Café

43955 inlägg · 1036 ämnen

Inlägg #1498410

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)
Huge: Jag tyckte att DreamTeam resonerade tokigt men du är ju för fan inte ens på banan. Man behöver inte veta att Liverpool spelade borta eftersom man berättar det i resultatet. "Liverpool vann med 0-3" säger just det.

Säger man "Liverpool vann med 3 fotbollsmål mot motståndarnas 0 på bortaplan" så förutsätter det att man pratar med en extremt oinsatt person när det gäller sport, ett barn eller en mentalt handikappad person.

Om man alltid presenterar hemmalagets siffra först så vet man ju redan där hur det ligger till. "Liverpool vann mot Brynäs med 0-3". Alltså Liverpool spelade mot brynäs i läkerolen och Silvferberg kunde inte ens spräcka nollan på en fotbollsmålvakt.
+3
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)
Olle: Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, men den här gången är jag på Huges bana hela vägen! :) 
Det finns inte en chans att du kan övertyga mig om att du har rätt i den här icke-diskussionen, det kan jag då säga.

Okej, jag intar rollen av "ert nye svenskläraret" igen då:

Det handlar, återigen, om vilka ord eller vad du syftar på före de siffror som nu är aktuella. Säg att Brynäs åker åttor kring Timrå på bortais, alltså i E.ON Arena, bara för att vara övertydliga. Brynäs vinner busenkelt med 8-1. Man vinner alltså inte matchen med 1-8. Det är det Timrå som förlorar med. 1-8, alltså. Men Timrå har ju samtidigt förlorat samma match med 8-1. Det beror hela tiden på vilket av lagen som du menar.

Här får du några punkter att försöka memorera:

* Timrå kan förlora med siffrorna 1-8, både på hemma- och bortaplan. Det är det förlorande lagets siffror du nämner först. 

* Brynäs kan vinna med siffrorna 8-1 både på borta- och hemmaplan. Där är det det vinnande lagets siffror som nämns först.

* Brynäs kan inte vinna med siffrorna 1-8 vare sig på borta- eller hemmaplan. Man kan aldrig vinna en match när man gör mindre mål än sin motståndare. Grundkurs 1A. Mer basic än så blir det knappast.

En liten sammanfattning av grammatikkursen:

Resultatet i matchen Timrå-Brynäs blev 1-8. Brynäs vann med 8-1, medan Timrå förlorade med 1-8. Det går lika bra att säga att Timrå förlorade matchen med 8-1, då du ju iom att du nämner ordet förlorade i samband med att du också nämner Timrå då ger åhöraren förståelse att det är det förlorande laget du syftar på. Och alla, utom kanske du, begriper nog att då du gjort mindre mål än motståndarlaget också har förlorat matchen.
Kommentera

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)
Olle:

Snacka om menlös diskussion.
+5
Kommentera