Café

48286 inlägg · 1042 ämnen

Bästa utländska skådis (manlig)

« · 492514 Till forumet


Bästa utländska skådis (manlig)

Vem kan bräda Lee Van Cliff som skurk i en mustig western? Vem skulle kunna ersätta Clintan i en fortsättning på Dirty Harry-filmerna?

 

Förmodligen ingen? Men om man bortser från sådana här starka karaktärsroller, vem är då den bästa skådisen i ett bredare perspektiv?

 

Jag har två starka kandidater och still no 1 är…Dustin Hoffman. Har väl egentligen inte gjort något banbrytande sedan Rain Man 1988. Men vilka olika karaktärer denna man har i registret. Som 33-åring gestaltade han både en 100-årig indian som en 18-åring i Little Big Man.

 

Andra starka karaktärer har han som Louis Dega i Papillon, som Lenny i filmen om stå-upparen Lenny Bruce, den tragiske ”Ratzo” i Midnight Cowboy, den utsatte ”Babe” i Marathon Man. Utöver detta då också en Oscar för Kramer vs. Kramer samt helt suverän som ”transa” i Tootsie. Här finns hela registret, thriller, drama, western, verklighetsskildringar och komedi.

 

Kronprinsen kan då inte bli någon annan än…Tom Hanks. Denna pajas som för inte mer än 10 år sedan, var djupt nerstoppad i komikerfacket. Men sedan…Philadelphia, Forrest Gump, Apollo 13, Band of Brothers, Saving Private Ryan, The Green Mile, Catch me if you can. Kanske inte lika mångsidig som Hoffman ännu, men det är nog bara en tidsfråga. Är förresten aktuell nu i något som förekom i bästa boken-tråden. Spelar Robert Langdon i The Da Vinci Code som har premiär 2006. Naturligtvis regisserar han själv.

 

Andra kandidater?

Kommentera

« · 492514