1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481425 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2047566

Sv: Apropå ingenting...
Amitiel: Jo, det låter intressant, även om "traces of the virus" förstås inte är speciellt specifikt: är det replikativt ("viabelt") virus eller inte är den viktiga frågan. Kan det odlas, kan det också förutsätta kunna smitta.

Kan virus spridas genom ofiltrerad ventilation? Ja, det vore verkligt intressant att veta, även om det viktigaste förstås är att förstå hur mycket betydelse kan det då få för smitta.

Vi kan ta några exempel. En patient som läggs in på isolering på infektionsklinik sprider inte smitta och då kan vi t o m diskutera de värsta luftsmittspridarna som t ex mässling och vattkoppor. Är du inlagd på infektion finns 0% risk för att du ska få det av grannen.

Kan luftkonditionering mellan olika rum på sjukhus förmedla smitta? Jodå. Och just därför viktigt att ev. smittspridare inte läggs på rum/salar där de kan smitta vidare. Sådana ska förstås läggas på isoleringsrum om de inte kan vårdas hemma.

Problemen kan dock bli rejäla om du lägger patienter på "allmän sal" och det gäller ju framför allt vid t ex intensivvård, där man vanligen faktiskt har patienter nära med bara sociala draperier emellan. Detta för att personal ska kunna maximalt övervaka flera patienter samtidigt. (ej inräknat "Nya Karolinska Sjukhuset" där 25-åriga konsulter beslutade att "alla ska ha eget rum av hotellkaraktär" eftersom de tyckte det var "trevligt" och sket i vad kompetent och eraferneht sa. Med följden att det blev extremt mycket mer personalkrävande, samtidigt som de sparka personal för att finansiera utbetalningar till nämnda konsulter...).

I allt detta är det jäkligt viktigt förstås att identifiera de som bär på SARS-CoV-2-smitta för att säkra att de får rätt vård och dessutom inte smittar personal och andra patienter. Varför det beslutas att ALLA som läggs in på sjukhuset ska testas - eftersom man fick ett antal fall utan att någon i förhand misstänkt det på intensivvårdsavdelningar, med därpå följande risk att smitta andra svårt sjuka. Eftersom sjukvårdsapparaten i de mest drabbade regionerna inte kunde hinna med att samtidigt testa alla som kunde vara infekterade men hyggligt friska beslutades att släppa dessa - med råd att den som är sjuk ska vara hemma.

Hur är det med luftburen smitta i andra sammanhang?

Ja i många offentliga miljöer affärer m m blir det av nödvändighet så välventilerat medan bl a dörrar som öppnas att det knappast behöver beaktas. Kommunaltrafik är liiiite jobbigare. Buss och T-bana i rusningstid? Det skulle man avråda från. Kunde man valt att stänga ned den kommunaltrafiken i Sthlm och skulle det fått smittförebyggande effekt. Mycket möjligt. Men samhällseffekten skulle bli så mycket värre. Dock körde man ju så i Hubei, eftersom allt var nödvändigt där.

Instängda i ett litet rum? ja, då börjar det likna något. Och är det i hemmiljö man delar bostad ökar det på sig; delvis pga den begränsade luftventilationen men så tillkommer fr a alla möjliga skäl till kontaktsmitta förstås.

De "värsta" miljöerna är nog ryska fängelser; om en i cellen har TBC har de fem andra det strax.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Sven.Savage:

Skulle även vara intressant om hur dom som varit sjuk reagerar, tex är dom helt immun, har dom lika lätt bli smittad igen eller har dom förstärkt försvar emot att bli smittad igen.

kan dom bära på smittan och smitta andra även fast dom själv inte blir sjuk igen.

Vid immunitet så borde det väl finns något jobb inom vården där somliga av dom immuna tillfälligt skulle kunna hjälpa till för att lätta upp trycket.
Kommentera