Et tu Brute

2905 inlägg · 57919 besökare

Et tu Brute blogg

Till bloggen

Derbystollar (only in Sweden)

Har idag med viss munterhet, tagit del av vad som kan kallas ett derby eller inte. Eller det är väl snarare så att det framkommit att ett möte av derbykaraktär inte får heta vad som helst, även om namnet råkar ha en viss relevans för dem som är boende i området där derbymatchen äger rum.

Annars är jag nog mest inne på Jesper Jonssons linje i LHF:s gb, att ES och derbyn inte riktigt går ihop. Ett äkta derby hålls mellan två lag från samma stad. Fast både här och i övriga världen är nog derby av regional karaktär det som det finns mest av.

Fast här i Sverige är det otroligt viktigt att sådana möten bär akademiskt riktiga namn och med en laserkirugs noggrannhet preciserar det exakta förhållandet, annars får det fanimej inte sammanbindas med ordet derby.

Undrar hur det låtit om vi befunnit oss i Skottland? Mötet mellan Rangers och Celtic benäms som "Old Firm". Vad fan har det med gamla företag att göra? Husqvarna AB bildades 1689, alltså nästan hundra år innan USA blev en nation och det är jävligt gammalt. Kan det ha något med derbyn att göra?

Sedan har vi ju också "Derby de la Madonnina" i Milano. Översatt på svenska blir det här Madonnaderbyt. Snacka om att E4-derbyn är en oerhört tunn genre gentemot italienska madonnor. Vad enda liten italiensk håla har minst dussintet madonnor och ibland inte ens hälften så många levande människor. Och om man räknar Serie A, B och C, har det då spelats en enda match som inte kan betecknas som madonnaderby?

Sedan har vi det här med städer, kommuner, länsgränser, landskapsgränser och ibland större geografiska indelningar. Något som har missbrukats kollosallt genom åren. Då tänker jag först och främst på Stockholmsderbyn och 08-derbyn.

Det enda egentliga Stockholmsderbyt är det mellan DIF och Bajen och hur ofta inträffar det? En eller två gånger per halvsekel. Fast här finns vissa tveksamheter. Faktum är ju att Södermalm ligger i Södermanland och Djurgården i Uppland. Så lagen kommer ju egentligen från två skilda regioner.

AIK har aldrig spelat något Stockholmderby då de kommer från en egen kommun som heter Solna. När de möter DIF är det korrekta sammanhanget Upplandsderby. När de möter Bajen eller SSK är det närmaste vi kommer ett Svealandsderby.

På samma sätt går numera också 08-derby som samlingsnamn fetbort. Södertälje har bytt riktnummer för länge sedan. Det enda samlande namn som är riktigt för dessa fyra lag är Svealandsderby. Alternativt kan DIF, AIK och Bajen använda sig av 08-derby, men får då absolut inte blanda in SSK.

Det viktiga med ett derby eller matcher av derbykaraktär är i själva verket inte derbyt, utan vad det kallas för. Sverige december 2008.

Av Et tu Brute
2008-12-30 19:01


Kommentarer

Jag protesterar å det grövsta mot dina förvillingar i bloggen. Du har ingen ordning på de geografiska begrepp du slänger omkring dig.

DIF, AIK och Bajen kommer alla från TÄTORTEN Stockholm, och är sett ur den synvinkeln äkta Stockholmsderbyn. Man kan också om man så vill kalla dessa för länsderbyn, och då är det också fullt tillåtet att plocka in SSK i derbyandet.

Du säger att "Södermalm ligger i Södermanland och Djurgården i Uppland. Så lagen kommer ju egentligen från två skilda regioner." Det är fel. De ligger i skilda LANDSKAP. Men båda ligger med råge inov vad som är definierat som Stockholmsregionen.

Vidare pratar du 08. Då vill jag passa på att bjuda på adress och telefonnummer till
AXA SPORTS CENTER
Genetaleden 1
Box 9114
151 09 Södertälje
Tel 08-554 206 50
Du har helt rätt att Södertälje har bytt riktnummer för länge sedan. Men de bytte TILL 08.

Slutligen saknar jag en sågning av begreppet E4-derbyn, som bara existerar i kvällspressen och är det fånigaste som finns. Eller touchar E4:an bara Jönköping och Linköping, och inga andra hockeystäder får vara med i det finrummet..?