Café

48312 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1073069

Sv: Världsekonomins kollaps
Beezer: "Har inte individen som lånar något ansvar?"

Ja och Nej. Individen har givetvis ett stort ansvar, men det är inte individen som lånar ut pengarna utan den bankanställde. De har de yttersta ansvaret för lånet och avgör huruvida du som kund ska eller inte ska få låna. Det är hela grunden i kreditsystemet.

Banken och dess anställda har som uppgift att upplysa och rådgöra med sina kunder i ekonomiska spörsmål. Den presumtiva bankkunden besöker banken för att få hjälp med en stor ekonomisk affär av bankens fackmän. De är bankpersonalen som är proffsen och ska ha kunskapen att avgöra huruvida kunden klarar av ett lån eller inte. Ger sedan banken ett fullständigt felaktigt råd, beviljer ett fullständigt galet lån (som i fallet med väldigt många Subprime-lån) eller på något annat sätt är försumliga, är de
givetvis ansvariga för det uppkomna problemet.

På samma sätt som när jag lämnar in bilen på en märkesverkstad för att få mina bromsar lagade så förväntar jag mig att en fackman lagar dem och att de fungerar om de utlovar så. Kommer jag sedan till en korsning och bromsarna inte fungerar, trots att jag provbromsat efter bästa förmåga, är det givetvis den märkesverkstad som påstått sig lagat mina bromsar som är boven i dramat. Dom har inte fullgjort den service jag - individen - har köpt av dem och de är givetvis ansvariga för olyckan.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Världsekonomins kollaps
Lumber Jack:

En banks uppgift är att tjäna pengar till sina ägare. Borde inte bankmannen som är "fackman" inse att detta kommer inte kunden att ro iland. Jag är övertygad om att bankmannen inser att kunden inte fixar detta. Därmed hade han inte beviljat lånet för det hade inte givit någon avkastning till sina ägare.

Men, nu är det så att det kom till en reglering på 90-talet som mer eller mindre tvingade "halvstatliga" Fannie Mae & Freddie Mac att låna ut på dessa villkor. Det går sällan bra när politiker leker affär med skattebetalarnas pengar.

Dessutom försökte nog de många (subprime) låntagare att göra ett klipp. Jag tror de flesta individer är kapabla att räkna på huruvida de fixar ett lån eller inte men här kom girigheten in.

Matematik är inget hokuspokus utan ren vetenskap, vilket knappast kan jämföras med en bilreparation.
Kommentera

Sv: Världsekonomins kollaps
Lumber Jack: En av de bästa debattartiklar jag läst på länge:
www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=838539

I tidningen tipsar han om följande sevärda youtube-klipp:
www.youtube.com/watch?v=UC31Oudc5Bg
Kommentera