Sawchuk

2555 inlägg · 7778 besökare

Sawchuk blogg

Who Dares Wins

Det är väldigt bekvämt att förlora.

För att förlora räcker det att ta i lagomt mycket, täcka lagomt med skott, sköta kosten lagomt bra, åka lagomt med skridskor, ta lagomt med smällar för att det inte ska bli obekvämt o.s.v.

I Modo har denna bekvämhet nästlat sig in som en elak cancertumör som grenar sig genom hela laget och långt upp i ledningen. För att råda bot på detta krävs en lång, jobbig och slitsam behandling. Man måste få bort alla trådar och förgreningar och innan man gjort detta kan man inte kalla Modo en frisk förening.

Detta år är kanske redan förlorat och man får börja med att stoppa blödningen så att säga. Gör man allt rätt kanske, kanske man skulle kunna nå en slutspelsplats till och med. Men förmodligen räcker det inte med att göra allt rätt, även en gnutta tur behövs nog för att få skutan på rätt kurs igen så snabbt.

Jag har absolut inte alla lösningar om ens någon men kan ändå inte låta bli att pracka på er mina ideer. 

1. Tränarna samt Macke, Peter och övriga inblandade måste sätta sig ned och se över hur man ska matcha in Juniorer på rätt sätt. Då ingen av dessa herrar har någon större erfarenhet av detta bör dom kanske fundera på att ta in hjälp i denna fråga.

Dom har på denna korta tid lyckats matcha sönder Samuelsson från att varit helt ok på försäsongen till den gräns att han knappt är J20 materiel längre. Samtidigt har man skickat fel signaler till Nyström och övriga Juniorer vilket garanterat också påverkat deras självförtroenden negativt.

Ett vettigt sätt att matcha in Juniorer är att ge dem tillräckligt med speltid för att dom ska känna att dom är med och bidrar samtidigt som dom inte ska behöva bära oket att laget står och faller med dem.Här snackar vi kanske mellan 8-13 minuter per match och ett PP här och där och inte de 15-25 minuter som vi sett HS på isen här i början.

 Jag har sett ytterst få, förmodligen inte ens en handfull Juniorer som klarat en sådan börda och då handlar det om namn som Crosby, Lemieux och inte minst Peter Forsberg. Henrik Samuelsson är tveklöst en stor talang  men han kommer aldrig att nämnas i samma mening som namnen ovan. I min värld har Modo gjort honom en stor otjänst under säsongsstarten. 

2. Man bör fundera om vägen till att bli en fullt frisk förening går genom värvningar som Schremp, Axelsson, Hannula med flera. Alla mycket kompetenta hockeyspelare men ingen av dom är s.k Franchise players, spelare som jobbar hårt i medgång men ännu hårdare i motgång där dom kliver fram och tar laget på sina axlar.

Den enda spelare vi haft de senaste åren som visat de egenskaperna är faktiskt Niklas Sundström. Inte minst i kvalserien ledde han laget på den smala stigen som ledde tillbaka till Elitserien. Nu räcker det tyvärr inte bara med att Niklas visar dessa egenskaper, han blir inte yngre och är relativt skadebenägen. Tollefsen skulle också kunna bli en sådan spelare men då krävs det att han först och främst blir kvar i Modo men också att han höjer sin lägstanivå ett par snäpp.

3. Börja bygga nästa års lag i tid, I morgon är inte en dag för tidigt. Lägg krutet och pengarna på att hitta dessa ledartyper "Franchise players". Gärna två centrar och kanske en back. Låt dom kosta det som behövs. Träffar man rätt med dessa värvningar kan man placera halvdana spelare bredvid och dom lyfter sig och blir bättre till skillnad från dagens trupp med spets som inte är villig att göra skitgörat och effekten blivit motsatt.

Vi hade senast ett exempel  ( om än extremt ) på effekten man vill uppnå då en vilsen Häggström placerades bredvid en kille vid namn Peter Forsberg. 

Visst är det bra att våra egna Juniorer får chansen men vi måste också öppna ögonen och scouta juniorer från alla andra J20 lag i Sverige bättre. Det kanske inte alltid är killarna som ligger i topp i poängligan på Swehockeys onlinesida som är dom som skulle passa bäst in Modos bygge.

Årets säsong då?

Jag tror att vi kommer att behöva värva en spelande back samt gärna också en center för att klara oss från kvalserien. Spelarna måste också snäppa upp allt som innehåller visst individuellt ansvar ett steg, sömn, träning, kost, allt kan utan tvekan förbättras.

Sen tror jag att Modo får anpassa spelstilen efter laget. Personligen ser jag hellre att Modo spelar gnethockey och är med i matcherna hela vägen till den feta damen sjunger och kanske kan sno lite poäng här och där. När vi bjuder upp till dans högt upp i banan får vi alldeles för ofta kila hem med svansen mellan benen.

1-3-1, stäng mittzonen, vinn puck på egen blå och snabba spelvändningar är att föredra före hög forechecking där vi tappar folk högt i banan och får 2-1 och 3-2 lägen på oss hela tiden. 

HEJA MODO!

+6