Café

48312 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1236843

Sv: Roliga länkar
Huge: Farsan min var mycket ute på Isbrytarna från vintern 76/77 och en massa år framöver då han var helikopterpilot och flög isrekognosering. Så han har du kanske träffat eller rentutav flygit med.
Den enda av de större isbrytarna jag inte varit på var Tor. Oden hade väl(?) inte hkp-platta ens men jag har varit ombord och ätit lunch på den tillsammans med gubben när den låg inne i Övik en gång. Men då hade jag ju varit ombord på alla de tre stora så man var ju inte så imponerad. :-)

Oden II däremot var just det...
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Roliga länkar
Salle: Nä, din farsa har jag absolut inte flugit med men kanske har vi varit på samma isbrytare nåt år. 78/79 jobbade jag på nya Ymer och gamla Oden. Med Oden låg vi under lång tid i docka på Lunde varv men det var en mysig gammal skuta, så långt ifrån modern man kan komma.
Sen blev jag tvungen att byta till Ymer, som året därpå gick till Arktis.
Synd att man inte fick följa med dit, men det var ett smörjobb och många stod nog på tur före mig att mönstra på.
Minns inte nu om det var Tor, Oden eller Ymer, men vi låg iaf i Ö-vik och det var mkt nära till centrum. Gatan gick rakt upp ett par hundra meter från kajplatsen och sen var man mitt i centrum. Blev en del hårda landhockeyfighter på kajen när man hade frivakt.
Minns också att vi bröt ränna ut till Ulvöarna frampå vårkanten.
Nu ligger väl Fjällräven Center där isbrytarna lade till, eller....?
En tragikomisk händelse utspelade sig direkt när vi kom till Luleå för första gången. Året innan hade nån värnpliktig på Tor tydligen gjort bort sig ordentligt på just det dansställe vi för tillfället befann oss på, ngt vi förstås inte hade en aning om.
För att hämnas fjolårsincidenten avbröts plötsligt musiken och en speaker förkunnade att samtliga besättningsmän på isbrytaren Tor måste omedelbart inställa sig ombord för en akut utryckning.
När vi kom ner till kajen såg vakten ut som ett frågetecken.
Ingen idé att traska tillbaka till dansstället och börja tjafsa.
Dom var tillräckligt uppretade ändå. Isbrytarbesättningarna var ju annars alltid ett välkommet och uppskattat inslag hos den lokala kvinnliga befolkningen.
Hur den manliga delen uppfattade oss kan man ju bara gissa sig till...
;-)

Redigerad kommentar

Kommentera