Café

43228 inlägg · 1036 ämnen

Fråga experterna

1388863 · » Till forumet


Sv: Fråga experterna
Poffa:

Nej den startar upp automatiskt först men efter nån sekund så hoppar sidan till höger jävligt skumt har aldrig varit med om nåt liknande.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74:
Sälj den på Blocket och köp en Mac om du vill vara problemfri ;)
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74: Öppnas det något fält till vänster som tvingar sidan till höger?
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Datorer är jättekul men inte när man inte förstår vad som hänt nu. Har installerat Firefox igår och när jag öppnar startsidan (Google) så hoppar sidan till höger automatiskt och jag vet inte hur jag gör för att få sidan normal. Skit jobbigt när man inte kan se hela sidan och ex inte chatta på Facebook då jag inte ser chatfältet samt att jag inte ser hela inloggingsfältet på Hs nu när jag loggade in. Hur gör jag för att få sidan normal. skumt
Kommentera

Sv: Fråga experterna

Poffa:
Jag mäter i samtliga fall direkt på trådarna som terminerar i uttagen.

Problemet finns lite här och där i huset, jag har inte letat strukturerat - men det är väl inte osannolikt att det är en av R, S eller T som har denna irriterande bieffekt.

Ska kolla runt lite...

Kommentera

Sv: Fråga experterna

Metal Guru: Du säger att det varit så i femton år, då måste jag få ställa lite följdfrågor.

1. Var mäter du när du får 110-120V mellan fas och nolla? Mäter du i uttag? Isf, ansluter du de två mätpinnarna i hålen, eller mäter du hål till jordpinne på ett jordat uttag?

2. När du mäter jord till nolla och får 110-120V, var mäter du då?

3. Är det här ett problem mellan alla olika faser och nolla, eller är det bara en speciell fas som medför detta problem?

För det första, kontrollera om du har full spänning över varje fas på inkommande matning. Om du har full spänning så skulle jag påstå att någonting "lägger ut" spänning på nollan, ungefär 110-120V. Detta är nog det troligaste med tanke på att du har just denna spänning mellan nolla och jord. Där ska det vara 0 (sällan det är så bra i ett hus) eller väldigt nära 0.

Vad som orsakar detta är väldigt svårt att säga. Någon elektrisk utrustning som funnits i huset alla dessa år, är väl det troligaste. Identifiera vilka utrustningar som funnits inkopplade så länge och frånkoppla dem. När du gjort detta, mät igen. Är det fortfarande samma fel så kan felet ligga i en el-central eller i något uttag, någon strömställare eller liknande. Då börjar det bli ett jobbigt fel att hitta.

Kommentera

Sv: Fråga experterna
Poffa:
Ska checka under da'n.
OM det skulle vara så, så har det varit så här i över femton år.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Metal Guru: Är du verkligen säker på att alla tre huvudsäkringar är hela? Det låter som ett fenomen som kan uppstå om en huvudsäkring smält sönder, utan att helt brinna av. Mät över varje huvudsäkring (mäthålet på säkringshållaren, till chassi) och se så att du inte har konstig fas-spänning där.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Metal Guru: Du kanske bara har tvåfas i vissa delar.
Kommentera

Sv: Fråga experterna

Nej, alla huvudproppar är hela.

Kommentera

Sv: Fråga experterna

Vad har man för tokigheter i sitt hus, om man på en del ställen har 230V mellan fas och nolla, men runt 110-120V mellan jord och nolla, respektive fas och nolla?

Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74: Bekvämligheten är det banken säljer på. Otroligt många har faktiskt blivit lurad på det, fast man lurar väl sig själv mest på det.

Om man backar 5 år så kan man fundera på hur många som hade Eon som el-leverantör pga bekvämligheten. Sedan har det visat sig att det är väldigt enkelt att byta.

I ditt fall ang. bolånen så har jag ingen aning om vad man pratar för summor och vilken skillnad det kan göra. Det kanske inte skiljer så mycket att det är värt besväret. Vad vet jag.
Kommentera


Sv: Fråga experterna
mattias - 74: Luras och tjäna är ofta en nyansskillnad. Lurades Mediamarkt när de krängde sjöbbas tv för dubbla priset några dagar innan rean eller tjänade de helt enkelt bara lite pengar på julhandeln? Hur som helst så tjänade sjöbba en skaplig slant på att jämföra priserna och detsamma kan Mattias göra i sin lånedeal.

Banken gör det som är bäst för banknen, att tro något annat är tyvärr oerhört naivt. Banken vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Om banken ska tjäna så mycket som möjligt så vill de naturligtvis inte att du går i personlig konkurs och hoppar från en bro. På det sättet vill banken dig väl. Att tro att banken vill att du ska kunna betala tilbaka så snabbt som möjligt, helst imorgon, är däremot så korkat att det inte kan anses vara ett personangrepp att skriva ut hur dumt det är.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Dream Team:

" Ordet tjäna behöver väl nödvändigtvis inte likställas med ordet luras, som Mattias säger."

Precis det var det jag menade men man är ju efterbliven så vad vet jag. Ganska högt till tak här inne ang vad man får kalla varandra. Kan säga direkt att jag har papper på att jag är fullt frisk och inga mentala handikapp. Skulle vara att jag håller på Leksand då :)
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Dream Team: Jag blev då ordentligt besviken på min bank när jag skulle teckna pensionsförsäkring, sjukförsäkring, premiebefrielseförsäkring mm. Efter att ha fyllt i hälsodeklerationen så dröjde det någon vecka innan jag fick svar. Pensionsförsäkringen var ok men dom andra blev det avslag på. Deras motivation: Eftersom jag hade problem med armbågen och att jag hade hudbesvär så kunde dom inte godkänna sjukförsäkringen och premiebefrielseförsäkringen.

Jag har haft en(1) inflammation i armbågen i mitt 38åriga liv. Sedan så har jag lite hudeksem, ungefär fingertopps-storlek på 3 ställen.

Summering: Banken ville ha godbitarna men ville inte råka ut för att betala ut någon krona i ersättning om det skulle behövas.

Jag tecknade alla försäkringar hos länsförsäkringar isf, där var det inga problem.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Wayne Gresky: Ordet tjäna behöver väl nödvändigtvis inte likställas med ordet luras, som Mattias säger.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74:
Jag tror helt enkelt att du pratat med kompisar med ägarintressen i bankväsendet.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74: Givetvis vill banken tjäna så mycket pengar som möjligt på dig som kund. Det är själva idén med en bank.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
bisterfinnen:

Hur menar du?
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74: Ursäkta frågan, men
är du lite mentalt efterbliven?
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Wayne Gresky:

Nu har jag frågat runt till alla som jag känner ta me fan som har bolån och de flesta säger rörlig ränta. Dock säger dom att bankens intresse är " inte " att lura mig på pengar som nån påstod :) ..... Däremot så vill väl banken så smidigt som möjligt ge mig en bra deal så jag kan betala tillbaks så fort som möjligt, det låter bra i mina öron. :)
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Wayne Gresky:

Nej det har jag förstått. Dock så får man nog försöka sikta in sig på ett boende som står i proportion till vad man tjänar och har råd att betala av. Att lägga halva lönen på bara boendekostnader är ju aldrig bra.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74: Ja det verkar smartare med Guruns modell. Sedan är det ju en fråga om hur stora summor det handlar om vilka marginaler man har. Du ska ju aldrig försätta dig i en situation där du kan tvingas sälja pga du inte har råd att bo kvar om räntorna stiger.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Wayne Gresky:

Pratade med en kompis som precis köpt en bostadsrätt i Uppsala för 1,2 som sa att han tror rörliga räntor lönar sig i längden men då är min fråga? OM räntorna stiger av helvete och aldrig mer sjunker så borde väl 3 stegs räntorna som gurun föreslog vara bättre?
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Metal Guru: Det var väl dessutom innan priserna skenade totalt även i de yttre förorterna?
Kommentera

Sv: Fråga experterna

73Sjöbba:
Håller med dig i allt.

För egen del har jag gjort betydligt mer än bara bott för mina pengar.
En stor hemlighet med min lyckade amortering är att huset köptes hösten 95, exakt i det ögonblick som huspriserna nådde Rock Bottom efter fastighetsbubblans krasch 1992.
Det var alltså ingen sagolik mängd pengar som plöjdes in i boendet.

Lägg till en konsekvent, och i bankernas ögon: aggresiv, amortering ovanpå detta.

Redigerad kommentar

Kommentera


Sv: Fråga experterna
mattias - 74:
Amortera och bo smart anser jag är melodin. Är inne på M Guru's linje, fast betala av en villa på 12år i Stockholmstrakten är lite väl för min del. Jag vill även kunna göra annat än att bara bo.
Jag gillar lagom trygghet. När vi köpte huset för snart 9 år sedan så har jag hunnit binda om lånen några gånger. Dom senaste gångerna så har jag gjort det via internetbanken, smidigt som fan. Eftersom jag alltid har haft turen att binda till lägre ränta så har jag kortat amorteringsplanen. Jag har kortat ner alla lånen med 10-20år och ändå så har jag samma månadskostnad.

När jag och frugan skulle köpa huset så fick jag tips om vilken bank som hade den lägsta räntan. Eftersom det inte var min ordinarie bank så ville dom ha borgenär på topplånet. Jag tänkte: Jag är 28år och när räknas man som vuxen?
Då gick jag till min ordinarie bank och där var det inga problem.

Mitt mål är att vara skuldfri innan jag går i pension. Huset är nog den bästa pensionsförsäkringen.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74: Snart kommer jag med några kloka råd, men först mat.

Jag började med 2 tomma händer och nu är jag 900 000:- back.
Kommentera

Sv: Fråga experterna

mattias - 74:
Lånelöfte är ju inget problem.
Ta det du i din bank.

Men se'n behöver du ju inte låna i den banken, det är ju de som förbinder sig till att låna ut till dig.

Med lånelöftet på fickan kan du hoppa på lägenheten, om den är fin.
I detta läge kan du se'n springa runt till fler banker. Nobbar de alla dig, har du ju ända ursprungslånelöftet.

Kommentera

Sv: Fråga experterna

mattias - 74: Det där ska du inte säga till banken iaf. Du kan tjäna mycket på att verka öppen för att byta bank. Din bank vill ju tjäna pengar på dig och kan då ge dig ett litet bättre erbjudande just för att behålla dig. Ganska enkelt om man bara vågar förhandla.

Om jag var i din situation så skulle jag amortera lite och istället försöka spara pengar i aktier eller fonder. Om du har en ekonomi som klarar utgiftsförändringar så är rörlig ränta bäst i längden sägs det.

Kommentera

Sv: Fråga experterna
bisterfinnen:

OK. Jag behöver nämligen ha ett lånelöfte till visningen på lördag och jag har en bokad tid på fredag så att nån bank står bakom mig och jag har ju som sagt bara en bank. varför ha fler liksom? Dessutom så kommer handpenningen hamna på betydligt mer än 15 % , har fått en del hjälp med den så det torde inte vara några problem.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74:

Rookie mistake. Första ronden till banken.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
bisterfinnen:

Jag vill gärna låna pengar i min egen bank och inte gå till nån annan. Jag har haft samma bank i alla år och jag tycker dom är klockrent och jag har pensionssparande och fondparande och allting i samma bank.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74:

Det låter utomordentligt smart. Bestäm dig inte heller vid ditt första besök utan gå runt minst ett varv mellan bankerna. Avsätt en heldag. Gör det klart för dem att du kommer att höra dig för hos alla banker innan du bestämmer dig.

Läs också på här: http://www.comboloan.se/
Kommentera

Sv: Fråga experterna
bisterfinnen:

Känns som om man borde ah någon expert med sig på området på Fredag när jag skall dit och snacka om det... Hmm..
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74:

Banken har två mål

1. Hålla dig fast i ett järngrepp, dvs få dig att binda på lång tid
2. Tjäna så mycket pengar på dig som möjligt, dvs få dig att binda på lång tid

Dessutom erbjuder dom dig aldrig sina bästa lån och bästa räntor för att vara snälla. Du måste vara påläst och påstridig för att få bra villkor. Dessutom måste du passa dig för tidsbegränsade "lånerabatter".
Kommentera

Sv: Fråga experterna
bisterfinnen:

Ja det är sannerligen inte lätt. Vissa påstår att fast är bäst och visa påstår att rörliga är bäst, undrar vad banken säger :)
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74:

Hehe. Det är en vitt förespråkad modell i alla fall. Själv kör jag kaos-modellen. Ett djävla hopkok av fasta och rörliga lån med diverse räntor och bindningstider.

Samvetet och god nattsömn i ena vågskålen och ditt ekonomiska sinne i den andra, är mitt råd.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
bisterfinnen:

Ok så att den där modellen Metal guru nämnde är den bästa då eller?
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Mattias -74

Hoppas att du förstått att du betalar en premie för fast ränta, dvs du får inte binda till samma pris som de rörliga är just nu. Generellt gäller att ju längre bindningstid desto högre bunden ränta. Däri ligger "trygghetspremien".
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Nog talat från min sida. 
Andra kanske tycker nåt.

Jo, en sak till;
Utgå från att alla som vill prata pengar med dig (bankmän, försäkringsmän, osv) gör det av en anledning: De vill snyta dig på pengar, så att de får ett lite bättre liv själva.
Kommentera

Sv: Fråga experterna

"Du slipper bry dig, och svettas hur räntemarknaden kommer misshandla just dig..."

...eftersom du bara vid varje givet tillfälle (nåja) bara utsätter en tredjedel av ditt lån för räntemarknadspolitiken.

Kommentera

Sv: Fråga experterna

Ponera att räntorna stiger som fan, och du plötsligt ska sätta om lånen, och gör det på nya fem år på hela konkarongen till 11%.
Se'n tre månader senare visar det sig att räntorna sjunker igen och medan du pröjsar 11% fiser andra omkring med rörlig ränta på 6% två år senare.


Själva fördelen med mitt förslag är att du liksom kortsluter hela ränteförängdringssvängen med en mellanmjölkslösning.
Du slipper bry dig, och svettas hur räntemarknaden kommer misshandla just dig.

Kommentera

Sv: Fråga experterna
Metal Guru:

att jag skall amortera det har jag tänkt men jag vet som sagt inte hur mycket än. Låt säga att hyran ligger på 2.500 för en 2:a.
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Svar: mattias - 74:
Borde inte en rörlig ränta vara det bästa med tanke på att du betalar mindre avgift inom ett visst antal år. Ponera att räntorna inte stiger så mycket/ligger stilla/sjunker?
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Angående amorteringar, 
a) Se till att du amorterar anständigt - minst tusenlappen i månaden. 
b) Lägg undan pengar direkt från lönen till ett spar/buffertkonto, som du har utifall nån big shit inträffar. Detta är inget bar- eller julhandelskonto.
c) När det blir för mycket pengar häri, gå då till banken och säg att "Nu vill jag göra en extra amortering på mitt rörliga lån på 20.000 pengar, pronto!"
Kommentera

Sv: Fråga experterna
Metal Guru:

Borde inte en fast ränta vara det bästa med tanke på att du betalar samma avgift inom ett visst antal år. Ponera att räntorna stiger?
Kommentera

Sv: Fråga experterna
mattias - 74:
Under i princip alla de sista 30 åren har de som haft rörlig ränta betalat mindre pengar till bankerna än de med fast ränta.
Med det inte sagt att de närmsta fem åren kommer vara så.
Men om jag skulle låna mycket pengar, skulle jag nog köra tredjedelsmetoden, dvs 1/3 rörlig - 1/3 fast 2år - 1/3 fast 5år.
Skälet till det är:
a) Jag skulle få en ganska fast månadskostnad.
b) Lånen skulle inte sättas om samtidigt, så skulle räntan vara löjligt hög av någon anledning när lånet skae sättas om blir det ingen total ekonomisk katastrof.
c) Samt kanske det viktigaste; Om jag skulle få pengar över någon gång, kan jag om jag vill knöka in en extra amortering på den rörliga delen.
Med hjälp av c-metoden har min familj betalat av en hel villa (200m3) i stockholmstrakten på 12 år.
Amortera is the shit.
Under i princip alla de sista 30 åren har de som haft rörlig ränta betalat mindre pengar till bankerna än de med fast ränta.Med det inte sagt att de närmsta fem åren kommer vara så.Men om jag skulle låna mycket pengar, skulle jag nog köra tredjedelsmetoden, dvs 1/3 rörlig - 1/3 fast 2år - 1/3 fast 5år.

Skälet till det är:
a) Jag skulle få en ganska fast månadskostnad.
b) Lånen skulle inte sättas om samtidigt, så skulle räntan vara löjligt hög av någon anledning när lånet skae sättas om blir det ingen total ekonomisk katastrof.
c) Samt kanske det viktigaste; Om jag skulle få pengar över någon gång, kan jag om jag vill knöka in en extra amortering på den rörliga delen.

Med hjälp av c-metoden har min familj betalat av en hel villa (200m3) i stockholmstrakten på 12 år.
Amortera is the shit.
Kommentera

1388863 · »