Mora IK

45275 inlägg · 1668 ämnen

Mora-Brynäs

572888 · » Till forumet


Sv: Mora-Brynäs
Huge: Precis samma sak hände oss nu i helgen när Calle Bergström laddar för kung och fosterland från blå i PP, pucken studsar till just före träffen och det blir en höjdare i nätet bakom målet. Utvisning.

Tydligen är det enda undantaget när en spelare är helt fri och skjuter över (enligt Peter Andersson på gårdagens sportnytt) men borde inte ett fullkomligt uppenbart skott mot mål som det jag beskriver också undantas?

Därför hävdar jag fortfarande samma sak, detta BÖR inte gälla i anfallszon överhuvudtaget. Vi använder ju linjerna på samma sätt vid bedömningar av ex. icing så varför skulle det inte kunna gälla även vid detta. Bedömningen att vara fri är ju redan svår att tolka ibland (straffsituationer) så därför bör också blålinjemodellen vara enklare för domarna att följa.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Stigsson: "Därför är jag för regeln i försvars- och mittzon. Men kraftigt motståndare till att den ska gälla i anfallszon."

Ja, det kan jag ställa upp på också.
Blev ju lite komiskt i ngn träningsmatch för Timrå om jag inte missminner mig.
Tog inte domaren en tvåa på ngn som missade ett målskott och sköt över plexit?
Min poäng är dock att det i längden blir mest rättvist om det är lika för alla i alla lägen. Och därmed också lättare för spelarna att acceptera, även om det naturligtvis känns tungt i just det läget.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
GävleLasse: Mitt resonemang utgår ju mest ifrån att ett lag kan sätta i system att skyffla pucken över sargen så fort det hettar till.
Och gör man det djävligt ofta så tar det tid och tempot sänks.
Naturligtvis så måste man titta på hur det ser ut i de olika arenorna, för rättvisans skull. Men då rör det ju sig mer om en teknikalitet som man måste lösa på ngt sätt. Borde inte vara så svårt att införa ngn sorts norm för hur högt och brett ett plexiglas skall vara runt arenan.
Man borde åtminstone kunna hitta denna norm i ES och ev SA.
I lägre divisioner får man väl kanske släppa lite på normen då det ekonomiska kanske sätter käppar i hjulet för lagen.
Men som sagt: kan man lösa principfrågan så skall inte det byggnadstekniska kunna ställa till det, enligt min mening...
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Db_04: Den blir internationell från 06/07 men vi inför den nu ett år före IIHF.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Huge: Problem uppstår ju inte när man "skyfflar" pucken över sargen det är vi nog överrens om. Det jag vänder mig emot är att man kan bli utvisad t ex när man skjuter på en puck som ställt sig på högkant.

Därför är jag för regeln i försvars- och mittzon. Men kraftigt motståndare till att den ska gälla i anfallszon.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
GävleLasse: ja .....är det en internationell regel eller ?
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Db_04: Tänk att förlora en SM final på en sån grej...
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
GävleLasse: den där regeln kommer att förstöra många matcher....tänk dig 3 perioden 3 min kvar ställning 3-3 backen i hemmalaget ska rensa å den råka åka upp på läktarn....
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Huge: Regeln är i alla fall under granskning. I och med att det ser lite olika ut på rinkarna runt om i landet så är det förståeligt. Man vill helst undvika att ha ett allt för högt plexiglas på långsidan då det skymmer sikten och förstör närheten till spelet. Men är det ett lag som får många onödiga utvisningar just på grund av detta så ligger det nog nära till hands att de installerar detta just för att ha en bättre chans att slå ifrån sig.

"Det blir dessutom mkt mer spelavbrott och därmed temposänkningar i matcherna."

Vilket tar längst tid?
A) Domaren får en ny puck, tekning...
B) Domaren åker och rapporterar spelarens nummer och lag, får en ny puck och sätter igång matchen.

Förresten vad är det egentligen som hindrar att linjedomarna har ett par reservouckar med sig på isen? Om man vill speeda upp spelet liksom...
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Huge:

Det är kanske inte så jätteofta pucken skjuts ut över plexit och ut i publiken. Däremot händer det ju mer än ofta att den hamnar i något av lagens avbytarbås. Så visst kan man antyda en aning att det har satts i system.

Bara ett tillägg:)
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
mora1: Du har inte alls fel. Men problemet gäller ju när man skall avgöra om det är avsiktligt eller inte.
Tar man bort regeln helt och hållet så kan ju spelarna utnyttja detta genom att skicka pucken över sargen så fort dom får tillfälle.
En bestraffning gör ju åtminstone att dom kanske tänker efter en extra gång innan dom sopar iväg trissan.
Det blir dessutom mkt mer spelavbrott och därmed temposänkningar i matcherna.
Vilket i förlängningen gör att åskådarna ledsnar och gör ngt annat.
Än att gå på hockey... :-)
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Huge: Kan så vara men spelförstörande, nja, tycker då att hakningar holding och sånt skit är mer förstörande.
Har ännu inte sett att man skickar pucken över sargen systematiskt när det hettar till, slutar oftast med en tekning i egen zon då.
Tror nog att man är mer intresserad av att få ner den i motståndarzonen djupt för att få så lite tid i försvarszon som möjligt.
Jag kan fel ju iofs. ha fel.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
mora1: Nja, jag tycker inte att spelarna hur som helst skall få skicka pucken över sargen när det börjar hetta till.
Det kallas spelförstörelse och beivras ju när man t.ex avsiktligt blockerar pucken eller på ngt annat sätt avsiktligt fördröjer spelet.
Tycker jag....
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Huge: Enklast måste väl ändå vara att ta bort denna regel totalt?
Bättre om domarna ägnar sig åt farligt och spelförstörande spel -- tycker jag.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
GävleLasse: Jag tycker tvärtom.
2 minuter för puck över sarg. Punkt slut.
Då blir det aldrig några diskussioner och spelarna vet vad som gäller.
Även om dom gjort det oavsiktligt så är det betydligt lättare att förlika sig med ödet och sätta sig på bänken om man vet att det är lika för alla i dessa lägen.
Plus att domarna får ett mkt enklare jobb, naturligtvis.
Det dom iofs kanske måste ta hänsyn till är om pucken tagit på någon/något innan den landar på andra sidan sargkanten, men där vet jag inte vad som gäller.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
AH: Sant. Och den nya regeln med puck över sargen är befängd tycker jag.
Det finns en "oskriven term" i princip alla sporter, nämligen Unintentional, eller Oavsiktlig. Jag tycker att domarna gott kan tillämpa denna så ofta de kan. Är pucken över sargen så borde det vara ganska uppenbart om det är för att skapa ett avbrott i spelet på grund av olika anledningar eller är det på grund av ett misstag av en spelare under ett uppspel?
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
GävleLasse:

Det är helt enkelt fel att man skall få nya regeltolkningar vid varje VM. Det blir bara konstigheter och ovana situationer för spelare och domare.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Db_04:

Skulle det vara en nyhet att fröken Jönsson gnäller :)
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
AH: Naturligtvis så vore en proffstatus att föredra. Jag kanske är hård i mina ord angående domarna men min kritik var lika mycket riktad mot spelare som använder de regler som skall synas extra till sin fördel. t ex att de vänder ryggen till precis innan en motståndare skall tackla och förstärker sedan genom att hoppa huveföre in i sargen...

Jag blev även lite fundersam under VM när de kunde ta ut en spelare för tripping och samtidigt ta ut den fällda sperlaren för filmning. Det är ju antingen eller kan man tycka. Och i mina ögon ä r det filmning så kan man fria den andra spelaren och endast skicka ut skådespelaren. Detta skulle rendera i "dubbel bestraffning".
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
AH: Ett mycket bra inlägg. Vi är alla människor.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
GävleLasse:

Veklingar är väl ändå att ta i. Att vara domare måste vara det mest otacksamma som finns i idrottsvärlden. Hela tiden får dom skit från spelare, tränare och fans. När dom gör en bra match får dom oftast höra ingenting. När förbundet dessutom hela tiden ändrar tolkningar av olika regler kan det inte vara så lätt. Jag anser att, för att bli domare på hyffsad nivå måste man vara antingen idot eller stenhård. När man sedan kommer upp på NHL- eller ES-nivå är nog idioterna redan bortsållade. Nej! Ge domarna proffsstatus och därmed förutsättningar att focusera mer på uppgiften. Sen kan man sluta med att testa ogenomtänkta regeltolkningar. Slutligen så måste man också förstå att så länge man har mänskliga domare kommer det att finnas en viss del mänskliga misstag. Jag blir också förbannad på domarna ibland under stridens hetta men det är bara att släppa när matchen är över.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
JanT: Så fort en regel tillämpas mer frekvent så blir det automatiskt att spelare även använder regeln till sin fördel. Man minns ju med förskräckelse hur det var när hjälmregeln kom. En spelare måste åka och byta så fort han tappar hjälmen. Då var det många som satte det i system att riva hjälmen av skallen på motståndare.

Min enkla åsikt är att domarna måste ha lite mer blick för spelet och döma efter vad de ser, inte vad det står på tavlan, klockan eller om de vill "avgöra en match" Hockeyvärldens domare är inget annat än veklingar.

Hockeyn är även full av motsägelser. De blåser icing efter en misslyckad passning och dömer i nästa stund utvisning för "delay of game" om en spelare råkar skjuta ut en puck över sargen...

sjukt
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Poffa: Vad skådar mitt norra öga! Frontalangrepp på vår lagkapten. Tommy pratar med domaren i egenskap av lagkapten, han gnäller inte!

Var förresten intressant att höra Tornbergs totalsågning av bröderna brothers när checking from behind diskuterades under Finlandsmatchen. Enligt den gode Johan satte de båda bröderna i system att vända upp arschlet mot motspelaren för att därefter falla handlöst vid minsta kroppskontakt.

Nog visste jag om att de föredrog att hålla sig i sarghörnen, men inte att de var så förslagna.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
nyz: hmmm, saklig i min respons mot en leksing, jag får allt kamma till mig och blir lite otrevlig för att inte rubba tingens ordning ;)

Jag glömde EOn Arena (heter den väl?), jag har inte varit där själv men vittnen säger att dom har sveriges brantaste läktare där uppe, sånt gillar jag. En blandning av gammelvärlden och moderniteter.

Inte heller har jag varit i fd Umeå Arena (numera döpt efter nåt telecombolag tror jag) men bilderna från arenan tyder på en illa planerad utbyggnad, mer anpassad för Kjell Lönnå och hans kördamer än för ishockey. Hoppas för er skull att EA inte får samma fruktansvärda terasskänsla som den arenan men av bilderna på nätet från Leksand ska så heller inte bli fallet.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Tja, Poffa:
enligt rubriken handlar det väl mest om Mora-Brynäs...
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
peo m: Tack för en saklig och nyanserad replik i ämnet FMMA!

Håller till fullo med om att hallens styrka är intimiteten. Att det skulle vara Sveriges intimaste är jag dock mer tveksam till. Håller Timrås arena högre.

Vad beträffar lösningen med etage i EA, har man åtminstone försökt att få så jämna övergångar som möjligt. Det som ställer till det är dessa (hmmm) loger. Visserligen genererar det pengar, men frågan är just om det inte är på bekostnad av sådant som jag värdesätter högre, nämligen stämningen... Vi får se hur det blir. Vet dock att de byggansvariga varit lyhörda både gentemot oss supportrar som andra intressenter, till skillnad mot vissa andra hockeybyggen där supporterkulturen helt blivit förbisedd till förmån av mammon.

Hur som... ska bli intressant med derbyn i EA under vintern!
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
mok:
För ett par säsonger sedan blev Jörgen, av ES-spelarna själva, utsedd till den mest överskattade spelaren i ES. Bland "läktarcoacherna" var nog jag en av dem som skanderade högst med i den klagolåten. Tyckte många gånger att hans landslagsplats var omotiverad. Han såg trött, oengagerad och nonchalant ut.

Under fjolårssäsongen reparerade dock Jörgen sitt något tilltufsade rykte tycker jag. Man ska vara bra enögd om man inte ser en oerhört skicklig ishockeyspelare i Jörgen Jönsson. Hans insatser i t.ex. boxplay håller faktiskt yppersta världsklass, tycka vad man vill om det.

Men gnällig är han...:-)
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Poffa: Om du inte visste det så kan jag berätta att Per Djoos är en jättetrevlig person. Inte bara privat utan även då han var på isen. Såg du aldrig hur domarn och Per skrattade tillsammans? Många mindre insatta uppfattade ofta att det var fråga om gnäll. Men för det mesta, åtminstone när jag såg på, så skrattade de tillsammans.
Den verkliga, som jag ser det gnällspiken, finns som tidigare sagts i Färjestad. Följer efter domarn vid varje avblåsning och har synpunkter, utan att skratta.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
RavenLord: Kan hålla med ej om Jönsson gnälligare får man leta efter. Sen abbonerar han ju mycket i landslaget för att han aldrig gör något extremt dåligt men sällan något extremt bra heller för den delen.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
MoDo har ju den gnälligaste enögda publiken så varför klaga på spelare som gnäller om man är gnällspik själv ;)
Visst går mun på Sjödin som på så många andra men tror ju inte bara han klagar och gnäller i allt han säger heller dessutom ska han som C snacka med domaren.
I övrigt kan jag hålla med om att Sveriges största kärring tätt följt av Banjofröknarna Sedin är Jörgen J som dessutom är enormt överskattad som spelare och förvånande nog jämt har en plats vigd i tre kronor.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs

Gusten:

Varför? Det handlade trots allt om gnälligaste spelaren, inte om vem som snackat mest i media.

Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Poffa: Om man har haft Skägget som tränare så borde man ta det lite lugnt i gnälldebatten ;)
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Metal Guru: enligt 2 elitseriedomare ja pratat me så är då Jörgen Jönsson den absolut värsta gnällkärringen i elitserien
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs

Metal Guru:

Ärligt så är det ju trots allt så att Jönsson är from som ett lamm om man jämför med Djoos. Sedan Djoos lämnade så tog "Tjödin" över rollen som överstegnällare i ES. Gammal, back och Brynäs verkar vara kriterierna för att utses som gnälligast i ES.

Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Poffa:
En linjeman som av någon anledning inte gillar Per Djoos blir intervjuad i en lokalblaska = Bevis: Per Djoos är gnälligast i hela världen.

Ok.
Jag hade i.o.f.s gärna sett lite mer kraftfullt bevismaterial innan jag kör träpålen genom karlns gnällbälte, eller drar ut honom i solen för självdestruktion.
För Jörgen Jönsson har jag dock inga sådana betänkligheter. Bara fram med vitlökskransen, korset och spegeln, och slutför uppdraget.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Poffa: Ojdå, det var vågat. Blev han inte avstängd då? ;-)
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs

Stigsson:

Frisco skrev:

Han tog av sig hjälmen med ca 1 minut kvar av matchen och slängde upp den på läktaren. Körde sista minuten barhuvad.

Kommentera

Sv: Mora-Brynäs

Stigsson:

Jag var på matchen, men jag kommer inte ihåg vad det var. Artikeln fick jag se efter matchen, så jag var inte förberedd på det hela. Han blev dock kungligt hyllad av både hemmapublik, bortaklack och spelare och ledare. Han fick åka ärevarv.

Personligen så anser jag att han är en av de bästa linjemännen jag sett på svensk is.

Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Poffa: "Och Johan tänker avsluta karriären på ett speciellt sätt.
- Jag säger inte vad jag ska göra, men håll utkik i början av den tredje perioden för då planerar jag en liten överraskande avslutningsgrej, säger Norrman med ett snett leende."

Man blir ju lite smått nyfiken på vad den där speciella grejen han skulle göra i sista matchen var. Någon som vet/minns vad som hände?
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs

Metal Guru, Stigsson och ni andra:

Här kommer det jag menade om Pär Djoos-hockey.

"* Vem är den otrevligaste spelaren på isen?

- Pär Djoos i Brynäs! Tja, vad ska man säga...? Gnäll, gnäll och åter gnäll. Funderade ett tag på att skriva ett brev till honom efter karriären och berätta vad skönt det ska bli att slippa se hans fula tryne och höra hans eviga gnäll, men jag tror jag struntar i det trots allt."

Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
nyz: FMMA är en ishockeyarena, inte byggd för att hålla melodivestivalen.

Utan tvivel blir EA snajdigare, bekvämare och inte minst större. Men har ingen i Leksand tvivel inför konstruktionen med etage? Min erfarenhet är att etage dödar stämningen eftersom det skapar avstånd från isen och delar publiken. Jämför grytan i Scaniarinken eller för all del gamla Hovet, det är så en ishockeyarena ska byggas. Att kortsidorna i EA blir rumphuggna var oundvikligt pga kanslidelen och B-hallen men jag är inte helt säker på att det kommer kännas speciellt lyckat, vi får väl se. Jag tror inte EA blir misslyckat och jag tror leksandsfansen blir överförtjusta men EA är inte den fantastiska skapelse Jonte & co vill påskina. Min slutkläm är att FMMA visserligen är ett budgetbygge som hämmas av sin åldriga grundkonstruktion men vi har under alla förhållanden sveriges intimaste ishockeyarena.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Stigsson: Okej, sorry.....
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Dino: Boggens smörpassningar kom vid 3-1 och 4-1.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
mattias - 74: Ja men det spel som presterades, kom iallafall från Mora.... Tycker att det var lite finess över Eric Johanssons 1-0 och "boggens" uppvisning vid 2-0, eller var det 3-1? Sen blev ju leksingarna så griniga, när Mora började spela fysiskt.......Men det verkar ju som om de hade med sig Peter Eriksson, Bromma med sig på Gustav Wasa. Vilken sopa!

Svårt att spela konstruktivt, med ryggsäck!
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Dino:

Finess ?? inte mot Leksand iaf det var mer kamp än finess ??
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Jag skulle kalla det att det Mora vi såg cupen spelade gammal hederlig "Grötting- hockey"...... Fart å fläkt och finess!!!
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Metal Guru:
Här håller jag med dig fullt att man inte ska tro på allt som står på nätet .. Själv har jag pratat med en ES dommare som bara hade positiva saker att säga om brynäs och han tyckte INTE att dom gnällde på domsluten hela tiden utan var ett av dom trevligaste lagen att döma just pga detta
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs

Metal Guru:

Just det här tror jag på. Det är en intervju med en linjeman som gjort sin sista match i ES.

Kommentera

Sv: Mora-Brynäs
Poffa:
Tro inte på allt som finns på Internet, eller vad som skrivs i tidningarna.
Kommentera

Sv: Mora-Brynäs

Metal Guru & Stigsson:

Frisco har en artikel som bevisar att jag har rätt. Tyvärr så är han inte online och kan ge mig länken, men så fort jag fått den så kommer jag lägga ut den här.

Kommentera

572888 · »