Café

48284 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1197422

Sv: Rätt eller fel?
Et tu Brute: Jag har stor lust att kommentera ett antal saker angående synen på rättsväsendet i dess helhet, men tyvärr är jag för tillfället upptagen med att äta tårta, dricka kaffe och applådera mina kollegor i kåren för alla vi lyckas sätta dit, skyldiga eller oskyldiga, för att snickra till statistiken. Eller, om jag droppar ironin ett ögonblick, upptagen med att försöka utreda en strid ström av brottsanmälningar enligt de krav på objektivitet och laglighet som faktiskt finns.

Däremot skulle jag - åter igen - önska att kvällspressen lite oftare bemödade sig med att inte komma med förenklade redogörelser som sväljs rakt av av indignerade läsare och skapare av nya Facebookgrupper. Oavsett vad man tycker om nödvärnsbestämmelserna som sådana, eller dess tillämpning, får man en lite mer nyanserad bild om man börjar med att läsa själva domarna från tingsrätt och hovrätt:

www.svd.se/multimedia/archive/00530/Mora_Tingsr_tt-B674_530761a.pdf

www.svd.se/multimedia/archive/00530/Svea_Hovr_tt_B5321-_530757a.pdf

Särskilt i tingsrättens dom finns det poänger som Aftonblaskan och kompani lägligt nog väljer att utelämna från sin skildring av det världsfrånvända rättsväsendet.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Rätt eller fel?

K70:

Intressant ;-) Jag vet inte om du var med på den tiden då pcb-killar (tjejer med för den delen) skulle oskadliggöras? Nuförtiden är det väl mest stollar som går bärsärk på ryhopnol och alkohol eller paranoida tjackpundare? Är det lätt att avgöra, när ingen längre är förmögen att skada sig själv eller sin omgivning? Är inte det här saker som NI måste lära er? När skall en lekman veta?

Hur man än vänder och vrider på detta, så har man ju ändå visat för medborgarna, som kanske fortfarande har en känsla kvar för civilkurage och som vågar att ingripa när något händer, att utan god kunskap i nödvärnsbestämmelser och dess tillämpning, så bör man låta bli.

Uppsåtet, hur gott den än kan verka, kan snabbt bli underställt specialkunskaper, som i stort, kanske bara du och dina kollegor behärskar.

Kommentera

Sv: Rätt eller fel?
K70: Som sagt var, man måste reservera sig mot att man läst om det hela i en kvällstidning. Jag kan inte direkt påstå att domen är felaktig efter att ha läst den. För något år sedan trodde man knappt att det var möjligt, men det känns som om kvällstidningarna bara blir sämre och sämre och mer och mer sensationslystna. Tyvärr är det väl det enda som får pöbeln att köpa dem.
Kommentera