Rögle BK

25171 inlägg · 5177 ämnen

Inlägg #2045636

Sv: Säsongen 2019-2020
Sven.Savage: Det finns dokumenterat att partiklar från salv etc i vattnet smittade berörda människor av amerikanska CDC och USAMRIID. Den gemensamma länken var att de drack från samma brunn. Och ja, det kan vara så att smittan är luftburen, då är den ju ännu värre.
+1
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Säsongen 2019-2020
Charliejfz: När det gäller SARS-CoV-2 kan du nog tills vidare släppa "kan var så" eftersom det mesta nu talar för att det "är så".

När det gäller ebola antar jag att du refererar till det första kända utbrottet av Sudan ebola virus 1976 i Sudan, som anses ha drabbat 284 fall snarare än 1500. Visst har CDC och andra gjort viktiga insatser genom att rycka in med mobila team för att göra sitt bästa; men allvarligt talat - det var nästan 50 år sedan och en epidemiologisk kartläggning då kan man inte lita på nu. Speciellt inte eftersom vi har betydligt färskare kartläggningar baserad på ny kunskap som också använts på gigantiska utbrott jämfört med det lilla sudanska utbrottet.

Är vattenburen smitta av ebolavirus en viktig smittväg? Jag vågar påstå att så är det definitivt inte.

Epidemiologiska undersökningar ska INTE uppfattas "dokumenterat ha visat att smittan", så är det inte alls; varning för det tänkesättet. Epidemiologiska kartläggningar kan hjälpa till, men "visar" sällan. Med epidemiologiska kartläggningar kan man visa att HIV-smitta starkt kopplades till förekomsten av personliga datorer i många sammanhang, men det var ändå inte våra MAC som överförde HIV. Lite får man tänka själv. Även om du visar upp en vetenskaplig publikation från för nästan femtio år sedan som påstår sig visa att ebola överfördes med dricksvatten kommer jag att ifrågasätta den. Det HAR tillkommit kunskap sedan dess.

Med det vill jag inte förringa betydelsen av förorenat vatten. Det är nog internationellt en dominerande källa till infektioner hos människor; vanligen då genom närhet till avträde och ansamling av bakterier och maskar, och i undantagsfall virus.

Men diskussionen om virus som orsakar hemorragisk feber leder oss bort från ämnet.

När det gäller SARS-CoV-2 handlar det om luftburen eller objektburen smitta som vid alla luftvägsvirus och med nuvarande kunskap pekar det lite överraskande mot att den luftburna smittan överväger.
Kommentera