Luleå HF

115816 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1689051

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Sven.Savage:

men fortfarande. vad har ytan av kommunen med rättigheten att kalla dom för egna produkter? vi har ju redan fastslagit att båda kommunerna har likvärdig folkmängd. visst bör man då i våra fall som norrländska småstäder kunna enas om att egna produkter kommer från egna staden och egna kommunen. så, Egna Produkter = Stad och kommun. 

då går vi över till Fostrade spelare. Givetvis är de spelare utifrån bra råämnen till hockeyspelare och deras moderklubbar har en god del i den uppbyggnaden. Men, Spelare som kommer i tidig ålder till klubben och tränas i juniorlagen bör kunna anses som *insert teamname* fostrad spelare när denna blir äldre. (egna produkter är givetvis även dom Fostrade i klubben)

 Ja, dom spelarna som kommit från kommunerna runtikring ska ni givetvis vara stolta över, speciellt dom som spenderat en betydande tid i laget. Men egna produkter skulle jag inte säga, däremot kan man kalla dom fostrade i Luleå

så exempelvis så är Holmström och Renberg inte är era egna produkter, men däremot är dom Luleå-fostrade. lika som att exempelvis Rundblad och Petter Granberg inte är våra egna produkter men är Skellefteå-fostrade.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
BGJ: Ja, som du ser av mina senaste inlägg, är jag tämligen oförbätterlig just nu. Men det kommer väl andra tider, kanske.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

BGJ: Vi är överens om att det inte är hållbart att räkna upp Rundblad och Granberg som "egna produkter" samtidigt som Öhlund och Renberg tid i Luleå bara används för att visa att vi saknar "egna produkter". 

Snacket om att alla som spelat i junislaget är "egna" produkter när de får delta med A-laget är något som kommer från Aplagets ledningar. Jag är säker på att jag kan hitta massor av citat som visar det, men låt oss skita i det nu.

Grejen är den att Skellefteå och Luleå inte alls har samma förutsättningar lika litet som Djurgårn och Skellefteå har det. Alla klubbar gör sitt bästa efter sina villkor och att håna och hata andra klubbar med argument som egentligen handlar om ej påverkbara villkor är riktigt dåligt.

Mycket nära Luleå har vi Piteå-Boden-Kalix som under alla år levererat fina talanger till Luleå och det är hela saken.

Skellefteå har inte dessa omgivningar. I stället har man hittat en nisch genom att söka rekrytera spelare redan efter högstadiet i grundskolan genom att förmå dessa att gå hockeygymnasiet i Skellefteå och därigenom få ett brett underlag för att fylla A-laget med på sikt. 

Det har varit en mycket framgångsrik strategi som jag påstått berott på att man dränerat andra klubbar på deras talanger och främst drabbade har varit Luleå och Björklöven. I Skellefteåkretsar nämns det inte utan man förklarar snarare att det handlar om genomtänkta spelsystem från B-junisar och uppåt. 

I Luleås fantasi hade man räknat att det för norrbottensungdomar var naturligt att man kom till Luleå och upptäckte först sent att dessa våra vanliga underlag i stället redan hamnat i Skellefteå men därefter har man börjat agera för att vända på den utvecklingen. Men det tar tid. Skellefteå har länge fiskat i våra vatten och på slutet har man inte ens dragit sig för att kontakta bästa spelarna bland Luleås egna 15-åringar för att värva ned dessa till hockeygymnasiet i Skellefteå. Då talar vi om spelare som - om de i en framtid skulle ha blivit starka A-lagsspelare - naturligtvis skulle presenterats som ..."egna produkter".

Så, sammangattningsvis. "Egna produkter" som det använts inom apkretsar är ett förlegat, meningslöst och dessutom icke rättvist begrepp. Alla lag fyller på sina lag på det bästa sätt de kan och ju fler av spelarna som kommer från närområdet desto trevligare och desto billigare, även om det sistnämnda börjar förändras. 

Men snacket om "egna" produkter från Aphåll är snurrigt, när det används för att attackera andra klubbar för att håna och förnedra dem.

Det hela blir tydliggjort om apor attackera djurgårdare och förklarar att bara om de ser till att alla mindre klubbar i Stockholmsområdet lägger ned sin verksamhet och att Djurgården själva utvidgar till typ 40 pojklag blir de lika hederliga, fina och hyllade som Apan. 

Luleå är INTE Stockholm, men den förhållandevis begränsade kommunalarean innebär att "våra" andra klubbar i upptagningsområdet - som Boden, Kalix och Piteå (och för den delen också Övertorneå som trots de stora avstånd som finns i Norrbotten är naturlig upptagning för oss) - blir lika naturliga starter som t ex att Forsell startade i Lejon. 

Således. Den kommunala gränsdragningen är INTE så dragen för att den ska passa hockeylags påståenden om "egna" produkter och vidare finns det ingen lag som kräver att hockeylag ska ha identiska folkmängder från vilka de rekryterar "egna" produkter. 

Det sätt med vilket man skulle kunna diskutera ämnet egna produkter och egna fostrade produkter och allt sådant vore i så fall att diskutera de naturliga upptagningsområdena och den i praktiken gällande närmiljön.

Detta har Apklubben satt ur spel i norra Sverige genom ett betydligt mer intensiv kartläggning av talangfulla 15-åringar och rekrytering till det egna upptaget i form av hockeygymnasiet än vad andra klubbar gjort.

Luleås lycka var att våra två dominerande klubbar slog ihop sin hockey och först då blev vi riktigt starka. Detta följdes av flera generationer riktigt duktiga hockeyspelare från Luleå (med dagens rekryteringsfrekvens till AHL/NHL skulle stora delar av vår trupp dragit över Atlanten) och även om laget helt dominerades av spelare födda och uppvuxna i Luleå valde också de bästa spelarna från Piteå, Boden och malmfälten att komma till oss.

Nu råkade det bli så att de som lyckades bäst i sin karriär var födda och uppvuxna i Piteå och senaste tjugo åren har det funnits en pitemaffia som inte "förlåtit" LUleå för det. De flesta är helt OK naturligtvis, men det finns en skitklick. När man nu ser piteledare som Brutus-Bobban m fl sitta i Apschtaan och fiska 15-åringar från vårt naturliga upptagningsområde blir man inte glad. 

Kommentera