Café

48286 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1317256

Sv: Viktigaste Valfrågan
Wikileaks med Julian Assange är en så kallad ”whisteblower”. Med det menas en person som avslöjar oegentligheter som brottslighet och korruption. I wikileaks fall handlar det mest om oetisk och manipulativ diplomati där man bl a utpressar andra stater. Det handlar också om att avslöja demokratier, främst USA, som begår krigsbrott och liknande.

Vi måste vara rädda om våra whistleblowers. Det är ofta personer med ett mod och civilkurage som är långt större än oss andra tillsammans. Utan dem skulle världen vara sämre. Modet består främst i att de löper risk att straffas för sina avslöjanden. Straffen kan vara många – åtal, fängelse, förtal eller beskyllningar om påstådda brott.

Ofta finns dessa whistleblowers i företag eller myndigheter. Där alla ser att kejsaren är naken men ingen vågar säga något. Säger man något om sin arbetsgivare eller sin myndighet riskerar man att bli att bli avskedad eller omplacerad.

Det finns massor av kända whistleblowers. Ett sånt exempel är Anders Ahlmark. Han jobbade på Sjöfartsverket. När Tsesiskatastrofen inträffade var Anders förste kartograf och chef för konstruktionsdetaljen på sjökarteavdelningen. Hans avslöjanden till pressen angående Sjöfartsverkets ansvar för katastrofen ledde till yrkesförbud och ofrivillig omplacering inom verket.
Tsesis var en rysk oljetanker som gick på grund vid Fifång strax söder om Södertälje. Fartyget sprang läck och cirka 1 000 kubikmeter olja läckte ut i havet. Sjöfartsverket lade skulden för olyckan på lotsen och fartygets kapten. Kartografen Anders Ahlmark på Sjöfartsverket hävdade att verket var ansvarigt för olyckan genom att man missat att föra in grundet på aktuella sjökort som hade kartlagts redan 1969. Sjöfartsverket hävdade genom processen att sjökortet inte var felaktigt.

Fler kända whistleblowers är Lex Sarah. Sara Wägner var 23 år när hon fick en lag uppkallad efter sig efter ha anmält missförhållanden på Polhemgården i Solna. Hon avslöjade missförhållanden inom vården. Lex Sarah blev sedan en skyldighet att anmäla missförhållanden med personer med funktionsnedsättning eller inom äldreomsorgen.

Andra whistleblowers är Paul van Buitenen som anmälde och avslöjade korruption mot EU-kommissionen. Mordechai Vanunu är en annan som avslöjade Israels kärnvapenprogram, utan honom hade inte världen känt till att Sharon och grabbarna hade kärnvapen. Vi har också avslöjarna bakom Watergate och svenska IB-affären.

Wikileaks har avslöjat mer på några dagar än den samlade journalistkåren har gjort på ett decennium. Det kan aldrig vara okey att en utrikesminister i ett land som borde ta speciellt ansvar beordrar spionage på FN.

”Är man världen starkaste, måste man också vara världens snällaste”, för att citera Bamse.

Wikileaks största avslöjanden är ändå inte de svenska eller det inrikes amerikanska. De värsta är krigsbrotten mot civila i t ex Irak, olagliga fångtransporter, fängslande utan rättegångar men värst är den systematiska tortyren från 2003 till 2009.

Wikileaks avslöjanden om amerikanska påtryckningar om att få spionera på Sverige är också anmärkningsvärda. Sedan att svenska politiker medvetet gått runt vår lagstiftande församling är också en skandal i sig. Vad är det som är så svårt att förstå med det?

Åter igen är de amerikanska konservativa som dikterar, manipulerar, hotar. De vill styra världen med hot. Det är nu ett 20-tal högre politiker och kongressledamöter som begärt att Wikileaks ska betraktas om en terrororganisation, att de ska likställas med Al Queda, att Assange bör ställas inf rätta och avrättas eller livstid fängelse.

För att bara skälla lite mer på amerikanska konservativa så är det dessutom dessa som är världen klimatförnekare, de som infiltrerar välden så att klimatförändringarna eskalerar.

Åter igen så skjuter man på budbäraren, på Sara Wägner, på Ingvar Bratt, på Paul van Buitenen, på Anders Ahlmark, på Cynthia Cooper som avslöjade Enron. Man vill avrätta eller kasta Assange i bunkern istället för att ändra på missförhållanden.

Så Lumber och Spud. Om ni inte ser att Kejsaren är naken så kan det möjligen bero på att åldern börjar ta ut sin rätt, det kanske är läge att uppsöka Ögrens optik, ni vet den där klassiska reklamfilmen från H-höger på Kempis med mannen som ställer sig upp vid fel läge. :)

Kejsaren är naken!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Vi kan ta en till.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Jag vet inte vem som ska kila förbi optikern, har inte på något sätt kritiserat Wikileaks. Tycker det är uppfriskande att en skyddad verkstad kommer ut i ljuset, det sätter press på alla parter att utföra ett bättre arbete.

Det jag tyckte var konstigt var din reaktion på innehållet i de dokument som Wiki förmedlat till allmänheten. Att du tolkar ett sammarbete som hot känns märkligt. Är det av hot du går till jobbet? Eller är det ett samarbete där du i utbyte mot din lön väljer att arbeta? Sen att det inte är en jämlik maktbalans är väl alldeles naturligt, så sker överallt. Även Sverige utnyttjar sin storlek mot mindre nationer, annat vore konstigt. Sen om det är moraliskt korrekt är nog bara att glömma, det existerar inte på denna nivå, vare sig i politiken eller i affärsvärlden. Man använder de argument som finns tillgängligt för att nå dit man vill, sen är det upp till var och en att köpa dem.
Kommentera