Café

48293 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #490969

Tidernas sämsta film
En av de sämsta filmerna, men som blivit en kultklassiker:

"Rymdinvasion i Lappland"

Svenskt försök till Science Fiction från 1959.
I rollerna bl.a Britta Borg.

"Själva handlingen är ganska kryptisk.
Ett starkt ljussken på himlen skrämmer slag på samerna i närheten av skidorten Riksjärvi. Snart svämmar tidningssidorna över med artiklar om meteornedslag i Lappland.
En samling misstänkt engelskspråkiga (filmen är en svensk-amerikansk samproduktion) vetenskapsmän från "Royal Academy of Science" åker upp för att sammanstråla med amerikanske professor Wilsons brorsdotter på skidhotellet.
Intervjuer av samer som talar rappakalja snarare än samiska och förbiflygningar vid kraschplatsen ger ledtråden att något inte står rätt till med den förmodade meteoren.
Mystiska snöras och en mellan tre och fem meter hög luden wookie-wannabe bidrar till filmens smakrika kompott.
Utan att avslöja för mycket kan jag meddela att filmens handling och särskilt upplösningen är skvatt obegriplig, men charmfaktorn är desto högre.
Det som talar allra mest för den här filmen är dess längd.
Den är faktiskt bara en timme och tio minuter lång, vilket är ett kvalitetstecken i dessa dagar. Till och med om den vore helt urbota kass skulle man klara av att sitta igenom den. Klippte man bort lite skidåkningscener och en omotiverad nakenscen skulle filmen kunna klocka in på under trekvart - lika långt som ett avsnitt av "Arkiv X" och minst lika roligt.


Innehållsförteckning:
Samer
Skidåkning
Wookie-wannabe
Arkiv X-vibbar


Harald Åberg : 02-01-27"
Kommentera