HV71

7183 inlägg · 782 ämnen

Inlägg #1251231

Sv: En Hink Full Av Finurligheter - Kvartsfinalen 2010

Något som är lite småroligt, är utomståendes betraktelse av Småland och smålänningarna som en enhetlig och homogen grupp. Till ytan är Småland Sveriges tredje största landskap, efter Lappland och Jämtland. Det är alltså det största tättbefolkade landskapet av de 5 som är störst till ytan.

Därav är också Småland indelat i tre län. Jönköpings, Kronobergs och Kalmar Län. Raka motsatsen till hur man gör uppåt landet, där man exempelvis slagit ihop det två landskapen, Medelpad och Ångermanland till ett enda län. Fast i och för sig så är ju Småland större än båda dessa landskap ihop.

Heta smålandsderbyn i fotboll? Existerar inte, om nu inte lagen kommer från samma stad, eller län och då pratar vi uteslutande om lägre serier? Visserligen var det något på gång mellan J-Södra och Öster på 60-talet, men eftersom man inte spelat på samma nivå med kontiniutet sedan dess så dog den hysterin ut rätt snabbt. På samma sätt har det varit mellan Smålands senaste allsvenskar i fotboll, Kalmar FF och Öster, det har aldrig blivit någon kontinuitet på samma nivå.

Men hockeyn då? Jag säger bara en sak. Dessa jävla kronobergare! Det började redan på 60-talet, då Öster efter en match mot Taberg i gamla Rosenlundshallen, lämnade in en protest och fick till ett omspel, som man sedan vann serien på och som om inte det var nog så lyckades man även i kvalserien och blev smålands andra lag efter Tranås att nå högsta serien.

I mitten och slutet av 60-talet dyker sedan ytterligare ett kronobergslag upp, Tingsryd och då har också Husqvarna IF nått toppen av den näst högsta serien. Riktiga holmgångar i både serie och kvalspel, där sedan Tingsryd når högsta serien.

Första hälften av 70-talet var befriad av rivalitet mellan Jönköping och Kronoberg, men när serieomläggningen kom till 75/76 så rök Tingsryd ner igen och så startade det om, men nu var det då mellan HV och Tingsryd i stället. Bröderna Samuelsson, varav den ene hette Kjell i förnamn löpte allt som oftast amok, liksom publik, ismaskinist och övriga närvarande. När vi närmade oss 80-talet var Tingsryd på dekis och man förväntade sig lugn och ro.

Vem fan knackar inte på dörren då? Jo, något annat kronobergshelvete som dessutom hade mage att kalla sig Troja/Ljungby. Snuvar HV på seriesegern ett par gånger och är allmänt otrevliga. Sådär håller det på tills Kvalserien till Elitserien har sin sista omgång, 84/85. Till och med i sista omgången av kvalserien är dom irriterande. Ömsom var Troja i eliten, ömsom var HV där. Som tur var landade rätt länslag på fötterna till slut.

Efterdyningar? Man kan väl säga att det börjat lätta upp lite nu under det första decenniet av 2000-talet. Ungdomslagen kan uppföra sig både på isen som utanför. Kan till och med vid cuper och dylikt, äta i samma matsal vid samma tid.

Men någon spelare från Öster/Växjöhockeyn har aldrig satt sin fot i HV. André Petersson blev i år första Tingsrydsprodukt som representerat HV:s a-lag. Isen bröts annars av Erik Andersson 05/06, som kom som sistaårsjunior till HV från moderklubben Troja/Ljungby, utan något större gnissel.

Värre var det 94/95 då Johan Lindbom kom till HV från Troja. Det upprörde trots att Johans moderklubb är Alvesta. Backen Ronnie Svensson kom till HV från Tingsryd i början av 80-talet, men gjorde bara en säsong. Han återvände sedan till sina hemtrakter i Blekinge eftersom han inte var välkommen efter sitt stor svek.

Så här ser jag alltså en stor potential för att samla alla Sveriges hockeyfans runt en och samma fråga. Förbjud de här jävla kronobergarna att döma i Jönköping dom är allt annat är opartiska, speciellt om de kommer från Ljungby.

En petition? Någon? Var skriver jag under? Tillsammans är vi starka?

En kronobergare i KA är alltid irriterande, nästan lika irriterande, som det är för äldre Huskvarnabor att höra att HV är ett jönköpingslag.     

Kommentera