1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481273 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #1422031

Sv: Apropå ingenting...
J F K:

Ja och personen som Ledin kallade för tattare såg helsvensk ut, så det är långt ifrån givet att Sevc valde ordet på grund av Rahimis utseende.

Sevc kommentar var onödig och barnslig, och hör givetvis inte hemma under idrottssammanhang. Jag tycker att det är helt okej att han fick matchstraff. Men som sagt, när någon ska tala om för mig att det är fritt fram att skrika "jävla nollåtta" eller "jävla svenne", men förbjudet att skrika "jävla zigenare", då börjar det bli obehagligt. Bort med allt skitsnack, men gå inte till överdrift.

Jag läste förresten en diskussion på LJ's forum där flera tyckte att det var en självklarhet att skrika "Timråtattare" under matcherna. En sökning på "Timråtattare" ger 30 träffar där. Några av kommentarerna lyder:

"Shit vad bra stämmning det blir när ståplats sjunger "Timråtattare!" "

"Men att ni orka! Publiken kommer ALDRIG sluta skrika timråtattare. Så är det bara. SÅ LÄGG NER!"

"Skämt åsido. Det är nog bara du i hela världen som skulle koppla Timråtattare till något rasistiskt. För jag kan försäkra dig om att det verkligen inte är så."

"ÖREBRO - MODO 6/4
Ta ditt ansvar och häng med!
Alla som stannar hemma är timråtattare."

etc. etc.

Vilket scoop tidningarna skulle kunna göra här. Om en korkad kommentar från en uppretad spelare med sprutande adrenalin föder en sådan debatt, hur skulle man då se på detta? Tattare är ju dessutom ett ord som enligt ordlistan tidigare har används för att, felaktigt, beskriva en annan ras, till skillnad mot zigenare som bara är en folkgrupp.

Redigerad kommentar

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Jag är stockholmare sen födsel och ohejdad vana. Om du kallar mig 'jävla nollåtta' får du förmodligen ett flin tillbaka. Om du däremot kallar min mörkhyade polare för 'jävla neger' tänder han förmodligen på alla fyra.
Märkligt.

Vad gäller 'timråtattare' tror jag inte heller många timråiter går hem och gråter. Helt enkelt eftersom det är ett gammalt, nedsättande ord för resandefolk och saknar koppling till vanliga svennar. Om ni däremot möter Romska HC och skanderar samma sak, så...blir det förmodligen en annan reaktion. Är inte det också märkligt?

Vad gäller domen mot Sevc, så...tycker jag att det är en jävligt komplicerad situation. Oavsett vad som skriks i övrigt hockeyspelare emellan, och oavsett vilken avsikt Sevc hade när det brann till, så blir det en extrapolerad situation. Hela rasism-/främlingsfientlighets-/etniska-motsättningar/integrationsproblematik/osv hamnar plötsligt i vågskålen. Vilket så klart blir orättvist när det gäller en enskild spelares förlupna ord. Jag vet inte hur man ska bedöma vad som är ett rimligt straff. Ett kraftigt avståndstagande måste dock till. Vilket inte hade varit fallet om en Djurgårds-spelare nasalt ropat 'skoterraggare' till valfri modoit.

Sen har vi ju alla andra nedsättande ord. Jonte står i TV-intervju och skriker 'jävla fitta' till Marcus Nilsson. Jag tycker det känns jävligt tveksamt om det är ok. Förutom att det är infantilt och språkligt obegåvat är det inget jag skulle vilja att exempelvis mina barn skulle sitta och titta på. 'Jamen, så där säger man när man är vuxen och arg på någon, det är inget att bry sig om'. 'Tjejers könsorgan är det mest nedsättande ord vi kan använda om någon/något, och det är inget konstigt med det, dottern min'.
Jag tycker gott att man kan få böter och avstängning om man beter sig så på en hockeymatch. Lite nivå skadar knappast hockeymentaliteten.

Jaja. Moralism, schmoralism.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Nu är det dags att ge sig in i den här diskussionen då jag tycker att argumenten börjar bli helt snedvridna.

Det går inte att jämföra att kalla någon för jävla zigenare och t.ex. jävla nollåtta, det borde vem som helst med någon form av omvärldsförståelse fatta. Zigenare är ett folk som under åren fått utstå hetsjakt och inte är välkomna i princip i något land. I Sverige började man förfölja zigenare redan på 1500-talet och ta bara länder som Italien och Ungern där det fortfarande bedrivs en öppen jakt på dessa.

Förstår du skillnaden Brett? Det är inte så många skoterraggare som skjutits på stränder i Sydeuropa de senaste åren på grund av sitt ursprung...
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: blä
Kommentera