Malmö Redhawks

24583 inlägg · 2622 ämnen

Inlägg #1154733

Sv: R.I.P. Folke Lindström

Herre Gud vad tiden går! Det har nästan gått 5 år sedan jag skrev artikeln "På äventyr i hockeyvärlden".

I själva delen som har med Folke Lindström att göra, har jag intervjuvat Anders Wallin. Han spelade med HV i ES. 79/80, men även hans son har spelat ES-hockey för både HV som TIK.

Citat från artikeln:

Från Japan är det sedan bara ett stenkast över Östkinesiska havet och man befinner sig i Mittens Rike. Här skrev tre äkta HV-produkter hockeyhistoria 1974. Upprinnelsen till det hela var ett besök i Sverige av det kinesiska landslaget ett år tidigare, då man bl. a. mötte HC Dalen i Rosenlundshallen. Utbytet var arrangerat av Internationella Ishockeyförbundet och Sverige stod som fadder för kineserna i detta projekt. Meningen var att ett svenskt landslag skulle återgällda besöket året efter, något som föll i glömska hos det svenska förbundet. När väl kineserna hörde av sig för datumen kring returmötena stod man som tagna på sängen, det mesta av säsongen var redan planerad.

 

Lösningen blev att man satte ihop ett inofficiellt Vikingarna (B-landslag), med Des Moroneys allsvenska lag, Tingsryd, som stomme. Resten av spelarna fylldes på från olika lag i södra Sverige. HV bistod med inte mindre än fem spelare och förutom de tre egna produkterna, Jan Bergstrand, Bengt Kinell och Anders Wallin, så var även Sten-Åke Söderberg och Anders Wilander med på resan. En resa som skulle bli de första och hittills enda mötena mellan ett svenskt landslag och kineser.

 

Man får förmodar att ni betraktades som aningen exotiska figurer i ett tämligen stängt Kina vid denna tidpunkt, frågar jag Anders Wallin?

 

-Jaha du, såna som oss hade de nog inte sett innan. Vi var ju inte direkt några småväxta killar heller. Minns speciellt när vi var uppe i Harbin på någon välkomstceremoni. Alla höll sig på behörigt avstånd och när vi sedan rörde oss fritt tittade nyfikna ögon fram bakom varenda buske eller gathörn.

 

Man undrar lite hur det gick resultatmässigt, inga större problem va?

 

-Vad jag minns så vann vi samtliga matcher med tvåsiffriga resultat. Fast och andra sidan så mötte vi aldrig det kinesiska landslaget, utan matcherna var emot sammansatta stadslag från Peking, Harbin och Shenyang. Otroligt mycket folk var det på matcherna i alla fall, minst var det uppe i Harbin och då var det ändå 10 000 på läktarna i den matchen. På Shenyangs utomhusstadion packade man in över 20 000. Ännu mer folk var det i Peking när vi spelade inomhus i deras ”Universitets-Arena”.

 

Något speciellt hockeyminne från denna resa?

 

-Det skall väl vara matchen i Shenyang i så fall. Förutom att det var otroligt mycket folk så låg också kvicksilvret på under minus 30. Folke Lindström som coachade laget lät därför varje femma spela 10 minuter i stöten, därefter fick man gå inomhus och värma upp sig. Att haft folk sittande på bänken var helt otänkbart. En annan dimension på vilken kyla som rådde bevisades av Sten-Åke Söderberg. Han fick på en stänkare från blå. Pucken tog i stolpen och fullkomligt pulveriserades eller åtminstone gick den i tusen bitar. Visst kunde Sten-Åke skjuta men här hade nog naturlagarna ett finger med i spelet."

Här har du hela bilden från mitt filarkiv. Det enda jag kan bidra med sedan är att fjärde personen från vänster i den översta raden är självaste legenden Des Moroney.

[URL=http://www.hockeysnac...bild[/URL]

[URL=http://www.hockeysnac...]Matchbild Harbin[/URL]

Sedan fick jag en liten historia vid sidan om som jag aldrig skrev om då. Någon av de svenska ledarna hade med sig sill och brännvin för att bemöta den kinesiska kulturen.

En av de kinesiska ledarna bevisade med all sin tydlighet att asiater bör förhålla sig med extrem avhållsamhet gentemot alkohol.

Någon var nere under borden? Till och med ganska länge. Kvicknade till och ville vara med på foto? Absolut...visst är det ett dammtroll som hänger i luggen.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: R.I.P. Folke Lindström

Et tu Brute:

haha det hade varit en syn dett pucken går i tusen bitar efter att tagit i stolpen :)

Tur att vi har inomhusrinkar, vet i tusan om man skulle palla med att gå på matcher i -30 grader :)

Kommentera