Tre Kronor

17179 inlägg · 805 ämnen

Inlägg #486631

Sv: Tre Kronor
Huge:
 
Hittade en länk skriven på svenska av en finne. Händelsen från 1970 omtalas där:
 
"Det är inte ett osannolikt tankesprång att läsa ”vår historias tryck” som en vink om revanschlystnad gentemot den forna stormakten. 1970 års världsmästerskap i ishockey gick till historien som första gången då Finlands Lejon besegrade Sveriges Tre Kronor i en VM-match. De finska medierna odlade segerlyrik med krigiska undertoner. ”Sverige ser upp till blålejonen”, ”Önskningarnas uppfyllelse”, ”Tyst som graven vid ’hovet’”, trumpetade rubrikerna i Helsingin Sanomat.[43] De bästa spelarna belönades med epiteter som ”ruotsintappaja” (”svenskdödare”).[44] De svenska tidningarnas sportsliga reaktioner noterades: Det är typiskt för svenska tidningar att prisa till skyarna och trampa mot marken om vartannat. För första gången får Finland erkännande utan reservationer, och lovord blir det, över måttan."
 
Epitetet skulle i så fall delas av flera spelare. Fast det kanske mest har att göra med artikelförfattarens ålder eller intresse för ishockey i allmänhet (uppsatsen i sin helhet på länktipset). Fast man får väl förmoda att när det begav sig så var det ganska stort på andra sidan Östersjön.
 
Keinonen gjorde sitt sista stora framträdande vid OS 1972. Han VM-debuterade redan 1962 och fram till 1970 så var han knappast någon ruotsintappaja. Utom möjligen i de vänskapsmatcher, som finnarna vann under 60-talet.
 
Kommentera