1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

484033 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #1354695

Sv: MODO Hockey - Södertälje 2011-02-26, kl 18:30
Gerdin: Står det inte skrivet i poffas personliga manual ELLER i regelboken så är det förmodligen inte tillåtet. Att antyda att någon av PP eller Lasch flyttar huvudet så att den olyckligtvis tar på armbågen på HJ och axeln/armbågen på AH känns väldigt bisarrt.

"Det är ju knappast så att HJ eller AH försöker hoppa in tacklingen, så att den tar mot huvudet?"

Man kan tackla otillåtet mot huvudet utan att faktiskt hoppa in tacklingen, vilket jag tycker att både AH och HJ gör. Men det är ju tydligt att ingen här inne ser varken Checking to the head eller armbågar så det börjar bli tröttsamt att fortsätta diskutera ämnet.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: MODO Hockey - Södertälje 2011-02-26, kl 18:30
Olle: Tänkte bara säga att jag hade haft samma uppfattning om det var en Modo-spelare som åkt på dessa tacklingar. Vi kanske skall införa tacklingsförbud i Elitserien istället, så blir det säkert bättre. Bandy är ta mej fan en hårdare sport i dagens läge, än vad ishockey är.
Det säger rätt mycket om vart vi är på väg med Elitserien.

Låt oss säga så här det är två tacklingar med otroligt tråkig utgång. Tanken är givetvis inte att skada dessa spelare när man går in i situationen, utan det handlar om att "väcka" laget och visa att vi inte viker ner oss.
Kommentera

Sv: MODO Hockey - Södertälje 2011-02-26, kl 18:30
Olle:

Generellt när man stiftar regler och lagar så brukar man fokusera dem på inskränkningar i frihet, dvs regler är i princip alltid av begränsande karaktär.

Regler säger ofta vad man inte får göra

Regler säger sällan vad man får göra

Om något inte tas upp av en regel så är det tillåtet. För att minimera risken för allt för "företagssamma" förbrytare så brukar vissa regler vara av mer allmänt hållen karaktär, men ju mindre precisa de blir desto svårare blir de också att entydigt döma efter.

Sedan finns det normer, vilket tyvärr många hockeydomare i Sverige dömer efter. "Sunt förnuft" är en sådan godtycklig norm. Vad fan betyder det?

Summa summarum, som dom gör i NHL, där dom försöker att förtydliga regler där det är otydligt genom att ge ut instruktionsfilmer är bra.

Att göra som vi gör i Sverige, dvs har normer som styr en mängd situationer, t.ex. hantering av straff vid skador, open ice tacklingar, charging, checking to the head etc. samt en disciplinkommitté som går in och ändrar i efterhand helt baserat på normer känns fel... Kanske därför så många är kritisk mot modellen och kommittén som numera i folkmun kallas lotterinämnden.

Rätt och fel enligt regelboken bör tolkas strikt och hur situationer "känns" ska så långt som möjligt lämnas utanför den opartiska funktionärsbedömningen.

Döm för de tydliga regelöverträdelser du ser. Du ska kunna försvara alla dina domslut på ett tydligt och trovärdigt sätt.

Granskningskommittén bör omedelbums ta fram egna instruktionsfilmer för hjälp vid bedömningar eller helt enkelt anamma de som tagits fram av NHL.
Kommentera