1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

478767 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2154712

Sv: Apropå ingenting...
Axle San: Återigen. Människor är naiva.

Men, skitsamma. Jag håller mig ifrån Clubhouse.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Litet långt inlägg, sorry! lade först in det på Mora-tråden men med anledning av hoten mot Glader men det svävade ut lite. Grundar sig i min utmattningen kring den digitala debattens karaktär.

Det är ganska uppenbart att yttrandefriheten för det mänskliga släktet inte var tänkt som yttrandefrihet genom sociala medier. När MoDo förlorar på det viset de gör mot Mora så är det helt naturligt att vara förbannad och arg och ifrågasätta. Det sker ganska ofta med hot, nedsättande tillmälen och liknande haranger som skribenten oftast inte tar ansvar för utan bara lassar ut vreden i text. Men då lagstiftningen inte är i närheten av att klara av att reglera dagens situation på ex Twitter så är inte konstigt att det blir som det blir. Företagen bakom plattformarna tjänar på motsatsförhållandena dessa aggressiva debatter och drev så de kommer inte göra något om de inte måste.

Oavsett ämne så tenderar diskussioner att spåra ur på en gång. Det kan handla om banala saker som att någon skriver att storleken på en vägskylt på en raksträcka är fel och någon går på i en aggressiv ton så är cirkusen igång. Vi är nog säkert 50 år från att kunna hantera detta på ett vettigt sätt. Folk gapar på om yttrandefrihet och rättighet men är samtidigt noga med att inte nämna vilka skyldigheter man har vad gäller beteende och ansvar för sitt beteende. Det som kännetecknar detta är

1. Varenda skribent är helt övertygad om att han/hon har rätt.
2. Om det går att misstolka eller på något sätt skönja sarkasm eller ironi så går man igång som tusan på detta.och skriver i affekt ned hur usel den andre är.
3. Man använder gärna kraftuttryck där man starkt ifrågasätter andra skribenter och gärna i olika grad dumförklarar vederbörande.
4. Eftersom personen ifråga är fri att sitta och skriva utan något ansvar så tar den på sig rollen som en alternativ politiker och opinionsbildare med uppgift att driva sin princip, till absurdum. Oavsett hur banal och irrelevant en fråga är.

Självklart är antagonisten likadan, eller om denne är mer balanserad, så kommer andra skribenter utan filter till den attackerades hjälp och sen sitter vi i sörjan lik förbannat.

Jag kan inte komma på någon plats på nätet som är förskonad från detta. Mindre vanligt på detta forum tack och lov vilket är en av anledningarna till varför det är lite småtrevligt att var här. Jag själv har lockats med flera gånger att delta i detta förfall. Skrivit saker som jag inte skulle tänka mig att säga muntligt till folk i diskussioner och hamnat i situationen där det till slut blir löjligt. Känslan jag haft efter det är inte särskilt angenäm, dvs att själv ha bidragit till att förödmjuka det fria ordet.

Det största problemet är såklart hoten och hätskheten i debatter. Politiska diskussioner på nätet är i stort sett omöjliga att bedriva i skenet av detta. Det är ett sjukt beteende av friska människor. Ett annat problem som verkligen är astråkigt är hur sociala mediers förmåga till att distansera skribenterna från den man diskuterar med och dessutom sätta sin egen moraliska kompass ur spel. Nerven och aggressiviteten i en diskussion blir ett bränsle till det beteendet.

Det är vad som händer när diskussionen som vi känner den upphör och man inte är intresserad av att lyssna på andra människor utan fokuserar på sin är rädsla att "förlora" en diskussion på grund av bristande argumentation eller att kanske, om man lyssnar på argumenten upptäcka att man har helt fel.

På detta viset kommer det att fortsätta till det finns en lagstiftning som kan hantera det juridiska ansvaret i de texter du lägger upp på nätet. Detta eftersom att en stor majoritet inte är beredda att ta ansvaret själv.

Sorry om det blev högtravande, helt ok att ta bort detta inlägg om det är irrelevant.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Kanske bäst det.
Kommentera