Luleå HF

106534 inlägg · 874 ämnen

Forum

2381659 · »


Sidan uppdateras nu automatiskt med de nya inlägg som skrivs.


Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Hockeyförbundet vs. svenska spelare i KHL

Det mjäkiga svenska förbundet och dess osylige ordförande ultramjäken Anders Larsson har ju hänvisat till IIHF chefsjurist för dessa frågor.

Chefsjuristen ifråga heter Ashley Ehlert (bild 1 nedan). Juristutbildad amerikanska, fick stipendium att studera fotboll med FIFA. Erbjöds en assistentroll på IIHF och efter bara 9 månader är fick hon bli chefsjurist. Låt oss hoppas att det var hennes unika kunskaper omjuridik och ishockey som var grunden till att hon fick posten utan att den konkurrensutsattes...

IIHF hänvisar ju alla beslut till henne, men har samtidigt beslutat att hon inte får uttala sig. Alla frågor ska gå till presschefen Adam Steiss (bild 2).

Steiss ger inga svar. Svara bara med meningslöst babbel och tomma ord och den raka frågan hur fan kan FIFA fixa detta för sparkbollsspelare medan IIHF är maktlösa för hockeyspelare kommer långa tirader av uttalanden vilka har det gemensamt att de inte ger något svar på frågan som ställts. Ashley har tittat lite på ryska lagar, sägs det, ungefär. Och är det möjligt för IIHF att ändra sina regler för att hjälpa hockeyspelarna ut ur Ryssland? nja, men enligt schemat kan det ske organisatoriskt först om 11 månader...Vad är det för skit? Jag förutsätter att sparkbollsförbundet i samma fråga tog beslutet att detta är krig och Force majeure och vi tillåter sparkbollsspelarna att sätta paus för sina avtal för att inte behöva spel i ett land i krig.

Riktigt j-a uselt. Vore Rickard Fagerlund levande skulle han fixat skiten på en eftermiddag.

De flesta insattas bedömning går ut på att IIHF:s osannolika mjäkighet beror på att högste chefen Rene Fasel beslutat att så ska det vara. Denne är mest bekant genom att han är god vän med Putin och har i åratal vikit ned sig för denne (bild 3).

Ja, fy fan. Det är pinsamt hur svenskarna haft för lite stake och blivit överkörda av europeiska organisationer dominerade av korrupta typer nere på kontinenten.

Påminner om när den bäst och mest hederlige sparkbollsledaren Lennart Johansson överraskande myglades bort från chefskap på först FIFA sedan ueFA av de svinga och korrupta mutkolvarna Blattner och Platini som numera mest figurerar i domstol för egna miljonstölder från organisationerna.
Uppladdat:

271x300-skarmavbild-2022-09-30-kl-202534.png

292x300-skarmavbild-2022-09-30-kl-203422.png

450x249-skarmavbild-2022-09-30-kl-203236.png

+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Luleå om Shinnimin. Kollat runt lite om vad Luleåsupportrar tycker och tänker och visst finns en dominerande inställning att det är rätt att han fälls för filmningen mot Pungen igår och dessutom att man ställer sig bakom Luleås offentliga uttalande om att man ska ta upp detta med Shinnimin. Som det nu är skulle jag inte vara säker på att han spelar av kontraktet med Luleå. Vi får se hur det går.

Bland olika förstärkningsdiskussioner på nätet påpekas att detta är utbrett bland kandensiska junisar när man spelar junis-VM etc och att fusk av det slaget applåderats i Kanada. Medan Sanny - som hållt en sansad inställning till häxjakterna - anser att det är tveksamt om antalet filmningar/förstärkningar är värre nu än tidigare. Och påpekar att vi haft många kända fulingar inklusive att Fläskberget erkände att han fuskade för Apan.

Noterar också att många förvånades att inte Rödin också rapporterades för filmning mot Läjkers. Kollade upp det pölserliga forumet under match och helt tydligt att många supportrar uppfattar det som tydligt filmning av Rödin som dessutom ledde till utvisning på Läjkers. Läjkers hade ju bara en enda utvisning under effektiv tid så det var lätt att förstå att det inträffade efter 11.15 av period två. Tar fram situationen, se nedan.

Man noterar att Rödin försöker vända bort läjkersbacken men att denne på bild 3-6 tar tag i Rödins bralla och sliter så kraftigt att den dras upp och ut från tröjan.

Vidare att Rödin på bild 4-6 tappar kontakten med isen med sitt vänstra ben som åker bakåt varför han faller.

Var det filmning?

Jag är inte så säker på det. Inte alls faktiskt. Försöker tänka mig in i Rödins situation och rörelse och är det möjligt att läkarens drag i brallan på Rödin skulle kunna orsaka det? Inte otänkbart. Vidare ser man hur länkens arm sträcks ut mellan 5 och 6 och det skulle möjligen kunna vara så att han ger Rödin en knuff där.

Jaja. Jag trodde att man skulle hitta tydliga bevis på en filmning av Rödin här men jag tycker nog att han får bedömas oskyldig, denna gång.

Känns bra, det, att det inte var situationsrummet som fegade ur, denna gång.
Uppladdat:

312x300-skarmavbild-2022-09-30-kl-194317.png

290x300-skarmavbild-2022-09-30-kl-194332.png

285x300-skarmavbild-2022-09-30-kl-194345.png

301x300-skarmavbild-2022-09-30-kl-194357.png

405x300-skarmavbild-2022-09-30-kl-194416.png

450x292-skarmavbild-2022-09-30-kl-194436.png

450x276-skarmavbild-2022-09-30-kl-194456.png

409x300-skarmavbild-2022-09-30-kl-194513.png

Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Noterar vidare att på andra sidan pölen har Minnesota mött Dallas i träningsmatch och vunnit med 5-2. Minnesotas vakt Jesper Wallstedt hyllas för sin insats men det gör även Dallas back lill-Nisse som pangade in ett av Dallas mål i PP. KUL!

Minnesotas förste vakt är Fleury, men denne är 37 år och kan inte ha långt kvar. En god chans för Walle att kunna komma åt en tidig förstaspade; ungefär som Henke Lundqvist lyckades med och därefter blev kungen av NY i många säsonger. Lite trist att konstatera att Minnesota precis också värvat till sig Filip Gustafsson eftersom dennes chanser nog minskar när Walle kommit dit. Imponerande att våra Luleåutbildade vakter nu kommer så långt i NHL dock:-)

Och det känns som att lill-Nisses beslut att agera från att komma ifrån Rangers och AHL-placering tycks kunna bli succé och synnerligen bra gjort.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Situationsrummet rapporterar tre spelare till DIFiplinnämnden för filmning/förstärkning och alla tre döms till böter.

UTMÄRKT!

För det första fälls Pungen Jesper Pettersson och den situationen har vi redan visat med bildsekvens. Helt korrekt och man kan verkligen undra hur zebrorna kunde avstå att ta honom för detta under matchen i stället för att ta ut Brännis.

För det andra fälls Shinnimin för en situation där jag inledningsvis ifrågasatte utvisningen på Shinnimin, men när jag gick igenom den från annan vinkel fann att en pung har klubban uppe mot bröstet på Shinnimin - dvs hakning på gång - varpå Shinnimin med armen nyper fast pungens arm och klubba där och när pungen försöker rycka till sig klubben faller Shinnimin bakåt. På isen utvisning på Shinnimin för holding the stick och det var bra dömt av Sjökvistarn, och att Shinnimin nu också döms av DIFiplinnämnden är helt korrekt.

För det tredje döms Rögles vakt Calle Klang. Har inte sett situationen, men enligt rapporter ska Emil Sylvegård ha bultat på kroppen på Clang som då reagerat med att ta båda händerna för ansiktet och simulerat svår smärta där. Låter som helt korrekt beslut där med.

KOMMENTAR
Som vi vet handlar det som regel om förstärkningar snarare än rena hitte-på-filmningar som förstås är mer grovt fusk.

Och vidare vet vi att det finns fuskare som lyft förstärkningarna/filmningarna till en helt annan nivå genom att inte lite sent dra till med att långsamt falla utan när de åkt på fysisk kontakta plötsligt ramlar pladask. Denna typ av filmningar lanserades av Fläskberget och flera apor har instruerats av honom och kör "benen försvinner" emellanåt. Men tekniken har också tagits upp av spelare i andra klubbar. Detta fusk är svårare att beivra eftersom det är tekniskt svårare på isen och i efterhand att bevisa vad som skett. Men när man väl känner till ofoget är det ofta möjligt om men vet vad man ska leta efter, exempelvis ben som plötsligt slängs upp i luften på ett sådant sätt att det inte kan ha orsakats av motståndare utan bara genom medvetet fusk från "offrets" sida.

Svårt att beivra förstärkningar, alltså, men de tre domarna idag indikerar att den gräns man sätter är att om man ser att en spelare vid en förstärkning medvetet agerar för att överdriva effekten så blir de dömda.

OK. Bra så och detta är en ändrad policy som man verkligen kan hylla. Det är verkligen en förändring som jag tror alla såväl spelare som supportrar gillar och att plocka tre spelare på en omgång markerar att här visar man allvar. Fortsätter denna övervakning och dessa beslut om straff kommer det definitivt ha god chans att lyckas motarbeta skiten.

Sedan har vi det där med 5000:- personlig böter bara. Nu menar DIFiplinnämnden att de kan höja beloppet får återfallsförbrytare. Men det har vi inte sett ännu. Vidare menar man att det bara är praxis som hindrar från att döma avstängning, inklusive att föra in den möjligheten i regelverket, men det kan man förstås snabbt ändra på.

Det vill vi nog alla ha. Avstängning för filmning skulle innebära ett större tryck på föreningen att pressa egna spelare från ofoget. T ex kunde man i avtal med spelare skriva in att om de är avstängda efter filmning förlorar de lönen den tid de är avstängda.

Men vilka förtjänar att stängas av? Tror det först och främst kan komma ifråga för spelare som ofta döms för förstärkning och allmänheten ser förstås framför sig att måltavlan blir Shinnimin. Nu har han döms en gång efter fyra spelade matcher och jag vågar påstå att det är den enda förstärkning han kört med. Men 1/4 matcher är en frekvens som motsvarar 13 straff på 52 matcher och visst kommer avstängning att lura bakom hörnet där.

Men en medveten förstärkning är ofta en reaktion på att zebror skiter i att ta straff de borde ta. Visst är det obra, men i min bok är en ren filmning - sådant som Fläskberget drog till med - betydligt värre och ett j-a fusk som redan vid första gången ska leda till avstängning.

Sedan har vi andra och vanligen förekommande avarter. En vidrig men ej ovanlig sådan är när en spelare står och slår på en annan med klubban gång på gång på gång (vanligen crosschecking men också slashing) och när den slagne slår tillbaka en enda gång så faller den som startade skiten pladask till isen och får utvisning med sig. Det här gäller vanligen en forward framför motståndarnas mål som då myglar fram utvisning på en motståndarback. Fläskberget körde ju med denna skit nästan varje match under hela sin vidriga karriär. Mycket lurig variant detta, och svårt för matchdomarna att bedöma rätt. Vad de uppfattar är ju att en spelare åker på ett påhopp med klubba och eftersom de då faller pladask måste det väl ha varit ett värre våld än de hann registrera? Men i efterhand tycker jag att situationsrummet skulle kunna upptäcka, påtala och rapportera att om man slår på en motståndare 4-5 gånger så ska man få skylla sig själv om denne svarar och om man då ramlar pladask ska det betraktas som en medveten och planerar åtgärd. D v s ett rejält fusk och lika fult som en ren filmning av hitta-på-typ.

Jaja. Mycket bra att förbundet, ligan, och ansvariga för att upprätthålla regelverket nu agerar. Tror att det kommer att få effekt men för att accepteras måste man också se till att straffa sådana som egentligen spetsspelare t ex Rödin, Everberg och Lasch som vanligen nog bara vill spela hockey men som vi alla sett dra till med medvetna förstärkningar när de ledsnat på uppvakning.

Hur kommer detta att drabba Shinnimin och Luleå? Ja, till att börja med löper Shinnimin risk att åka på straff för förstärkningar frekvent om han fortsätter som han gjort tidigare, speciellt eftersom så många delvis rätt delvis orätt utnämnt honom till måltavla och hans ageranden därför kommer att vara noga kontrollerade. Det såg vi ju inte minst i matchen mot Pölsan där han var oskyldig men utsattes av ett drev och en häxjakt. Blir det så måste både Shinnimin och Luleå fundera på situationen. Men samtidigt är det för jävligt att så många zebror tycks tillåta hur svåra regelbrott mot Shinnimin som helst utan att agera och han inte går omkull på isen. Shinnimin är inte så stor men j-t modig att ta den svåra uppgiften att jobba långt ned i slottet och framför målet där han utsätts för ideliga påhopp och fulspel av motståndare. Såg t ex igår hur Komarov kunde placera sig i den positionen framför pungarnas mål och inte en pung vågade gå på honom. Shinnimin i samma läge blev sönderslagen. Trist.

TILLÄGG
Det framkommer på olika platser att även Rödin misstänks för förstärkning igår, men blev alltså inte anmäld. Är det så behöver situationsrummet skärpa sig och inte dra sig för att rapportera Rödin även om han har cred av (att ha varit) stjärna och det kommer att reta upp pölserliga supportrar.

Dessutom har Luleå uttalat sig: "GM Stefan ”Skuggan” Nilsson säger att de varit bestämda mot spelarna när den gäller den här typen av osportsligt uppträdande.
– Vi har varit tydliga mot hela gruppen, vi vill inte ha filmningar. Det gäller detsamma med Brendan Shnnimin som övriga. Nu har han blivit anmäld och situationen som sådan ser inte bra ut. Vi kommer att påtala för honom att vi inte står för något som har med filmningar att göra och vill absolut inte ha det i laget, säger Stefan ”Skuggan” Nilsson."

Bra, Luleå!
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Bam Bam Bautin: Du har rätt. Vi måste kunna öka trycket betydligt där och ju närmare slutet vi kom, desto mer var det Pungen som tog sig upp och lirade i vår zon. Kändes som att Luleå. inte orka komma igen efter chocken att 0-1 på 20 sekunder blivit 2-1.

Man får också erkänna att Pungen faktiskt gjorde en bra match i båda zoner och att trots vårt monumentala övertag under andra perioden släppte de inte till speciellt många skott som inte Högberg kunde hantera rätt säkert.

Redan under första perioden märktes att Pungen lirar en hockey som är svår för att komma åt. Stora tunga backar som när de är på, naglar fast våra forwards och vi kommer inte riktigt åt att etablera anfallsspel.

Kanske hade varit bättre om vi avstått så mycket hög press, bättre låst till i mittzon och varit det lag som fått chansen att spelvända mot mer ihåligt försvar. Vi kanske inte värderade detta rätt, tänkte Pungen skulle vara enklare att få hål på.
+2
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Situantionen där Brännis visades ut. Nog tycker man att de krokar i varandra med armarna följt av att pungen försöker vrida loss lite dåligt och levererar en vacker "benen försvinner". När man kollar och tänker sig in i situationen lite svårt att annars förklara hur pungens högra ben plötsligt ska stick iväg uppåt himlen.

Utvisning? Kan nog vara korrekt. Men på vem av spelarna? Kanske båda skulle tagits ut?

TILLÄGG har kollat in utvisningen på Shinnimin nu också. Har nu sett den ur annan vinkel och ser att pungen varit framme med klubban framför Shinnimins kropp och då nyper Shinnimin fast den med armen. När Pungen sedan försöker slita loss klubban ser det ut som att Shinnimin låter sig bli omkulldragen bakåt. Nja, där ändrar jag mig. När det nu gäller Shinnimin känns det väldigt väntat att han åker ut efter en sådan situation.
Uppladdat:

422x300-skarmavbild-2022-09-29-kl-213146.png

426x300-skarmavbild-2022-09-29-kl-213159.png

450x299-skarmavbild-2022-09-29-kl-213212.png

279x300-skarmavbild-2022-09-29-kl-213239.png

236x300-skarmavbild-2022-09-29-kl-213413.png

260x300-skarmavbild-2022-09-29-kl-213252.png

248x300-skarmavbild-2022-09-29-kl-213423.png

311x300-skarmavbild-2022-09-29-kl-213433.png

Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Vi måste nog också lägga till att den forcering som vi borde ha kunnat prestera sista 10 i tredje totalt lyste med sin frånvaro. Hände just ingenting, det oroar faktiskt. Linköping är inte sååå bra att vi inte ska kunna skapa någonting med drygt 10 kvar och underläge 1-2.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Resultaten:

• Timrå IK-HV 71 4-3 sudd
• Leksands IF-Örebro HK 3-4
• Färjestad BK-Skellefteå AIK 4-6
• Linköping HC-Luleå HF 2-1
• IK Oskarshamn-Frölunda HC 5-4 sudd
• Växjö Lakers HC-Brynäs IF 4-1
• Rögle BK-IF Malmö Redhawks 1-2

Warulfven silar alltså 12 mål på två matcher mot Apan...
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Luleå torskar med 2-1.

Seg insats av oss i första, ägde spelet helt i andra men lyckades inte ta fram många skottchanser som inte Högberg läste och tog. Sedan tycker jag att Sjökvistarn får tuppjuck och tar två hittepåutvisningar på Luleå och därefter en hoppig fortsatt tredje period där Pungen plötsligt rycker och vänder matchen på 20 sekunder.

Skit, känns det som. Men Pungen gjorde en mycket bra match efter sina förutsättningar och bara att gratulera dem till att få så bra betalt som tre poäng.

Som sagt, lite filmningar av pungar och några galna felutvisningar av Sjökvist. Ska kolla de där två ytvisningarna på Brännis och Shinnimin om jag hinner.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Bara 3,30 kvar nu och Pungen leder med 2-1.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Osj02: Ja, nu blir det tungt.

Och så får Pungen straff och släpper ut en straffskytt som satte 2/2 på Ulfven, men nu möter han Lassi som räddar.

Ja, fyran vilken match. Luleå hade ju ett megatryck under andra och skulle avgjort där. Men Högberg i Pungens mål tog allt eftersom Luleå inte lyckades få till bättre chanser än man fick.

Och så Sjökvistarn med två j-a felaktiga utvisningar på Luleå inklusive Pungen som filmat som fan.

USCH!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
NEJ MEN FY FAAN!

VAKNA; SJÖÖKVISTGALNING!

Först den minst sagt tveksamma för att inte säga komplett felaktiga utvisningen på Shinnimin i andra perioden. Och nu, fyra minuter in på andra åker Brännis bredvid en Pung och de har lätt kontakt överkropp då Pungen plötsligt kär en piruett a la Nurejev och det är förstås en enastående tydlig filmning och fuskförsök.

Men Sjökvistarn visar ut Brännis!

Denne zebra är ju ofta hygglig men har ovanan att i enstaka matcher totalt tappa greppet och skämma ut sig totalt.

Vi fixar boxen fast det osade katt. Och därefter fortsätter pungarna att filma fler agånger, äckligt att se.

Och gissa vad? En spelvändning och till slut får Pungen till det. 1-1. 20 sekunder senare sätter Pungen också 2-1....

Sjökvistarn visade i andra att han tog idiotiska utvisningar på Shinnimin när denne blev påhoppad och omkulldragen. Och därefter har pungarna filmat gång på gång utan att Sjökvistarn brytt sig, annat än genom att ta ut Luleåspelare.

Ja, vad fan? 12 min kvar av tredje och det blir svårt som fan för Luleå att vända på detta för nu kommer pungarne att ge allt de har och det ska till rejäla skott för att passera Pungenvakten.

Börjar lukta torsk...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Jävla skit, vi är inte bra nu.

Åsså kom ju såklart 2-1
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Läget efter andra perioderna:

• Timrå IK-HV 71 3-2
• Leksands IF-Örebro HK 1-4
• Färjestad BK-Skellefteå AIK 2-3
• Linköping HC-Luleå HF 0-1
• IK Oskarshamn-Frölunda HC 3-2
• Växjö Lakers HC-Brynäs IF 2-1
• Rögle BK-IF Malmö Redhawks 1-2

He he, Malmoe har ledningen i Skånederbyt. Säkert en j-a match där nere som alltid när lagen möts.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
0-1 efter två perioder. Skotten i andra perioden 4-17 signalerar vilket lag som ägde andra perioden, men en hel del skott som Marcus Högberg inte har några problem med. Bara 0-1 och det betyder förstås att det kan sluta hur som helst. Vi kommer ju ihåg att vi torskade båda matcherna nere i Linköping i fjol, så det gäller att täppa till fortsatt och gå för tvåan i tredje.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Satan-i-gatan så betydelsefull Komarov är. När Shinnimin står framför Pungens mål slår de på honom med klubban hela tiden men när Komarov står där vågar pungarna inte slå på honom. He he.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Och på två snabba minuter vänder Oskars 1-2 till 3-2 på Fiskrenset:-)
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Men vad fan är det där?

En Pung som håller i Shinnimin bakifrån varpå Shinnimin faller bakåt.

Och Shinnimin åker ut för holding the stick som Sjökvistarn upptäckt.

Var det rätt dömt? Jakanske det även om jag inte såg det i den enda reprisen från annan vinkel. Populärt domslut på läktaren iaf.

Bra tryck av Pungen i PP, men Luleå står emot, puh.

3 min kvar av andra perioden, 0-1.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Warulfven får in 1-2, men då svarar Apan med 1-3,varpå Warulfven sätter 2-3.

Vart är vi på väg? För tio poäng lämnar vi blygd där...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Inte oväntat har Luleå fullständigt tagit över matchen nu i andra perioden. 0-9 i skott och bastant tryck mot Pungens mål men de lyckats också kontra ibland. Känns som nästa mål redan nu kan avgöra fortsättningen.
Gör Luleå det kanske pungarne viker ned sig för gott? Får pungen det kanske de vaknar?
Luleås klack har tagit över på läktarna:-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Läget just nu:

• Timrå IK-HV 71 3-2
• Leksands IF-Örebro HK 0-3
• Färjestad BK-Skellefteå AIK 0-2
• Linköping HC-Luleå HF 0-1
• IK Oskarshamn-Frölunda HC 1-1
• Växjö Lakers HC-Brynäs IF 2-1
• Rögle BK-IF Malmö Redhawks 1-1

Läjkers har alltså vänt mot Pölsan. Och anmärkningsvärt att Apan går ifrån till 0-2 mot Warulfven.

Innan säsong menade s k experter att Apan blir stark i år, men det säger de ju alltid. Apan har ju inlett med att torska mot Malmoe och Trottoaren - men rejält slagit såväl Röglet som Ulfven! Dvs de skärper sig när de vill mot svårare motstånd, tycks det?!

Blir intressant att se hyr bra Apan är i år?!

Ulfven inledde i fjol med ett snällt försvarsspel och det tycks lika i år. Men vi vet hur det slutade...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Yep! Nu börjar det se ut som det ska. Luleå etablerar spel nere i pungens zon, pungen lite mer på hälarna nu, Luleå byter in spelare och ökar trycket.

Nu går det vår väg, hoppas jag.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Ja! Där satt den! 0-1 för Luleå som fint etablerar PP-spel i pungens zon en hel minu och spelar runt med enstaka skott från sidan. Så lurar kOMAReK pungarna och spelar snett bakåt till Erik centralt vid blå och ingen pung framför sig, men Shinnimin framför vakten skymmande och hoppar upp för att öppna för pucken från Erik och den här gången träffar Erik målet, efterlängtat!

Fin start på andra perioden och tungt förstås för pungarne. Kan det prägla det fortsatta spelet nu, kan Luleå ta kontroll på spelet i fortsättningen?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
1,5 minut spelad av andra. En Pung sträcker ut sin klubba som Fröberg fälls av och nu tredje PP för Luleå.

Dags att komma igen nu, tack!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Läget i matcherna efter första perioderna:

• Timrå IK-HV 71 3-2
• Leksands IF-Örebro HK 0-2
• Färjestad BK-Skellefteå AIK 0-1
• Linköping HC-Luleå HF 0-0
• IK Oskarshamn-Frölunda HC 1-0
• Växjö Lakers HC-Brynäs IF 0-1
• Rögle BK-IF Malmö Redhawks 1-1

Inte så oväntade siffror kanske. Fast målfest i Timrå. Apan leder borta mot Warulfven sedan Oskar Nilsson i PP smällt in ett slagskott sedan en apa tillåts skymma vakt. Öret satte ett riktigt vackert mål på Trottoaren i PP. En Öretback får puck högt uppe vid blå och en trottoar sträcker sig för att störa med klubba eller vara i skottlinjen. Men elegant rundar öret trottoaren och kan helt oattackerad gå framåt mot målet och prickskjuter 0-1. Snyggt gjort!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Första perioden över 0-0 men som spelet varit har Luleå inte alls fått spelet att stämma utan Pungen har fått rejält stopp på oss, medan de själva lyckats över hela isen med eget spel när de haft puck. Skotten 10-9 men Pungen har haft flera bra chanser (tack. Lassi) medan vi inte haft någon riktig egentligen.

Nå. 0-0 trots att vi inte lyckats med spelet. Hoppas och räknar med att Luleå skärper sig i andra perioden.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Några andra observationer från första perioden.

Komarov har ju i de tidigare tre matcherna satt första tacklingen i första bytet efter i snitt 30 sekunder. Idag kom den första från Komarov redan efter 6 sekunder men pungarna hade läst på och den han skulle magra mot sargen hann flytta halva kroppen och kom undan lite.

Pungarne är pålästa i Shinniminfrågan också. Tidigt i perioden går Shinnimin in framför pungamålet och då delar en pungaback ut 3-4 hårda crosscheckingar på Shinnimin, för att sedan sticka mot puck varpå Shinnimin hakar honom och då faller pungen pladask eftersom benen konstigt nog försvinner och domarna tar inte oväntat utvisning på Shinnimin redan efter ungefär en minut av matchen. När domaren då står och håller Shinnimin åker nämnde pung förbi de båda och säger några väl valda ord (där fick du din filmare?) till Shinnimin, som blir fly förbannad och ska åka ikapp pungen men hålls i av domaren.

Hehe. Pungen har förberett sig på att möta Luleå och lyckats bra med sin spelidé än så länge.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Passerat större delen av första perioden och överlag är det definitivt Pungen som fått spelet och matchen dit de vill.

Luleå kommer inte in i pungenszon lätt eftersom de stänger till mitten innan blå bra och efter dumpning eller eventuell inåkning är stora och tuffa pungar resoluta att sätta stopp på mindre luleåspelare mot sarg och vi kan knappast etablera något.

Oungen däremot spelvänder snabbt och avslöjar vår höga press med följd att de ledigt kommer in till oss, där de hinner köra lite passningar och ta fram en del skott på mål.

Pungen haft första PP, det boxade vi bort bra. Luleå haft två PP, där första nog tävlar om titeln Luleås sämsta PP någonsin - vi kom in, och opungen spelade bort pucken fem gånger så var det över; något bättre men inte bra andra PP för Luleå.

Nu fem minuter kvar av första och än så länge ser spelet ut som det gjort.

Vi väntar förstås på att Luleå ska vakna, skärpa till sig och ta tag i spelet. Lutar mot att det kan bli först i andra perioden?
Kommentera


Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Om Limpan är vi 100% överens.
Sen att kopiera och sprida pluslåsta artiklar. Jag gör inte det med vår lokalmedia. Utan prenumerationer där så får vi sämre bevakning, även om nu bägge kvällstidningarna fläskar på rejält med fina artiklar om vår nye General.
Kvällspressen har jag en annan moralisk kompass gentemot. Ser det som en god gärning att sprida ordet ifall jag råkar snubbla över det.
För mig är det skillnad på äpplen och päron. Kanske dubbelmoral? Nä Lulemoral. haha
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Även Pungens lag har presenterats:
Goalies
63. Högberg, Marcus
31. Myrenberg, Jesper
1st Line
37. Pettersson, Jesper
44. Junland, Jonas

19. Russell, Patrick
61. Ljungh, Markus
26. Wagner, Fabian
2nd Line
3. Hultström, Linus
28. Nyberg, John

39. Rattie, Ty
17. Strandberg, Sebastian
21. Ehn, Christoffer
3rd Line
6. Schira, Craig
5. Fantenberg, Oscar

11. Törnqvist, Henrik
25. Bystedt, Filip
77. Hännikäinen, Markus
4th Line
56. Sjöström, Elias

24. Ekmark, Elliot
14. Costmar, Arvid
22. Gallo, Vilmos
Extra Players
20. Forsell, Max (LW)

Ser inget att kommentera där, förutom att Pungen som tidigare haft hyggligt med f d Luleåspelare, numera bara har tuppen Gallo och han räknas ju inte så mycket. Inte alls i jämförelse med andra f d Luleåspelare typ Niklas Hjalmarsson och Dennis Everberg.

Som domare får vi Sjökvistarn och michaelandersson. Är väl under omständigheterna OK tycker jag.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Luleås lag mot bortapungen har presenterats. Ingen saknas och Bulan kör i princip samma lag fortsatt nu när det ser ut att utvecklas som han önskar.

Kan man, utan att jinxa, informera Pungen om att vår nye punkrockare Komarov anlänt med följande:
Det finns en punkrockare i staden.
Han krockar pungar,
mest hela dagen.
Han krockar stora,
han krockar små.
Han krockar nära så de blir blå!
Uppladdat:

240x300-fd1nomtuoae5cpd.jpeg

240x300-fd1notkauaibhwf.jpeg

+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Och så har vi nedsläpp om en timma för en full omgång av SHL med följande matcher:

• Timrå IK-HV 71
• Leksands IF-Örebro HK
• Färjestad BK-Skellefteå AIK
• Linköping HC-Luleå HF
• IK Oskarshamn-Frölunda HC
• Växjö Lakers HC-Brynäs IF
• Rögle BK-IF Malmö Redhawks

Vid sidan om vår bortamatch mot Pungen finns en del annan intressant:
Studsar Warulfven tillbaka efter krossen av Apan för två dagar sedan? Fortsätter Timrets segertåg? Hur går det i första Skånederbyt? Och även övriga matcher småintressant för att följa hur lagen håller inledningsvis i serien.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: Underbar läsning, om Komarov. Är förstås inte OK av mig och dig att lägga in hela artiklar, men det är så viktig och intressant läsning att jag vågar bryta mot det.

Alla vi som älskar hockey och har ett lag vi följer insuper ju all information vi kan få, men ofta är det meningslöst och intetsägande pladder bara. Och det är härligt att höra av spelare, tränare och kommentatorer som har något att säga. I de flesta fall kräver det erfarenhet för att ha överblick och veta vad man pratar om men till det kommer också personlighet och när allt sådant kommer samman blir det ljuvligt. Limpan exempelvis var en stjärna även i media och alltid kul att höra. Komarov ligger också på den nivån och vill lägga till Lepistö också.

I detta sammanhang kan man konstatera att Limpan bistod med massa information till Luleå och kontakt med spelaren vilket ledde till att vi värvade såväl tidigare Leipstö som nu Komarov. Och att han lånar ut sitt hus i Gammelstad till Komarov naturligtvis också betydelsefullt.

Limpans insats för klubben i hans hjärta består inte bara i det att han kom hem ett år under sin prime - vilket säkert kostade honom miljoner och dessutom kostade familjen, och han var bara game seven och skadad axel på Tyrre kanske från att nå gludet - men dessutom alla dessa insatser som gav oss Leipstö och Komarov.

I mina ögon är Limpan värd så mycket hyllning som helst.

När man läser enstaka "tyckare" påstå att han inte har klubbkänsla, speciellt när de lyfter fram apan highsticking och påstår att han är "bättre"..ja, då har sådana tyckare verkligen visat vad de kan. Och inte kan.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Och så en situation som jag själv inte sett men som kommenterats livligt.

I matchen Pölsan-Öret tog det tydligen zebrorna 11 minuter för definitivt beslut att godkänna Pölsans 2-1-mål i början av tredje perioden. Den övergripande frågan gällde om en pölsa sparkat in pucken eller om det styrdes in via en öretskridsko.

På isen dömdes först mål. Sedan blev det videogranskning och därefter kom zebrorna ut och dömde bort målet.

Vilket retade upp den lugne Pölsatränaren Manner, som kallade till sig zebrorna och visade inzoomad sekvens på sin iPad där det syntes att det var öret som var sist på pucken.

Varpå zebrorna kollade in egna bilder igen och därefter ändrade domslutet IGEN! och nu till mål.

Detta kunde ju bli ett jobbigt prejudikat och domarbasen kom därför ut och förklarade att "det var inte alls Manner", utan samtidigt signalerade saftblandaren att situationsrummet ville tala med zebrorna igen. Enligt basen hade zebrorna bett situationsrummet om bättre bilder, men inte avvaktat dessa, och nu hade rummet hittat bättre.

Ja, ja. Lite grynigt förklarat det där och man kan ha olika åsikter om de inblandades agerande. Jag tycker man kan skita i det mesta av det för att mer tydligt identifiera vad fan det är som inte fungerar:

Situationsrummet fungerar inte!

Du och jag inser ju vilken uppgift de har: zebrorna frågar om pucken gick i mål via pölserlig spark eller öretskridsko. Och det finns några olika kameror som filmat händelsen från olika vinklar. Det handlar alltså bara om att köra de där sekvenserna troligen i slowmotion och sannolikt parallellt på olika monitorer.

Hur lång tid ska det behöva ta?

Nog fan måste de ha tekniska hjälpmedel så att det borde vara klart på någon minut, max 2-3 minuter för svår bedömning?

Föreställer mig att de flesta av oss, efter 15 minuters instruktion att sköta tekniken, skulle fixat det där utan problem.

Kan någon förstå varför lärlingen som har några unga tekniker till hjälp ska behöva 11 minuter för detta? Var de på toa allihopa? Söp de? Var de inblandade i sexuella aktiviteter? Hade de somnat?

Jag vet inte. Men jag vet att det är skandalöst och jag vet att det inte är första gången detta situationsrum så otroligt klantigt åsidosätter det ansvar de har att sköta. Snarare är det regel att situationsrummet misslyckas att hantera sitt uppdrag på olika sätt.

Den gemensamma nämnaren är lärlingen, Christer Lärling. Utsedd av dåvarande kritiserade domarbasen peterandersson i lönndom utan offentlig utlysning för en sådan betydelsefull position, och sedan dess har lärlingen fått fortsätta helt j-a obegripligt agerat av sillmjölkeförbundet att inte ändra på det.

Redan första säsongen när lärlingen satt med uppdraget förstörde han ju hela säsongen - har folk verkligen glömt det? Det handlade ju om tolkningen av regeln avseende målgård/störa domare och lärlingen satt med sjuhundra skygglappar och 0 spelförståelse och levererade den ena beslutet mer obegripligt än det andra och följden blev att lärlingen satt och dömde bort en massa mål alla ansåg skulle godkännas medan han godkände mål alla ansåg skulle vara korrekta. På det sättet blev det full kalabalik i tabellerna efter lärling fördelade resultat och poäng för lag efter lag på ett sätt som ingen begrep.

Personligen kommer jag ihåg ett skräckexempel. En målvakt har gått ut i målområdet, står på yttre linjen av målområdet på sin vänstra sidan eftersom en motståndare laddar för skott därifrån. Skottet kommer, vakten hinner inte rädda utan pucken går spikrakt in i bortre krysset.

Mål, signalerar zebrorna, men då ringer det från situationsrummet. Det visar sig att lärlingen med målaren uppifrån kunnat konstatera att på målområdets högra sida har Per Ledin överskridit målområdet. Inte på isen, men högre upp lutar hans haka in över målområdets linje. Han står där vid sidan för att ta eventuell retur förstås, men behöver inte ingripa. Och lärlingen konstaterar att visst befinner sig Ledin 1,5 meter från målvakten...men det går inte att utesluta att Ledins haka störde målvakten! Målet döms bort!

Ja, gudars skymning. Hur kunde ansvariga INTE förstå att lärlingen var helt j-a olämplig för uppdraget där och då? Och plockat bort honom efter den vansinniga säsongen? Jag begriper det inte.

Tidigare hade diskuterats vem som skulle kunna ta det där ansvaret i Elitserien. NHL hade ju nyligen instiftat sitt War Room vilket hade gjort dundersuccé då man givit en respekterad f d spelare uppdraget och denne kommunicerade bedömningar och beslut tydligt och blev mäkta respekterad av alla.

I Sverige hade föreslagits att ex-gårdaren Challe Berglund kunde ta det och det var hockey-Sverige överens om. Men det hade förstås funnit många andra som skulle skött det bra.

Lärlingen var ungefär det sämsta man kunde tänka sig och det bevisade han omedelbart och har därefter fortsatt med det.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Haha. Hittade klippet :)
Från expesten:
LULEÅ. En dryg vecka in i SHL-säsongen pratar hela ligan om Leo Komarov.

Motståndare har kallat honom för fjant, hemmapubliken älskar honom – och som så ofta förut målas han ut som en buse.

Så vad är det för statistik som får honom att le?

Varför bor han i Linus Omarks hus?

Och finns det för få Leo Komarovs i dagens hockey?

– Ibland kan det se dåligt ut hur jag uppför mig, säger Komarov.

I början av september åkte Luleå Hockey till Mikkeli i Finland för att möta Jukurit i CHL-gruppspelet.

Sportcheferna Stefan ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman, som gått in i säsongen utan att ersätta Linus Omark och Pontus Andreasson hade ett annat uppdrag utöver själva matchen när man satte sig på flyget till Helsingfors den här helgen.

De skulle äntligen gå i hamn med ett nyförvärv.

Inte vem som helst.

Finländske veteranen Leo Komarov.

Klubben hade varit på Komarov, och haft en dialog med honom under stora delar av sommaren.

– De hade varit intresserade länge, men jag ville vara öppen och ärlig mot både Luleå och andra klubbar som var intresserade. Jag siktade på NHL. Jag ville ha den där Stanley Cup-ringen, förklarar Komarov.

Det är en minst sagt meriterad spelare som landat i Luleå.

Vi slår oss ner i det minsta möjliga utrymmet i Luleå Hockeys omklädningsrum. Det är ett par barstolar och ett bord format som en hockeyplan som man kan rita på.

Är det här Linus Omark höll powerplaymöte förra säsongen, kan man fundera.

Eller där man plockar in spelarna när man vill skälla lite, skojar presschefen Robert Hedlund.

Hur som helst, det är då han kliver in, Leo Komarov, mannen som kommit att sätta ett ordentligt avtryck under inledningen av SHL-säsongen.

Mannen som vet hur man vinner.

Två KHL-titlar, ett VM-guld, ett OS-guld och långt fram i Stanley Cup med två conference-finaler.

– Att vinna med ett klubblag är ändå det största. Man är tillsammans under en hel säsong. Men det är klart att OS-guld, det spelas bara vart fjärde år, också väger tungt. Att vinna med ett lag man varit med under en hel säsong är en helt annan känsla. Sedan vill jag lyfta fram att vi blev trea när alla de bästa var med 2014.

Ser du NHL som uteslutet efter denna säsong då?

– Det finns alltid en möjlighet, men det gäller att vara realist också. Jag är inte direkt ung och måste göra en bra säsong här. Det är för tidigt att säga. Jag vet att jag vill vinna Stanley Cup. Det är något som jag saknar.

Luleå var den klubben du kände för mest när NHL-möjligheten inte dök upp?

Som jag sa, så visade de tidigt ett intresse. De ville verkligen ha mig, och visar uppskattning för den spelare jag är. Jag hade kontrakt med Sankt Petersburg i KHL egentligen, men fick bryta det när världsläget är som det är och det är jag glad för. Då försökte jag kolla var det fanns plats. Egentligen var det hela Europa jag tittade mot då.

Var det lätt att bryta kontrakt i KHL?

– Jo, men det gick bra. Det var skönt att det löste sig. Det var just efter OS. Världsläget blev som det blev och jag tänkte bara åk härifrån.

Brynäs var väl också med, va?

– Ja... Eller jag vill inte prata om klubbar så. Jag hade bra samtal med ”Bulan” och ”Skuggan”. Sedan pratade jag givetvis med Omark mycket. Vi känner varandra bra. Min spelstil passar bra här. Dessutom var det en utmaning för mig att komma hit. Man får en liten nytändning av att se nya arenor, åka andra resor. Det blir lite som att gå en en autopilot om man reser till samma ställen hela tiden.

Leo Komarov har inte spelat särskilt många matcher för sitt nya lag.

Men det är ingen överdrift att han redan nu satt ett starkt avtryck.

Han har utmärkt sig i det fysiska spelet och banar verkligen vägen med sitt spel. Det är ingen man av de stora orden. Han låter spelet på isen tala.

Han bildar förstakedja med två spelare i form av Einar Emanuelsson och Juhani Tyrväinen som redan har hög status i bland Luleåsupportrarna.

Vad Leo Komarov ska göra i den kedjan är ganska tydligt.

Nyttja sin kropp, sin tyngd, och gör det jobbigt för motståndarna.

Det tog 21 sekunder av SHL-säsongen innan han delade ut sin första tackling mot HV71, i andra matchen mot Rögle tog det 37 sekunder och mot Brynäs i den tredje matchen, så satt den första proppen efter 33 sekunder.

Men supportrarna verkar redan gilla dig skarpt.

– Det är bra! Jag har haft en tendens lite överallt att få fansen med mig. Men de gillar väl min spelstil och att jag spelar för laget. Jag har min roll och de som pratar om mig får gärna göra det, men jag gör bara mitt jobb. De verkliga kungarna är Jagr, Ovechkin och sådana spelare. För mig känns det som bäst när laget vinner, säger Leo Komarov ödmjukt.

Svarar på anklagelsen om ”fjanteri”
Lite så är han.

Han vill utmärka sig på isen och göra allt för sitt lag.

Men mer blygsam utanför.

Leo Komarov har noll behov av att hävda sig själv som person.

Han vill vinna titlar, spela bra hockey och bli uppskattad för sitt hockeyspel.

Men finns det för få Leo Komarov i dagens hockey?

– Jag har väl en speciell spelstil, jag tycker om hockey, och blir det matchdag, så kanske jag blir lite aggressiv och behöver få i gång mitt huvud. Men om det finns för få av min sort, det är inte jag rätt man att svara på. Jag känner att jag ändå spelar med stor respekt för medspelare, motståndare och domare. Det försöker jag hålla stenhårt på, säger Leo Komarov.

Under matchen mot Rögle var det kanske första gången som folk började lägga märke till Leo Komarov. Då Komarov ställde sig framför hela Röglebåset och höjde fingret som någon form av varning till Röglespelarna och kanske främst storstjärnan Daniel Zaar.

Han försöker inte spela hockey i alla fall. Han får fokusera på fjanteriet, sa Röglebacken Erlend Lesund i C More.

– Det är en del hur jag är. Det är min spelstil, men hockey är hockey och jag vågar lova att det kommer bli mycket sådana situationer när jag är inblandad. Det är så jag är.

Du har åtminstone satt ett väldigt avtryck.

– Det är faktiskt ingen överraskning för mig. Det är kanske bara så att folk här i Sverige inte riktigt vetat vem jag är. Det kanske de borde, för jag har spelat på hög nivå i många år.

Leo Komarovs ryska bakgrund
Den ödmjuke 35-åringen pratar helt flytande svenska.

Han är uppväxt i svensktalande staden Nykarleby i västra Finland.

Men föddes 1987 i estländska staden Narva.

– Jag är faktiskt född i dåvarande Sovjet om vi ska vara petiga, flikar han in.

– Sedan är min pappa ryss och min mamma estländska.

Känner du dig rysk?

– Jag är uppväxt i Finland. Vi flyttade dit. Jag är en finne. Har gått skolan där och varit med i den finska armén. Men jag har ett ryskt pass också, så mina rötter är ändå ryska och jag kan språket. Men jag är uppväxt som en finne.

Innebär det att du bastar varje dag?

– Det beror lite på. Men det är alltid bra att ta en bastu!

Din svenska är fullständigt briljant.

– Det är inte så konstigt. I Nykarleby pratar 95 procent svenska, och jag gick i svensk skola, mina vänner pratade svenska. Jag är uppväxt med att ha kollat på SVT och TV.

”Då var det stökigt”
Redan 2009 fick Leo Komarov möta Norrbotten.

I Moskva.

Som ny i Dynamo Moskva så blev han sambo med två välkända herrar, som har en stor historia i Luleå.

Succéradarparet Johan Harju och Linus Omark hade värvats till Moskva efter att de gjort 104 poäng i Elitserien året innan.

Eller ”The Övertorneå Connection”, som de kallades.

– Då var det stökigt, skrattar Komarov.

– Men det var bra. Det var en bra upplevelse. Det var ett av mina bättre år. Jag var ung, det var en stor liga att komma in i, och vi bodde tillsammans.

Hade ingen av er skaffat partner?

– Jag hade, och Omark var väl på gång med sin nuvarande fru. Men det var riktigt roligt och lärorikt. Det blev mycket kul i det huset.

Linus Omark, som valde att nyttja sin klausul han hade i kontraktet och vända tillbaka till Geneve i Schweiz hade en stor del i att Leo Komarov kom till Luleå.

Så bra att han nu hyr ut sitt hus till familjen Komarov, som består av fru och två barn.

– Jag lovar att jag ska ta hand om det, så gott det går. Men det var en anledning också. Jag är mån om att familjen ska trivas. Jag fick ett bra erbjudande om att ta Linus hus när han var i Schweiz. Det var värdefullt och en viktig del i beslutet.

Hur gör du på julen om Linus vill hem till huset?

– Jag kanske åker till Finland. Annars får vi väl ha en stor familjefest i huset på julafton.

Din fru Julia är väl gammal tennisspelare, förresten?

– Jo, det stämmer!

– Men nu är hon för gammal för det, hon är ju i min ålder. Jag spelade också en hel del tennis, men nu blir det bara padel. Vi är ett väldigt bra padelpar måste jag säga.

Leo Komarov fick lugna ner hetsen
Den breda svenska hockeypubliken har kanske upptäckt Leo Komarov först nu.

Men för de som följt den internationella hockeyn är han en välkänd spelare.

Några upptäckte säkert honom 2015. Under hockey-VM i Tjeckien.

Om inte annat så vet den svenska domaren Mikael Nord vem Leo Komarov är sedan dess.

Det svenska domarparet Mikael Nord och Tobias Björk gav då Komarov ett matchstraff för en tackling mot ryske spelaren Jevgenij Medvedev.

Det visade sig vara felaktigt och de svenska domarna skickades hem från turneringen.

De hånades sedan i sociala medier och stämningen blev hetsig.

Mikael Nord har senare i programmet ”Wikegård vs.” berättat om den fina gesten han senare fick av Leo Komarov som beklagade den hetsiga stämningen och även skickade en signerad matchtröja för Toronto Maple Leafs på posten till den svenska domaren.

– Jag har sett inslaget på C More. Jag minns händelsen bra, kanske bättre än någon annan. Ibland kan det se dåligt ut hur jag uppför mig. Vissa kanske tycker jag är kaxig och så, men jag har stor respekt för alla. Inte minst för domarna.

De har ett tufft jobb.

– Det har de. Men jag är också en som kan vara på domarna mycket. När jag var yngre så kunde det påverka mig i flera dagar. Men nu så spelar man, sedan går det någon timme och om de gör fel så gör de fel. Det är människor som har sina familjer och jag har stor respekt för domarna. Det som hände på VM var fel, men jag kunde inte vara hundra procent säker heller. Det är alltid lättare att bedöma när man kollar på video, och klimatet på sociala medier kan bli onödigt hett.

Varför gjorde du den gesten till Mikael Nord?

– Man ser vad som skrivs. Det blev jävligt många rubriker. Jag ville lugna ner situationen. Jag ville inte att han skulle få ta så mycket. Nu har det gått bra för Nord och han har fått en bra karriär. Man måste inse att alla människor gör fel, och det ska bli roligt att träffa honom. Jag vet tyvärr inte när han ska döma oss.

Komarov drömmer om SM-guld med Luleå
Leo Komarov kommer till ett lag som längtar efter guld.

Luleå Hockey har inte vunnit det svenska mästerskapet sedan 1996.

Då med Jarmo Myllys i laget.

En finsk ikon som Komarov har koll på.

– Man brukar alltid säga ”never forget 95” i Finland när Jarmo Myllys namn kommer på tal, och syftar till när Finland blev historiska i Globen 1995 och vann VM för första gången.

– Jag vet inte hur många unga som minns honom, men han var stor och jag vet hur stor han är här också.

I Luleå är det väl mer ”Never forget 96”.

– Det kan jag tänka mig. Vi ska göra allt för att vinna. Jag känner på killarna inne i omklädningsrummet att det fortfarande är en bitterhet efter förlusten i våras, så de vet vad som ska göras, men det är många bra lag som man får ha stor respekt för.

Du vet hur man vinner.

– Det har blivit att man fått vinna. Vi har bara mött några lag så här långt. Jag tyckte Rögle var jättebra, HV har en annan spelstil och så spelar Brynäs på sitt sätt. Vi har tio lag jag inte ens mött. Vi har en bra chans och är ett bra lag, vi ska jobba för att ta oss till slutspelet och sedan tar vi det därifrån.

– Jag är väl medveten om hur mycket den här staden längtar efter att få vinna. Vi ska gå för det, lovar Leo Komarov.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Erkänner att jag frekvent lägger inlägg som klandrar förbundet och domarna. Men det innebär inte att jag inte kan se bra insatser av dessa när så sker.

Och nu har det hänt.

Från och med ikväll kommer domarna att kunna kommentera domslut direkt till publiken och lagen via högtalare. MYCKET BRA!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Jugge: Yep. Vid sidan om smeknamn ser jag också annat, t ex att du var en av de som inte hängde på drevet och ville bränna Örebroflickorna på mål. Det uppskattas.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: Komarov har verkligen blivit intressant för media och låter sig gärna intervjuas. Är lite av en gullunge för media nu och det är trevligt, även om vi vet hur snabbt de vänder om de kan hitta något att köra anti-Komarovdrev för.

Hittade parallellt med sexpressenartikeln en liknande i aftontrasan där Komarov är hur skön som helst. Tycks ha både en härlig inställning till lagspel, trivas med Bulan och laget och Luleå, samt avspänd och cool. En efterlängtad motpol till alla trista spelarintervjuer där de bara svarar "Nej, men..." medan de letar tillämpbar floskel.

Några ord av Komarov saxade från trasans artikel:
• Det finns profiler.
Och så finns det Leo Komarov, 35.
– Hockey är inte hela världen. Nu tar vi några öl, glömmer matchen och går vi vidare, var finländarens budskap efter lördagens seger mot Brynäs.
Bara tre SHL-matcher har Leo Komarov hunnit spela, men den tungt meriterade forwarden har redan hunnit sätta rejält avtryck. I samtliga tre matcher har den 95 kilo tunge finländaren delat ut en tung tackling redan i matchens första byte.
I premiärsegern mot HV71 var det just hans fysiska spel som stack ut.
Mot Rögle var det hans trashtalk med ett flertal Röglespelare som hamnade i fokus.
”Jag får betalt för att stå där”
Och mot Brynäs kom första SHL-målet, efter att han stått parkerad på sitt kontor framför motståndarmålvakten.
– Ett ganska typiskt Komarov-mål, jag får betalt för att jag ska stå framför mål. Jag försökte styra med klubban, men pucken tog på min skridsko. Jag står där jag ska stå, ibland slår den mig i baken eller på benskyddet eller något. Ibland kommer en retur jag kan ta hand om. Jag har stått där hela mitt liv där. Vissa gånger studsar det på mig och in, ibland inte.
Nu blev hans 3–2-mål mot Brynäs också matchavgörande, men det där med mål och poäng tycker han är rätt ointressant.
– Roligt förstås att göra första målet och att vi vann, men mål och poäng betyder ingenting för mig. Jag får inga bonusar för mål eller poäng. Gör jag 0+0 och vi vinner är jag gladare än om jag gör hattrick och vi förlorar. Så är jag uppväxt, jag bryr mig inte. Så länge vi vinner är jag nöjd.

”Såg att någon börjat gråta i tidningen”
Meritlistan är imponerande med nio säsonger i NHL och sex i KHL. OS-guld och rysk mästare två gånger. Han är Luleås tyngsta värvning inför den här säsongen och har lyfts fram som en stjärna:
– Tror vi ska ta bort den där stjärnstatusen direkt. Klart att jag har spelat i Toronto och Islanders, men stjärna behöver man inte kalla mig. Jag är grovjobbare och spelar hårt och så ser vi i april eller maj vad som har hänt. Onödigt att börja skriva något nu. Jag såg att någon Röglespelare hade sagt något. Vi spelar ut säsongen och så vilar vi.
Och därmed är Komarov inne på det heta efterspelet mot Rögle, där det var en del hårda ord både under och efter matchen. Efteråt valde Komarov att inte kommentera något, men nu säger han:
– Det är ganska mycket skriverier. Jag tror de som känner till min spelstil och de som känner mig inte är överraskade, jag har min egen stil. Jag tror ingen ska ta det på så stort allvar, utan det hör till att jag gillar att snacka och sedan får vi se.
Röglespelarna var inte lika imponerade.
– Han ville slåss med hela vårt lag, sa Daniel Zaar.
– Han får fokusera på fjanteriet. Han är inte en så farlig spelare, sa backen Erlend Lesund.
– Jag såg att någon börjat gråta i tidningen, kanske bättre att hålla sånt för sig själv. Det som händer på isen händer där och så går vi vidare, säger Komarov.

Hyllar SHL som liga
Själv tycker Komarov att det är mycket intressantare att prata om hockeyn och inte det som sägs vid på och eller vid sidan av – och att man inte ska ta det som händer på för stort allvar.
– Jag tror vi gör för stor grej av det här med exempelvis filmningar. Vi måste kolla mer på matcherna, hålla på och fokusera på öronskydd, halsskydd och diving. Men vad fan, njut av hockey. SHL har jävligt bra spelare det här året, det är roligt att vara här och nivån är hög.
Dina intryck av SHL så här långt då?
– Fan, farten är helt otrolig. Rögle hade många skickliga spelare och spelade snabbt. Klart att det är stor skillnad med den stora isen, så du får en annan hockey. Hade jag varit tio år yngre hade det här varit den bästa ligan i världen att spela i för vi tränar riktigt hårt, mycket is och mycket fys. Men som 35-åring är det inte lätt att komma in varje dag…, säger Komarov, som även upplever en stor omställning utanför isen:
– Luleå är en lite mysig stad, jag har bott i Toronto och New York tidigare, så det finns inte så mycket att göra men jag vänjer mig. Jag ska försöka få över familjen och leva ett normalt liv.
Får du några lättnader i träningen av Thomas Berglund då?
– Ja, det har varit helt okej, jag har kommit in sent så jag behöver samtidigt en del träning. Jag gillar ”Bulan”, vi kör hårt det vi kör. Alla jobbar hårt och det ser vi på matcherna. Sedan får vi se vad resultat blir i slutet av säsongen, men vi försöker jobba hundra procent varje match och det börjar med träningarna.

Förstår beslutet att spela i KHL
Leo Komarov är en person som inte saknar åsikter och när det gäller de utländska spelare som valt spel i KHL, trots Rysslands krig mot Ukraina, har han en lite annan ståndpunkt än många andra svenskar och finländare.
– Det där är en fråga som är svår att svara på. Jag förstår dem, det är pengamässigt. Alla får välja själva. Jag är ganska neutral, jag är på deras sida om de behöver. Jag vet att många är mot dem men jag förstår dem också. Det är en svår situation.
Men det var inget alternativ för dig?
– Nej, jag hade två år kvar på kontraktet (med SKA St Petersburg), men i dagsläget känns det bättre att spela här.
Sedan går han in i omklädningsrummet för att duscha och sedan ta bussen från Gävle till Arlanda, där Luleå övernattade innan flygresan hem på söndag morgon:
– Nu tar vi några öl och glömmer matchen (mot Brynäs) och så går vi vidare. Hockey är inte hela världen, det som händer på isen händer där. Det hör till, säger han med ett leende.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Peja: Ja, överraskande att Östersund inleder Allsvenskan med vinster. Blir väl svårt för dem att fortsätta men trevligt om de gör det. En annan överraskning i topp kanske är Kristianstad men de tycks ha ett starkt lag och kanske håller på att arbeta sig till att bli en ny uppstickare från sydligaste syd a la tidigare Karlskrona, som dock behandlades som skit av ligan och förbundet som knäckte Kronan ekonomiskt. Men en SHL-framtid för tre skånska lag vore en oväntad utveckling, om vi om några år har sex skånska derbyn per säsong med i stort sett cykelavstånd för spelarna.

Personligen vill jag ju ha så många Norrlandslag som möjligt uppe i högsta ligan och när nu Timret tycks etablera sig skulle ju BurkÖlen och MooDoo stå på tur, men främsta hindret är förstås DIF.

Vilket/vilka lag skulle det helst se ta steget upp till SHL nästa säsong?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Missade att kopiera artikeln. Upptäckte nu att den pluslåsts....
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Bra intervju med Leo Komarov. Glllar han nåt jävulskt.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Det är ju du som har öknamn på allt och alla. Jag bara fortsatte i samma anda…
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Otrolig allsvensk omgång igår. Tror det är viktigt för Östersund att plocka så många poäng som möjligt i inledningen, varenda poäng kommer bli viktig om de ska undvika kval. Annars är det ju intressant att SSK kunde studsa tillbaka, de har floppat så många år nu att man unnar fansen framgångar nu, men känslan är ju att deras trupp är alldeles för svag. Det finns några bra toppspelare men inte så mycket mer än så. Särskilt den här säsongen räcker det inte, ruggigt liga denna säsong.
+2
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Jugge: Mycket tacksamma att du tog dig tid att delge oss din ovärdeliga visdom och speciellt att du hade vänligheten att presentera dina remarkabla slutsatser på ett sådant elegant sätt.
+4
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Ja, och skoterraggare från lappträsk är lappträsk, helt klart…
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Ja, situationen med Shinnimin senast var ett utmärkt exempel på hur en alldaglig situation helt kan urarta på en sekund, och som följd släpps en fördoms-tsunami lös som utplånar all form av rim eller reson.
+2
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage:
Kristianstad är starka och har en rätt rolig tränare😀
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Bachada14: Ja, det finns en hel del både kunniga och trevliga skribenter på den pölserliga sidan men också ett stort antal som snabbt går bananas i gemensamma drev, något vi såg när de gick efter Shinnimin och nu efter dessa två flickor. Pölsan är Pölsan, helt klart.
+5
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Oj, Brynäs har bajsat i blöjan. Vad är nästa steg för SHL, zooma in valfritt fyllo med riktad mikrofon på dyrt säsongskort och anmäla? Nä, då har man tomma läktare snart.
+2
Kommentera

2381659 · »