Leksands IF

26638 inlägg · 1367 ämnen

Inlägg #2369533

Sv: Silly season
Ros analys av Leksand inför säsongen.

Nu dags för Tomas Ros analys av Leksand.

Målvakter Betyg: 4 av 5 plus
Axel Brage har ersatts av Mantas Armalis, invärvad från Djurgården. Det är givetvis en förbättring för Leksand som sedan tidigare har Kasimir Kaskisuo under kontrakt. Kaskisuo inledde förra säsongen strålande för Leksand och fansen på ståplats fick snabbt en ny favorit i målet och belönade honom med en egen sång. Men precis som hela Leksand så tappade ”Kas” formen och sjönk i de flesta målvaktsligor.

Mantas Armalis har plockats in från degraderade Djurgården.
Mantas Armalis har plockats in från degraderade Djurgården.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Till burväktarnas försvar, gällande förra säsongen, ska sägas att Leksands defensiv var skadedrabbad och stundtals ihålig. Det är nu åtgärdat när Anton Lindholm samt Olle Alsing värvats in. 04-backarna Anton Johansson och Lian Bichsel kommer också förbättra för målvakterna på ett helt annat betryggande sätt jämfört med 21–22.

Tanken är att bästa målvakten står i Leksand. Det vill säga att man inte har en utpekad förstekeeper som man haft de senaste åren med Axel Brage som båsöppnare. Den nya situationen borgar för konkurrens för målvakterna och att man inte är så känslig för en skada. Träningsmatcherna mot Brynäs och den mot Färjestad i Malung var goda tecken på att både Mantas Armalis samt Kasimir Kaskisuo kommer att höja Leksands nivå på det så viktiga målvaktsspelet.

Backar Betyg: 4 av 5 plus
Här är det en rejäl uppgradering. Visst är Calle Själin, som belastades enormt förra säsongen, borta och signerad av NHL. Men sedan har Lian Bichsel samt Anton Johansson blivit ett år äldre och på kontot för nya backar har Olle Alsing samt Anton Lindholm tillkommit. Alsing var klar för Djurgården i våras, men när stockholmarna åkte ur högsta serien kunde Leksand nypa den skridskoskickliga backen och ge ett förmånligt kontrakt. Lindholm har varit utomlands i sex säsonger och hunnit med att spela i NHL, AHL, KHL samt VM i våras i Tammerfors. Han är en gedigen back, rörlig och en bidragande faktor i alla zoner. Kanske är han Leksands viktigaste nyförvärv 2022.

Leksand har just nu nio backar på kontrakt, med Johan Fransson som inte kommer att spela någon mer ishockey.

Olle Alsing är tillbaka i Leksand.
Olle Alsing är tillbaka i Leksand.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Jonas Ahnelöv, Matt Caito och nämnda nyförvärven Alsing och Lindholm är ryggraden på backsidan, och Caito lär få ett större förtroende i powerplay nu när Själin är borta.

Det som oroar är skador förstås. Ahnelöv har en historik av att vara borta en del under säsongen. Han snittar strax under 40 matcher i SHL de senaste åren.

På det hela taget är laget uppgraderat på backsidan. Speciellt när de yngre juniorbackarna jagar och vill ha speltid. Och ska ha istid. Det har de bevisat på försäsongen.

Forwards Betyg: 4 av 5 plus
Isak Rosén, Emil Heineman, Nils Åman och (inte minst) Max Veronneau har alla lämnat för NHL. Ett otroligt tapp för en SHL-klubb som inte ens tog sig till kvartsfinal i SHL.

Men ett bevis på att Leksands ungdoms- och juniorutveckling med Mattias Ritola och Jesper Ollas – och flera andra kompetenta ledare – fungerar och dalalaget är återigen en plantskola att räkna med.

Leksands största utmaning den här säsongen blir att få en fungerande kedja där Marek Hrvik är motorn. Det löste sig 2020–2021, men inte i våras när slovaken kom tillbaka till klubben. Nu befinner sig inte Hrvik med laget eller kan delta i träningsmatcher på grund av skatteskäl, och det kan straffa sig när han kommer till laget i oktober. Jag syftar på att det blir en inkörningsperiod och det kanske inte Leksand har råd med den här SHL-säsongen, som kan bli jämnare än på länge. Dalmasarna har gjort en storvärvning i John Quenneville, som spelat med Carter Camper i AHL och förra säsongen öste in poäng för Zürich i den schweiziska ligan. Han är storväxt och kan både vara målskytt och framspelare. I rätt omgivning kan han göra 20 mål i SHL.

Marek Hrivik måste komma igång igen.
Marek Hrivik måste komma igång igen.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Största utmaningen för Leksand blir att få ihop två vassa kedjor. Justin Kloos, Carter Camper, Patrik Zackrisson, Marek Hrvik, John Quenneville, Mikael Ruhomaa, Carter Ashton och kanske Oskar Lang ska kokas ned till två giftiga enheter och där har tränartrion en utmaning.

Det blir också intressant om exempelvis Nils Åman och Emil Heineman kommer hem till SHL efter att ha ratats av respektive NHL-klubb. Då blir det många spelare att ta hänsyn till för Leksand. De indikationer som Leksand har fått är att Heineman ska spela i SHL en till säsong. Kanske ett lyxproblem,
Mikael
Mikael Lönnquist
men också en utmaning att välja korrekt och rätt komponenter i kedjorna.

Björn Hellkvist.
Björn Hellkvist.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Tränare Betyg: 3 av 5 plus
Björn Hellkvist och Mikael Karlberg är kvar sedan förra säsongen.

Ny är Pär Styf som ska ta rollen som ansvarig för defensiven samt spelet i boxplay.

Det är upp till bevis för Hellkvist nu. Han har tagit laget till slutspel två år i rad, men åkt ut i första omgången. Leksands fans tycker att laget har kraft och kvalité för att komma topp-fyra, såväl i grundserien som i slutspelet. Kraven ökar på Björn och hans ledargäng. Vi får se om han kan vrida till spelet i de avgörande matcherna så att Leksand blir vinnare i vår.

Nyförvärvet John Quenneville, till höger, har spelat drygt 40 NHL-matcher.
Nyförvärvet John Quenneville, till höger, har spelat drygt 40 NHL-matcher.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Nyförvärv Betyg: 4 av 5 plus
Mantas Armalis, mv, Djurgården, John Quenneville, f, Zürich, Olle Alsing, b, Barys Nur-Sultan, Anton Lindholm, b, Minsk, Marcus Karlberg, f, Borlänge, Kalle Östman, f, Malmö.

Kommentar: Backvärvningarna håller hög klass. Anton Lindholm kan bli Leksands bästa värvning på länge och eftersom han är i rätt ålder och att KHL inte är ett alternativ för de flesta hockeyspelare 2022 kan han stanna i Dalarna i sju-åtta år till.

På forwardssidan har laget tappat Nils Åman, Emil Heineman och Max Veronneau. Det är tuffa tapp. Och de har inte ersatts med samma kaliber. Där måste Leksand lita på att laget gör jobbet. Inte stjärnorna eller individerna.

Det behöver laget framöver: En målskytt. Men det behöver alla lag. Jag kan se att det blir många speldosor också i anfallszonen. Det känns som att Leksand skulle må väldigt bra om Emil Heineman blev kvar ett år till med den spetsen gällande direktskott och sin lite aviga stil i offensiv zon. Laget måste också bli bättre på att hantera snabba omställningar, det syntes i träningsmatchen mot HV71 senast.


Så spelar laget:
Målvakter
Mantas Armalis, Kasimir Kaskisuo.
Backpar
Anton Lindholm–Matt Caito
Olle Alsing–Patrik Norén
Jonas Ahnelöv–Lian Bichsel
Alexander Lundqvist–Tobias Ekberg
Kedjor
John Quenneville–Marek Hrivik–Carter Camper
Justin Kloos–Mikael Ruohomaa–Oskar Lang
Emil Heineman–Patrik Zackrisson–Carter Ashton
Martin Karlsson–Jon Knuts–Marcus Karlberg

Oskar Lang.
Oskar Lang.
Foto: ULF PALM / TT
Utropstecknet på försäsongen: Oskar Lang har sett pigg ut. Han har vuxit sedan VM och är mogen för en ordinarie plats i powerplay. Gäller att han lyckas förvalta målchanserna när de väl kommer. Då tar han det där sista viktiga steget till SHL-stjärna. Även backarna Lian Bichsel samt Anton Johansson har uppträtt rejält. Kedjan med Justin Koos, Mikael Ruohomaa och just Lang har sett grym ut på försäsongen.
Frågetecknet på försäsongen: Carter Camper kan mycket mer.


Förväntningar: Fansen hoppas på topp-fyra. En plats runt sex–sju är mer rimligt. Men då måste Marek Hrivik leverera på samma sätt som han gjorde för två säsonger sedan. Det är nyckeln
Kommentera