Café

48211 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1351692

Sv: Fråga experterna

Vad har man för tokigheter i sitt hus, om man på en del ställen har 230V mellan fas och nolla, men runt 110-120V mellan jord och nolla, respektive fas och nolla?

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Fråga experterna

Metal Guru: Du säger att det varit så i femton år, då måste jag få ställa lite följdfrågor.

1. Var mäter du när du får 110-120V mellan fas och nolla? Mäter du i uttag? Isf, ansluter du de två mätpinnarna i hålen, eller mäter du hål till jordpinne på ett jordat uttag?

2. När du mäter jord till nolla och får 110-120V, var mäter du då?

3. Är det här ett problem mellan alla olika faser och nolla, eller är det bara en speciell fas som medför detta problem?

För det första, kontrollera om du har full spänning över varje fas på inkommande matning. Om du har full spänning så skulle jag påstå att någonting "lägger ut" spänning på nollan, ungefär 110-120V. Detta är nog det troligaste med tanke på att du har just denna spänning mellan nolla och jord. Där ska det vara 0 (sällan det är så bra i ett hus) eller väldigt nära 0.

Vad som orsakar detta är väldigt svårt att säga. Någon elektrisk utrustning som funnits i huset alla dessa år, är väl det troligaste. Identifiera vilka utrustningar som funnits inkopplade så länge och frånkoppla dem. När du gjort detta, mät igen. Är det fortfarande samma fel så kan felet ligga i en el-central eller i något uttag, någon strömställare eller liknande. Då börjar det bli ett jobbigt fel att hitta.

Kommentera

Sv: Fråga experterna

Nej, alla huvudproppar är hela.

Kommentera