Klondike: Har tagit mig tiden nu att sätta mig in i artikeln, vilken är jävligt bra (för att komma från Stockholmsbladet). Det är väl klart att alla lag mer eller mindre är köpelag när de ligger på en högre nivå. Det är inget lag i hela världen som skulle kunna ha en ungdomsorganisation så stor att den plockade fram ett halvt lag med klara talanger. Det som artikeln inte nämner är dock det dåliga med "rena" köbelag exempelvis MIF i början av 90-talet och nu LHC. Med "rena" köbelag menar jag lag som lägger ner enorma resurser för att köpa ett färdigt topplag. Baksidan av detta är att de flesta av de lag som gör detta är ny upp poppade lag som inte har någon rejäl hockey grund att stå på, t ex en bra juniorverksamhet, hockeykultur i bygden etc etc. Detta gör att satsningen blir rätt kortvarig eftersom när resurserna är slut (inget hockeylag eller annat lag för den delen i Sverige är så pass vinstgivande så att man kan ha en konstant ström av pengar som går in i laget) så finns inte mycket kvar. Ta t ex Malmö. Nu när pengarna börjar sina så har man lite tunt att stå på. Publiken sviker och man har inte riktigt så många talanger att plocka från egna led (dock så har MIF blivit mycket bättre på juniorsidan och kommer nog att ha ett antal talanger från egna led i framtiden). Rögle gick på denna niten på 60-talet och det har vi fått leva med i snart 40 år. Kontentan är helt enkelt att köpa färdiga lag är givande som kortsiktig framgångs metod, men lönar sig inte i längden. Sport i Sverige har helt enkelt inte samma förutsättningar som i t ex NHL att bli en vinstgivande industri.
Det som artikeln inte nämner är dock det dåliga med "rena" köbelag exempelvis MIF i början av 90-talet och nu LHC. Med "rena" köbelag menar jag lag som lägger ner enorma resurser för att köpa ett färdigt topplag. Baksidan av detta är att de flesta av de lag som gör detta är ny upp poppade lag som inte har någon rejäl hockey grund att stå på, t ex en bra juniorverksamhet, hockeykultur i bygden etc etc. Detta gör att satsningen blir rätt kortvarig eftersom när resurserna är slut (inget hockeylag eller annat lag för den delen i Sverige är så pass vinstgivande så att man kan ha en konstant ström av pengar som går in i laget) så finns inte mycket kvar. Ta t ex Malmö. Nu när pengarna börjar sina så har man lite tunt att stå på. Publiken sviker och man har inte riktigt så många talanger att plocka från egna led (dock så har MIF blivit mycket bättre på juniorsidan och kommer nog att ha ett antal talanger från egna led i framtiden). Rögle gick på denna niten på 60-talet och det har vi fått leva med i snart 40 år.
Kontentan är helt enkelt att köpa färdiga lag är givande som kortsiktig framgångs metod, men lönar sig inte i längden. Sport i Sverige har helt enkelt inte samma förutsättningar som i t ex NHL att bli en vinstgivande industri.