Café

48312 inlägg · 1042 ämnen

Trafikregler

879350 · » Till forumet


Sv: Trafikregler
Poffa: Skönt att vi hade rätt ;-)
Rättshaveristen Salle skall nog hålla sig till trottoaren annars så kan hans Försäkringsbolag bli lite putt på honom ;-)
Kommentera

Sv: Trafikregler
Så kan vi då få klarhet i detta. Jag har nu pratat med trafikpolisen i Västernorrland och fått följande svar:

"Cyklisten bär ensam ansvaret till händelsen. I högersväng, där högerregeln gäller, kan man inte kräva att bilisten (jag, min anm.) ska räkna med att någon kan komma i fel körbana. Cyklist jämställs i det här fallet med mopedist, motorcyklist eller annat motordrivet fordon.

Högerregeln kan inte komma i fråga, då det vid högersväng inte kan komma något fordon, framfört på korrekt sätt, som kan påverka bilistens (jag, min anm.) tänkta färdväg.

Vad det gäller ansvaret är det ställt utom all tvivel att cyklisten ensam bär ansvaret. I fråga om eventuell ersättning från försäkringsbolag kan det dock bli svårare, då en cyklist inte har trafikförsäkring. Hade det varit ett försäkrat fordon, t ex moped, så hade det fordonets trafikförsäkring fått stå för kostnaden."
Kommentera

Sv: Trafikregler
knaskamilla: trodde att poängantalet kom ifrån hur troligt det var att man skulle stöta på dem ute i trafiken. Desto mer sällsynt desto mer poäng. Har sökt länge nu efter den ultimata träffen men inte funnit den. Man kanske måste börja tänka om då.
Kommentera

Sv: Trafikregler
Metal Guru:

Jojo. Jag säger bara vad han sa.

Selina:

Jag misstänker att man får mer poäng för rullatortanter. De är ju liksom mer...tanter.
Kommentera

Sv: Trafikregler
knaskamilla: Får man bonuspoäng om tanten har en rullator,
eller blir det poängavdrag eftersom dom antagligen blir lättare att träffa då?
Kommentera

Sv: Trafikregler
Passa dig, knaskamilla:
En vacker dag är du också tant...
Kommentera

Sv: Trafikregler
Poffa:

Man får i alla fall poäng om man träffar tanter, det sa min körskolelärare. Har för mig att man fick poäng för barnvagnar också, men jag är inte helt säker. Om det är en tant som cyklar på fel sida av vägen borde man ju i alla fall kunna inkassera poängen, tycker jag.
Kommentera

Sv: Trafikregler
65selander: En kompis kom körandes med bil och skulle svänga ut på en väg där det gällde högerregeln. Jäms med vägen han skulle ut på så går det en trottoar (inget övergångställe eller liknande finns) där det kom en cyklist och rammar hans vänstra framskärm och glider upp på huven och repar samt bucklar den. Han blir jätterädd och hoppar ut och får en himla utskällning av herren som cyklade och han blir nästan helt förstörd och går med på att betala 1000 pix för sveda och värk som gubben krävde för skada på cykel osv.

Dagen efter så ringer han polisen för han började bli fundersam på om han har väjningsplikt för de på trottoaren och polisen säger att cyklisten skulle följa högerregeln och släppt fram honom. Snacka om att han blev irriterad. Först skada på framskärmen och huven samt pröjsat 1000 pix för något som den andre var skyldig till.
Kommentera

Sv: Trafikregler
Poffa: Omkörning är förbjudet inuti korsning men att befinna sig i motsatt fil vete klåen. Jag kan tänka mig flera omständigheter där man kan få befinna sig där ett kortare tag.
Att vika in på en väg utan att ha god uppmärksamhet på vad som finns där är en helt annan sak. 

Låt oss avvakta vad pliten säger istället.
Kommentera

Sv: Trafikregler
Salle: Om det varit en bil då? Hade det fortfarande varit jag som är skyldig? Och, är du säker på att det är tillåtet att vara i motsatt fil i samband med en korsning?
Kommentera

Sv: Trafikregler
Salle: Nu är det inte ett barn det gäller utan en cyklist som kommer i fel körbana. Om barnet hade haft en Gocart då?
Kommentera

Sv: Trafikregler
Salle: Kanske inte irrelevant. Men förmildrande omständighet för P att skylla på.. ;-)
Kommentera

Sv: Trafikregler
65selander: Irrelevant ur mina ögon. Det kan finns orsaker till detta.

OM vi byter ut cyklisten emot ett litet barn som sprungit ut på gatan för att hämta en boll eller nåt... Blir det samma situation. JA!
P brister i uppmärksamhet när han svänger in på den nya gatan.
Kommentera

Sv: Trafikregler
Salle: Cyklisten är fortfarande på fel körbana vid korsningen
Kommentera

Sv: Trafikregler
Poffa: Detta är en knivig en det håller jag med om.
Men då du kommer in på "hans" väg utan att ha tillräcklig uppmärksamhet lastar jag dig som ansvarig.

Om han inte hunnit ut i korsningen så faller en ev högerregel automatiskt.
Kommentera

Sv: Trafikregler
Salle: Det är, vad jag vet, inte tillåtet att göra en omkörning eller som du uttrycker det använda motsatt körbana i en korsning eller i direkt samband med en korsning.

Dessutom borde väl han ha lika stor skyldighet att iaktta tillräcklig försiktighet, om det nu inte är högerregeln som du anser att jag bryter mot.
Kommentera

Sv: Trafikregler
65selander: Så länge det inte råder omkörningsförbud el likn så får man tillfälligt använda motsatt körbana så länge man inte utsätter andra för fara. Och hur hans synvinkel så kommer Poffa vips runt hörnet UTAN att iaktta tillräcklig försiktighet.

Samma sak om killen korsade "Poffas" körbana för att komma in på en gård eller om en bil hade blockerat samma körbana i väntan på att kunna svänga in på annan väg och P kört in i den bakifrån.

Jag tycker att (under det som står i första inlägget) det är Poffa som felar Fast det är bara min åsikt.
Kommentera

Sv: Trafikregler
NuMo: Saaben vägen nästan två ton. Annars har du nog rätt...
Kommentera

Sv: Trafikregler
Poffa: Jag tycker att det är cyklistens fel. Hade han hålit reda på att du var ute i trafiken körandes ett vapen på ett ton, ja då hade han antagligen valt att ta en annan väg.
Kommentera

Sv: Trafikregler
Salle: Fast i detta fall så cyklar han emot körriktningen även om han måste väja för något så är det han som har ansvaret. Lika så en som kör på vägrenen och måste väja.
Kommentera

Sv: Trafikregler
Poffa: Självklart är det ditt fel, putte. :-)

Allvarligt så är det nog det fast inte brott mot högerregeln eftersom han inte var inne i korsningen men däremot så måste du uppmärksama trafiksituationen på den gata du svänger in på. Även om han kommer emot dig på fel sida. Han kan ju tvingats väja för nåt. Samma sak hade nog gällt om du kört in i en backande bil som ju kör på "rätt" sida.
Kommentera

Sv: Trafikregler
65selander: Jag, och alla andra som jag frågat, tycker att det borde bli hans fel. Men ingen kan säga säkert. Har gått igenom lagtexterna, men har inte hittat något solklart om detta.

Jag ska ringa polisen i morgon och fråga, försökte igår också men då var det inga trafikpoliser inne som kunde svara på frågan.
Kommentera

Sv: Trafikregler
Poffa: Om han cyklar på felsida om vägen och det händer något så måste det ju vara hans fel. Orkar inte leta något mera om detta men kika i länken.
Kommentera

Trafikregler
Jag tycker mig kunna de flesta trafikregler rätt bra. Men frågan är vad som händer då två regler ställs mot varandra. Som följande exempel:


Situationen är följande:

Jag, i bil, kommer in i en fyrvägskorsning och ska svänga höger. Högerregeln gäller, inga trottoarer, cykelbanor eller övergångsställen. Till höger är det skymd sikt pga bilar som står på en parkering. Jag saktar in, kollar vänster och ser att det inte kommer någon (om det kommit någon skulle de stanna för mig, jag vet), vilket innebär att jag inte stannar till utan direkt påbörjar högersväng. Från den vägen kommer en ung kille på cykel, på vänster sida i sin färdriktning, vilket innebär att vi nästan frontalkrockar.

Frågan är nu, är det högerregeln som gäller eller sätts den ur spel i och med att cyklisten cyklar på fel sida vägen? Hade han cyklat på höger sida, som han ska, så hade han ju aldrig påverkat min sväng.
Kommentera

879350 · »