Frisco: Nog trodde man väl att isracingen var förskonad från "dopningsfall"...
"– Jag skulle ha fyllt i ytterligare en blankett, men den har jag inte fått från Svemo. Vi betalar 4 000–5 000 kronor i licenspengar och då kan man begära lite hjälp från förbundet. Om jag hade fyllt i den hade det förmodligen inte varit något problem.
FIM stänger av ”Posa” från återstoden av årets VM-serie samtidigt som Sverige i efterhand diskvalificeras från lag-VM."
SVT2 sön 15 feb 20:00 Icy Riders Svensk dokumentär från 2007. Hundratals sylvassa spikar i däcken. 120 kilometer i timmen på stenhård blankis i bitande kyla. Isracing är en relativt okänd sport i Sverige men borta i Ryssland är Per Olof Serenius en superstjärna. Följ med den legendariske isracingföraren till ett iskallt Sibirien under vad som kan komma att bli hans sista VM-säsong. * Även i SVT2 19/2 och SVT2 21/2
Per-Olov Serenius blev trea i VM-semifinalen i Sanok, Polen, och är därmed klar för sin 32:a raka VM-final. P-A Lindström blev sjua och precis utanför de kvalificerande platserna. Vann kvalet gjorde ryssen Junir Baseev före landsmannen Pavel Tjajka.
Startlista Kallehov Örnsköldsvik 26 december kl 13.00
1 Stefan Svensson ÖMK Rundbana 2 Sven Holstein Holland 3 Tommy Flyktman Finland 4 Peter Koij SMK Gävle 5 Frans Zorn Österrike 6 Rene Stellingwerf Holland 7 Hans-Olov Olsén Strömsund MK 8 Ulf Ledström ÖMK Rundbana 9 Posa Serenius SMK Gävle 10 Harald Simon Österrike 11 P-A Lindström Jämtlands MK 12 Mats Svensson Bollnäs MK 13 Antti Aakko Finland 14 Jan Klatuvsky Tjeckien 15 Per Bruhn SMK Gävle 16 Hans Tjärnberg ÖMK Rundbana 17 Johnny Tuinstra Holland 18 Jo Saetre Norge 19 Heine Göldi Schweiz 20 Robert Gjersvold Strömsunds MC
VM-semifinalen på Östermalm inställd På måndagskvällen, den 27 oktober, avbröts förberedelserna för den planerade VM-semifinalen på Östermalms IP 17-18 januari 2009. Under ett möte på Idrottsförvaltningen stod det klart att de förslag på åtgärder, som Getingarna tagit fram för att kunna genomföra tävlingen inte godkändes av förvaltningen.
Tomas Lindström, projektledare för tävlingen, vad är det som har hänt? Vi ansökte om att få arrangera tävlingen i januari i år efter att vi fått klartecken från Idrottsförvaltningen att det skulle vara möjligt. Vi fick då besked om att frysanläggningen på Östermalm skulle bytas ut och att det kunde bli ett hinder, om inte arbetet fortlöpte som planerat. Vi har haft löpande kontakter med förvaltningen och inte vid något tillfälle har det dykt upp signaler om att det skulle finnas några problem. Vi har också haft löpande kontakter med den entreprenör som ansvarat för arbetet och kunnat konstatera att allt gick enligt plan. Det som sedan inträffade var att man beslutade att tidigarelägga anläggningen av konstgräsmattan och det ställde till det. Det är tänkt att man till nästa år ska kunna spola upp en fullstor bandyplan, i skridskoovalen, men till detta år finns inte fryskapacitet att frysa hela planen vid varmare temperatur än +3 grader. Konsekvensen av detta blir att förvaltningen inte vågar låta oss köra beroende på att leverantören inte gör ett garantiåtagande inför risken att en iscykel går ut på innerplan och kör sönder matta och frysrör. Vi har erbjudit två, som vi ser det, fullgoda alternativ. Dels går det att tillföra mera fryskraft i de befintliga rören för att garantera en tillräcklig uppfrysning av innerplan, dels har vi erbjudit oss att täcka hela innerplan med byggplywood och pressar. Inget av detta godtar förvaltningen.
Erbjuder Idrottsförvaltningen något alternativ? Ja, de erbjuder oss att använda speedwayarenan på Gubbängens IP. Problemet där är att vi inte kan garantera is eftersom vi skulle vara beroende av naturis. Vi har undersökt möjligheten att etablera en mobil frysanläggning men kostnden för det är ca 1 miljon kronor och det finns ingen möjlighet för oss att klara detta. Ingen hjälp finns att få från Stockholms Stad heller, när det gäller ekonomiskt stöd, så i dagsläget är det helt kört för isracing i Stockholm.
Hur känns det nu, då? Vi i projektledningen känner naturligtvis en stor besvikelse. För att inte tala om de över 100 frivilliga som ställer upp ideellt för att kunna genomföra evenemanget. Vår övertygelse är att det är viktigt med motorsport i en storstad som Stockholm. För många ungdomar är motorsport den enda möjligheten att komma i kontakt med idrott och föreningsliv och för vår del är detta, att arrangera isracingtävlingar, enda möjligheten att finansiera vår planerade ungdomsverksamhet på Flaten. Dessutom så är det ytterligt pinsamt, både för klubben och för Staden att lämna tillbaka tävlingen så här sent. FIM är nu hänvisade till att hitta en arrangör som klarar att genomföra ett evenenmang med bara tre månaders förberedelser. Detta innebär naturligtvis att Getingarna inte kommer att få förtroendet att arrangera en VM-tävling igen, åtminstone inte med Stockholms Idrottsförvaltning som samarbetsparnter.
Hur bedömer du möjligheterna att genomföra liknande evenemang i Stockholm i framtiden? Vi har haft som målsättning att arrangera en VM-final i Stockholm och på sikt etablera Stockholm som en fast VM-stad för isracing men det bedömer jag inte vara realistiskt. Möjligheten finns om det byggs en arena, där vi får plats, och som drivs av ett arenabolag som sätter värde på ett evenemang i världsklass.
Stefan Svensson till VM-final Stefan Svensson ÖMK Rundbana kvalificerade sig idag för VM-finalerna genom en femte plats i VM-semifinalen i tyska Inzell. Vann kvalet gjorde regerande världsmästaren Nikolai Krasnikov, Ryssland. P-A Lindström kom på åttonde plats. De fem främsta kvalade vidare till VM-finalerna.
Resultat VM-semifinal Inzell, Tyskland, 27 januari: 1 Nikolai Krasnikov Ryssland 29 p 2 Gunther Bauer Tyskland 28 3 Maxim Sakharov Ryssland 26 4 Stanislav Arkhipov Ryssland 25 5 Stefan Svensson Sverige 20 6 Tommy Flyktman Finland 18 7 Markus Skabraut Österrike 17 8 P-A Lindström Sverige 16 9 Martin Leitner Österrike 15 10 Max Niedermaier Tyskland 13 11 Franz Mayerbüchler Tyskland 8 12 Jan Pecina Tjeckien 7 13 Andrej Divis Tjeckien 4 14 Lukas Rösti Schweiz 4 15 Johann Bruckner Österrike 4 16 Claude Gadeyne Frankrike 3 17 Florian Fürst Tyskland 1 18 Andreas Wieser Tyskland 0
Dream Team: Om det mot förmodan skulle sändas i TV så är det efterhanssäsndningar som gäller. För några år sedan visades det på Eurosport med nån dags eftersändning. De senaste åren har det inte visats alls.
Frisco: Okidoki. Är det någon TV-kanal som sänder därifrån tro? Eller får den som nu vill se istället förlita sig på att någon streamar tillställningen?
Dream Team: Posas första VM-deltagande var 1978 i Assen i Holland. 13:e plats. Sedan dess har han kvalificerat sig för finalen varje år. Finalen var i början en tävling över en dag men är numera en serie över 3 helger med sammanlagt 6 tävlingar. Alltså är det den 31:a han kvalificerat sig för denna gången.
23-24 februari VM-final - Saransk, Ryssland 8-9 mars VM-final - Assen, Nederländerna 15-16 mars VM-final - Berlin, Tyskland
Lag-VM går utanför Moskva 16-17 februari Lag-VM-final - Krasnogorsk, Ryssland
Salle: Stefan Svensson Örnsköldsvik ska tillsammans med PA Lindström Östersund försvara de Svenska färgerna 26-27 januari i VM-semifinalen i Inzell, Tyskland.
Salle: Posa som inte kört så bra under säsongsstarten visade under VM-semifinalen i helgen på Östermalms IP att han kan fortfarande.
De 5 första är klara för VM-finalserien. Posa kommer med andra ord att köra sin 31:a!? raka final.
De 5 första till finalen. Aakko från Suomi blir reserv.
Resultat 1 D Khomitsevich RUS 29p 2 V Khomitsevich RUS 28p 3 P Serenius SWE 26p 4 I Drozdov RUS 25p 5 A Klatovsky TJE 20p
6 A Aakko FIN 19p
7 S Pletschacher GER 17p 8 J Klatovsky TJE 15p 9 P Koij SWE 14p 10 J Söderström SWE 11p 11 R Stellingwerf NED 11p 12 S Gartmann SCH 8p 13 J Seppänen FIN 6p 14 J Weber GER 5p 15 J Saetre NOR 3p 16 C Kirchner GER 2p
Resultat Santa Cup Östersund 27 december Franz Zorn vann den första deltävlingen av Santa Cup i Östersund. Antti Aakko kom tvåa efter att ha tagit sig till finalen genom vinst i B-finalen. Hemmaåkaren P-A Lindström blev bäste svensk på fjärde plats. Posa Serenius blev utesluten i B-finalen efter att ha kört innanför linjen.
1 Franz Zorn Österrike 25 cuppoäng
2 Antti Aakko Finland 22
3 Harald Simon Österrike 20
4 P-A Lindström Jämtlands MK 18
7 Posa Serenius SMK Gävle 14
11 Stefan Svensson ÖMK Rundbana 10
Resultat Santa Cup Bollnäs 28 december Franz Zorn vann den andra Santa Cup-tävlingen i Bollnäs och vann därmet också totalt cupen.
Resultat VM- och EM-uttagning (Östersund 16 december)
Följande förare är klara för VM-semifinaler (med information om VM-semifinalort inom parentes):
1 Stefan Svensson ÖMK Rundbana 15 p (Inzell, Tyskland)
2 P-A Lindström Jämtlands MK 14 p (Inzell, Tyskland)
3 Per Olov Serenius SMK Gävle 12 p (Stockholm)
4 Tobias Åström Bollnäs MK 11 p (Saalfelden, Österrike)
5 Joakim Söderström Funbo MS 10 p (Stockholm)
6 Peter Koij SMK Gävle 10 p (Stockholm)
7 Johan Lundkvist Jämtlands MK 10 p (Saalfelden, Österrike, även klar för EM-final i Sanok, Polen)
8 Hans-Olov Olsén Jämtlands MK 8 p (Saalfelden, Österrike)
9 Gösta Sundelin Njurunda MK 8 p (1:e reserv vid VM-semifinalen i Stockholm och kvalificerad till EM-semifinalen i Sanok, Polen)
10 Patrick Sohlberg Nässjö SK (2:e reserv vid VM-semifinalen i Stockholm och kvalificerad till EM-semifinalen i Sanok, Polen)
Utslagna: 11 Ulf Ledström ÖMK Rundbana 5 p 12 Per Bruhn SMK Gävle 4 p 13 Paul Johansson Funbo MS 3 p 14 Peter Jansson SMK Gävle 2 p 15 Lars Ringbert Jämtlands MK 1 p 16 Robert Gjersvold Jämtlands MK 1 p
Dream Team: Posa tog sitt första VM-guld individuellt 1995 och sitt andra 2002. Han hade alltså kört i VM-fnaler i näst intill 20 år innan han tog sitt första guld. Posa var med och körde när Erik Stenlund tog sina VM-guld 1984 och 1988. 1985 tog dessa två guld i lag-VM tillsammans med Tommy Lindgren. Jag vill nog påstå att Erik Stenlund (numera tv-kommentator) var 80-talets stora i Svensk isracing. 1995 och 2002 tog Sverige också guld i lag-VM. Posa, Stefan Svensson och Ola Westlund var förarna vid båda tillfällena. 2007 blev det silver för Sverige. Posa , Stefan körde hem den medaljen tillsammans med Torleif Burman. Burman kom förövrigt tvåa i dagens SM-final. han är 27 år. En riktig yngling.
Frisco: Ja, du tolkade min ironi korrekt. Det är nog väldigt få eller kanske ingen inom isracingen som slår "Posa" på fingarna då vi talar om erfarenheter och rutin. Men det jag menar är ju att isracingsporten inom Sveriges gränser nog inte har tagit så himla många kliv då vi talar utveckling under Posas karriär. Han är väl och har väl i princip alltid varit svensk isracing.
Salle: Han fick inte köra varken lördagen eller söndagens tävlingar pga för högt blodtryck. I helgen går lag-VM. Hoppas att blodtrycket gått ner till dess.
Stefan Svensson kom 9:a och 7:a i de två första VM-deltävlingarna.
www2.unt.se/avd/1,1826,MC=4-AV_ID=887154,00.html