Café

48286 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1300482

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Jag börjar nästan tro att Mona i själva verket håller på med ett examensarbete på konstfack.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn:

Det kan mycket väl vara så att jag blandade hop dig med någon annan i just den frågan.

Jag tar tillbaka allt och hävdar motsatsen :)

Scim:

Varje gång jag inte håller med dig påstår du att jag delar ut moralkakor. Vidare anser du att jag placerar de jag diskuterar med i fack. Medan jag anser att jag breddar, tillför fler perspektiv och utmanar normen. Det kanske t o m kan vara bra på ett ställe där majoriteten består av likasinnade, vad vet jag?

Jag tror att du retar dig på mig. Men det behöver du inte. Jag är en ganska snäll figur, rätt tillåtande, öppen och frisinnad, sen är jag också bra på ändra mig om det visar sig att jag har fel, men jag har också tillkortakommanden som alla andra. Jag blir rätt sur, butter och tvär när jag har för mycket att göra. Vidare kan jag vara något dömande och intolerant mot för mycket stereotyper och konservativa idéer.

Det är en anledning till att jag ofta vill tillföra fler perspektiv än det som anses vara normen.

Det var precis där jag hoppade in i diskussionen om Afghanistan. Det som kablas ut i press, radio, TV och all annan media är det liberala perspektivet på kriget i Afghanistan och också i Irak för den delen. Alltså, motivet för kriget i Afghanistan skulle vara det liberala som berättar om brist på frihet, brist på demokrati, brist på fri ekonomi, brist på utbildning, brist på samarbete, brist på institutioner osv.

Det är just denna bild som jag och många andra vänder sig emot. Istället för att ta den här bilden och hålla den för sann tycker jag att man bör tillföra andra perspektiv. Ett sånt perspektiv är det konstruktivistiska som säger att ”vi”, Sverige är i Afghanistan för att skapa identitet.

Troligtvis är det så att det finns ytterligare perspektiv som är minst lika framträdande som det liberala. Ett exempel på ett sådant är det ”röda” perspektivet, det som handklar om makt och som påstår att Afghanistankriget, men kanske framförallt Irak-kriget bedrivs för att lägga beslag på naturresurser. Det som hävdar att ”väst” måste expandera till andra delar av världen om de ska växa och skapa vinst. Det är inte helt otänkbart att oljeindustrins företrädare fick kalla fötter när rapport på rapport kom om peak oil. Speciellt inte eftersom både presidenten och vise presidenten båda har och hade mycket stora intressen i oljeindustrin.

Nåja, jag tror fortfarande inte på att det liberala perspektivet är huvudanledningen till att varken vi eller Förenta staterna är där med militär.

Vidare tror jag också att Socialdemokraterna är de som fick röra sig kortast bit. Moderaterna fick gå längre än sossarna i uppgörelsen om Afghanistan. Längst fick nog stridspitten Björklund gå, eller kanske Maria och Peter fick gå längs för i deras partiprogram står det:

”Vi tror på ickevåld som en metod för att hantera konflikter. Vi vill att det internationella samarbetet ges förutsättningar att arbeta våldsförebyggande, genom att arbeta mot konfliktorsaker av ekonomisk, ekologisk eller kulturell karaktär. Vi kräver en nationell och global nedrustning av alla militära vapen.”

Nåja, om det var ingredienserna och hur man bakar moralkaka vet jag inte:

Under tiden jag funderar lyssnar vi på:

Cornelis Vreeswijk – ”Pamflett nr 62, Ta en Moralkaka till”

www.youtube.com/watch?v=JdsetcN-N8o
Kommentera