Café

48211 inlägg · 1042 ämnen

Viktigaste Valfrågan

1348175 · » Till forumet


Sv: Viktigaste Valfrågan
Viktigaste valfrågan var väl ändå och se till att SD kom in i Riksdagen. Det är oerhört viktigt för Sveriges framtid att få in ett parti som har hjärnkoll.

Kolla här bara, snacka om full koll!!!

www.youtube.com/watch?v=pPpcdTzALWE&feature=youtube_gdata_player
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Wayne Gresky:
Så här har jag kläckt ur mig på ett annat forum i denna fråga.
Och som alltid missar jag inte en chans att vika in lite Hawkwind här och där, för att ge tyngd åt mina tankar.

-------------------------------
Man sitter med sin -ism i dess lilla tårtbit, och ser hur andra -ismer i sina respektive tårtbitar gör dumma saker mot människor i ens egen tårtbit - och kräver respekt och rättelse. 

Men reser man på huvudet och ser sig omkring skulle man se att alla -ismer i alla tårtbitar kan kräva lika mycket respekt, lika mycket rättelse från alla andra.

Ställer man sig däremot på en pall, och ser runt omkring sig med lite helikoptervy, skulle man se att allt respekt- och rättelsekrävande vore helt meningslöst för vi har helt andra problem att ta tag i av en helt annan dignitet för vår överlevnad;

www.youtube.com/watch?v=kNE6D5Vp9Pg


Därför skulle det vara rätt förlösande om det Egyptiska folket skulle få ett bättre liv av dessa dagars händelser, utan att den minsta -ism vore inblandad.

Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: USA har redan det i sin grundlag.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Jag avvaktar innan jag säger bu eller bä. Om det hela leder till demokrati och välstånd och ökad stabilitet i världen så skulle det ju vara fantastiskt, men det finns inga garantier att så blir fallet. Vad händer t ex med kopterna om det blir total anarki i Egypten?

Det känns spännande och skrämmande på samma gång. Det känns dock inte som sakernas tillstånd nått ett irreversibelt läge. Om ett par veckor kan allting vara som vanligt igen. Den som lever får se.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn W:

En intressant parameter i dessa nya revolutioner är digitaliseringen. Utan dem skulle förmodligen inte t ex Mubaraks skräckvälde falla.

En av de mer intressanta är svenska Bambuser som sänder direktsänd TV från mobilen.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Ja, livsfarlig utveckling - speciellt som Israel alltid sitter med fingret på avtryckaren.

Kanske det vore lika bra om Yellowstone flög i luften så alla kylde ner sig litegrann? :)

Om man vill pricka av händelseförloppet i Iran 1979 jämfört med Egypten 2011 så är hela det första nedanstående stycket från Wikipedia redan på plats, skillnaden nu är väl att Brödraskapet är mycket mer organiserat än vad fundamentalisterna var då...

"Revolutionen kan delas in i två sammanhängande faser, under den första fasen bestod motståndarna till monarkin av socialister, liberaler och islamister tillsammans. Målet var något diffust eftersom exempelvis medelklassen och liberalerna ville ha en konstitutionell monarki efter svensk modell medan islamister och socialister ville införa republik, i islamisternas fall en islamsk republik.

I den andra fasen föll alliansen samman, hizbollah (Guds parti) konsoliderade sin makt genom att förbjuda andra partier en efter en och förföljelserna var i full gång. Genom taktiska drag från islamisterna blev den nya konstitutionen en seger för de ultrareligiösa och Khomeini utsågs till s.k. rahbar (Revolutionens Ledare). Förföljelserna mot oliktänkande, monarkister, liberaler och socilister, var i full gång och Irans begravningsplatser blev fyllda till brädden. Efter revolutionen har mer än sex miljoner iranier tvingats lämna landet pga förtrycket. Den sociala, ekonomiska och kulturella konsekvenserna av revolutionen har varit förödande för landet."

Nä, nu tar jag och ser på lite Mad Men istället, amerikanskt 50-tal - det var grejer de'.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn W:

Du låter ju som Berka, nu blir det kvalserien:)

Vi tar ett land i taget. Folket säger fokus och ödmjukhet.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn:

Fast kollar man på hur Brödraskapet agerat hittills har de varit mycket avvaktande.

Själv hoppas jag på en muslimsk stat efter turkisk modell. Turkiet har ju kopierat den franska grundlagen där religiös inblandning i politik är förbjudet. Kanske vore det något för USA att annama.

Annars är Egypten det viktigaste arabiska landet där många trender och traditioner startat. Och faller Mubarak finns det risk, eller kanske rättare sagt chans, att de övriga mer moderata arabstaterna också faller. Libanon, Jordanien borde ligga i pipeline.

Men vad händer om Saudi faller? Ett land som redan har Sharia och som är världs-bundis med amerikanerna.

Spännande utveckling
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Och Muslimska Brödraskapet vill ha frihet och demokrati?

"Bland de demonstranter som Sydsvenskan talar med under fredagen märks ingen stor oro för att Brödraskapet ska ta över deras uppror.
– De är ju en av de viktigaste oppositionsgrupperna i landet – och nu har vi nytta av all hjälp vi kan få, säger en kvinna som inte vill uppge sitt efternamn. "

Tyvärr luktar det bara allt mer Iran 1979 om det här.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Här kan man kolla på Aljazeera live - den engelskspråkiga:

english.aljazeera.net/watch_now/

Nu verkar armén ha gått över till folkets sida.

Heja folket!

Sen bör man också tänka på att det finns stora, dominanta länder i väst som har ställt sig på Mubaraks sida. Vilket åter igen visar att man inte alls vill ha demokrati och frihet, utan snarare bara är intresserad av handlingar som gynnar sig själv.

Allt startade med att Wikileaks offentliggjorde ett antal dokument. Spännande. Det ska bli kul att se vilket land som står på tur.

Världsordningen skrivs om...
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Precis innan bronsmatchen i JVM så repriserade SVT en dokumentär från gårdagen.

Upprördhet är ett alltför vekt ord om vad man känner om denna mångåriga flathet av de som bestämmer både politiskt och inom elproducenter tillsammans med en mängd felbeslut

"-Det man absolut kan säga är att det är en väldigt märklig och i mitt tycke en helt orimlig konsekvens att man när man leverar dåligt faktiskt tjänar mer pengar."

"-Jag tycker det är horribelt. Det är vi som får sota för att de inte gör sitt jobb"

Är tänkvärda citat men den mest talande om detta är EON:s VD och hans Bagdad Bob-ande "En viss förhöjd risk när det gäller tillgängligheten på O3"
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Människan har genom alla tider stridit mot sig själv, andra djur och naturen i allmänhet. Vi är en hemsk destruktiv art som liksom andra arter enligt evolutionens principer gör det vi tror är bäst för våra egna gener. Vissa verkar ha mer eller mindre defekta gener, men principen är den samma.

Det går inte att peka på några och påstå att de är roten till allt ont i världen. Det är att göra det alldeles för enkelt för sig. Destruktiva krafter finns överallt i världen. Det går heller inte att peka finger och säga att det är ert fel för ni gjorde så här för 10 år sedan. Man kan lära av historien, men sedan är man fast i nutiden och framtiden. Hur fixar man situationen man befinner sig i? Att skippa all bevakning av extremister och hoppas att de därmed inser att det här med terror är helt fel känns aningen naivt.

Handel är ju bra, men vem ska man handla med? Ska man handla med krigsherrar som bara berikar sig själva och utnyttjar befolkningen som slavar? Det borde ju verkligen finnas hopp för Afghanistan i så fall med tanke på den blomstrande opiumhandeln.

Ju mer man vet desto svårare känns det att se en enkel lösning på världens problem. Då ska vi komma ihåg att det som här ovan avhandlas är skitsaker jämfört med den kris som kommer att inträffa när världens resurser inte räcker till längre, oavsett hur dessa fördelas. Det alla vet kommer att inträffa, men ingen vill offra något för att motverka (mer än att släcka lampan en timme om året och tycka att man gör en insats...).
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Nu är iofs etniskt svenska seriemördare med någon form av psykisk diagnos ingen nyhet, ens i Malmö. Den här är idag fri och handlar på samma livsmedelsaffär som mig. :)
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn W:


Jo, kanske är det så att vi tycker lika i de här frågorna.

Jag är urbota less på höra om hur länder vill hjälpa hit och vill hjälpa dit när man i själva verket är ute efter att dra fördelar för det egna landet. Värst av alla är amerikanerna. De gör absolut inget om de inte själva tjänar på det. Det är just detta som är problemet.

Jag gör också skillnad på demokratiska och ickedemokratiska stater. Jag anser att man kan ställa mycket högre krav på demokratier.

Finns det någon liten bananrepublik med olja eller annan naturresurs nog fan kan man ge sig den på att USA är där och ”hjälper” dem. Grann-bananrepubliken som bara har bananer. Den är helt ointressant.

Jag tror på handel och ömsesidigt beroende – interdependens. All civilisation har uppstått ur handel mellan människor, såväl vid Gula floden, vid Indus, i Mesopotamien och i Nildeltat. Alla dessa platser där mänsklig civilisation uppstod parallellt och helt oberoende av varandra har det gemensamt att man idkade handel. Man sålde, köpte och bytte varor mellan varandra. Likaså var det på andra sidan havet hos Aztekerna och Maya. Handel

På motsvarande sätt kan man se att där det finns enorma orättvisor mellan människor, speciellt mellan folkgrupper, där uppstår konflikt. Hade väst, framförallt och speciellt USA istället för att hela tiden försöka sko sig själv istället strävat mot ömsesidigt beroende med hjälp av handel. Då hade vi heller inte fött upp hydran. Fast med god hjälp av korrupta diktaturer.

Vems fel är det att visitationen på Gideå airport påminner om en gränsstation på Västbanken, Bush eller Bin Laden? Vems fel är det att rasistiska partier dyker upp som svampar runt omkring i Europa och Nordamerika (för den är väl en etnisk, vit och intolerant den där teapartyrörelsen)? Vems fel är det att en vit man ligger och prickskjuter på invandrare i centrala Malmö? Vems fel är det att partiledare förespråkar obligatoriska gynundersökningar för invandare? Vems fel är det att 21 procent av eleverna på Parkskolan röstar på Sverigedemokraterna eller skånska skolor där de får egen majoritet?

Vem är det som skapade detta ”vi och dom-tänkandet” som har gjort att alla måste genomsökas uppe i Gideå?

Jag säger inte att den vite mannen ska ta på sig allt ansvar för detta. Men däremot tror jag inte för ett ögonblick att hydran är skapad i ett vakuum. Den har uppstått som en konsekvens av överordning och underordning, av de som har och inte har, av de utsugna och de besuttna.

När Freddan i sitt tal sa att självmordsbombaren i Stockholms avsikt var att skada vårt fria samhälle kan han säkert haft rätt. Men jag tror ändå att man måste se det som en symtom på något större bakomliggande.

Det jag vill ha sagt är att jag inte deltar eller tänker delta i detta ”vi och dom-tänkandet”

Fast Dorsin har ju en alternativ förklaringsmodell. En genialisk en...

www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Den dag vi (inklusive CIA) börjar arbeta för att undergräva de religiösa ledningarna och grupperingarna i de här länderna och stöder en materialistisk, kapitalistisk och liberal omvandling så erbjuder vi vettiga människor i de länderna en möjlighet.

Men det var kanske det som du menade. :)

I Afrika så är det redan på väg enligt vissa.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Wayne Gresky o Björn:

Jag såg det i AB.

Som ni vet tycker jag att vi enbart matar monstret genom att delta i det amerikanska civilisationskriget.

Jag anser nog att det är ungefär samma problem de som prickskjuter på mörkhyade och de som kränger på sig ett bombbälte och spränger sig själv och andra.

Den dagen vi börjar riktigt vilja hjälpa irakier, afghaner eller somalier, den dagen går vi mot lösningen. Idag ser vi bara, på amerikanskt manér, till att sjäv tjäna på krigen.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Den där sammanställningen har cirkulerat ett tag nu, men den är ju helt befängd. Enbart Jyllandsposten och tecknaren Westergaard hade innan dagens gripanden varit utsatta för fyra konkreta attentat eller planer på attentat. Det mest spektakulära var det där deras anställda skulle halshuggas och huvudena kastas ut från deras dåvarande lokal på Kongens Nytorv av de amerikanska islamisterna David Headley och Tahawwur Rana.

Vi måste acceptera att vi har skapat psykfall i våra socialt isolerade miljonprogramsområden och att vi i vissa fall nog även importerat dem färdiga. I Malmö är man t.ex. lovligt villebråd för misshandel, mordbrand och snart även mord för dessa människor om man på något sätt signalerar judisk härkomst. Är du affärsidkare med judisk härkomst så håller du det hemligt för att skydda ditt företag. De här människorna är de vidrigaste typerna som drabbat Europa efter Hitler och Stalin och deras respektive supporters. De ska självklart övervakas, fängslas och utvisas i möjligaste mån. Med de åsikter som de har finns det ingen praktisk plats för dem utanför fängelsecellen i ett demokratiskt samhälle.

Man gör alla andra invandrare en gigantisk björntjänst om man inte gör det och Jimmie Åkesson 5-10%-enheter ytterligare i nästa val om man låtsas som något annat.
Kommentera


Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Ett kastat ägg på en fransk polis och ett sprängt WTC-torn är båda 1 st terrordåd. Det relevanta är antalet offer och skadorna av terrordåden, inte antalet. Vill man leka djävulens advokat så kan man ju säga att det låga antalet islamistiska terrorbrott visar att strategin fungerar.

För den intresserade så handlar separatistdåden till allra största delen om Baskien, Korsika och Nordirland. Vänsterextrema dåd förekommer främst i Grekland.

Jag är faktiskt lite lätt oroad av läget. Kanske inte så mycket idag. Men vi har de senaste åren tagit emot väldigt stora invandrargrupper från Somalia och Irak som vi inte alls lyckats integrera. Endast en femtedel av de som kommit de senaste 5 åren har någon form av sysselsättning. Det är inte bra för den svenska ekonomin, men ännu mer förödande är det för de människor som tvingas till ett liv i utanförskap. Misslyckas vi med att få in dessa grupper i samhället nu, vilket inte är det enklaste då många är analfabeter, så lär det bli stora problem i framtiden.

Jag ser många bittra individer med en svår uppväxt men goda kontakter med "hemlandet" framför mig. Det kan bli ett väldigt olyckligt recept till framtida terrordåd i Sverige. Av den anledningen tycker jag att det är viktigare att vi lägger resurserna på att utnyttja de människor vi har i Sverige istället för att ta emot så många som möjligt. Var svenskarna sen är födda och vilken hudfärg de har kvittar. Det gäller att lösa problemen innan de uppstår.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Ända sedan de neokonservativa krigsförbrytarna med George Bush i spetsen i CNN på bästa sändningstid förkunnade att: ”Antingen är ni med oss, eller så är ni med terroristerna” så har jag tyckt att vi prioriterar fel saker.


Antalet terrorbrott (planerade, förhindrade samt genomförda) i EU 2007-2009

Sammanlagt antal: 1316

Islamistisk: 3 st. 0,2 %
Separatistisk: 1166 st. 88,6 %
Högerextrem: 5 st. 0,4 %
Vänsterextrem: 89 st. 6,8 %
Annan/Icke specificerad: 53st. 4,0 %

Källa: The European Union Terrorism and Situation Trend Report 2010
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Undra om de inte har pratat lite med Björklund också eftersom han är så noga med, trots att han kallar sig liberal, att kristendomen ska ha en särställning i skolan.

- Ta av kepsen drängdjävel!

- Ja, ja visst ers höghet.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Då var det dags igen. USA:s favorit-dräng har jobbat på rätt bra.

"Ett år senare ansågs Sverige ha åtgärdat fem av punkterna"

Denna gång gick även favoritdrängen Sverige in i skolorna med informationskampanjer direkt till våra elever, dikterade från Washington, så klart.

"Det handlade bland annat /.../om informationskampanjer i skolorna om upphovsrätt"

svt.se/2.22620/1.2260856/usa_vi_har_haft_ett_gott_samarbete_kring_fildelning
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Vi kan ta en till.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Jag vet inte vem som ska kila förbi optikern, har inte på något sätt kritiserat Wikileaks. Tycker det är uppfriskande att en skyddad verkstad kommer ut i ljuset, det sätter press på alla parter att utföra ett bättre arbete.

Det jag tyckte var konstigt var din reaktion på innehållet i de dokument som Wiki förmedlat till allmänheten. Att du tolkar ett sammarbete som hot känns märkligt. Är det av hot du går till jobbet? Eller är det ett samarbete där du i utbyte mot din lön väljer att arbeta? Sen att det inte är en jämlik maktbalans är väl alldeles naturligt, så sker överallt. Även Sverige utnyttjar sin storlek mot mindre nationer, annat vore konstigt. Sen om det är moraliskt korrekt är nog bara att glömma, det existerar inte på denna nivå, vare sig i politiken eller i affärsvärlden. Man använder de argument som finns tillgängligt för att nå dit man vill, sen är det upp till var och en att köpa dem.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Wikileaks med Julian Assange är en så kallad ”whisteblower”. Med det menas en person som avslöjar oegentligheter som brottslighet och korruption. I wikileaks fall handlar det mest om oetisk och manipulativ diplomati där man bl a utpressar andra stater. Det handlar också om att avslöja demokratier, främst USA, som begår krigsbrott och liknande.

Vi måste vara rädda om våra whistleblowers. Det är ofta personer med ett mod och civilkurage som är långt större än oss andra tillsammans. Utan dem skulle världen vara sämre. Modet består främst i att de löper risk att straffas för sina avslöjanden. Straffen kan vara många – åtal, fängelse, förtal eller beskyllningar om påstådda brott.

Ofta finns dessa whistleblowers i företag eller myndigheter. Där alla ser att kejsaren är naken men ingen vågar säga något. Säger man något om sin arbetsgivare eller sin myndighet riskerar man att bli att bli avskedad eller omplacerad.

Det finns massor av kända whistleblowers. Ett sånt exempel är Anders Ahlmark. Han jobbade på Sjöfartsverket. När Tsesiskatastrofen inträffade var Anders förste kartograf och chef för konstruktionsdetaljen på sjökarteavdelningen. Hans avslöjanden till pressen angående Sjöfartsverkets ansvar för katastrofen ledde till yrkesförbud och ofrivillig omplacering inom verket.
Tsesis var en rysk oljetanker som gick på grund vid Fifång strax söder om Södertälje. Fartyget sprang läck och cirka 1 000 kubikmeter olja läckte ut i havet. Sjöfartsverket lade skulden för olyckan på lotsen och fartygets kapten. Kartografen Anders Ahlmark på Sjöfartsverket hävdade att verket var ansvarigt för olyckan genom att man missat att föra in grundet på aktuella sjökort som hade kartlagts redan 1969. Sjöfartsverket hävdade genom processen att sjökortet inte var felaktigt.

Fler kända whistleblowers är Lex Sarah. Sara Wägner var 23 år när hon fick en lag uppkallad efter sig efter ha anmält missförhållanden på Polhemgården i Solna. Hon avslöjade missförhållanden inom vården. Lex Sarah blev sedan en skyldighet att anmäla missförhållanden med personer med funktionsnedsättning eller inom äldreomsorgen.

Andra whistleblowers är Paul van Buitenen som anmälde och avslöjade korruption mot EU-kommissionen. Mordechai Vanunu är en annan som avslöjade Israels kärnvapenprogram, utan honom hade inte världen känt till att Sharon och grabbarna hade kärnvapen. Vi har också avslöjarna bakom Watergate och svenska IB-affären.

Wikileaks har avslöjat mer på några dagar än den samlade journalistkåren har gjort på ett decennium. Det kan aldrig vara okey att en utrikesminister i ett land som borde ta speciellt ansvar beordrar spionage på FN.

”Är man världen starkaste, måste man också vara världens snällaste”, för att citera Bamse.

Wikileaks största avslöjanden är ändå inte de svenska eller det inrikes amerikanska. De värsta är krigsbrotten mot civila i t ex Irak, olagliga fångtransporter, fängslande utan rättegångar men värst är den systematiska tortyren från 2003 till 2009.

Wikileaks avslöjanden om amerikanska påtryckningar om att få spionera på Sverige är också anmärkningsvärda. Sedan att svenska politiker medvetet gått runt vår lagstiftande församling är också en skandal i sig. Vad är det som är så svårt att förstå med det?

Åter igen är de amerikanska konservativa som dikterar, manipulerar, hotar. De vill styra världen med hot. Det är nu ett 20-tal högre politiker och kongressledamöter som begärt att Wikileaks ska betraktas om en terrororganisation, att de ska likställas med Al Queda, att Assange bör ställas inf rätta och avrättas eller livstid fängelse.

För att bara skälla lite mer på amerikanska konservativa så är det dessutom dessa som är världen klimatförnekare, de som infiltrerar välden så att klimatförändringarna eskalerar.

Åter igen så skjuter man på budbäraren, på Sara Wägner, på Ingvar Bratt, på Paul van Buitenen, på Anders Ahlmark, på Cynthia Cooper som avslöjade Enron. Man vill avrätta eller kasta Assange i bunkern istället för att ändra på missförhållanden.

Så Lumber och Spud. Om ni inte ser att Kejsaren är naken så kan det möjligen bero på att åldern börjar ta ut sin rätt, det kanske är läge att uppsöka Ögrens optik, ni vet den där klassiska reklamfilmen från H-höger på Kempis med mannen som ställer sig upp vid fel läge. :)

Kejsaren är naken!
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Jag hänger inte riktigt med. Du vill inte ha hemlig underrättelseverksamhet eller vill du ha hemlig underrättelseverksamhet som kan lämnas ut enligt lagen om offentlighetsprincipen samma sekund som den når riksdagen?
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Jag vet inte riktigt vad du är ute efter, men du har läst en parts kommentarer från en dialog. Du har alltså INGEN aning om vad Sverige fått ut av det hela, men du låtsas som att vi i Sverige ger och ger, men får inget för det. Om du tror att Sverige sitter i ett samarbete därman bara är bidragande så blir jag förvånad över din tolkning. Om du sen är förvånad över att det finns diplomtatiska förbindelser "off the record" så blir jag förvånad över din bild av det politiska spelet.

Att gränser allt mer suddas ut leder till ett större behov av utbyte av information kan ju knappast komma som en överaskning. Vi är beroende av varandra, Sverige är beroende av USA, USA behöver Sverige.

Det finns med all säkerhet liknande diplomatisk post från varenda diplomat i denna värld. Att du får allergi av Usa som i detta fall varit en bristande kedja i diplomatin är för mig en överreaktion.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Vill man inte ha ett nära samarbete med USA så är antagligen SD och V de enda partierna som finns kvar att välja mellan.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag var förvånad över det som nu skrivs. Jag skulle snarare ha blivit förvånad om det låg till på något annat sätt. Sverige är som hunden Ynk i Mumintrollen, vi vill vara med och leka med vargarna även fast vi bara blir uppätna.

Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn W:

Jodå, jag gillar Beastie Boys och Smashing Pumpkins, jag har jeans och t-shirt. Jag kollar på amerikansk film och gillar stora delar av amerikansk liberalism och andra sociala rörelser. Jag gillar mode och flera amerikanska författare, för att inte tala om amerikanska forskare och samhällsvetare. Jag högaktar nätet och klarar inte att leva utan dator och vi grillar marshmallows på barnens födelsedagar.

Men jag avskyr amerikansk utrikespolitik. Den är djupt oetisk och manipulativ. De hotar andra länder och skapar en segregerad värld som enbart ser till amerikanska intressen. Oetisk och egoistisk för att vara en demokrati.

Därför är Wikileaks det bästa som hänt på länge.

Här kommer det alltså mer. Amerikanerna ägnar sig åt kulturell och religiös registrering av muslimer, stick i stäv med svensk och amerikansk grundlag.

Sen undrar man varför så många röstar på SD. Amerikansk utrikespolitik skapar monstret genom att kratta världens maneger.

www.aftonbladet.se/nyheter/article8231240.ab
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Man kan nog skriva långa inlägg om det hela, men tyvärr blir det nog i slutändan ännu en SD-kil att driva in i riksdagen, rent pragmatiskt. Har vi medborgare som vi ser som misstänkta element från politikerhåll och lämnar ut information om till en annan stat - varför lät vi dem då bli medborgare initialt?

Det är en förenkling, men den kommer att användas.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Internet och vad det gör med vår värld är intressant. :)
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Fan vad amerikanarna ska skratta åt oss.

Sten Tolgfors skriver i de Wikileaks-läckta dokumenten att han älskar USA. Visst får han göra det. Men nu verkar han älska lite för mycket, så mycket att han och några till har sålt ut oss totalt utan att berätta för vår lagstiftande församling.

Han har inte bara missbrukat sitt mandat, han aktivt sålt ut svenska medborgare och konspirerat med främmande makt

”Den amerikanska ambassadören skriver också att det informella samarbete som pågår inte skulle passera en granskning i riksdagen och att det kan stå i strid med den svenska grundlagen. Därför är det “bäst att fortsätta som förut”.”

” Det mest troliga idag är att den amerikanska regeringen har tillgång till all information som den svenska regeringen har tillgång till. Med svenska regeringens goda minne.”

”Tomas Bodström, Beatrice Ask, Sten Tolgfors, Urban Ahlin, Carl Bildt, har medvetet för Sveriges riksdag bakom ljuset och tillåtit främmande makt att spionera på svenska medborgare.”

”När svenska representanter på rätt hög nivå, som det handlar om här, sitter med främmande makt och säger att det är bättre att det fortsätter att vara ett informellt samarbete “för annars så hamnar det bara i riksdagen och då vill de bara kolla”” (Wilhelm Agrell, freds- och konfliktforskare och professor i underrättelseanalys)

Vi har alltså att göra med politiker och tjänstemän i regeringskansliet och Säpo som har öst personakter till amerikanska ambassaden. Det handlar alltså inte om vanligt underrättelse arbete. Utan det börjar likna spioneri på gränsen till landsförräderi där man säljer ut svenska medborgare till en stormakt utan riksdagens vetskap.

Jag vet inte exakt vem som bör åtalas men säktert är att en eller flera har gjort sig skyldigt till ”Trolöshet vid förhandling med främmande makt” och har ”därigenom orsakar riket avsevärt men”

Hur är det man säger där borta? "If you du the crime, you do the time"

Därefter - kasta nyckeln
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
och SD ska vara vårat största hot......
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Åh huvva vad de ljuger och fört både det svenska folket bakom ljuset, men framförallt, det kanske allvarligaste. Ministrar, sossar som moderater har medvetet låtit ett hemligt och dolt samarbete pågå bakom ryggen på vår nations parlamentariker i landets lagstiftande församling – Sveriges riksdag.

Det här är ett hot mot vår demokrati. Det är dags att damma av konstitutionsutskottet.

Kolla gärna på SVT:s Dokument inifrån

svtplay.se/v/2256485/dokument_inifran/de_hemliga_telegrammen
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Det fanns redan en tråd, men den var det för mycket strunt i. Därför tar vi den gamla beprövade.

Våra politiker verkar göra vad fan som helst för att duga. Jag blir illamående, jag som ogillar amerikansk utrikespolitik. Jag anser att den är helt felaktig och galen. Den syftar inte till en bättre värld, utan den syftar enbart till att stärka amerikanska egenintressen, pure egoism, sk gruppegoism. Nu är det visst värre än man någonsin anat, som en leukemi som spridit sig i hela blodomloppet, till världens alla hörn – en utrikesminister som beordrat att spionera på FN och skyller på budbäraren osv, osv

Det verkar som varenda toppolitiker, från sossar till moderater, har sålt ut hela jävla landet till USA. Det påminner om landsförräderi, Ahlin, Bodström, Ask, Bildt och Tolgfors hade säkert suttit bakom lås och bom om de gjort samma sak i Ryssland eller i USA. De säljer ut VÅR frihet mot amerikanskt gillande.

Från att ha varit aningen avvaktande och tveksam tycker jag att Wikileaks är det bästa som hänt sen, ja jag vet inte när. Min favoritklubb MODO var tidigare sluten som underrättelsetjänst när ett antal medlemmar krävde öppenhet – transparens. Det är samma ska med den här hydran, fast dess tentakler verkar ha nått världens alla vrår. Öppenhet var en lösning på MODO:s problem och öppenhet är en lösning på världens.

Det är väl bara att hoppas att det är sant som Wikileaks säger, om de griper Assange kommer de verkligen tunga dokumenten kablas ut. Förmodligen är det också så. Just nu är det ca 100.000 personer som har en kopia på den 1,5 gb tunga filen och väntar på att Wikileaks ska visa var krypteringsnyckeln finns. Det är förmodligen anledningen till att han lever, en livförsäkring, helt enkelt.

Själv är jag också lite sugen på en kopia, som en försäkring om sanning när lögnerna åter intensifieras. Men jag är allt för illa tekniskt bevandrad för att hitta. Är det någon som vet hur man gör?

Det är tämligen uppenbart att ”honungsfällan” som gillrades för Assange var ett sätt att stigmatisera honom. Man behöver knappast tveka på att USA skulle kunna spåra upp och fimpa honom när man vill. Problemet är bara att han sitter på nyckeln som enligt honom själv ska ändra den globala historien.

Sen att det hela amerikanska etablissemanget konstant skjuter på budbäraren stöder bara tesen för att det finns mer i pipeline.

Eftersom jag anser att den amerikanska utrikespolitiken är djupt oetisk och helt åt helvete tycker jag naturligtvis att det här är roligt och skitbra det som händer. En pytteliten organisation med några personer som har som ambition att förändra hela den globala historien.

Men visst förstår även jag att det finns problem med att kabla ut en massa ocensurerad information. Mörkermän och andra kan missbruka informationen till sina obehagliga syften.

Kanske är det så när vi ska sammanfatta vår tid att Assange och hans idéer om öppenhet kommer stå sida vid sida med Locke, Mill, Smith, Montesquieu och Chydenius, personer som författade principerna om öppenhet, frihet och maktdelning, personer som många av dagens världsledare verkar ha glömt.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Det måste vara ett hårt slag för SD att en majoritet av svenskarna är turkar.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Kanske inte den viktigaste valfrågan, men säkert den ovanligaste. Det är en konstig värld vi har. I bruset från media smiter det förbi två nyheter på samma dag som båda är otroligt förvånande och historiska.

Jag ogillar som bekant trånga konservativa krafter. Det här som hände igår är en seger mot dessa.

På samma dag börjar NATO och Ryssland att samarbeta, samtidigt som katolska kyrkan ger sitt gillande till att använda kondom.

Med en liten trollformel, en liten ändrad åsikt, slipper nu påven ha miljoner människoliv på sitt samvete. Ingenstans på jorden har aids varit så skoningslös som i östra Afrika, och ingenstans på jorden har påvens inställning så enormt stor inverkan som just här.

I dryga 100 år har påvarna på löpande band uttalat sig negativt till användning av preventivmedel, ända till igår alltså.

Sen var det här med Ryssland och NATO. Eftersom NATO hela tiden uppfinner nya uppgifter och på så sätt själv skapar sitt existensberättigande är jag glad att man skippat rysskräcken och börjat samarbeta med Ryssland. Itället för som tidigare varit med och splittrat världen har man alltså tagit initiativ till samarbete

Det samma som med påven och kodisarna. Det är en flera hundra år gammal skräck som går i graven. Västerlandet har varit mån om att odla rysskräcken. Nu ska alltså NATO och Ryssland gemensamt bygga upp ett upp ett missilförsvar för att skydda världen mot skurkar med missiler.

Det är ju trots allt så att över 70 % av alla ryssar är europeér.

Dessa två händelser som inte har inträffat på hundratals år hände alltså igår båda två, skumt...
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
mattias - 74: Bajjan är helt ute, han har ju stor del i dagens misslyckande.
Bodström har inte alls den uppbackningen i partiet eller den ideologiska grund som behövs.
Margot har ju inte ens jobbat 1 år på sitt FN uppdrag, att hon ska lämna det känns inte troligt.

Tror det blir en rätt oerfaren, såvida inte Messing tar det.
carin jämtin är nog min gissning ändå.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
spud:

Intressant och se vem som tar över. Baylan Bodström eller Wallström lär ligga bra till.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Blizzard: Om man inte ser vad man får för pengarna så kan jag förstå känslan, men du kanske ska titta lite vad vårt samhälle erbjuder, gärna med något land som inte har vårt system som jämförelse.

Men sen beror det ju på vilket liv man vill leva, vill man bli bra på något då är det ju läge att plugga, en utbildning som vårt skattesystem subventionerar. Tar hellre ett sånt system före att enbart de med förmögna föräldrar har råd att gå en högre utbildning.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
spud: ja eftersom jag är så långt ifrån en socialdemokrat man kan komma så är det synd om detta gör dom mer populära.

Vet inte om höjd skatt för de som tjänar mer är en fråga som driver landet frammåt, jag ser då ingen logik i att plugga 5-7år extra för att sedan få skatta mer än en som knappt gick ur gymnasiet.

motivation......
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Blizzard: Synd? Vilket land mår dåligt av en stark oppostion som driver frågor frammåt?
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
spud: Härligt besked, bara synd att partiet kan börja få "marginal röstarna" tillbaka om man ska prata lite hockey språk.

Dock så mår jag illa av att se vem som kan bli den nya parti ledaren 6 av 10 skulle jag inte klara av att kolla på mer än 5min.
www.aftonbladet.se/nyheter/article8123599.ab
Kommentera


Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn:

Det kan mycket väl vara så att jag blandade hop dig med någon annan i just den frågan.

Jag tar tillbaka allt och hävdar motsatsen :)

Scim:

Varje gång jag inte håller med dig påstår du att jag delar ut moralkakor. Vidare anser du att jag placerar de jag diskuterar med i fack. Medan jag anser att jag breddar, tillför fler perspektiv och utmanar normen. Det kanske t o m kan vara bra på ett ställe där majoriteten består av likasinnade, vad vet jag?

Jag tror att du retar dig på mig. Men det behöver du inte. Jag är en ganska snäll figur, rätt tillåtande, öppen och frisinnad, sen är jag också bra på ändra mig om det visar sig att jag har fel, men jag har också tillkortakommanden som alla andra. Jag blir rätt sur, butter och tvär när jag har för mycket att göra. Vidare kan jag vara något dömande och intolerant mot för mycket stereotyper och konservativa idéer.

Det är en anledning till att jag ofta vill tillföra fler perspektiv än det som anses vara normen.

Det var precis där jag hoppade in i diskussionen om Afghanistan. Det som kablas ut i press, radio, TV och all annan media är det liberala perspektivet på kriget i Afghanistan och också i Irak för den delen. Alltså, motivet för kriget i Afghanistan skulle vara det liberala som berättar om brist på frihet, brist på demokrati, brist på fri ekonomi, brist på utbildning, brist på samarbete, brist på institutioner osv.

Det är just denna bild som jag och många andra vänder sig emot. Istället för att ta den här bilden och hålla den för sann tycker jag att man bör tillföra andra perspektiv. Ett sånt perspektiv är det konstruktivistiska som säger att ”vi”, Sverige är i Afghanistan för att skapa identitet.

Troligtvis är det så att det finns ytterligare perspektiv som är minst lika framträdande som det liberala. Ett exempel på ett sådant är det ”röda” perspektivet, det som handklar om makt och som påstår att Afghanistankriget, men kanske framförallt Irak-kriget bedrivs för att lägga beslag på naturresurser. Det som hävdar att ”väst” måste expandera till andra delar av världen om de ska växa och skapa vinst. Det är inte helt otänkbart att oljeindustrins företrädare fick kalla fötter när rapport på rapport kom om peak oil. Speciellt inte eftersom både presidenten och vise presidenten båda har och hade mycket stora intressen i oljeindustrin.

Nåja, jag tror fortfarande inte på att det liberala perspektivet är huvudanledningen till att varken vi eller Förenta staterna är där med militär.

Vidare tror jag också att Socialdemokraterna är de som fick röra sig kortast bit. Moderaterna fick gå längre än sossarna i uppgörelsen om Afghanistan. Längst fick nog stridspitten Björklund gå, eller kanske Maria och Peter fick gå längs för i deras partiprogram står det:

”Vi tror på ickevåld som en metod för att hantera konflikter. Vi vill att det internationella samarbetet ges förutsättningar att arbeta våldsförebyggande, genom att arbeta mot konfliktorsaker av ekonomisk, ekologisk eller kulturell karaktär. Vi kräver en nationell och global nedrustning av alla militära vapen.”

Nåja, om det var ingredienserna och hur man bakar moralkaka vet jag inte:

Under tiden jag funderar lyssnar vi på:

Cornelis Vreeswijk – ”Pamflett nr 62, Ta en Moralkaka till”

www.youtube.com/watch?v=JdsetcN-N8o
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Jag börjar nästan tro att Mona i själva verket håller på med ett examensarbete på konstfack.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn W: Jag har inte följt er diskussion men kommer någonsin svenska folket att få förtroende för Mona Sahlin?
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Jag har då inte skrivit ett enda inlägg sedan starten av HS som innehåller vare sig orden "feminism" eller "feminist" när jag gör en sökning i Café-boken, så jag kan då inte ha varit så aktiv i den debatten som jag för övrigt själv inte minns. Om det sedan samtidigt säger något om mitt intresse kring den politik-etiketten så må det vara hänt.

Den typ av debatter som du vill ha tycker jag har ett elitistiskt, abstrakt perspektiv som jag tror skrämmer bort människor från att uttrycka sig politiskt och möjligen också i slutändan får dem att dra sig mot partier med enkla lösningar. Vill man ha ett liberalt samhälle ska man fokusera på lösningarna man vill genomdriva för att få det samhället. Att omfamna rödgrönt valfläsk för att man inte gillade en f.d. amerikansk president och hans utrikespolitik i början av 00-talet ligger då väldigt långt ifrån liberala värderingar om du frågar mig.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Det verkar vara fler som inte förstår syftet av dina inlägg. Du verkar vara mer intresserad av att dela ut moralkakor och placera de du diskuterar med i ointressanta fack än att faktiskt diskutera något. Feministdiskussionen vi hade för en evighet sedan handlade väl om just det också, jag tyckte det var onödigt med ytterligare ett fack att placera folk i.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Wayne Gresky:

Jag säger inte att alla böra vara feminister, men om man konsekvent motarbetar jämställdhet...
Kommentera

1348175 · »