Brynäs IF

716599 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2706031

Sv: A propósito de nada
Makita: Även om Lindbäck inte hade över 90% den säsongen får du ju titta på resten av laget också. Tittar vi på de andra målvakterna så ser det ut så här:

Jussi Olkinuora: 88.8%
Oliver Håkanson: 87.9%
Veini Vehviläinen: 85.4%
Tomi Karhunen: 82.6%

Det är väl rätt tydligt redan där att det inte bara var Lindbäck som var problemet den säsongen? Och jag försvarar inte Lindbäck på något sätt. Men laget var verkligen inte särskilt bra den säsongen och många underpresterade något enormt (inklusive Lindbäck så ingen tror något annat).

Rödin gjorde t.ex. bara 6 mål på hela säsongen (lika många som Jacke som spelade 15 matcher färre). Palve 19 poäng på 51 matcher vilket kan jämföras med hans 64 på 60 matcher denna säsong. Nick Olesen som var näst bäste målgörare (13, Scott hade 14) landade på -19 i plus/minus-statistiken. Eklind var horribel och han har trots det lyckats komma fyra i Luleås poängliga denna säsong. (med 28p, sen 29, 30 och 40 ovanför honom).

"släpper vi till jätteläge på jätteläge så är det svårt att ha krav på 91-92 %"
Med tanke på att bara 2 målvakter i SHL förra säsongen hade såna siffror (92%) så skulle jag absolut säga att det är svårt att ha sånt krav. Lars Johansson (92.04 & Filip Larsson på 92%). Efter det är det bara 5 målvakter som har bättre än 91%. Det visar på det orimliga i att ställa krav på 91-92% för att bara undvika kval.

Sen är det ju inte målvaktens fel att utespelarna släpper till farliga lägen heller. Det visar väl snarare på vikten av att vi har utespelare som inte släpper till såna lägen och kan hålla ned skottantalet mot oss. Exempel: 100 skott mot oss med 92% = 8 mål, 80 skott mot oss med 90% = också 8 mål.

Vi kan omöjligt ha ett realistiskt mål att ha en (än mindre 2) målvakter som ska ha 91-92% över en hel säsong enligt mig. Det vi bör sträva efter enligt mig är en (helst 2) målvakt(er) som kan rädda laget oftare än de inte räddar laget och hålla sig på rätt sida 90% samtidigt som resten av laget faktiskt spelar som ett lag. Då kan vi undvika kval vilket jag ser som ett realistiskt mål för min egen del (även om jag hoppas på att laget satsar på play-in).

Och det är självklart helt okej att tycka att vi ska ha en (eller två) målvakter som ska hålla sig närmare 92% men då kommer man nog bli väldigt besviken sett till historiken i SHL (speciellt som nykomling). Sen är målvakten självklart inte allt. Dif åkte t.ex. ur SHL när målvakterna hade denna statistik (90%+ är alltså absolut ingen garanti menar jag):
Armalis (36 gpi): 90.05%
Lindbom (bara 1 gpi): 95%
Salak (8 gpi): 92.99%
Svedberg (10 gpi): 88.15%
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Gavve: Nu poängeterade jag att det är svårt att hamna på en räddningsprocent på 91% om laget släpper till en massa farliga lägen.Vilket var vad som hände året vi åkte ut.
Lindbäck är en bra måttstock han fick en massa farliga lägen i mot sig samtidigt som han gjorde en hel drös med mindre bra ingripande.Han slutade på en räddningsprocent på 89,3%
Inte många här inne var nöjda och ej heller Alcen.
Kommer våran målvakt att ha en räddningsprocent under 90% så kommer det se ut på ett liknande sätt på målvaktssidan som många av våra tidigare säsonger.
Jag har aldrig hävdat att vi ska ha två målvakter som ska ligga på 91% men en vore bra.
Sedan fanns det naturligtvis flera anledningar till att vi åkte ut än målvakten.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Nån som följt Sveriges match mot Lettland? Isåfall, hur ser det ut för Indrasis? Hänger han med?
Kommentera