Luleå HF

115816 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1668605

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Basse:

tyvärr lär vi nog få dras med play-in troligvis. men om det nu är ett sånt måste tycker jag man bara har play-in mellan 8:an och 9:an. färdigspelat 10:an och 11:an. 12:an och 13:e spelar play-out om vem som slipper Kvalserien(eller va man nu ska kalla skiten). En typ av kompromiss kan man säga. 

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Jo, vi hoppas slippa eländet. Det vi nu har är alltså

1. Slutspel
2. Slutspel
3. Slutspel
4. Slutspel
5. Slutspel
6. Slutspel
7. Slutspel
8. Slutspel
9. Slutspel
10. Slutspel

11. Kvalspel
12. Kvalspel 

Vilket innebär att vi tycker det är ett jäkla dravel att lira 55 matcher för att bara splittra upp lag 11-12.

OK att slutspelet för lag 7-10 inleds redan med åttondelsfinaler, men å andra sidan, att dessa ska gå i slumpformatet bäst av tre, saboterar för mycket, tvingar fram ett lotteri som aldrig kommer att kännas OK, men bäst av sju skulle betyda att lag 1-6 får vila >2 veckor, så kan vi inte heller ha det.

En kommande varianten vi gärna ser är

1. Slutspel
2. Slutspel
3. Slutspel
4. Slutspel
5. Slutspel
6. Slutspel
7. Slutspel
8. Slutspel

9. Spelslut
10. Spelslut
11. Spelslut
12. Spelslut

13. Kvalspel
14. Kvalspel 

Då får vi två mäktiga linjer precis som vi tidigare haft. Nu kunde man tycka att det hade varit bra att se också en linje mellan lag 4 och lag 5, men det vete fan (ja, jag kan detta och skriver "det vete fan" och inte "jag vet i fan" som en del fått för sig att det ska vara) hur det skulle se ut.

Påskkärringen i SHL
Alla tjatar ju om det enorma värdet att "ha hemmaplansfördel" vilket jag sedan länge visat inte stämmer. Ett lag vinner inte för att de har "den viktiga hemmaplansfördelen" i en eventuell sjunde match. Nejdå. Laget med "hemmaplansfördel" vinner oftare uppgörelserna för att de är ett bättre lag. Och det har de visat genom att komma högre i serien. Det är därför de vinner, inte något annat. Fördelen med hemmaplan i sjunde är rent ekonomisk, en match till för kassören att räkna in publikintäkter från. 

Anta följande: att samtliga matcher spelades på neutral plan men det lag som idag får "hemmplansfördel" i stället får en annan bonus. T ex att laget fick rätt att ha en påskkärring i båset under matcherna. Naturligtvis skulle de lag som fick den enorma fördelen att ha påskkärringen ofta vinna mot det andra laget. T ex är det vanligt att lag 1 slår lag 8, men med mina förändringar: hur många tror ni skulle pyssla med att förklara:

Nu är det jäkligt viktigt att vi kämpar hårt som fan avslutande SHL-omgångarna, för att vinna fördelen att ha påskkärringen i båset! Eller, jo lag X kommer nog att slå lag Y eftersom...de har påskkärringen!

Nej. Glöm det. Det bättre laget vinner som regel. Inte fan för att de har hemmaplansfördel. Eller påskkärringsfördel.

Men visst är det en OK fördel att ekonomiskt kunna tjäna pengar på en sjunde match hemma. Men det händer sällan.

Se t ex ett lag som vunnit slutspelet genom 12-0 i matcher. Hur jäkla mycket har de "tjänat" på sin "hemmaplansfördel"? I stort sett inte ett piss. De har tvärtom förlorat ekonomiskt eftersom de varit så jävla duktiga. Ett lag som vinner SM efter 4-3 i kvart, semi och final - ja, det laget tjänar ju DUBBELT så mycket pengar som 12-0-laget. 

Så...vilken fördel är hemmplansfördelen? Igen-kligen? Jag tror att ju snabbare folk begriper att det bara handlar om en påskkärring desto bättre. Fokus på skitsnacket om hemmaplansfördel innebär bara att eländet fortsätter att elända sig.

Riktiga fördelar?
Ja, det vore väl kul om man kunde ordna något sådant. Att lagen fick välja motståndare tycker jag var en bra grej. Men alla blev alltför byxis med det så ajöss med den fördelen. Synd. 

Man kunde tänka sig att lagen fick med sig "poängfördel" efter resultat i serien. Då jäklar skulle varje match vara viktig, ingen j-a novemberlunkserie under ett halvår.

Fast...konsekvenserna skulle bli konstiga. Låt siga att vi på något sätt försöker översätta vad det skulle innebära. Kanske typ att ett sämre placerat lag hamnar i läget att de blir tvungna att vinna 5/7 matcher isf 4/3 matcher för att gå vidare. Ja, då jävlar talar vi riktiga fördel, ingen påskkärring typ. Men...det skulle betyda att de uppgörelserna blev mer eller mindre klara på förhand. Att ett sämre lag skulle orka vinna hela fem matcher...det vore nog sportsligt och skulle betala sig att lyckas i serien. Men det skulle inte bli spännande, så folk skulle tröttna förstås.

Nej, det är inte lätt detta. Kanske prioritera slutspelen som är häftigare än seriespelen. Som det nu är - ja, nu skiter jag i sociala slutspelet - har vi haft 55 seriematcher mot max 21 slutspelsmatcher. Det kanske vore roligare att plocka om det hela till en annan relation. En variant kunde ju vara att ta in 16 lag i slutspelet. Men då skulle man behöva slå ihop Allsvenskan och SHL. Men då får vi hela 108 matcher i grundserien per lag...eller, OK, vi gör bara ett hemma och ett borta möte dp. 30 lag i Elitserien. Alla lag möter de andra lagen en gång hemma och borta. Totalt 58 matcher i grundserien. Och sedan ett slutspel där de 16 översta får delta, i åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och finaler. Ja. varför inte? Kunde t o m tänka mig att vi går ned till bäst av fem i stället för bäst av sju. Fast...kanske blir det ändå snabbt ointressant eftersom de lag som kommer att lira slutspel snabbt visar sig? Jo, gissningsvis. 

Tidigare hade vi en variant med 12 lag i serien där de två nedersta, bottelgaen, skickades ur redan efter halva serien. Sedan fick de spela i en långvarig kvalserie med de lag som låg bäst till i de allsvenska serierna. Warulfven - som påstås aldrig ha varit ur Elitserien - har bl a åkt på en sådan grej, i början av nittiotalet. Efter halva serien, 22 matcher, blev vi av med Ulfven, men nästa år var de tillbaka. 

Kunde man kanske tänka sig någon variant där man nyttjar det där upplägget. T ex Robinsom-upplägg där de sämsta lagen med jämna mellanrum åkte åt helvete? T ex 14 lag i Elitserien. Efter 13 matcher, då alla lag mött de övriga en gång skickas de två nedersta ur Elitserien som fortsätter med 12 lag, medan de som sparkats hamnar i allsvenskan på något vis? Sedan lirar Elitserien 11 matcher till och så skeppas lag 11-12 ned, de också? Fortsatt liga 9 matcher till, så skeppas lagen på plats 9-10.

Hmm, då blir det bara 33 matcher i Elitserien. Dit kommer vi nog inte. Men OK, vi kör in hela 18 lag i Elitserien! Så plockar vi bort de två sämsta i två ytterligare Robinson-ronder. Då får vi sammanlagt 55 matcher i "Elitserien" följt av att bara åtta lag återstår och då kör vi ett klassiskt slutspel på de lagen.

Hur skulle det vara? Kul som fan, förstås! Tänk på de hela tiden uppdykande Robinson-utröstningarna! Här skulle vi knappast snacka en massa trista lunkmatcher. Det skulle bli en jäkla betydelse för samtliga resultat och så de hela tiden uppdykande strecken, vilka skulle bli extremt betydelsefulla. Riktigt j-a vinna eller försvinna-karaktär på hela baletten! Man kanske t o m kunde lägga upp det så att man fortsatte Robinson-omgångarna några varv till så att man till slut hade bara fyra lag kvar. Som då fick stå på planken...jag menar köra semifinaler och final i bäst av sju. Eller bäst av nio, med ett upplägg så att bättre placerade laget fick hela sex hemma tre borta. Då skulle vi snacka riktiga påskkärringar. I alla fall för kassören/ekonomidirken.

Rätt ball och tänk så jäkla intressant hela serien skulle vara. 

Fast hur man hanterade de som kontinuerligt flyttades ned till "allsvenskan" eller kvalserien eller vad det ska heta...hm, det är nog inte olösbart. Men jag skiter nog i det nu.

Konservativa som vi är, tror vi nog inte det blir så stora förändringar, och de som blir, blir nog mera av Cmore-karaktär vilket per definition blir obra för oss.

Jag kontrar tillbaka. Här kommer det.

16 lag.
1-8 till slutspel.
9-12 till spelslut
13-16 till kvalspel tillsammans med 1-4 från allsvenskan: dessa åtta lag kan köra bäst av sjuupplägg. Eller så en korrekt kvalserie.

Nu får det räcka, det är för mycket.

Avslutningsvis har jag insett det enda rätta.

Påskkärringar! 

Kommentera