Café

48283 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1498678

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)

Huge: "uppfattar jag bara som ännu en i raden av felaktigheter där framförallt den yngre generationen syndar"

Det stora misstag som du och andra som hävdar att man inte kan säga si eller så gör är att förutsätta att språk är oföränderliga men inget kunde vara mer fel. Det finns inget rätt eller fel i det här fallet, bara hävdvunna konventioner och det ni debatterar är personliga preferenser och inget annat. Du förstår mycket väl vad tex Mattias menar när han säger "Liverpool vann med 0-3", och därmed är det ett korrekt uttryck vad du än tycker om det. Och om du hävdar att man inte kan vinna med 0-3 så måste du i konsekvensens namn också säga att man inte kan förlora med 3-0, men eftersom du är så van att höra det sistnämnda som är det som de flesta använder sig av så reagerar du inte på det. Språk, i såväl tal som skrift, handlar om att göra sig förstådd och vi förstår alla vad som menas med "Liverpool vann med 0-3 mot Norwich".

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)
LL: Normalt sett är det ju också så att nya uttryck oftast tillkommer för att man lättare ska förstå vad som menas, sas.
I det här fallet är det väl isf tänkt att "vi vann med 0-3" ska ange att man vunnit på bortaplan.
Problemet är bara att det redan finns ett vedertaget alternativ: "matchen slutade 0-3".
Vilket gör att det är lätt att blanda ihop de båda, och då blir det ju precis tvärtom: det blir svårare att förstå vad som menas, när det aldrig kan bli några problem om man använder uttrycket "vi vann med 3-0", oavsett om man spelat hemma eller borta.
Kommentera

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)
LL: Är fullt medveten om att språket hela tiden utvecklas och att nya ord/uttryck vinner mark sas. Men det betyder ju inte att man måste acceptera alla felaktigheter som uppenbarligen bryter mot det språkliga regelverk som råder för stunden?
Kan ex mkt väl tänka mig att ordet "var" i en framtid kommer att ersättas av det idag så vanliga men språkligt sett helt felaktigt använda "vart".

Och är det verkligen rätt att man bör acceptera en språklig förändring som den vi talar om i det här fallet ("Liverpool vann med 0-3"), bara för att det går att förstå vad som menas?

Kan dock hålla med om att just det här exemplet med resultatredovisningen är ett gränsfall där"att vinna med 03" förmodligen också kommer att bli allmänt accetptera med tiden.
Vilket förstås inte hindrar att man tycka att det låter illa i ett språköra och därmed också kan anses vara ett felaktigt uttryck, sett till vad som hittintills har varit allmänt acceterat som det rätta uttrycket.
Kommentera