Frölunda HC

60365 inlägg · 3398 ämnen

Inlägg #943937

Sv: SSK - VF
rackham:

Först och främst ett stort tack till dig som är benägen att diskutera lite "ytligare" saker än det egna lagets nuvarande situation. Det här "tjafset" ger en nostalgiska vibbar...ungefär hur det var här för 4-5 år sedan.

Däremot tycker jag inte att ditt resonemang håller. Div. 1-lagen räcker inte till om vi lägger ner J20. Möjligtvis slukar de 10 spelare per lag första året, men det finns inte en chans i helvetet att det fortsätter på det viset.

Redan för 10-15 år sedan uppmärksammades problemet i TV-Pucken, där ungarna födda mellan januari-juni var överrepresentarade. Jag vet att Huddinge gjorde om sin ungdomverksamhet utifrån dessa premisser för ett antal år sedan. Någon utvärdering har jag dock inte tagit del av. Däremot ser man att problemet eskalerar både det gäller J20 som Elitserien. Alltså, problemet har förvärrats, trots att vi var medvetna om det redan för ett decennium sedan. Det du då förespråkar anser jag kommer att förvärra läget än mer och kommer dessutom att kräva än mer importer för säkerställa kvaliten i ES-lag sett under en längre period.

Dessutom är utgångspunkterna så olika. Förrutom Stockholm borde, distrikt som Småland, Dalarna, Göteborg, Skåne och Västerbotten i stort sett vara självförsörjande när det gäller rekryteringen till deras Elitlag. Här kan man verkligen se skillnaderna om man vill.

Det skulle vara en katastrof att sänka "utslagningen" till J18 i dessa distrikt. Kanske inte när det gäller standarden på vårat J20-landslag i VM, men på sikt om vi vill ha ett svenskare ES. Det som egentligen styr det beror mest på hur slagkraftiga årskullarna är. Och länder som Kanada, USA, Ryssland och Tjeckien kommer alltid att ha en större bredd än oss att välja ur.

Därför förespråkar jag hellre att man gör som i Nordamerika. Höj åldern till 21. Söder om mälardalen finns det all anledning till att fortsätta med J21, naturligtvis ihop med så breda samarbeten som möjligt.

Däremot finns det väl all anledning att lägga ner den här verkamheten norrut. Borde inte de egentligen satsa på U-lag som istället spelar i de regionala Div. 1-serierna?

Och jag menar det distriktet som laget du har dina sympatier hos, har ju väldigt liten fördel av eran egna juniorverksamhet, åtminstone i längden?

FBK jublar just nu över sin "juniorsatsning" på den egna hemsidan. Det är ok...men vad jämför man med...draftranking? Jag är ju helt övertygad om att FBK:s J20 producerade mer ES-spelare under andra perioder, bla. 78-82 och 94-98 än man gör nu. Och vad är det som säger att dessa spelare som nu är så högt rankade, inte hade varit det om FBK hade haft kvar sitt lag i J20?

Det största problemet är något jag skrev om från början. Div. 1 håller inte måttet. I dagsläget blir man överkörda av J20 SuperElit-lagen.

Vi borde ha en ES med 10 lag, likaså med AS. Därunder 4 Div. 1-serier med 10 i varje. Liksom J20 och U-lag efter behov.

De största problemen som jag ser det,är att redan idag har vi en stor utslagning bland spelare som är födda andra halvåret.

Det svenska seriesystemet är allt för vidlyftigt. Div. 1 är i det stora hela allt för dåligt för att fostra spelare till J20-landslaget och är i längden ännu sämre när det gäller att fostra ES-spelare.
Kommentera