Café

48286 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1342341

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Ja, livsfarlig utveckling - speciellt som Israel alltid sitter med fingret på avtryckaren.

Kanske det vore lika bra om Yellowstone flög i luften så alla kylde ner sig litegrann? :)

Om man vill pricka av händelseförloppet i Iran 1979 jämfört med Egypten 2011 så är hela det första nedanstående stycket från Wikipedia redan på plats, skillnaden nu är väl att Brödraskapet är mycket mer organiserat än vad fundamentalisterna var då...

"Revolutionen kan delas in i två sammanhängande faser, under den första fasen bestod motståndarna till monarkin av socialister, liberaler och islamister tillsammans. Målet var något diffust eftersom exempelvis medelklassen och liberalerna ville ha en konstitutionell monarki efter svensk modell medan islamister och socialister ville införa republik, i islamisternas fall en islamsk republik.

I den andra fasen föll alliansen samman, hizbollah (Guds parti) konsoliderade sin makt genom att förbjuda andra partier en efter en och förföljelserna var i full gång. Genom taktiska drag från islamisterna blev den nya konstitutionen en seger för de ultrareligiösa och Khomeini utsågs till s.k. rahbar (Revolutionens Ledare). Förföljelserna mot oliktänkande, monarkister, liberaler och socilister, var i full gång och Irans begravningsplatser blev fyllda till brädden. Efter revolutionen har mer än sex miljoner iranier tvingats lämna landet pga förtrycket. Den sociala, ekonomiska och kulturella konsekvenserna av revolutionen har varit förödande för landet."

Nä, nu tar jag och ser på lite Mad Men istället, amerikanskt 50-tal - det var grejer de'.
Kommentera