HV71

7183 inlägg · 782 ämnen

European Trophy Försäsongen 2010

1277216 · » Till forumet


Sv: European Trophy Försäsongen 2010

Så var då också genrepet avklarat. Efter tre mål i pp (fall framåt), besegrades Frölunda i KA, med 5-4, inför en publik på 6 200.

[url=hv71.hockeyligan.se/?contentid=226387393537]Eftersnack Med Adam[/url]

Kommentera


European Trophy Försäsongen 2010

På söndag spelas den sista försäsongsmatchen då Frölunda är gäster i KA, på den så kallade HV-dagen. Och på torsdag nästa vecka drar allvaret igång då vi får en finalrepris på Hovet.

European Trophy var en trevlig nykomling som det nästan enbart känns positivt i kring. Sällan har jag sett så mycket prestige i sensommarens träningsmatcher. Kanske är detta rätt medicin för att försvara ett SM-guld, istället för att "vila" sig fram till seriestarten?

Nackdelen när det smäller som bäst redan augusti är ju att skaderisken kanske är som störst just då. Torp hann bara med 3 matcher innan han var justerad och är nu inne på sin tredje sjukvecka. Kvar på sjuklistan sedan ET finns också Johan Björk. Piros och Bremberg har också missat matcher på grund av skavanker som man ådragit sig i ET.

Annars tycker jag väl att ett av HV:s adelsmärken numer är den fräscha attityden där man jämt ställer bästa laget på isen. Det är ju onekligen en sanning oavsett hur lång skadelistan är. Man pratar överhuvudtaget minimalt om skadade spelare och skapar på så sätt fokus på helt andra saker. Vill man läsa att HV:s skadelista är lång som en rysk köttkö på 80-talet, får man allt ta sig till kvällsdrakarnas land, där man gärna förfäras av mästarnas skadesituation.

I gårdagens final var man numret för litet för berlinarna. Visserligen avgjordes det hela i öppen kasse i slutminuterna, men riktigt nära var man aldrig ändå och fick också jaga i stort hela matchen med underlägena 0-3 och 2-4.

Berlin håller enligt min mening högsta ES-klass och deras formation med Friesen-Rankel-Christensen var en sevärdhet varje gång de gick på is. Jeff Friesen kanske inte behöver någon extra presentation. En Stanley Cup och två VM-guld är hans facit från det första decenniet av 2000-talet. Men vem fan är Mads Christensen? Den kanske viktigaste kuggen i den här formationen? 23-årig dansk som förra året lämnade danska elitserien för DEL och gjorde kanonsucce med 45 poäng på 51 matcher. Han har inte tagit ett skär på svensk mark utan är helt fostrad i Danmark och spelar nu i en av DEL:s bästa formationer.

Hockeykartan ritas sakta men säkert om. Jannik Hansen gjorde visserligen dussinet matcher med MIF:s juniorer, men återvände snabbt till Danmark och spelade lite dansk seniorhockey istället, innan han stack över pölen. Han går väl nu in på sin femte säsong med Canucks. Det här stämmer inte riktigt i min bok: Danskar skall inte göra succe internationellt, om de inte först har passerat Sverige :-)

Publikmässigt har ET varit en succe på flera håll. Samtliga HV:s matcher i länet har varit utsålda. Visserligen små hallar, men det innebär god atmosfär och ypperlig goodwill i kranskommunerna. Inte minst i märks sådant i ökad efterfrågan på säsongsbiljetter, från just dessa trakter :-)

Gott om folk på riktigt, för att vara försäsong, har vi sett i Tyskland:

10 157 Mannheim-DIF
 8 000 Berlin-FBK
 7 200 Berlin-DIF
 5 780 Mannheim-LHC
 5 698 Mannheim-FBK

Enligt tyska uppgifter har också sammanlagt 13 miljoner tittare följt turneringen via diverse kanaler och webbplatser.

Två personliga utropstecken i denna är turnering är onekligen André Petersson och Kris Beech. André blev hela turneringens poängkung med 8 mål och 7 assist. För detta fick han också utmärkelsen "best forward of the tournament" medan backditot gick till Berlins Jimmy Sharrow.

Kris Beech blev turneringens skyttekung med 9 pytsar på 11 matcher. Detta kan jämföras med hans senaste säsong där han kom upp i just 9 mål på 60 matcher i ES+SM. Beechs första säsong i HV var ju annars lysande med 20 mål på 53 matcher i ES+SM. Kan han lägga sig på den nivån igen är han värd varenda öre...annars kanske det är lite tveksamt var man får ut rent reellt jämfört med vad det kostar.

Vill man satsa en peng på vem som vinner ES poängliga i år, så är mitt stalltips André Petersson. Jag skulle bli mycket förvånad om han inte blir minst topp 3. I år är han tyngre, snabbare, lurigare och kort sagt fenomenal på de små ytorna. En sevärdhet!

Kontentan så här långt är alltså att HV är på tårna redan tidigt på sommaren. Ändå får man ju säga att det finns ett enormt sparkapital kvar, som vi inte sett så mycket av än. Om vi ponerar att man kommer att gå runt med 12 forwards och 7 backar så är det så här HV sett ut hittills, räknat på vem som spelat flest matcher:

11, Adam Almqvist
11, Daniel Rahimi
11, Jesper Williamsson
 9, Oscar Fantenberg
 8, Daniel Grillfors
 7, Johan Björk
 3, Jussi Hietanen
----------------------------
 3, Pasi Puistola
 3, Nichlas Torp
 3, Lance Ward
 2, Tobias Jonsson
 2, Pontus Wetterberg
 0, Mikko Louma

11, André Petersson
11, Kris Beech
11, Jukka Voutilainen
11, Andreas Falk
11, Oscar Sundh
11, Johan Lindström
11, Jesper Fasth
11, Simon Önerud
11, Jesper Thörnberg
10, Fredrik Bremberg
10, Martin Thörnberg
 9, Kamil Piros
-----------------------------
 8, Johan Davidsson
 3, Johan Linnander (lån till Troja)
 0, Teemu Laine
 0, Per Ledin
 0, Mattias Tedenby (ev. lån från NJ)

Till sist kan tilläggas att HV gjorde klart flest mål i ET. 53 var 9 mål fler än tvåan Berlin. 18 mål eller 34% av HV:s mål gjordes av juniorer och en förstaårssenior, som fyller 20 på lördag :-)

Kommentera

1277216 · »