Brynäs IF

713961 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2236700

Sv: A propósito de nada
KulaShaker: Hur kan Paile bli erlagd att betala rättegångskostnaderna när det är ett brottsmål? Det är ju åklagaren som anmält Larkin.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Axle San: Han väckte skadeståndsmål också, både mot Larkin och klubb. Så det är den biten han måste betala för deras kostnader.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Axle San:
I brottmål kan den misstänke (dvs den tilltalade) bli antingen friad eller fälld. Om den misstänkte blir fälld så betyder det att denne anses vara skyldig till det aktuella brottet. Den misstänkte är då skyldig att betala vissa (men inte alla) rättegångskostnaderna, t.ex. arvode till försvararen (rättegångsbalken 31 kap 1 §). Resterande belopp av rättegångskostnaderna som den misstänkte inte måste betala kommer istället att betalas av staten (dvs genom skatt).

”Om den misstänke däremot skulle bli friad så kommer staten stå för samtliga rättegångskostnader (rättegångsbalken 31 kap 2 §). Målsägande (dvs den som blivit utsatt för brottet) eller någon annan som har anmält brottet kommer aldrig behöva betala för rättegångskostnaderna. Detta kommer sig av att alla som blivit utsatta för brott ska ha rätt att anmäla brottet och senare eventuellt (om åklagaren anser att det finns tillräckligt med bevis) få saken prövad av en domstol, oberoende av ekonomisk ställning. Du behöver därmed inte vara orolig för att behöva betala för rättegångskostnaderna ifall den du anmäler senare inte blir dömd av domstolen.”
Kommentera