Café

48286 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1325366

Sv: Viktigaste Valfrågan
Björn W:


Jo, kanske är det så att vi tycker lika i de här frågorna.

Jag är urbota less på höra om hur länder vill hjälpa hit och vill hjälpa dit när man i själva verket är ute efter att dra fördelar för det egna landet. Värst av alla är amerikanerna. De gör absolut inget om de inte själva tjänar på det. Det är just detta som är problemet.

Jag gör också skillnad på demokratiska och ickedemokratiska stater. Jag anser att man kan ställa mycket högre krav på demokratier.

Finns det någon liten bananrepublik med olja eller annan naturresurs nog fan kan man ge sig den på att USA är där och ”hjälper” dem. Grann-bananrepubliken som bara har bananer. Den är helt ointressant.

Jag tror på handel och ömsesidigt beroende – interdependens. All civilisation har uppstått ur handel mellan människor, såväl vid Gula floden, vid Indus, i Mesopotamien och i Nildeltat. Alla dessa platser där mänsklig civilisation uppstod parallellt och helt oberoende av varandra har det gemensamt att man idkade handel. Man sålde, köpte och bytte varor mellan varandra. Likaså var det på andra sidan havet hos Aztekerna och Maya. Handel

På motsvarande sätt kan man se att där det finns enorma orättvisor mellan människor, speciellt mellan folkgrupper, där uppstår konflikt. Hade väst, framförallt och speciellt USA istället för att hela tiden försöka sko sig själv istället strävat mot ömsesidigt beroende med hjälp av handel. Då hade vi heller inte fött upp hydran. Fast med god hjälp av korrupta diktaturer.

Vems fel är det att visitationen på Gideå airport påminner om en gränsstation på Västbanken, Bush eller Bin Laden? Vems fel är det att rasistiska partier dyker upp som svampar runt omkring i Europa och Nordamerika (för den är väl en etnisk, vit och intolerant den där teapartyrörelsen)? Vems fel är det att en vit man ligger och prickskjuter på invandrare i centrala Malmö? Vems fel är det att partiledare förespråkar obligatoriska gynundersökningar för invandare? Vems fel är det att 21 procent av eleverna på Parkskolan röstar på Sverigedemokraterna eller skånska skolor där de får egen majoritet?

Vem är det som skapade detta ”vi och dom-tänkandet” som har gjort att alla måste genomsökas uppe i Gideå?

Jag säger inte att den vite mannen ska ta på sig allt ansvar för detta. Men däremot tror jag inte för ett ögonblick att hydran är skapad i ett vakuum. Den har uppstått som en konsekvens av överordning och underordning, av de som har och inte har, av de utsugna och de besuttna.

När Freddan i sitt tal sa att självmordsbombaren i Stockholms avsikt var att skada vårt fria samhälle kan han säkert haft rätt. Men jag tror ändå att man måste se det som en symtom på något större bakomliggande.

Det jag vill ha sagt är att jag inte deltar eller tänker delta i detta ”vi och dom-tänkandet”

Fast Dorsin har ju en alternativ förklaringsmodell. En genialisk en...

www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Människan har genom alla tider stridit mot sig själv, andra djur och naturen i allmänhet. Vi är en hemsk destruktiv art som liksom andra arter enligt evolutionens principer gör det vi tror är bäst för våra egna gener. Vissa verkar ha mer eller mindre defekta gener, men principen är den samma.

Det går inte att peka på några och påstå att de är roten till allt ont i världen. Det är att göra det alldeles för enkelt för sig. Destruktiva krafter finns överallt i världen. Det går heller inte att peka finger och säga att det är ert fel för ni gjorde så här för 10 år sedan. Man kan lära av historien, men sedan är man fast i nutiden och framtiden. Hur fixar man situationen man befinner sig i? Att skippa all bevakning av extremister och hoppas att de därmed inser att det här med terror är helt fel känns aningen naivt.

Handel är ju bra, men vem ska man handla med? Ska man handla med krigsherrar som bara berikar sig själva och utnyttjar befolkningen som slavar? Det borde ju verkligen finnas hopp för Afghanistan i så fall med tanke på den blomstrande opiumhandeln.

Ju mer man vet desto svårare känns det att se en enkel lösning på världens problem. Då ska vi komma ihåg att det som här ovan avhandlas är skitsaker jämfört med den kris som kommer att inträffa när världens resurser inte räcker till längre, oavsett hur dessa fördelas. Det alla vet kommer att inträffa, men ingen vill offra något för att motverka (mer än att släcka lampan en timme om året och tycka att man gör en insats...).
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
hellge: Nu är iofs etniskt svenska seriemördare med någon form av psykisk diagnos ingen nyhet, ens i Malmö. Den här är idag fri och handlar på samma livsmedelsaffär som mig. :)
Kommentera