Dream Team

18000 inlägg · 92607 besökare

Dream Team hockeyblogg

Kvalerieångest light

Något försenat, till viss del beroende på ett värdelöst mobilbatteri, tänkte jag göra ett försök att sammanfatta resan till och från Leksand i lördags.

Jag satte mig då på supporterbussen i ensamt majestät, alltså utan på förhand givet resesällskap, men ändå kände jag mig snabbt som hemma. Fredrik Andersson var ju ett bekant ansikte förstås, så helt mol allena satt jag nu inte.
Inne i Sundsvall så klev då den stora skaran supportrar på och när vi hunnit med ett par platsbyten för att förenkla resan för ett par yngre killar som såg ut att vilja sitta tillsammans, hamnade då vår nye klubbdirektör Lars Nolander brevid mig. Alltså, jag måste få utbringa kopiösa mängder med beröm över den här mannen. Fruktansvärt trevlig, otroligt lättsam att surra bort en resa till och från Leksand med. Inte bara kring hockey. Det visade sig bl.a att han hade råkat ut för en bilskojare av värsta sorten, men det kan vi lämna därhän för nu.

Efter matstoppet i Bollnäs stötte vi ihop med Jimmy Hamrin m.fl och på frågan varför Lars valde att åka buss svarade han:
"- Jag kände inte för att åka ner i nån direktörsbil. Jag ville åka med bussen tillsammans med er supportrar."
Det du TJ, när vågade du möta dina medsupportrar på deras arena sist???

Återigen, vilken jävla klippa vi verkar ha fått som klubbdirektör. På förhand har man ju ofta en bild av en 50-åring som "gammal" i både tänk och sätt att vara, men inte här, tvärtom. Han har jobbat med hockey sedan 1979. Från första början i BSK Flyers där han som 17-åring var ansvarig får nåt av deras ungdomslag. Efter det vidare till Timrå IK där han under mitten av -80-talet bl.a var verksam tillsammans med min svärfar (Abron) som ledare för A-jun. Abron ansvarade under början av -90-talet för TV-pucklaget med bl.a Fredrik Modin. Jag kommer ihåg fortfarande idag att det var Lars som ledde träningarna med oss killar som så hett suktade efter platser i TV-pucklaget. Nu var undertecknad aldrig någonsin i närheten av att bli uttagen där, men det gjordes tappra försök åtminstone! Och Nollan kommer jag som sagt ihåg. Mest för att man med att göra några extra översteg bakåt med pucken i behåll trodde att man kvalat in. Bara en sån sak. Who´s foolin' who, liksom?!
Sedan, under början på 2000-talet var han verksam som pressansvarig åt A-laget. Han hade en alldeles underbar berättelse om bl.a ett antal möten med Niklas Wikegård som han öste beröm över som den i absolut särklass mest kompetente tränaren bland ES-lagen ett ur ett medialt perspektiv. Där har vi en som vet hur man uppträder på ett proffsigt och trovärdigt sätt! Han hälsade, exemplevis alltid på Lars då, och tog i hand trots att de hade träffats ett större antal gånger före. Medan Roger Melin knappt orkade med ett "-Hej." Proffsigt intryck, var det ja!

Matchen då, den som man såg fram emot med minst sagt skräckblandad förtjusning. Ja, hade vi hållt uppe spelet från period 1 resten av matchen så hade trean varit stenklar. Då såg Leksand ut som ett halvbra allsvenskt lag, på sin höjd. Men sedan så kom utvisningarna... och då vände taktpinnen...

Istället för att hålla skridskoåkningen och tempot uppe och pucken i Leksands zon så blev vi hela tiden fastcheckade i egen zon och Leksand kunde få långa anfall på oss. Och när vi tappade initiativet så kunde också Leksand ställa om och få kontringar på oss, något som också skulle betala sig. Herregud vad vi föll ihop som lag. Från att ha fört spelet och bestämt tempo och allting så rasade allting. Leksand gick från att vara det lag som var fast i egen zon till att skapa chans på chans och när då ettan hade kommit lät ju inte kvitteringen dröja på sig särskilt länge. Där hade jag givit upp fullständigt. Jag sa att jag var livrädd före matchen och dessa känslor hade nu besannats. Det var då faen att vi inte kunde hållt ihop det här bättre, tänkte man... innan världens sämsta Jonte fiskade upp en puck som blev över.
Vi förde matchen i period ett. Rätt så jämnt skägg i andra, även om vårat dräll med pucken till slut gav Leksand övertag tack vare de utvisningar vi drog på oss. I tredje så var vi helt borta ur matchen. Vi hade noll, zip, nada. Jag stod bara och väntade på ett avgörande från och med deras 2-2-mål.

Kanske en poäng iaf? Kanske vi kan gneta till oss en pinne!? Hopp och förtvivlan! Gilla läget, älska kvalseriehockey! Såja, sarg ut, försök vara så lite tid som möjligt i egen zon. Fint! Bra jobbat Oscar Hedman! Skönt! Vi förlorade inte alla poängen iaf, när signalen efter 60 minuter gick. Sedan i sudden death så var det endast en väntan på att matchen skulle ta slut kändes det som. Ända fram till att Jonte i sin allra  sämsta Asplövenklass fiskade upp pucken och på ett nästan orgasmiskt underbart sätt fick in ett skott som knappt hade styrfart. Nu tog vi "bara" två poäng varför den där totala glädjen såklart ebbades ut något efter matchen, men att vi inte förlorade alla poäng kändes sett till hur matchen utvecklade sig som en seger bara det.

Kvalseriehockey is the shit!!!1!
+5

2009/10, Tips Elitserien, omg. 35-55

Timrå IK                              41
Linköpings HC (b) 0 0
Södertälje SK (b) 0 1
Färjestads BK (h) 3 -3
Djurgårdens IF (b) 0 0
Rögle BK (h) 3 0
HV 71 (h) 1 2
MODO Hockey (b) 1 1
Skellefteå AIK (h) 3 -3
Frölunda HC (h) 3 0
Brynäs IF (b) 0 0
Linköpings HC (h) 3 0
HV 71 (b) 0  
Rögle BK (b) 3  
Södertälje SK (h) 3  
Skellefteå AIK (b) 0  
MODO Hockey (h) 3  
Färjestads BK (b) 0  
Brynäs IF (h) 3  
Frölunda HC (b) 0  
Djurgårdens IF (h) 3  
Luleå HF (b) 0  
_______________________  ____  ______
  73 71

(Kolumn 2 anger mitt tips. Kolumn 3 anger resultatet)

Sluttabell, baserat på tips för vart och ett av lag 7-12:

7 Brynäs IF 80
8 Frölunda HC

76

9 Timrå IK 71
10 MoDo Hockey 70
11 Södertälje SK 57
12 Rögle BK 45

Tuffa papper, som synes. Jag räknar inte med att vi tar fler poäng borta än de 3 mot Rögle. Dom känns spelarförstärkningar till trots rätt så avsågade. Hemma håller vi förhoppningsvis stilen och vinner.

Skulle Timrå, mot förmodan, kunna knipa alla poäng i sexpoängsmatchen i Göteborg den 9 mars, så kan vi mycket väl få uppleva ett slutspel den här säsongen. Men det vill ju till att resultaten för alla lag går våran väg.

Tips Elitserien, säs. 2009/10

1. HV 71
2. Frölunda HC
3. Linköpings HC
4. Timrå IK
5. Djurgårdens IF
6. Färjestads BK
7. MoDo Hockey
8. Luleå Hockey

9. Brynäs IF
10. Skellefteå AIK

11. Rögle BK
12. Södertälje SK

Mars månad, slutspel - i november månad kändes nytt kontrakt som en bragd

Då är vi där då, i slutspel. Häftigt! När man känner och smakar på ordet får man en härlig känsla av förväntan blandat med rädsla. Ångesten då? Nej, den fick jag nog av under mörka november och egentligen får man väl backa tillbaka till matcher mot C.R.I.F och IK Polar på 80- och -90-tal för att riktigt förstå vad ångest innebär.

Ifjol förnedrade vi de regerande svenska mästarna MoDo så mycket att de även den här säsongen lider av det. Härligt att en sån utskåpning kan sitta i så länge! Repris i slutspelet i år? Ja, detta om vi då byter fokus till de nu regerande mästarna HV71, förstås. Mm.. kanske. Fast det kommer att bli tufft, riktigt tufft. De har ju en läskigt bra förstafemma som inte kan få härja hur de vill i vår försvarszon. Något tröga backar men detta vägs många gånger upp av Stefan Liv i kassen.

HV känns ju något tamare som lag än ifjol i semifinalen, iaf på förhand. Den känslan är ju högst personlig och jag kommer säkert få anledning att ändra den under matchseriens gång. Hoppas bara att den känslan inte finns hos våra spelare också för då har ju HV fått ett försprång redan där. Tänk revansch, tänk säsongen 2007/08, tänk kvartsfinal och 4-1 i matcher mot de regerande mästarna... här och nu finns bara möjligheter! 

Jag roade mig häromkvällen med att titta tillbaka dels på semifinalserien ifjol. Hittade några snuttar på youtube, sedan hade jag haft förnuftet att jag spelade in den match där vi vände 0-2 till 3-2 och det är ju fortfarande en total njutning att beskåda!
Backar vi tillbaka till säsongen 2006/07 så svarade vi för ytterligare en vändning på hemmaplan mot HV. Underläge 0-3 efter 3.07. 1-4 efter 1:a och 2-6 efter ca. halva matchen. Sanny Lindström kvitterar 55.52. Ett mästerstycke i hur man vänder på en till synes omöjlig uppgift. Men lugn, det är inte nog med vändningar mot Jönköpingslaget. Säsongen 2000/01 (säsongen där Peo Larsson hoppade av och vi fick kvala oss kvar) mötte vi HV hemma i isstadion och då såg matchutvecklingen ut såhär:

04.57 0 - 1 SH1 HV71 16. PAVLIKOVSKY, Rastislav
13.32 0 - 2 EQ HV71 18. NEMIROVSKY, David
  (17. BRÄNNSTRÖM, Niklas
  6. LJUNGKVIST, Daniel
18.30 0 - 3 EQ HV71 14. STILLMAN, Fredrik
  (9. OTTOSSON, Peter)
19.01 0 - 4 PP1 HV71 17. BRÄNNSTRÖM, Niklas
  (14. STILLMAN, Fredrik
  9. OTTOSSON, Peter)
26.07 1 - 4 PP1 TIK 17. ZUPANCIC, Nik
  (14. SALMI, Magnus
  24. LIND, Mikael)
27.20 2 - 4 PP1 TIK 7. CASSELSTÅHL, Daniel
  (20. ZETTERBERG, Henrik
  12. CARLSSON, Robert)
38.10 2 - 5 PP1 HV71 26. REMSTAM, Mattias
40.53 3 - 5 PP1 TIK 12. CARLSSON, Robert
  (36. STYF, Pär
  20. ZETTERBERG, Henrik)
41.30 4 - 5 EQ TIK 29. MATTHIASSON, Markus
  (24. LIND, Mikael
48.24 5 - 5 EQ TIK 36. STYF, Pär
  (13. ERIKSSON, Henrik)
59.28 6 - 5 EQ TIK 13. ERIKSSON, Henrik

Där missade jag period ett och i efterhand gjorde ju det inget alls. Jag vill minnas att vi redan var klara för kvalseriespel då den här matchen spelades, men vad gjorde det? Vi visade hjärta och att vi verkligen aldrig gav upp!

GIV OSS FRID - VINN!!

Tips Elitserien, omg. 35-55 (uppdaterat 14/2)

Timrå IK 45  
Linköpings HC (h) 3 -2
Frölunda HC (b) 0 0
Rögle BK (b) 3 -3
MODO Hockey (h) 3 0
HV 71 (b) 0 1
Djurgårdens IF (h) 3 0
MODO Hockey (b) 0 0
Luleå HF (b) 0 3
Södertälje SK (h) 3 0
Brynäs IF (h) 3 0
Färjestads BK (b) 0 0
Rögle BK (h) 3 0
MODO Hockey (b) 0 0
Färjestads BK (h) 1 2
HV 71 (h) 3 -2
Linköpings HC (b) 0  
Djurgårdens IF (b) 0  
Skellefteå AIK (h) 3  
Södertälje SK (b) 3  
Frölunda HC (h) 2  
Brynäs IF (b) 0  
Luleå HF (h) 3  
  81 80

I och med det oavgjorda resultatet mot HV71 ligger vi nu minus 1 igen. Ett surt och riktigt orättvist poängtapp som faktiskt kändes som en förlust. Detta trots att vi nu avancerade ett steg i tabellen.
Lagen som ligger närmast efter oss tog ju full pott vilket innebär att det blev än tightare kring det övre strecket. SSK-segern ser jag som en tillfällighet. Rögles ras lär fortsätta hela vägen ner till möten med AIK på Hovet och Kanske MIF Redhawks i Malmö Arena. Tuffa papper att spela inför 12.000 nyväckta hemmafans det! Även om jag tvivlar starkt på att alla dessa fans återvänder med då det blåser hårdare vindar över Öresund.

En seger i de båda kommande bortamatcherna skulle verkligen smaka mumma! LHCs målvaktsförvärv verkade då sannerligen ha sparat formen. Ett dåligt tecken för oss? Revanschlust efter debaclet i Gävle? Hento lär i vilket fall vara tillbaka i målet på nytt.
LHC är trots tabellplaceringen faktiskt ett av seriens sämre hemmalag och vi har ju vunnit de båda mötena där nere den här säsongen. Törs man ana en förskiktig optimism här? Nja, bara lite isåfall. Det stannar nog vid en förhoppning, inte mer.
I övrigt hoppas jag på segrar för både Modo och Brynäs idag. Ju längre avstånd till bottenskrapet som möjligt!

(tabellen uppdaterad efter omg. 48):

7 Timrå IK  80
8 Brynäs IF 80
9 MoDo Hockey 79
10 Djurgårdens IF 78
11 Rögle BK 65
12 Södertälje SK

58

Tips Elitserien, omg. 35-55 (uppdaterat)

Timrå IK 45  
Linköpings HC (h) 3 -2
Frölunda HC (b) 0 0
Rögle BK (b) 3 -3
MODO Hockey (h) 3 0
HV 71 (b) 0 1
Djurgårdens IF (h) 3 0
MODO Hockey (b) 0 0
Luleå HF (b) 0 3
Södertälje SK (h) 3 0
Brynäs IF (h) 3 0
Färjestads BK (b) 0 0
Rögle BK (h) 3 0
MODO Hockey (b) 0 0
Färjestads BK (h) 1 2
HV 71 (h) 3  
Linköpings HC (b) 0  
Djurgårdens IF (b) 0  
Skellefteå AIK (h) 3  
Södertälje SK (b) 3  
Frölunda HC (h) 2  
Brynäs IF (b) 0  
Luleå HF (h) 3  
  81 82

Nu ligger vi +1 här. Krossen mot FBK hemma nu senast mycket viktig. Kan visa sig bli helt avgörande. Vi måste fortsätta vara lika starka hemma. Tänk bara om vi hade spöat MoDo... 
Målskillnaden kan bli avgörande då det är oerhört tätt med poängen. I de fyra hemmamatcher som återstår möter vi lag som ligger ovanför oss i tabellen. Dock inget absolut topplag och vår form borde kunna räcka en bit. Det borde, jag säger borde, innebära att vi har mycket mer att spela om. Hoppas att vi lyckas bibehålla samma attityd som i mötet med FBK!

(tabellen uppdaterad efter omg. 46):

7 Timrå IK  82
8 MoDo Hockey 79
9 Djurgårdens IF 78
10 Brynäs IF 77
11 Rögle BK 65
12 Södertälje SK 56

Tips Elitserien, omg. 35-55

Timrå IK 45  
Linköpings HC (h) 3 -2
Frölunda HC (b) 0 0
Rögle BK (b) 3 -3
MODO Hockey (h) 3 0
HV 71 (b) 0 1
Djurgårdens IF (h) 3 0
MODO Hockey (b) 0 0
Luleå HF (b) 0 3
Södertälje SK (h) 3 0
Brynäs IF (h) 3 0
Färjestads BK (b) 0 0
Rögle BK (h) 3 0
MODO Hockey (b) 0 0
Färjestads BK (h) 1 2
HV 71 (h) 3  
Linköpings HC (b) 0  
Djurgårdens IF (b) 0  
Skellefteå AIK (h) 3  
Södertälje SK (b) 3  
Frölunda HC (h) 2  
Brynäs IF (b) 0  
Luleå HF (h) 3  
  81 82

Här ligger vi -1 såhär långt. Segern borta mot Luleå såklart mycket viktig.  Hemmamatcherna blir som väntat avgörande, där måste vi bara vinna. Tveksamt om vi lyckas bärga så många rena vinster på bortais. Som jag har räknat ska tabellen se ut nåt i den här stilen efter 55 omgångar (tabellen uppdaterad efter omg. 46):


7 Timrå IK  82
8 MoDo Hockey 79
9 Djurgårdens IF 78
10 Brynäs IF 77
11 Rögle BK 65
12 Södertälje SK 56


Om vi backar tillbaka 2 säsonger (tidigare spelades ju elitserien över 50 omgångar, varför det inte går att få en rättvis jämförelse genom att backa längre tillbaka) finner vi poängen för lag 8 - det sista laget att ta sig till slutspel - enligt följande. Inom parentes, poängdifferensen ner till lag 9. Det lär bli riktigt ordentligt jämnt innan vi är färdiga med den här säsongen:

2006/07 Mora IK 78 (2p)
2007/08 Skellefteå AIK 75 (6p)