Café

48387 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1177120

Sv: Tv-tipset
scim: Jag antar att det är bra mycket krångligare att mjölka en ko om man inte vill ha med laktosen. Inte underligt att det blir dyrt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Tv-tipset

Enligt vad jag fått veta är det inte mer krångligt att få fram laktosfri mjölk än det är att få fram traditionell mjölk. I finland där nära 70% av befolkningen är laktosintolerant kostar den laktosfria mjölken detsamma som vanlig mjölk.

Tillgången finns eftersom mjölken framställs på samma sätt som vanlig mjölk med undantaget att mjölksockret tas bort (en process som inte är speciellt avancerat). Efterfrågan är enorm i Sverige. Med dagens teknik att diagnostisera laktosintoleranta kommer allt fler att välja annan mjölk än den vanliga. Jag minns hur Valios säljare (Valio var i princip ensam om laktosfria produkter fram till för ett par år sedan) berättade hur dyrt det var att ta fram denna mjölk och hur liten volym det handlade om i Sverige. I takt med den explosion som skett under senare år så borde priset kunna sjunka, men icke. Inte förrän Arla klev in på marknaden, de tog fram en lika bra produkt som den Valio hade, som var betydligt billigare. Vad hände? Jo Valio tappade 40-50% marknadsandel på mjölkförsäljningen och ganska snart sänktes priset på deras mjölk...

Däremot är priset fortfarande på tok för dyrt. Och subventionerar staten vanlig mjölk så tycker jag att det är alldeles uppenbart att man ska göra detsamma när det gäller laktosfri mjölk. Å andra sidan kanske det redan sker då laktosfri mjölk framställs av vanlig mjölk?!

Kommentera

Sv: Tv-tipset
NuMo: Tillgång och efterfrågan mao. Använder man förresten inte speciella låglaktoskor för det?
Kommentera