Luleå HF

115821 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1573954

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Salcin: Den här dagen är vår och framtiden är vår:-) Skål tammefan! :)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Dan efter dan.

I efterhand vill jag formulera orsakerna till att vi vann så här.

JG gick på vatten. Han räddade allt han kunde rädda och hade utmärkt hjälpt av uteförsvaret som hindrade Ulfven att få alltför många och bra chanser, men de som ändå vaskades fram tog JG förutom Lees skott där en Ulfv hoppade elegant förbi JG som blev skymd. Nog hade Ulfven kunnat sätta några puckar till på de chanser de fick men hade då behövt vara 100%iga och det var de icke. Men JG var strålande och det var avgörande.

Luleås lag. I stort sett alla spelade perfekt, på toppen av sin förmåga. Tidigare under Rönkenåren har vi mot Ulfven haft ett suveränt försvar men fått just mest försvara oss mot Ulfven och då har puckarna ändå ramlat in. Visserligen inte så många men tillräckligt eftersom vi inte lyckats framåt pga a) alltför svag offensiv av Luleå b) alltför stark defensiv av Ulfven c) Salak som gjort en del äckliga räddningar och sammantaget senaste sex matcherna mot Luleå levererat 99,33% räddningar... men sedan i höstas har Rönken jobbat på att förstärka Luleås offensiv. Tidigare hade vi mest långsamt försökt genomåka mot samlade motståndare men nu har han i alla linor åstadkommit kvickt och av backar understött snabbt anfallsspel som bygger på säkra snabba passningar som påminner om Luleås 90-talshockey eller varför inte Barca-hockey offensivt. Den här offensiva satsningen har burit frukt med utklassningen av HV i november som mest strålande exempel men den har skett på bekostnad av att försvaret blivit mindre stabilt. I varje match har man sett försvaret mindre säkert än tidigare. Viljan har ju varit att kombinera de båda för att få ut maximalt. Och igår lyckades det. Försvaret avväpnade genomgående Ulfven förutom under en femminutersperiod efter det mygligt tillkomna 2-1-målet. Och anfallet sköljde över Warulfven som till slut inte lyckades, inte orkade freda sig.

Ulfvens försvarsspel. Eller rättare: bristande försvarsspel. I åratal har man vant sig vid att Ulfvens försvar agerat näst intill perfekt. Varje gubbe har vetat exakt vad den ska göra och varit extremt duktiga på det. 

Det fanns inte igår. Ulfva-backarna är farliga framåt, speciellt Lee och Nygren men den egentliga uppgiften; att försvara målet, haltade ordentligt. Egentligen bara Tollefsen som levererade klassikt grym Ulfva-försvarsinsats, för övrigt var det mer vilja än kunna och framför allt inte orka.

Symptomatiskt också att Luleås alla mål på Salak kom efter uselt försvarsspel från Ulfvens utespelare.

a) Första målet. Warulfvsspelaren Lajonen eller vad han hette får puck några meter framför Salak och allmän spelargröt. Har bara att lira pucken ur zon men spelar den rakt på Anton Hedmans klubblad. Anton ser en lucka vid stolpen och Salak ser inte ett skit med alla Ulfva och Lulespelare framför sig så Hedman lyfter kallt in pucken.

b) Andra målet. Olle får chansen att åka balett runt hela Ulfvaförsvaret i Ulfvazonen för att till slut nästan lyckas lyfta in pucken. Starkt av Olle men svagt av Ulfvaförsvaret att inte kunna kontrollera honom. Och efter skottet som Salak inte klistrar har Salak ändå chans att lägga sig på puck men hindras av Ulfvaförsvaret som upptäckt farlige Linus Klasen framför målet varpå samtliga Ulfvar kastar sig över Linus och vräker omkull honom, det bildas en hög med Salak och Linus Klasen underst och ett helt gäng Warulfvar liggande på dessa. Ulfvarne hoppades ju att pucken skulle ligga någonstans blockerad i högen, men si så var det inte. Pucken låg bredvid högen och Koivisto kastar sig fram och petar in den. Det där hade aldrig hänt om åtminstone en Ulfvaspelare stått upp och säkrat pucken, han hade i så fall bättre chans att slå bort den än Koivisto att hinna fram. Men när ingen hade en klar uppgift och alla valde att sänka Klasen gick det som det gick. Salak blev ju skitförbannad och menade att han blivit hindrad och skällde ut domarna som fick plocka Salaksaliv ur ansiktet. Men det Salak missade var att Linus var oskyldig. Hade han önskat att domarna blåst av och visat ut någon innan pucken gick in skulle det ha varit 2-3 Warulfvar.

c) Tredje målet. Luleå i PP. Linus Klasen för upp pucken centralt. I PP ska han då möta ett samlat gäng Ulfvar vid blå men var var dessa? Ingenstans. Ingen Ulfv vågade gå på trollgubben Linus, alla backade. Linus tackade och tog emot, åkte in 4-5 meter och klappade in pucken över Salak. "Den borde Salak sett, den skulle han ha tagit menade de s k experterna. Nja, säger jag. Målvakterna kan inte förväntas ta samtliga skott avlossade tillräckligt nära. Små miniuckor finns alltid och prickar skytten dessa blir det mål. Vilket var precis vad Linus gjorde. Sanningen är ju den att det var det usla agerandet av utespelarna som gav Linus Klasen en chans de inte skulle ha gjort och Linus tog chansen.

Så. Helt klart försvarsmissar bakom samtliga Luleåmål på Salak och det visar att Warulfvens försvar är ihåligt idag. De har inte de skickliga och kompletta backar de tidigare haft och de har inte ett lagspel som levererar det extremt svårgenomträngliga försvar Ulfven nästan alltid haft.

Där har vi nycklarna som jag ser det.

Vad kan Ulfven nu ändra på? 

Inte så mycket faktiskt. De kan hoppas på att det nämnda fungerar bättre ur deras synvinkel. Att JG blir svagare. Att Luleås lagspel klickar. Att deras eget försvar blir effektivare. Men i grunden såg vi ett Luleå som är starkare än Warulfven och det var hela saken.

Ändå är skillnaderna små och de s k marginalerna mikroskopiska. Ett första mål åt endera hållet kan tippa allt åt motsatt riktning, vilket perioden på fem minuter efter Ulfvens 2-1 äckligt disciplinerat sprängde in mellan öronen på oss alla. 

Men det finns en sak till. Domarna. I min bok var barndomskompisarna från Ljungby Vinnerborg och Molgan extremt hemmabetonade igår. Jag är rätt för att min uträkning av Vinnerborgs ändrade attityd sedan La Famiglia Warulfven skickat fram Andreas Johansson att skälla ut och förolämpa Vinnerborg inför öppen ridå i media haft den eftersträvade effekten. Nu dömde han INTE som han är kompetent att göra utan för att inte bli utskälld av La Famigliga igen. Och Molgan är ju en välkänd hemmadomare. Misstagen var hur många som helst.

Vi såg exempelvis fröken Wallin dela ut tre ovanligt fula crosscheckingar och spearingar på fem sekunder inför ögonen på tysta domare.

Vi såg Tollefsen dela ut en axel-armbågstackling på Linus Klasen och sedan fastna i ett läge där Linus hll i Tolle och Tolle höll i Linus där hemmadomarna från Ljungby visade ut Linus Klasen bara! Varpå Ulfven fick in sitt 2-1 mål som följd av det PP som kom och sedan kom Ulfven in med en jättepress på Luleå i fem minuter innan Linus snyggt pangade in 1-3 varpå Luleå samlade sig och Ulfven dog igen.

Vi såg Salak dela ut en spearing helt omotiverat på Frallan helt utan åtgärd inklusive att nämnde Salak tillätts jaga domare och skälla ut dessa inför öppen ridå medan Ljungbydomarna blundade. Helt klart för alla som såg detta hända fanns det bara att döma 2 minuter + 10 minuter på Salak. Men Vinnerborg-Molgan körde enligt La Famiglias regelbok och blundade.

Likaledes var Ulfvarne på JG. Berglunds fula krokben försökte han ljuga bort fast alla vet exakt hur fult det var. Bara att tro att man ska ha rätt att komma undan med en sådan sak visar hur Warulfvarne kräver att domarna ska döma. Men värre ändå var Ulfven som åkte snett in på 100 kg Robin Jonsson vilket förstås bara innebär att han studsar men han hade valt detta och studsriktning så snyggt att han med höjd crosscheckingklubba bakifrån fäller JG rakt ned huvudstupa på isen. Mycket fult men domarna? Blundar igen.

Och det var mycket mer, men det där visar några tydliga och väldigt upprörande felaktiga bedömningar från ett domarpar som kraftigt misslyckades igår.

Det här är skrämmande. Om inte domarna skärper sig kan det ta hus i helvete. Vi kan inte räkna med att vara så jävla bra att vi kan fortsätta vinna mot Warulfven om domarna agerar extraspelare i gredelina färger på det sätt de gjorde igår.

Slutligen. Vad ska Warulfven ta sig till? Fortsätta som igår?

Det tror jag inte. Ulfven inser nog att de i så fall löper stor risk att bli numret för små och tappa greppet om den här semifinalen.

Men vad kan de göra då? Hur kan de komma åt Luleå som visade sig bättre och mer kompletta som lag?

De kan förstås kämpa hårdare. Det får vi räkna med i fortsättningen och det kan göra Ulfven mycket svårare för oss. Men är de skickliga nog för det och orkar de? Det är jag inte alls säker på.

Jag tror att Ulfven kommer att göra som Fusklunda när de insåg att Luleå var för bra. Eller för den delen Djurgården i kvarten för ett par år sedan.

Warulfven kommer att börja spela så fult som möjligt. Armbågstacklingarna kommer att dugga speciellt på Abbotts. Alla Luleåspelare som kommer in i Ulfvens zon får räkna med att de är fria villebråd som kommer att crosscheckas omkull omedelbart. Den Luleåspelare som inte har ögonen med sig kommer att åka på "olyckliga tacklingar" som "råkar" träffa huvudet.

D v s Warulfven kommer att försöka sig på det vanliga Warulfvsspelet, det som de är experter på att skälla och gnälla på domarna för att få göra. Igår försökte Ulfven på att spela tufft fysiskt. Varje Luleåspelare som passade vidare puck åkte på en tackling av random Ulfv men det var alla våra beredda på och tog emot dessa tacklingar utan problem.

Nu kommer Ulfven att gå över gränsen. Och speciellt deras upprepade försök att skada JG redan i första matchen är riktigt illavarslande. Jag hoppas att Fredrik Svensson spelar i morgon och att när Christian Berglund gör det väntade fula överfallet på JG kliver Kristian in och slår nämnde Berglund sönder och samman. Ulfvarne kommer att försöka skrämma oss att ta upp den tappade tvålen i duschen och då måste vi svara med en rak höger in i det vidriga Ulfvaansikte som ber om tvålen. Bäst vore det förstås om Fredrik sänkte Berglund eller Tollefsen; de värsta busarna från Ulfva-håll eftersom det skulle markera för Ulfven vad som väntar om de försöker. Ungefär som när Fredrik sänkte Fusklundas wermlömsking Fuskenäs och sedan letade upp Joel.

Jag tycker att nämnde Berglund är ett vidrigt kräk men däremot att Tollefsen är skitbra back som jag gärna sett i Luleå, även om jag inte kan förlåta honom för hans extremt fula överfall på Lubos Bartecko i VM-matchen Slovakien-Norge.

Nåja. Konstigt dag utan någon intressant hockey. Bara några smålag från Skellefteå och Linköping som visst ska spela sägs det. Hoplahockey som vanligt, antar jag. Men i morgon är det match igen! Match med riktig hockey!

Kommentera