år sedan. I den form han var då kunde han själv dra fram Tre Kronor till en mästerskapsvinst. Det tror jag intelängre han kan.

Men jag har gärna fel:-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
DansbandsWolf: He he, snyggt skrivet Wolf!

Trots kommunaldoping och släckta julgranar är sotdöden för Apschtaan djup och allmän på alla plan:-)

Redan innan Apan fick komma upp i finrummet ett sista varv förklarade ju Jonte Hedström att byhålan var helt "eljest" och även om han inte sa det rakt ut förstod ju alla att folk p-e på eländet:-) Och nu släcks inte bara julgranar utan också hoppet och allt annat i Apschtaan som Gud glömde där alla krampartat håller sex fingrar på biljetten där de står på perrongen och ser tåget, framtiden och livet svischa förbi.

Den s k hockeyn håller på att kollapsa. Det makalösa bedrägeriet då de bjuder på fiskdamm och paraplydrinkar i början av augusti under det marknadslögnaktiga namnet "första isträning" slår inte längre "rekord"; publiken sviker på hemmamatcherna och borträknat några enstaka rookiebyhålor i SHL drar man minst i landet. Laget fylls med överbetalda köpeknektar.

Ja, där är ett liv och ett kiv:-)

Grön jåda har inga frågor och inga svar. Bara vanliga dravlet färgat av djupet långt ned i lådan med billigt rödtjut:-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Elitserien SHL 2017/18 startar 16 september och avslutas 10 mars.

Ett knappt halvt år, sånär på en vecka, då hockeylivet lever.

Utöver serien finns det möjlighet till en spännande avslutning när slutspelet om SM startar, men i år slogs vi snabbt ut redan innan kvartsfinal och trots att Bulan är åter känns det inte alls säkert att han hinner få ordning på laget redan i år. Det kan ta något år till att få fason på oss och för att Bulans intåg ska slå igenom ordentligt.

Och dessutom får vi i år inte ens delta i gruppspelet för vår egen turnering Europamästerskapet, trots att vi efter Frölunda är näst bäst i Europa under åren European Trophy/Champions Hockey League pågått.

En väldigt viktig del för planeringen av det halvår hockeyn lever är våra matcher mot närmaste konkurrenten, Apan. Apan kommer visserligen att vara skyhöga favoriter i år eftersom Näsan öppnat den kommunaldopingsmärkta plånboken och köper dyrit in allt han kan.

Men matcherna mot Apan är de vi ser mest fram mot ändå.

Optimalt skulle förbundet dela upp serien i sex enmånadsperioder och lägga vår första match mot Apan efter c:a en månad. Då hinner man bygga upp sig och längta dit. Och sedan nästa match mot Apan en månad senare, och så vidare efter den frekvensen. Det skulle innebära som mest åtta matcher att vänta till varje gång vi möter Apan. Mycket fint!

Nu har vi fått säsongens schema och mötena mot Apan kommer:

Omgång 20. Tisdag 21 november Luleå-Apan
Omgång 21. Torsdag 23 november Apan-Luleå
Omgång 31. Lördag 30 december Apan-Luleå
Omgång 51. Torsdag 8 mars Luleå-Apan

Vad säger man?

Hur fan kan förbundets galningar säkert 100% i maskopi med Cmore få för sig att förstöra genom att lägga två möten i rad i slutet av novemberlunken? Öka intresset? Vad fan är det för skitsnack. Här behövs inte öka något intresse. Det blir fullsatt i Luleå. Eventuellt också i Apschtaan - eftersom så många Luleåsupprotrar reser dit då - även om intresset för hockey i APschtaan är på extrem lågvattennivå och publiksiffrorna ramlar varje år, nu bland bottenlagen.

Men det är iaf bättre än senaste säsongerna då dårarna Cmore/förbundet saboterade maximalt genom att lägga dubbelmöte Luleå_Apan på mindre än 24 timmar redan i seriens inledning. Nu får vi i a f vänta 40% av serien till första mötet, sedan betas två möten av raskt, följt av lördag-före-nyår i Apschtaan och sedan sista mötet näst sista omgången.

Hade jag fått önska skulle jag lagt första mötet omgång 10 och sista omgång 40. Det hade varit perfekt.

Men låt oss se glaset halvfullt och glädjas åt att slippa avverka 50% av mötena med Apan redan när serien börjar, som vanligt med 5-6 pinnar förlorade - en j-a skitinledning av serien:-(
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: He he, words Sven!

Inte lätt vara apa i dessa dagar när metropolen Luleå, Norrlands vackraste stad, tar sitt 2:a SM Glud för året i en av de större lagsporterna i landet.
Glud som vi nu har för vana att alltid vinna nu så här på våren för här finns inte bara herrhockey på högsta nivå till skillnad mot i apschtaaan.

Framgång föder framgång och nu väntar vi bara på att Bulans boys skall förenas i gludyra för här i Luleå unnar vi varandra framgång :)

För att ytterligare hälla salt i apsåret utses Umeå som årets Superkommun med Luleå som god 2:a. Inte lätt vara lillebror till storebröder 13 mil i norr och söder.

Frågor på det Jåda?
Kommentera

« · 1829765 · »