1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481714 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #1778128

Sv: Svartvadet då!
Carl Lejonkräk: Men, att scouta spelare innebär inte att man måste ha lika grad kunskaper som en sportchef. Där kan jag mycket väl tänka mig att han har ett gäng som kan sålla bort eller hitta guldkorn. Dvs, kanske hitta någon spelare som flyger under radarn eller möjligen hitta överskattade spelare. För att få en så bra bild som möjligt bör man se många matcher med samma spelare. (Till och med Farley såg lysande ut om man bara tittade mot AIK till exempel:))

Jag tror att ett av Svartvadets stora fel är att han ser för lite matcher. Lägg det till att han inte verkar tycka om att prata med agenter och annat branschfolk.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Svartvadet då!
J F K: Kommenterar några av inläggen runt ideell scouting.

> "För att få en så bra bild som möjligt bör man se många matcher med samma spelare."

Absolut. Gissar att som hockeyscout, måste man
1. Se sjukt mycket hockey
2. Förstå spelet
3. Vara intelligent


> "Vore bättre om de som var avlönade för att sköta jobbet, skötte detsamma."

Fast MoDo har inte råd att avlöna så många som behövs för att göra jobbet.
NHL-lagen har runt 15-20 scouter. Det är ett mått på vad som krävs för att göra jobbet. Och då är nog NHL-scoutingen aningen enklare. De har en väldefinierad draft, möjlighet till många långa kontrakt osv.

Jag tror detta är en omöjlig uppgift för några få personer. Marcus Näslund verkar ha arbetat stenhårt, men han sa ända att han: "Värvat spelare som jag inte ens sett"

www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/allsvenskan/modo/article18579777.ab

Och så kan det ju inte få fortgå!


> "Är lite skeptisk, hur säkerställer man kunskapen? "

Ja alltså, ett ramverk behövs för detta. Den ideela scoutingen sköts på en web-site. Vi får skriva en applikation för att kunna bedriva scoutingen.

De scouter som visar sig vara duktiga blir "Directors of scouting". Genom rekommendation och hårt bra jobb kan man alltså klättra på stegen. Man får då tillgång till mer analyser, får viktigare uppdrag osv. Och ens åsikt blir även mer intressant för de riktiga sportrådet.


> "Varför inte skapa ett nätverk av hängivna supportrar runt om i landet som får hålla koll på ett varsitt lag? "

Precis det är det som är tanken.

Men också att se lag från andra länder. Är man tex en hängiven Toronto-supporter så kanske man är beredd att se matcher med Marlies också. Kanske till och med kolla till deras andra farmarlag (Orlando) nån gång i månaden.


> "Tanken är inte dum, tvärtom men att få supportrarna att göra detta ideellt är nått som ska och bör nomineras till Nobelpriset!!"

Alltså jag upplever det som att folk fortfarande är beredd på att lägga ned mycket tid på ideelt arbete. Förr kanske det var enklare få folk att vakta parkeringar osv. Alltså dessa "tråkiga jobb" är folk inte sugen att göra längre. Sånt var lite enklare förr.

Men att vara med i ett sammanhang och göra stimulerande samt krävande uppgifter, det tror jag fortfarande funkar.

Se bara på den enorma mängd öppen källkod som skrivs helt ideelt.


> Ideell verksamhet är så gott som död i detta land, där har vi första problemet som man kommer att behöva brottas med!

Jag lägger ned väldigt mycket tid på ideell verksamhet. Främst, tränar barn i olika idrotter. Men det upplevs oftast inte som ett arbete eftersom de många gånger är väldigt givande.


> Där kan jag mycket väl tänka mig att han har ett gäng som kan sålla bort eller hitta guldkorn.

Ja ta ett exempel. Om sportrådet är sugna att värva tex TJ Hensick. De loggar då in på scout-siten och ser att killarna som följer AHL ger han låga betyg match efter match.

Då kanske de kan sätta sig ned och kolla några matcher till med honom innan de bestämmer sig för att det är honom vi skall ha.
Kommentera

Sv: Svartvadet då!
J F K: De allra flesta har ingen aning om hur mycket arbete det ligger i att Scouta spelare på riktigt. Trots detta blir det ändå fel relativt ofta, detta på grund av att det är människor man arbetar med.
Kommentera

Sv: Svartvadet då!
J F K: Vi verkar vara ganska överens.
Kommentera

Sv: Svartvadet då!
J F K: en sportchef som inte gillar att titta på matcher eller att ha kontakt med agenter låter ju helt absurt, men det kanske förklarar en del
Kommentera