1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

483640 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #2704794

Sv: Silly season
dempa: Nej tvärtom - Jokerit är inte intresserade av att gå upp. Det är för dyrt. När vi i Sverige har en fallskärm på 6 miljoner att betala som nykomling är det hela andra summor i Finland - 3,8 miljoner euro, dvs mer än 40 miljoner kronor, för en ligaaktie, behöver nykomlingen betala.

I höstas fattade FM-ligan i ishockey ett beslut om att återinföra kvalet som möjliggör ned- och uppflyttning.

"Beslutet togs på många håll emot med öppna armar och därför var det en överraskning att Jokerit från Helsingfors strax därpå meddelade att klubben, med nuvarande villkor, inte är intresserad av ligaspel till hösten 2025.

Motiveringen var att det helt enkelt är för dyrt. Ett par månader efter beskedet är Jokerits frontfigur och ordförande Mikko Saarni fortfarande inne på samma linje.

Saarni berättar hur Jokerit kalkylerar.

– Det krävs 7–10 miljoner euro. Ett konkurrenskraftigt lag kostar två miljoner, även om det är en rätt så anspråkslös summa med ligamått mätt. Lägg till ligaaktien och vi är uppe i sex miljoner. Utöver det behövs det i ligan en större organisation med mer personal.

För att spela i FM-ligan krävs alltså en ligaaktie – som är dyr. Prislappen som har figurerat i offentligheten är nästan fyra miljoner euro.

– Summan som vi har fått via officiella vägar är 3,8 miljoner euro. "

svenska.yle.fi/a/7-10049248
Kommentera