Luleå HF

115816 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1688874

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Sven.Savage:

angående ditt påstående om kommun så ser du det tydligen enbart utifrån ytan. sanningen är att Luleå kommun har ca 3000 fler invånare än skellefteå kommun. 

så vilket är mer relevant. folkmängden eller ytan? skulle säga folkmängden, då ytan inte talar om hur många potentiella spelare som finns i området. 

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

BGJ: Du missar poängen.

Det jag visar är att allt är lika fånigt. Anta att Ulf-Ture ska jämföra Apklubben med Djurgården. Ska han då förklara att Djurgården bara får ha med spelare från ett område motsvarande 3% av Stockholmsområdet för att få jämföras med Apklubben - för "annars blir det orättvist juh"?

Vid norrbottenskusten är läget sådant att spelare boende i Boden, Kalix och Piteå i praktiken bor närmare Delfinens ishall i Luleå än många spelare i Stockholmsområdet bor nära Hovet. 

Vilket - enligt Ulf-Tures definition innebär att Stockholmsspelarna godkänns som Djurgårdare eftersom de kommer från klubbar från Djurgårns "upptagningsområde" ungefär som Erik Forsell från SK Lejon och pojkar från Clemens anses vara från Apklubbens upptagningsområde.

Däremot förklarar Ulf-Ture att Janne Sandström född i Luleå, uppvuxen i Piteå och som numera förbereder sig för att lira sin sextonde säsong i rad för Luleå - och har spelat fler matcher för Luleå än någon Apspelare någonsin spelat för Apklubben - inte är en "godkänd Luleåspelare" utan bara ett bevis på hur Luleå är en "ful värvningsklubb".

I samma anda fastställer Ulf-Ture att spelare från Piteåområdet som kommer till Luleå som junisar och efter 2-3 säsonger hos oss avancerar till NHL "inte får räknas" som Luleåspelare. Ta t ex Mikael Renberg och Mattias Öhlund. Hade dessa två kommit från Lycksele, Kiruna, Umeå, Glommers eller annan plats till Apklubben som junisar och så småningom tagit sig till NHL hade de gjort det "tack vare Apklubbens fantastiska utveckling" men när de gör samma resa i Luleå Hockey är de bara bevis på hur fult vi värvar från andra klubbar.

Pojkar från Luleå, Boden, Piteå och Kalix kan börja sin resa i lokala hockeyklubbar och så småningom hamna i Luleå Hockey om de är bra nog och det är ingenting som är speciellt konstigt med det. När det gäller närhet, resetider och social samhörighet hör Luleå samman med de tre nämnda kommunerna som omger oss och man kan se norrbottenskustens befolkning som en och samma. Ungefär som alltså Stockholmsbefolkningen kan göra detsamma och läget för Frölunda och Malmö är likadant.

Att du "jämför" med befolkningsmängden i stället för den kommunala ytan förstår jag att du kan uppfatta som "rimligt" men allvarligt talat: det är lika fånigt att göra det som att jämföra med den geografiska ytan. 

Alla lag bygger upp sin pojk- junior- och seniorverksamhet efter sina förutsättningar. Att t ex Djurgården och AIK skulle etablera en pojk- och juniorverksamhet som blev 20 ggr större än den är nu är förstås både meningslöst och dåraktigt. I Stockholm är det väl fungerande att småpojkarna utvecklas i klubbar som Huddinge, Nacka, Väsby, Jakan, Stocksund med mera med mera och så småningom kommer de som blir tillräckligt bra till t ex Djurgården. Inget konstigt alls.

Detsamma gäller för Luleå. Vid norrbottenskusten fungerar det väl på så sätt att pojkar kan utvecklas en bit i Kalix, Boden, Piteå och dessutom Luleåklubbarna Brooklyn och Luleå Hockey - och det finns fler småklubbar i närområdet - och så småningom är det naturligt att de kommer till Luleå Hockey. Utan att vi är en fuuuul värvarklubb utan egna spelare för det.

Ska vi tala om fula värvare kan vi ta upp exemplet Oskar Sundqvist. Pappa Anders f d klubbdirektör i Luleå Hockey och Oskar växer upp som Luleå Hockey-supporter innan han kan gå och har suttit på match efter match med farsan Sunken. Familjen bosatt i Boden - som alltså är nästgårds till Luleå - där många som arbetar och verkar i Luleå bor, eftersom det är billigare där och man har lika nära till jobbet i Luleå som från många stadsdelar i Luleå. Oskar spelar förstås hockey i den närmaste föreningen, i Boden, med sina kompisar och vänner från gatorna bredvid hans och hans klass och skola. Inte så konstigt, han får utvecklas i lugn och ro.

När Oskar kom upp i nionde klass utvecklades hans hockey så pass att det kunde bli dags att gå vidare genom att söka in på hockeygymnasiet i Luleå och samtidigt flytta till Luleå  Hockeys trupp för B-junisar. Så Luleås tränare för B-junisarna kontaktar Oskar och berättar att nu är väl tiden mogen att du kommer till oss?

Veckan innan hade Oskar dock varit nedbjuden till Skellefteå där man förklarat att man såg honom som en lovande spelare och ville satsa på honom. Oskar blev stolt över erbjudandet och skrev på.

När Luleå Hockey sedan kontaktade honom var det ju hans favoritklubb och i valet mellan Luleå Hockey och APklubben skulle han självklart valt Luleå. Men eftersom han redan skrivit på ville han inte vara ohederlig och svika sitt ord så han blev Apspelare.

Hade Oskar gått till Luleå hade han förstås bott kvar hemma i Boden men när han gick till Apan fick han flytta 15 mil hemifrån som 15-åring: vilket låter mest naturligt tycker du?

Det där äcklar mig. Att Apklubben är i vårt närområdet och snor våra talanger och när de lyckas förklarar att "Apklubben är hela Norrbottens lag" och att pojkarna väljer att gå till Apan för att få chansen att utvecklas till NHL-stjärnor" samtidigt som idioten Ulf-Ture i åratal har förklarat att alla från vårt naturliga närområde - vilket inkluderar Piteå-Boden-Kalix förutom Luleå bara är fuuuuula värvningar som visar vilken "mammon-klubb med köpespelare vi är".

Skulle Erik Forsell - med stor del av sin utveckling i SK Lejon och i Burkölen - få chansen i NHL vore det för alla naturligt att berätta att en Skellefteåspelare blivit prffs i utlandet och Apklubben får slå sig för bröstet. 

Men lika naturligt är att Mikael Renberg, Mattias Öhlund, Tomas Holmström, Jonas Rönnqvist, Johan Fransson och för den delen Daniel Henriksson, Linus Omark och Johan Harju gör starka internationella karriärer som startar från deras genombrott i Luleå Hockey - den naturliga språngbrädan eftersom de finns inom Luleås naturliga upptagningsområde utan att vi döper om alla småklubbar i närheten av oss till "Luleå Hockey-klubbar". V g notera nu att jag räknar upp ett stort antal spelare som väsentligen utklassar vad Apspelare lyckats med historiskt....

Så, Johan. Spontant kan du tänka att du har rätt att avvisa geografin och använda folkmängden. Men är du klok nog inser du att ska man tala om något ska man tala om naturliga närområden vilka är olika och ofta inte jämförbara på olika håll i landet.

Men vi som funnits med i Eliten nååååågot längre än APklubben vet att utvecklingen blivit sådan att denna typ av snack är meninglös och att det sitter Apor och förföljer, hånar och hatar andra klubbar med denna typ av "argument" säger ingenting alls om klubbarna men det säger en hel del om apor.

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
BGJ: det kanske var en "lulesanning"? ;-)
Kommentera