Café

48312 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1019668

Sv: Fråga experterna
Friman SR: " - Varför avisas flygplan på backen när det är mycket svinkallare där de ska flyga?"

Enkelt svar, faktiskt. Luftfartsstyrelsen har till och med skrivit om det. Jag klistrar in deras skrift här.

-----------------------

"I Svenska språket pratar vi generellt om avisning, i engelskan görs distinktion mellan de-icing och anti-icing.

Ett flygplan som under parkering eller flygning har belagts med snö, rimfrost eller is ska avisas före flygning (de-icing). Flygplanet ska vara fritt från frusna avlagringar före start.

Om isbildningsförhållanden råder på marken och/eller i luften ska flygplanet besprutas med vätska som förhindrar beläggning av is under uttaxning och den första delen av flygningen som sker i moln (anti-icing).

Dessa två procedurer kombineras så att en avisande varm glykolblandning läggs på för att avlägsna all snö och is från flygplanet. I steg två läggs en tjockare vätska på för att förhindra att is bildas och fastnar på flygplanet. Denna vätska ändrar egenskaper (viskositet) när flygplanet kommer upp i fart på så sätt att den blir tunnflytande och blåser av flygplanet. När flygplanet flyger har det egen utrustning för att förhindra uppbyggnad av is, oftast genom uppvärmning med hjälp av el, varm motorolja, varmluft från motorerna eller besprutning med sprit. På stora ytor som vingframkanter kan man låta ett tunnt skikt av is bildas för att sedan avläsna det, vanligen genom att blåsa upp gummibelägg som är klistrade på utsatta ytor.

Dessa metoder är sedan många år använda med framgång. Det sker ett omfattande forskningsarbete i ämnet, främst när det gäller avisningsvätskors egenskaper och användning.

Flygplan ska avisas och på rätt sätt för att kunna uppfylla de kriterier som ligger till grund för de aerodynamiska egenskaper som använts vid certifiering av flygplanstypen. För att säkerställa flygegenskaperna och ge en extra marginal under isbildningsförhållanden lägger piloterna på en säkerhetsmarginal genom att höja farten till den nivå som tillverkaren fastställt."

-----------------------

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga.
Kommentera