1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

479635 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2047581

Sv: Apropå ingenting...
Amitiel: I princip får man räkna med att man blir immun. Immunförsvarets hjälplymfocyter, mördarceller och neutraliserande antikroppar riktade mot just detta virus ger ett så effektivt skydd att det innebär att skulle en tidigare infekterad bli utsatt för smitta igen kan det snabbt bekämpas och man kan även förutsatta att den inte kan smitta någon annan.

Så är det i princip för s k RNA-virus, till skillnad från DNA virus som i vissa fall kan etablera en latent, vilande infektion som kan aktiveras senare. Typ herpes. Ett undantag är så kallade retrovirus, t ex HIV och HTLV, som är RNA-virus men har förmågan att bilda DNA-varianter vid infektion och därmed bli kvar.

Hur är det med nya "varianter" av coronavirus? Ja, i likhet med ett annat rna-virus; influensa, kan nya varianter tillkomma. När det gäller influensa sker det så kontinuerligt att ny "influensa" seglar över världen årligen. För coronavirus har det inte skett så, men nog finns det nya varianter. T ex har du de mer räliga SARV-coronavirus (som snabbt försvann sedan det dykt upp i Kina för typ 15 år sedan) och MERS-coronavirus (som fortsätter smitta människor, nästan uteslutande i Saudiarabien där dromedar bär detta virus utan att bli sjuka); dessa två coronavirus är mindre smittsamma än SARS-CoV-2, men ger svårare sjukdom. Plus ytterligare fyra humanpatogena coronavosrus, betydligt snällare. Men de flesta corona förekommer bland andra djur, och speciellt fladdermöss bär på en hel del. I fisk- och djurmarknaden i centrala Wuhan där epidemin bröt ut såldes bl a levande fladdermöss och ansågs vara en delikatess. Men det djur som är naturlig bärare av SARS-CoV-2 har ännu inte identifierats.

Så sammanfattningvis. Ännu vet ingen om man blir immun, men med all sannolikhet kan man räkna med att det är så. Däremot kan varianter som man inte är skyddad mot dyka upp så småningom. Bäst att bygga bort skiten dvs ändra på miljöer som behövs för smitta, i förhand.
Kommentera