HV71

7183 inlägg · 782 ämnen

Inlägg #973360

Sv: LHC-fansens verklighetsuppfattning
Metal Guru:

Det är inte utan att man tagit del av detta med en viss munterhet. Storebror? När det gäller den sportsliga biten, är det då inte mer bildligt tal? Det är ju som sudden death. Är det verkligen någon som på allvar tror att någon avlider i rent medicinska termer?

Annars startade hockeyn i Jönköping den 19 januari 1945. Finns viss dokumentation kring detta:

www.hockeysnack.com/medlem/Et+tu+Brute/filarkiv.php?showfile=smlands.folkblad.450119.jpg

I kölvattnet kring denna händelse ser Jönköpings Hockeyallians dagens ljus. Och i augusti 1945 kommer SIF:s ordförande Anton Johansson till staden för att dra fram riktlinjer för hockeyns utveckling.

Den 9 december 1945 meddelar Alliansen, högsätet i Strömsborg att den av förbundet delvis finansierade anläggning på Oxbacken står klar. Vidare har 5 klubbar tagit upp hockey på programmet, bl. a. Vättersnäs IF (även om det nu inte framgår av dokumentet nedan exakt vilka klubbar det handlar om).

www.hockeysnack.com/medlem/Et+tu+Brute/ filarkiv.php?showfile=ox2.jpg

I december 1945 sänds från förbundshåll riksintruktör Sten Jidhe (Peters farfar) till staden. Under nästan tre månader kvarstår han i staden och utbildar både tränare och domare. Officiellt spelas sedan den första riktiga matchen på Oxbacken den första februari 1946. Ca 14 dagar efter att BK Kenty begått seriepremiär i Div 2 Södra.


När det gäller seriespelet i Jönköping så tar det fart på hösten 1946. Följande upprop är daterat 29 oktober 1946 och går ut till de klubbar som ännu inte har hockey på programmet (därför finns inte Vättersnäs med till vänster i marginalen).

www.hockeysnack.com/medlem/Et+t u+Brute/filarkiv.php?showfile=uppropet.461029.jpg

Eftersom det finns en deadline satt till den 6 november 1946, så kan man med ganska stor säkerhet fastställa att samtlig klubbar som idag utgör HV71, har sysslat med hockey sedan dess, eftersom att Div. 1 Nordvästra Småland genomfördes säsongen, 46/47. Att Vättersnäs tog hem denna serie är ju heller inte så konstigt eftersom de, förrutom SK Dacke, sysslat med hockey nästan ett år längre än de övriga.

www.hockeysnack.com/medlem/Et+t u+Brute/filarkiv.php?showfile=div_1_nv_smland.txt

F ör att återgå till storebrorskomplexet, så har jag lite svårt att få ihop det med Linköping och Jönköping. Man tillhör inte samma distrikt, inte ens samma landskap. Oftast är väl de här situationerna beroende av någon slags lokal förankring? Chievo blev storebror i Verona när det anrika laget sladdade ur Serie A. I Jönköping är HV storebror till HC Dalen. Förmodar att LHC har ett liknande förhållande till Ljungsbro.

Och om det nu skulle gälla hundradelar på "födelsedagen", varför skulle det i så fall bara handla om den något luddiga regionen Lkpg-Jkpg? Inom nästan samma geografiska område har vi GoIF Tjalve och IK Sleipner (Vita Hästen). Dessa båda lag var inbegripna i det nationella seriesystemet redan säsongen, 41/42.

Annars kan vi göra det ännu lättare för oss. Den 21 januari 1921 tog "urbrodern" IFK Uppsala emot Berliner SC på Stockholms stadion. Den första hockeymatch som spelats i Sverige. Sedan dess kan vi utgå ifrån att IFK Uppsala fått en jävla massa småbröder. Denna gigant inom svensk hockey Skrattande

Kommentera