Luleå HF

106534 inlägg · 874 ämnen

Domarkatastrofen

2343708 · » Till forumet


Sv: Domarkatastrofen
Lollen58: Jo, kontrollen på hockeyns regelverk har ballat ur och något måste göras. Tidigare hade vi EN domare och sällan nära repriser. Hockeyn var dessutom ofta mycket långsammare.

Men det har ändrats. Nu går det undan som fan och spelarna är generellt mycket bättre tränade. Det händer mycket mer överallt och man har gått vidare till två domare och det är bra.

Men vi har god tillgång till repriser och det är lätt att se alla misstag som begås. Vilket innebär att kraven på domarna blivit mycket högre, när de på bråkdelen av en sekund ska fatta rätt beslut om sådant vi alla kan se ordentligt på repriser, i lugn och ro.

Att hantera detta kräver mycket av domarna och rekryteringen och utbildningen har varit så eftersatt att vi tyvärr har många domare som inte fixar det.

Vi är många som föreslagit att söka hjälp av NHL-domare. Personligen tycker jag att man skulle köpa in några stycken för säsong, som då kunde vara en av två domare i matcher. Och gissa vad den kompletterande svenske domaren skulle lära sig! Har haft många förslag till hur domarnivån skulle kunna höjas och det här tror jag är det allra bästa.

Sedan har vi användningen av den nya tekniken. Ibland får domare kolla på repriser vid mål och vid preliminära femminutersutvisningar. Men andra gånger inte, och då är det svettigt när arenapubliken och TV-publiken ser det bättre. Och när de får titta gör de det tillsammans med Christer lärling i situationsrummet. Vilket är katastrofalt.

Denne ärlig sitter med ett jätteviktigt ansvar och han är helt enkelt inte rätt man för det jobbet. Sanningen är den att han egentligen var nummer 491 eller liknande på den listan, men var den som tillsattes - utan öppen ansökan och bedömning av sökande. Dåvarande personen där - dåvarande Domarbasen Peter Andersson - satte dit Lärling för att han kunde kontrollera honom. Lärling ställde ju till med enorma problem några säsonger genom att döma mål för "störd målvakt" för ingenting alls.

När det gäller domarbasen Peter hejsanhejsan Andersson var han från Karlstad och sprang fritt i den lila arenan. Han hade alltså en nära koppling till Warulfven.

Och när Peter Andersson ansvarade för situationsrummet körde han hel över det eftersom han "visste bäst själv". Kunde live-intervjuas om situationer och förklarade direkt "det blir avstängning" eller "det var ingenting" varpå situationsrummet redan var överkört förstås. Och vad som värre var, var att hade en warulfv gjort något visste han direkt att "det var ingenting" medan hade en warulfv utsatts för något visste han lika direkt att "det måste granskas, lutar mot avstängning".

Så kunde man inte ha det så han fick sparken från det uppdraget, men satte alltså själv in lärling som ersättare.

Ja, det blev ju inte bra. Nu har dessutom SeMers så kallade experter skaffat sig ett otillbörligt inflytande på lärling och därmed går subjektiviteten upp på bekostnad av objektivitet och sportslig rättvisa.

För att säkra spelares säkerhet har man bestämt att lärlingen ska granska matchsituationer i efterhand. Så numera har man systemet att om lärling funderar på att anmäla någon spelare till disciplinnämnden, KAN han diskutera det med en grupp. KAN skriver jag, för jag har inte läst att han måste. Och framför allt kan han själv avskriva det han vill och skita i att ta upp det med gruppen.

Här är förbundet oklara om vilka som kan ingå i gruppen, eller SKA ingå, men de som nämns är båda matchzebrorna, domarbasen thorsbrink (en känd filmjölk "det krävs helt utsträckta armar" "det krävs mer kraft" vilket han dragit till med för att "försvara" helt galna beslut) samt en referensgrupp. Denna referensgrupp består för närvarande av Per Ledin (med bakgrund i Luleå, Warulfven och HV), Pontus Petterströmda (Apa i 18 år förutom någrasåsonger hos Pungen), samt.....ramla inte baklänges nu: Den f d domarbasen, den korrumperade warulfvssupporgern Peter hejsanhejsan Andersson.

Med kunskap om vad som hänt under tidigare år måste man ha en misstanke om att det finns en riktigt stor risk för att nämnde hejsahejsan haft ett väldigt inflytande på situationsrummets bedömningar.

Och anmäler inte situationsrummet en händelse bir den aldrig granskad av DN.

Av någon anledning får man uppfattningen att vi har hittad förklaringen till att Luleås motståndare under slutspelet sluppit anmälningar till DN, hur tydligt vi än kan tycka att "det där måste granskas, det måste ju bli avstängning"......

Jag tror att alla vi som älskar hockey skulle önska ett system där man i stort sett aldrig tjafsade om domarnas beslut utan accepterade att misstag sker men det jämnar ut sig i längden och vi vet att de dömer objektivt. Och att det fanns ett tydligt och väl fungerade system för granskningar i efterhand där de som granskat offentliggör och presenterar sina beslut tydligt så att vi kan respekt och acceptera det.

För närvarande är det tyvärr inte så. Men målsättningen måste vara att komma dit.

Man kan inte ha ett system som är öppet för korruption, för i så fall kommer korruption att inträffa.
+3
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
puffe: Det beror antagligen på om de är PTH eller PTV. Det är ju väl bekant att de flesta är PTV och hockey kräver förstås mer P än golf.
+1
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
BusarnasBuse: Oerhört intressant tråd, men själv undrar jag mest över varför de så kallade golfspelarna oftast har fel fattning(vänster/höger) på klubban. Merparten av spelare med klubba(hockey,innebandy mm) är leftare. Men när dom spelar golf spelar dom som rightare. Känns så onaturligt för mej, som right-skytt att helt plötsligt byta grepp. Kanske finns nån nörd som kan förklara detta dilemma
+2
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Lollen58: Det är godtyckligt dem dömer tar hipp som happ och för fördelar mot ena laget genomskinligt ja men det skiter SHL i totalt, Ett talande exempel är att referensgruppen och DN tagit semester för inget tar sig dit av överfallen som Ulfarna praktiserar på isen...

Hade nästan haft en önska att vi hade NHL domare i finalen men då hade väl DN fått övertid och x antal Ulfar på deras bort samt att Mitell hade INTE vågat leva sådant som han gjort om domarna i media, Det är sorligt kapitel hur vissa lag har en VIP fil att inte få spelare avstängda FAST SHL tjata om före säsong spelarnas säkerhet och tacklingar mot huvudet skulle tas mer frekvent facit i slutspelet jo Ponta för tvätta Lasch visir sedan är det noll och inget!
+1
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
BusarnasBuse: De enda som kan stoppa dom är en "en hop hitta på utvisningar". Bara så trött på att dom tillåter rena överfall och dömer ut för det som inte ens hänt🤧
+1
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Lollen58: Tror nog man stänger butiken oavsett på Måndag för Ulfarna ser lagom lovligt möra och sega ut i buggarna, Luleå får tryck på dem då orkar dem inte fullt ut markera och hålla trycket uppe...
+1
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Man blir ju så jäkla störd av det är på samma vis år efter år.... Luleå avgör på måndag om det icke vart korrumperade domare.. Tittar aldrig domare på sina tidigare bravader och lär sig något.. Man blir så jädrans förvånad. Så irriterad 💣
+1
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Lollen58: Domarna vet så klart då dom gör fel men så länge det gynnar "rätt" lag så ses det genom fingrarna eller pratas bort.
+4
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Osj02: Du glömde Fuskelunda
+3
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Osj02: Huvudet på spiken! Förhoppningsvis reder ni ut detta, starka idag! Löven klarade inte av fusket från HV men det är som det är. Jag är så jävla irriterad fortfarande.
+2
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Man blir ju så jäkla störd av det är på samma vis år efter år.... Luleå avgör på måndag om det icke vart korrumperade domare.. Tittar aldrig domare på sina tidigare bravader och lär sig något.. Man blir så jädrans förvånad. Så irriterad 💣
+3
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Klåparna: Dom primära sektklubbarna är Färjestad, HV och Djurgården. Sen finns hangarounds
+7
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Lollen58: Det finns ett par klubbar i Sverige som har monopol på att fuska - obehindrat. Dessa klubbar styr svensk hockey bakom kulisserna. Att skandalscenerna avlöpt varandra i årets finalserier är därför inga konstigheter.
+3
Kommentera

Sv: Domarkatastrofen
Lollen58: Varför har FBK så stort inflytande på allt i Hockeysverige? Förbund, media, domare m.fl? Svaret är detsamma, nepotism och innegänget som lyfter varandra, är man utanför så räknas man inte. Sektbeteende helt enkelt och alla vill vara med i sekten så man är i centrumnavet. Sekten har makt också över domares karriärer
+5
Kommentera

Domarkatastrofen
Domarna i årets slutspel i shl likaså som Ha, har ju allt som oftast en avgörande betydelse. Som sist i Karlstad var domarna klart i fokus för att gynna färjestad. Vad fanken är det som gör att färjestad och vissa andra klubbar har en sådan fördel. Meen likaså har ju deras oftast deras kapten alltid hängt domarnas axlar efter varje avblåsning, för 15 år sedan var det Jörgen Jönsson... Går som i tradition . Hur domarna kan acceptera diskussioner är mig en gåta. Snacka om sila mygg och svälja kameler...
+4
Kommentera

2343708 · »