Brynäs IF

714101 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1712870

Sv: Brynäs IF - Färjestad BK 25/11 - 2015
bifhjärta: Korrläsare är nog ett sedan länge bortrationaliserat släkte, tyvärr.
Media överlag (SVT, SR, riks- och lokalpress) vimlar ju av reportrar/redigerare/uppläsare/programledare som har en bedrövlig språkbehandling. Man blandar ihop vedertagna uttryck/ordspråk osv, betonar fel ord när man läser en text, osv. Det blir skrattretande komiskt emellanåt, när såna här yrkesmänniskor tyvärr låter som praktiserande tonåringar som skolkat sig igenom svenskaundervisningen. Obegripligt när man har just språket som det viktigaste hjälpmedlet i sitt arbete. Nu kunde man ju tro att problemet vore lätt att lösa med lite bättre styrning och kontroll från de som anställer, bara det att det faller på EN sak: de som anställer är lika usla eller ännu sämre på att hantera språket...

Just oskicket att ex betona ord fel i en läst text är nog det som retar MIG mest.
Stefan Åhsberg på SVT ex, kan jag knappt lyssna på utan att få utslag.
För att inte tala om den här tomten på just Expressen. Lyssna på betoningen, man vet inte om man ska skratta eller gråta. Han kör med EN av varianterna när man inte har en aning om vad betoning handlar om: han betonar alltid sista ordet eller stavelsen. Är det en människa som läser texten eller är det en maskin?
Sen finns det dom som försöker variera sig: man betonar antingen varje ord eller varannat, förmodligen i tron att om man gör det så måste det ju iaf bli rätt NÅN gång...
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Brynäs IF - Färjestad BK 25/11 - 2015
Huge:" Stefan Åhsberg på SVT ex, kan jag knappt lyssna på utan att få utslag."

Inte för att det kanske har nån betydelse då, du är tydligen allergisk mot honom, men Stefan Å är väl från Gävle, väl?
Själv tycker jag han är en alldeles utmärkt utlandskorre vid oroshärdarna runt om i världen.
Kommentera

Sv: Brynäs IF - Färjestad BK 25/11 - 2015
Huge: Haha! Upplever ett problem i mediabranschen idag.

Jobbar själv som redaktör på Sveriges största tidning inom sitt område, utan den minsta mediautbildning bakom mig. När det handlar om vilka som anställs idag så är skrivkunskaperna bara är en, förhållandevis liten, del. Väldigt många andra egenskaper går före. Men på de här utbildningarna så är det just det skriftliga som verkar vara i fokus till 95%. Jag är handledare till högskolepraktikanter varje månad som kommer in och tror sig veta hur jobbet fungerar. De är inställda på att kunna sitta och fila på sin artikel i en timme för att formulera texten så bra som möjligt. När det i själva verket handlar om att veta och säkerställa vad artikeln ska leda till (sidvisningar/försäljning). Och att det, efter senaste årens utveckling, krävs ett helt annat tempo. När den insikten kommer så ger man i regel upp.

Åtminstone när det kommer till att bli redaktör. Man slutar som någon slags frilansskribent, eller bloggare, där man kan härja fritt men helt utan inflytande.

Och så klagar folk på att jobben är för få. Vi är snarare frustrerade och suktar efter att få anställa kompetenta personer - men de finns inte.

Kopplingen till det ni pratar om är väl just att man tror det ställs samma krav på det skriftliga som tidigare, men (tyvärr, kanske) är det inte så. Det är helt andra spelregler nu, korrekturläsning (riktig sådan) är t ex snart ett minne blott. Du ska spotta ur dig artiklar och du ska skriva korrekt - direkt.
Kommentera