Café

48293 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1498526

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)

Huge: Men om man inte vet vilka "vi" är så använder man väl för i helvete inte det uttrycket överhuvudtaget, då benämner man väl för i helvete laget vid namn jagförstårtamefanintevadihelvetesomärfelpådig!

Om du säger "VI vann" i en dialog så förutsätter du ju att personen du talar med vet vilka "vi" är, annars är det ju något seriöst fel.

Jag kan tom använda ordet "vars" som en slags lokalpatriotisk "krydda", med lite glimt i ögat. Jag hade naturligtvis inte gjort det om jag skrev på en magisteruppsats. Dom flesta justerar sitt sätt att vara efter den sociala miljön man befinner sig i, det här är inga konstighter.

Jag förstår öht inte varför du gör detta till en språklig sak när det är en fråga om logik. Du kan TÄNKA dig att det rör sig om samma personer som gör språkliga fel?

Jag kan tänka mig att du inte borde göra empirisk fakta av dina gamla, suddiga teorier öht utan istället källhänvisa när du försöker förolämpa ett "felaktigt" språkbruk i en hel generation. Vad roligt det vore om du faktiskt varit magister en gång i tiden, det skulle eventuellt styrka en teori jag själv haft om hur oflexibla skolledningar polariserat sig själva från eleverna och renderat hundratusentals gymnasieelever olämpliga för arbetsmarknaden.

Jag kallar den teorin: "en struts i ett sköldpaddsskal med fingrarna i öronen och huvudet i sanden".
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)

Olle: Min sambo är lärare i Svenska och jag kan garantera dig att hon har låååång erfarenhet av nyutexaminerade yngre lärare som är bedrövliga på att behandla det svenska språket.
Och då är det ingenting mot vad många yngre OUTBILDADE lärare åstadkommer i skrivelser från skolan, ex protokoll från olika möten osv.
Ibland blir man mörkrädd när man ser alla syftningsfel, stavfel, felanvända ordspråk eller vedertagna uttryck osv osv.

För att inte tala om alla uppåtsträvande yngre förmågor i framförallt media, som ex SVT. Ofta går det knappt att förstå vad uppläsaren vill ha sagt, pga alla felbetoningar. Säger inte att alla har usel språkbehandling men det är tyvärr ett fenomen som eskalerat sen en tid tillbaka.

Och "ditt" uttryck "Vi vann med 0-3" uppfattar jag bara som ännu en i raden av felaktigheter där framförallt den yngre generationen syndar.

" det skulle eventuellt styrka en teori jag själv haft om hur oflexibla skolledningar polariserat sig själva från eleverna och renderat hundratusentals gymnasieelever olämpliga för arbetsmarknaden"

Eller så är det eleverna som polariserat sig så mkt från lärarna och skolan att dom struntar i ex ämnet "Svenska" och sen undrar dom varför arbetsgivaren säger "Nej tack" när CV:t och ansökan vimlar av stavfel, syftningsfel osv.
Det enda den sökande isf kan hoppas på är väl kanske att den som anställer är lika ung och därmed inte märker alla språkliga felaktigheter.

OBS! Det här är ingen genomarbetad empirisk forskning jag bedrivit men heller ingen gissning som helt saknar grund.

Kommentera

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)
Jätteintressant, faktiskt! =)
Kommentera